Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dezz

nagyúr

válasz PuMbA #255 üzenetére

Amit írsz, motion blurnak hívják. Lágyít, de úgy sem "elég" a 24 fps, attól még nem lesz teljesen lágyan mozgó. A 30 fps sem. (Ahhoz olyan motion blur kellene, hogy az egész kép egy paca lenne.)

Vagy ti tényleg teljesen lágy mozgásúnak látjátok a mozifilmeket a moziban? Még azt is, amikor pl. pásztáz a kamera? Vagy amikor sötét, álló háttér előtt egy nagy fehér (v. fordítva) test oldal irányban mozog? Hát nekem, és sokaknak inkább diavetítés.

Mint írtam, a 24 fps egyfajta álomszerű hatást kelt, azért alkalmazzák még mindig, és nem térnek át magasabb fps-re, holott a technika lehetővé tenné. Ugyanaz a felvétel 50-60 fps-sel sokkal "hétköznapibbá" válik, ugyanakkor jobb a szemnek.

Mint írtam, a videokamerával felvett tévés műsorok többsége 50 (NTSC-ben 60) mozgásfázis/sec-es (pedig ez azzal jár, hogy a logikai frame-ek nem valós, egész képkockák, hanem az egyik félkép 1/50 másodperccel későbbi, szóval még ezt a "bonyolítást" is vállalják, csak hogy ne 25 fázisos legyen a mozgás, mert az egész nap már nagyon zavaró lenne).

Új hozzászólás Aktív témák