Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz #86973952 #40 üzenetére

Tudod szerintem fejlődésnek két fajtája van:
    - a forradalom: ami valami újat, hoz és megváltoztatja a világot
    - finomhangolás: mikor valami már meglévőt toldozunk foltozunk, hogy egy kicsit jobb legyen.
    És úgy látom eltérően ítéljük meg, hogy ez a fejlesztés melyikbe tartozik.

Szerintem az okostelefonok megjelenése az előbbi kategória. Azaz amíg a mobiltelefon csak egy céleszköz volt, addig az okostelefonnal kaptunk egy univerzális műszaki eszközt, amivel a lehetőségek ha nem is korlátlanok, de majdnem. Ehhez képest dupla kijelzővel mit nyerünk a mostani okostelefonokhoz képest?

Nagyobb kijelzőt!

És még?
    Nagyobb kijelzőt!!

És még?
    Nagyobb kijelzőt!!!

Ahogy én látom ebből nem lesz forradalom. A holografikus kijelzőről de még inkább az agyunkba épített chipről elhinném. De ez szerintem nagyon messze van tőle.

De igazad van, eltértünk a témától.

törölt tag

válasz #86973952 #38 üzenetére

Értem én, hogy valami csodát vársz a fejlesztéstől. De nincsenek csodák. A 2(3) kijelző helyet foglal, ezért egy ilyen telefon mindig nagyobb és nehezebb lesz mint egy hasonló méretű kijelzővel szerelt normál telefon. A kijelzőket összekötő mechanika helyet foglal. Ami vagy kilóg, és csúnya lesz, vagy ha elrejtik, akkor helyet foglal, ezért kevesebb hely lesz pl: az akkumulátornak, emiatt kisebb üzemidővel számolhatunk. Ezek a különbségek csökkenthetők valamennyivel, de mindig megmaradnak. Lehet, hogy elviselhető kompromisszum lesz, de az is lehet hogy nem.
    De a probléma nem ez. Hanem az, amit a kocsis példával szerintem nagyon jól érzékeltettem. A fizikai (méret) korlátok. Az ember keze nem lesz nagyobb. Ezért van az, hogy eleinte egyszerűbb volt a készülék méretét növelni a nagyobb kijelzőért. Aztán eljutottunk oda, hogy a kb. 5-5,5" felett már nem tudod normálisan egy kézzel használni a telefont. 6" felett meg már a stabilan fogni se tudod használat közben. Mivel a készülék méretét már nem lehetett hová növelni. Ekkor jöttek a faltól falig kijelzők. De már ott is elértük 2-3 év alatt a plafont. Ezért jönnek most a széthajtható telefonok. Mert már nem lehet másképp a kijelző méretét növelni, úgy hogy a készülék mobiltelefon maradjon. A technológia pedig nem tud csodát tenni, mert a cél az lenne, hogy széthajtva minél nagyobb legyen a telefon. Ennek a plafonja pedig kb. 2x6". Csak ez szétnyitva még mindig 7,5-8" 1:1 képaránnyal. Viszont már most az első néhány készüléknél elértük a maximális kijelzőméretet. Ami még mindig nem tablet méret!!! És ez gond. Mondhatod, hogy majd a technológia ezt megoldja. De hogy? Megnöveli a kezünket? Mert más lehetőség már nem nagyon van.
    Én azt gondolom, hogy választás elé kerülünk. Mobil(okos)telefont akarunk, vagy miniszámítógépet amivel telefonálni is lehet. Elértük azt a határ, ahol a kettő együtt nem megy.

törölt tag

válasz #86973952 #36 üzenetére

Szerintem nem teljesen érted, amit mondok.
    Én az mondom, hogy széthajtható telefon nemcsak előnyökkel jár, hanem hátrányokkal is.
    Olyan mint autós példákkal élve.
    a, a kisteherautóvá átalakított személygépkocsi
    b, a kisteherautó ami félig kisbusz.

Azaz valamit valamiért. A személygépkocsinak nagyobb lesz a raktere, de kevesebb személyt tud szállítani. A teherautónál pont fordítva, több személyt tud szállítani, de a raktér kisebb lesz. És persze trükközhetek. Meghosszabbítom a kocsi farát. Csak ezzel nehezebb lesz parkolni, csinálhatom magasabbra -> romlik a menetstabilitás stb. Bárhogy oldják is meg a hajtogatást valahol valamilyen kompromisszummal fog járni. Ez egyszerű fizika -> nagyobb lesz, nehezebb lesz, macerásabb lesz használni, többet fogyaszt, sérülékenyebb lesz stb. A kérdés az, hogy amit nyerek vele, az több lesz-e mint amit veszítek vele. És szerintem az 1:1 képarányú 7-8 tablettel keveset nyerek, és egyelőre sokat vesztek. Elsősorban pénzt. Persze kiforrja magát a technológia, ha lesz rá kereslet, de a problémák egy részét nem lehet megszüntetni. -> A nagyobb kijelző kompromisszumokkal jár. Ez most is így van. Pl: El nem tudom képzelni, hogy lesz ez a készülék vízálló. Úgyhogy nem hiszem, hogy túl sikeres lesz. Elsősorban az 1:1 arányú 7-8"-s kijelző miatt. Sajnos ezzel még mindig nem érem el a tablet méretet, így a használhatósága nem javul lényegesen, viszont rengeteg problémával jár. Ha sikerülne valahogy 3x-ra növelni a kijelzőt már mást mondanék. Az már valódi tablet méret. Abban látok fantáziát. Szerintem a Samsungnál vagy a Huaweinél már tervek is vannak rá. De majd meglátjuk.
    Egyben biztos vagyok. A kompakt készülékre vágyóknak ez sose lesz alternatíva.

törölt tag

válasz #86973952 #34 üzenetére

Tudod az egész okostelefon piac egy komoly problémával küzd. Hogy maradjon egy okostelefon mobiltelefon úgy, hogy a kijelző még nagyobb legyen. Mert az már látszik a piac reakciójából, hogy a 6"+ telefonok már elérték azt a határ, ahol már nem lehet a készülékházat tovább növelni, mert a kapott eszköz már nem mobiltelefon lesz, hanem tablet amivel telefonálni is lehet. A készülékház limitálja a kijelző méretét. Ezért jönnek most a hajtogatható mobilok. Azaz hosszában és széltében már nem lehet tovább növelni a telefont -> hajtsuk szét. Csak így meg a vastagsága nő és a kezelhetősége romlik. A vastagságából még lehet faragni, de ha a hajtogatás helyett nem találnak ki valamit, akkor ezek az eszközök rétegtermékek maradnak szerintem. Már látszanak a technika hátulütői. Nekem 2x kijelzőért nem érné meg feláldozni a mobilitást és a könnyű kezelhetőséget. 3x méretért már meggondolnám. Szerintem csak idő kérdése, és jönni fog ilyen telefon. Egy 6" telefonból így már majdnem 10" tabletet lehetne csinálni. Azzal meg egy mobil billenyűzettel és egérrel már a 2in1 gépeket is ki lehetne váltani. Azaz valódi funkciónövekedést lehetne elérni. A mostani méretnövekedés 7-8" egyszerűen nem jár valódi funkcióbűvüléssel. Csak egy nagyobb okostelefont kapsz.

• kakuk.tamas

addikt

válasz #86973952 #25 üzenetére

Ezzel teljesen egyetértek.
    Ezért is mondom azt, hogy szerintem jövőre nem lesz hajlítható telefon (legalábbis én nem adnék ki a helyükben), leülnek tanulni a felhasználói visszajelzésekből.

• kakuk.tamas

addikt

válasz #86973952 #21 üzenetére

Nah, de most komolyan.
    Tegyünk relációs jelet a sínen csúsztatható kijelző vs. hajlítható kijelző közé. A sínes megoldás ára fasorban sincs a másikhoz képest. Főleg, hogy csináltak már ilyet, igaz billentyűzettel. Szóval abban tapasztalatuk is van. És jobban is fogadta volna a piac.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés