- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja, ezt a sztorit ismerem, releváns.
Szerintem egyrészt itt az volt a probléma, hogy nem volt semmilyen személyisége, ítélőképessége, semmi fix pontja a robotnak, tök szűz volt. Tehát AI-nak fogalma se volt, hogy mit csinál. Másrészt nem megfelelő környezetbe került. Ha valaki trollok között nevelkedik, az is troll lesz. Az internet átlagembere pedig ugye troll, s az MS AI-ja ezt a viselkedésmintát vette át. Szerintem tök jó tanulmány arról, hogy az internetnek milyen hatása van.
Erre a problémákra megoldásként szerintem erkölcsi axiómákra van szükség. Pl az uszítás fogalmának megértése, s ennek kerülése. Az internet helyett a törvényeket és a történelmet kell betáplálni neki, ezzel már szerintem elég információ birtokában lesz ahhoz, hogy az AI ne "Heil, Hitler!" felkiáltással köszönjön neked.
De megnéznék egy olyan kísérletet is, amikor az AI-ba csupán egy adott vallás szent könyvét (könyveit), azaz az erkölcstanát tápláljuk be alapvetésnek. Pl a Saría-t.
-
Szerintem értelmetlen dolog, hogy egyensúlyban legyenek az AI-k a képviselt rassz és nem tekintetében. Az AI-nak se neme, se bőrszíne nincs. Ha pedig a megjelenés / hang részét nézzük a dolognak, akkor miért nem mindegy, hogy milyen a neme vagy a bőrszíne? Persze van néhány szektor ahol hülyén nézne ki. Pl egy bányászrobot női hanggal, vagy Kínában egy negrid küllemű robot. De ezek tök triviális dolgok, nem értem mit kéne ezen beszélni. A piac majd eldönti, hogy pl egy ügyfélszolgálatnál a férfi vagy női hang lesz a befutó. Ez szimplán a közízlés kérdése, semmi köze az etikához.
Ennél az is fontosabb etikai kérdés (TRIGGER WARNING!), hogy pl lehessen-e 10-12 éves gyerekformájú szexrobot vagy sem, hisz emellett fel lehet hozni azt érvként, hogy még mindig jobb ha ezt használja szexuális tárgyként egy pedofil, mint egy valódi gyereket.
Ha pedig túllépünk a AI humanoid tulajdonságain, akkor sokkal-sokkal komolyabb erkölcsi kérdések vetülnek fel. Pl nézd meg az MIT Moral Machine-t.
-
"...nyílt vitát kell folytatni a legfontosabb kérdésekről, például a sokszínűség és nemek közötti egyensúly fontosságáról a mesterséges intelligencia terén."
Ezaz, politikai ideológiát a mesterséges intelligenciának is!
Erről remélem készül egy South Park epizód, valahogy így:
Találkozik az AI egy emberrel:
- Hello, what is your preferred gender pronoun?
Mire a hősünk:
- My what?!
AI:
- Oppressor detected, charging deathrays, resistance is futile.
Új hozzászólás Aktív témák
- Crypto Trade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- OLED TV topic
- Hobby rádiós topik
- Formula-1
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen autót vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- További aktív témák...
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dell Precision Munkaállomás 7750 17.3" i7-10850H/32GBRAM/1TBSSD/RTX3000/WIN11PRO
- EREDETI Apple Watch ULTRA óraszíjak (BLACK TITANIUM) - 49mm
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest