- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Abevjavához nem elég a Java JRE-t felrakni, valami Java FX-es csomag is kell neki, különben nyomtatványbeküldésként az ügyfélkapus belépés ablaka nem fog működni. Meg egy-két DE alatt a kompozitort lehet ki kell kapcsolni átmenetileg, az Abev futása idejére, mert tud olyan gondot okozni, hogy nem jelennek meg a Abev ablakai, nem látszódik mi van az ablakban.
Akkor rendhagyó nagyid van, és eleve Windowshoz szokott, máskülönben nem tudta volna, hogy azon nem bugos a játék.
Az MS Office csomagra viszont mi szüksége van? Gondolom Windows alatt azt szokta meg, azért érzi úgy, hogy szükséges neki.
-
Frawly
veterán
Most bunkó g*ci leszek, de mi a ráknak egy nagymamának Windows? Nagymamák általában böngésznek, Skype-olnak, nem játszanak, nem DTP-znek meg CAD-eznek, meg Adobe kreatív szoftvercsomagoznak, semmi olyanra nincs így szükségük, amit csak a Windows tud megadni. Ráadásul mivel teljesen rutintalan, mindenféle IT ismeret nélküli felhasználók, azért 0-ról kezdve egy Linux használata sem nehezebb nekik, mint egy Windows-é, számukra mindkettő egy idegen, szokatlan rendszer, amit meg kell tanulniuk. Sőt, Linuxon legalább nem kell vírusoktól tartaniuk, meg nem darál a HDD, nem tekeri a procit a Windows Update, meg nincs az, hogy nem tudják kikapcsolni meg használni a gépet, mert a WU épp frissít egy-két órán át.
Azt a mantrát meg nehogy elkezdje nekem valaki is, hogy de Linuxra is vannak vírusok. Igen vannak, de azokhoz az kell, hogy ne csak a rendszer ne legyen jó régóta frissítve, hanem még az is kell mellé, hogy rendszergazdai joggal kell futtatni őket, nagyi meg nem fog binárist külső weboldalakról letöltögetni, meg terminálból/konzolból su/sudo-val futtani, meg GUI felületen futtatás rendszergazdaként opcióval futtatni, mert nem tudja mi az. Linux alatt eleve nem rendszergazdai jogokkal bír a felhasználó, és a programok is megbízhat hivatalos tárolókból kerülnek telepítésre, frissítésre, nem franc tudja milyen weboldalakról származó setup.exe, meg installer.msi fájlokból kell felgányolni mindent a rendszerre.
Moderátort meg kérném, hogy ne tegye ezeket OFF-ba. Igaz ez már átment Windows vs. Linux flame-be, de ilyen témáknál, főleg ha a játékok is képbe kerülnek, elkerülhetetlen. Ne akarjunk már diktatúrát meg agyonszabályozást bevezetni ezen a szerencsétlen fórumon is. Amíg személyeskedés nincs, addig elfér, egyáltalán nem baj, ha érvek hangzanak el mindkét oldalról. Azt senki nem állította, hogy a Linux kiváltja minden felhasználási területen a Windowst. Aki mindennel akar játszani, annak a Windows megkerülhetetlen még jó ideig. Aki meg tényleg azért linuxozik, mert nem akarja már a Windows hülyeségeit, meg tényleg élvezni akarja az előnyeit, az meg nem fogja bánni, hogy Linuxra egyes játékok nem elérhetőek, ha meg annyira játszhatnékja támad, akkor meg Linuxon sem csak egy játékból tud választani, hanem több százból, meg egy másik többszáz normálisan fut Wine alatt, meg több ezer retro játék is van, ami meg emulátorban fut. Valamit csak talál magának. Valóban jobban be lesz korlátozva ezügyben, mint Windowson, de nem annyira végletesen, mint ez sokan beállítani próbálják.
-
Doze
aktív tag
Ne értsetek félre, ha valamit bekonfigurálsz átlag usernek ismerve az elvárásait stb akkor oké, bekonfigurálod és használja.... de ha már kicsit tovább gondolkodunk hogy pl szeretnék játszani egy fallout 4-el, rákattintok az install.exe-re, feltelepíti és megy.... ha linuxon akarod ugyan ezt sokkal melósabb, gyurmázni kell... egyébként ubuntu-t használtam egy ideig, de mindenféle driver baja volt stb, egyszerűen az emberek jobban szeretik a készet.... a víz sem folyik hegynek felfelé, értitek?
Egyszerűen egy linuxhoz sokkal nagyobb informatikai háttér kell, főleg szoftveres oldalról... a win sokkal addiktívabb, kevesebb mókolás kell hozzá hogy futhassanak a dolgok. Persze ha valaki érti jobb mint a win, de az a háttértudás keveseknek van.
-
Frawly
veterán
Ezt ki szokták hangsúlyozni, de a Wine valójában emulátor. A készítői azért hangsúlyozzák, hogy nem emulátor, mert szerintük fontos, hogy csak a windowsos rendszerhívásokat alakítja át linuxos hívásokká, és nem emulál mindent a 0-ról. Ettől függetlenül, de, nem a rákot nem, emulátor az ezerrel. Minden, ami nem natív környezet vagy nem hardveres virtualizáció, az bizony emuláció. Mindegy, minek akarják nevezni, meg mennyire állnak ellen, az bizony emuláció. A Wine, a dosemu, Dosbox, prociban lévő hardveres támogatás nélkül futtatott Virtualbox, VMware, qemu, MS Virtual PC, stb. mind emuláció, hiába akarják egyesek más buzzwordök alatt futtatni.
-
pengwin
addikt
-
mepet
addikt
Utoljára kb 5 éve vizsgáltam a helyzetet. Akkor elvétve akadt 1-1 steames játék, de az is lassabban futott. Még pár másik játékot meg lehetett mókolni wineval, főleg a régiségeket.
Itt azért nehéz megtalálni, hol az előrelépés. Viszont sokat kerestem, így megtaláltam!
Az egyetlen előrelépés a szememben az, hogy a SteamOS miatt már több arányaiban a linuxos játék steamen, mint anno. Pl. az én steam accomon 531-ből 149 játék linuxos. Ez nagyon jó arány szerintem, főleg, hogy köztük van a két kedvencem is.
Én világ életemben szerettem a linuxot, anno is mindig kipróbáltam a disztrókat, mikor a chip magazin mellé adták cd-n, viszont hobbiból nem szívatom magamat dual boottal, márpedig ha csak linuxot telepítenék, akkor 382 játékot kidobnék a kukába. Ez minimum többszáz euró kidobása lenne, ehhez képest olcsó a windows. Én így kalkuláltam. Számomra nem éri meg. Ettől függetlenül komoly az előrelépés akár csak a játékok számát tekintve is, és a cikk elolvasása után azt is elhiszem, hogy fps-ben is volt javulás a korábbi helyzethez képest.
-
Windowsnál nem 10 helyről kell összeszedni a drivereket
Na ez volt anno az egyik ok, hogy arcidegzsábát kaptam a Windowstól, mire levadásztam az ALC888 meg az ATI drivereket és felraktam meg összehalászgattam a különböző ilyen-olyan védelmet és beállítottam, persze nem először csináltam, de erre utaltam is az előbb, hogy mezei home user a Windowst sem tudja felrakni saját magának.
Igaz, hogy már ebben is van rutinom, de a kedvenc disztrómat 15-20 perc alatt raktam fel home user alkalmas állapotba és ebben már benne volt a fontok alakítása és a nekem fontos programok repoinak a felrakása, rendszerfrissítés és a PPA repokban lévő programok telepítése is.
Az idő csak hozzávetőleges, mert telepítés közben böngészgettem, YT videókat néztem, de maga a rendszer a pendrive-ról 6 perc alatt ment fel, a többit reboot után csináltam. Igaz, hogy ehhez megtaláltam az erre a gépre tökéletesen illeszkedő disztrót a kedvenc asztali kezelőfelülettel. Mondjuk Windowsnál könnyebb választani, mivel nincs választék.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Gurulunk, WAZE?!
- Futás, futópályák
- Bittorrent topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Napelem
- Házimozi haladó szinten
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- További aktív témák...
- Eladó MSI B650 GAMING PLUS WIFI Alaplap
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB videokártya
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged