Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sh4d0w

félisten

válasz ecaddsell #197 üzenetére

Fedora, mint stabil alap? Kunc-kunc... Bleeding edge disztribúció, amiből a visszajelzések alapján készül a Red Hat.

Stabil alapnak ott a Debian és van docker is.

Szóval pebkac.

• ubyegon2

félisten

Persze lehet más elképzelésünk van az alaprendszerről.

Felesleges erről képzelegni, én arról beszélek, amikor egy iso-t leszedek és kiírom perndrive-ra és erről települ a rendszer. Gondolom nem azt kell tekinteni alaprendszernek, amit 2-3 nap alatt feltelepítgetsz. :D

Most te ennek az idejét vontad kétségbe a netinstallos telepítésed lassúsága miatt, úgy, hogy közben még kiválasztgatod az összes csomagot, ami majd kelleni fog. Így tekintve kissé durva volt kétségbe vonni az én telepítéseim időtartamát. A netistall sebességének sincs sok köze a telepítéshez használt net sebességéhez,. mivel amikor én kitöltöm szép nyugodtan a személyes adatokat, jelszavakat és közben böngészek, azalatt a háttérben a csomagok folyamatosan húznak át pendrive-ról az SSD-re.

Javasolnék neked egy jó pendrive-ra való beruházást. ;]

(#199) Bici

Ha egy atlag konnyu linux telepiteset vegig gondoom, akkor az a kovetkezokbol all:
    - idozona, billentyu beallitas
    - particionalas - Na itt lehetnek gondok, mert ez nem windows, de az egyszeru linuxok altalaban adnak erre valami elore csomagolt megoldst
    - csomagok kivalasztasa
    - install - ekozben jelszavak beallitasa

Az a könnyű telepítés, amit említettem, pendrive-ről, de a particonálásnál kizárólag kézi (valami más) opció és nincs csomagok kiválasztása ilyenkor. Ez egy desktop Linux iso esetén így van, az új Ubuntuknál már az elején lehet választani minimál telepítést is, de ez nem azonos a régebbi minimal.iso-val, pont minap linkeltétek, milyen tartalom marad ki. Időzóna beállítás? Az 0,5 másodperc, mivel alapból csak továbbot kell nyomni. Ezért 6-10 perc ez csak.

• Bici

félisten

Ha egy atlag konnyu linux telepiteset vegig gondoom, akkor az a kovetkezokbol all:
    - idozona, billentyu beallitas
    - particionalas - Na itt lehetnek gondok, mert ez nem windows, de az egyszeru linuxok altalaban adnak erre valami elore csomagolt megoldst
    - csomagok kivalasztasa
    - install - ekozben jelszavak beallitasa

Innentol kezdve az okozhat gondot (atlag felhasznalok szamara), hogy:
    - valami hardverhez binaris driver kell (nV GPU, Wifi, tapipad) - doksi olvasgatas kell sajnos
    - melyik az a program, ami tudja azt, hogy ... (guglizas, probalgatas, uj rendszer felterkepezese)
    - okes, mar van videolejatszo progim, de windows-on az XY lejatszoban szerettem azt a funkciot, hogy sarga tehenekkel korbekeritette a feliratot: Vannak speci igenyek, amiknek a linuxos cuccok nem felelnek meg (sok kozuluk viszont olyan igenyeket elegit ki, amiket a windows-os cuccok nem tudnak - szokas kerdese)
    - nem muxik a GPU gyorsitas bongeszoben, Google Earth-ben, es hasonlo progikban (99%-ban egy-ket plusz csomag megoldja), de manapsag nagyon ritka az ilyen hianyossag
    - RGB leddel vilagito egerem van, amit iPhone-rol lehet vezerelni futtyentessel - na, az ehhez hasonlo dolgokhoz a legritkabban van linux tamogatas

Teny, hogy sok esetben vannak nehezsegek.
    Ellenben egy ido utan konnyebb az ilyen nehezsegeket lekuzdeni, mint windows-on egy uj telepites utan 10 weboldalrol osszehalaszni a szukseges progikat huszonot reklamon keresztul verekedve magad, sasolva, hogy hol van a 6-os betumerettel ellatott "Advanced Install" opcio, ahol ki lehet kapcsolni az "Akarmi Toolbar" telepiteset, stb.

• Bici

félisten

válasz ecaddsell #181 üzenetére

En is sok eve linuxozom, de az nV driver installba par honapja nekem is beletort a bicskam Arch-on elso probalkozasra, kulon tutorial kellett hozza, ami nem is volt teljesen naprakesz, mert kiderult, hogy par dolgot downgrade-elni kell, hogy menjen.
    Ebbol a szmepontbol egy konzervativabb disztro jobb (Ubuntu, Mint, Debian, stb.).

Ha viszont intel, vagy AMD kartyad van, akkor a driver gond nem letezik, alapbol megy es nem kell vele foglalkozni.

En install kozben nem nagyon szoktam csomagokat valasztani, inkabb csak kivenni az alap telepitesbol, utolag nekem egyszerubb, mert van egy txt file-om, amiben fel vannak sorolva a nekem kell csomagok egymas utan space-szel elvalasztva.
    Ezt install utan beirom a sudo apt-get install moge, es mennek fel a dolgok. Mindent ugysem tudsz szerintem kivalasztani a telepitobol.

Egyebkent nekem a win7 intall volt legutobb 8-9 ora, mert addig tartott mire sok ujraindulas utan mar nem akart frissiteni vegre. :D

• ubyegon2

félisten

Na az ilyenektől áll a hajam az égnek.

Az a te bajod, ha nem érted, amit írok, nincs ebben félrevezetés, mert írtam, hogy 5 éve használok asztali Linuxot és ezt is egyértelműen leírtam: Igaz, hogy már ebben is van rutinom, nem dicsekvésnek szántam, hanem kiemelendő, hogy ennyire egyszerű-annak, akinek már van rutinja.

Viszont a 15-20 perces install bravúr nekem mostanában még soha nem jött össze.

Ez szintén a te bajod. Nekem meg összejön, egy SSD -re jó gyors pendrive- val miért ne jönne össze? Konkrétan az első ilyenem kb 3 éve volt, amin meglepődtem, egy Manjaro a boot és a telepítés utáni újraindításra felhívó ablak megjelenése között 6 perc telt el.

de nekem a Fedora alapinstall simán több volt 1.5 óránál. :Y

Ne haragudj, de ez nem normális telepítési idő azon a gépen, de ez már tényleg nem erre a topikra tartozik. Valamit nagyon rosszul csinálsz.

Az Ubuntu persze mindent simán feltesz (már tényleg majdnem közel Windows feeling), de ki kell kapcsolni, hogy ne riportolgasson semmit. (Nem az sem 15-20 perc, simán több mint 1 óra csak az alaprendszer).

Ezt sem értem, most raktam fel a 18.04-et a közel 10 éves Toshiba Satellite-re, azon volt cc 10 perc az alaprendszer felrakása.

Amúgy a netkapcsolat sebességének semmi köze a telepítéshez. Vagy nálad netinstallal történt a dolog? Az tényleg sokáig tart.

Szóval semmi baj nincs a Linux-al, de azért hamis illúziókat nem kellene gyártani. Windows-hoz is bőven kellhet keresgélni meg registry-t túrni, de Linux-al ez nagyságrendet ugrik és nem biztos, hogy mindenki tudja mit kell keresni vagy pl. runlevel3-on vi-ozni su módban.

Te tudod, miről van szó, én a Linux Mint-et raktam fel legutóbb és az Ubuntu 18.04-et, azelőtt meg kb 5 változatban a Manjarot. Az alaprendszer felrakása nagyrészt ugyanannyi idő volt, a Debian9 az kb 20 perc volt.
    A későbbi belakás ideje már erősen változó, mivel nekem a Mint és a Debian megy relatív könnyen/gyorsan.

• schawo

titán

Pont a minap vágtam fel egy Manjaro Linuxot egy NVME+8600k+1060/6 gépre Next-Next-Finish módszerrel 15 perc alatt. Gyárilag feltette az nvidia drivert, pár kattintással fent volt a steam kliens, és mennek a játékok. Fedorát érdemes hanyagolni, ha egyszerű megoldásokra vágyik az ember.

Persze nem ő a használt rendszer, csak kísérleteztem, de sokkal jobb lett a Linux, mint volt. Amivel szoptam, az egy usb wifi volt, de dróton megy a dolog, némi kattogtatssal menne a wifi is, de nem hozott lázba.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés