- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
szerintem a papír világít, mert visszaveri a fényt. a hold is világít, nem? de maradjunk annyiban, hogy mindkettő felszínéről fény jut a szemedbe. te azt mondod ez a fény más az einknél, én meg gondoltam, hogy el tudod mondani miért.
a kényelmesebb szerintem szinonímája a jobbnak az adott helyzetben, de nyilván valami lényeges különbség került feltárásra ezáltal.
-
lapa
veterán
a nagyobb kontrasztot a szemed jobban érzékeli. ezen többet nem tudok tudományosítani. ha sötétszürke alapon vannak a fekete betűk nehézkes olvasni. ez bizonyított, ha úgy tetszik.
nyilván a pixelesség technológiafüggetlen és szuboptimális a mostani kijelzőknél. ezt zárójelben meg is jegyeztem, pedig először arra gondoltam ebbe csak nem lesz belekötve.
de lassan már én érzem magam rosszul, mert továbbra is szeretnék akármilyen kézzelfogjható magyarázatot arra, hogy:
-miért olvasható sokkal jobban az eink
-miért más a háttérvilágított "papír" fénye és az eink / könyv visszavert fénye.
mert amellett, hogy én pusztán megemlítettem, hogy inkább az ips, lassan én vagyok hülyének nézve mert nem támasztom alá a ti kijelentéseitek cáfolatát.
-
lapa
veterán
én meg tudom indokolni azt amit eddig írtam:
kontraszt: sötét és világos különbsége. a szemnek van egy természetileg adott fényérzékelő képessége. bizonyos megvilágítás alatt nem lát, bizonyos felett sem. mondjuk azt, hogy evolúciós szempontból a félárnyéktól a napfényig terjedően látunk jól.
a kétdimenziós dolgokat-formákat a színük különbsége alapján látjuk különbözőnek. a szemnek akkor van a legegyszerűbb dolga, ha ezek kontrasztosak (azaz a világos elég fényes a sötéthez képest). a látómező megvilágítottságához mérten persze nem jó a túl világos sem, de a "papíron" belül a nagyobb kontraszt jobb. ezért fehérek a minőségibb könyvek, nem fehérítetlen-szürkék.
ppi: ez azért nyilvánvaló, több ponttal pontosabban lehet leképezni a természetesen egyébként görbe betűket. itt egy gugli első einkre. ennél a nyomtatott nyilván sokkal ekzaktabb, kontrasztosabb (ugyanez a probléma az ips-nél is fennáll). amennyire én értem a szem minden egyes betűt nagyon apró (miliméteres) részletekből tapogat le. a nagyobb pixelszám élessége közelebb áll a természetes (tökéletes) élességhez. ha jól értem ez a jellemző olvasási távolságból 260-320 ppi között lenne. nyilván ha nem látnánk egy-egy pixelt, nem kéne a subpixel antialiasing sem.
én ennyit tudok a dolog fizikájáról.
-
lapa
veterán
bocs, de egy 15,4" 1280-as tn panellel hasonlítod össze az einket, akkor nem csodálom hogy azon kényelmesebb.
a tn a világ szégyene, az arcom kaparom hogy erre csak nagyon sok év után jöttem rá. azóta nem használok tn panelt, még a céges gépem is visszaadtam és inkább a sajátot hurcolom.
nem írtam sehol, hogy az eink kisebb ppi. azt írtam, hogy az alternatív ips tabletekkel megegyezik a ppi.
nekem az a rögeszmém, hogy létezik fizika, és hogy a jelenségek a fizikai törvények miatt vannak. mi köze van ennek az ízérzékeléshez?
mitől lenne más a felületről visszavert fény, mint a kibocsátott? megint írsz valamit, de semmivel nem támasztod alá. az nem alátámasztás, hogy sokszor ugyanazt leírod. az sem, hogy egy értelmetlen zseblámpás történetet írsz körül. milyen fizikai jellemzője más az egyik fénynek, mint a másiknak? más az íze vagy mi?
-
lapa
veterán
azt látod, amiből fény jut a szemedbe. hogy az eredetileg is onnan jön, vagy a felületről verődik vissza, az mindegy. ha az einket megvilágítod, akkor ugyanúgy "világít" a papírja, mint mikor az ips világít.
ha a kettő hasonló fényerőt produkál a szemlélő felé (nyilván igen, egyébként nem látod vagy vakít), akkor szerintem nincs nagy különbség a végeredményben. nyilván a visszavert hullámhosszok az einknél sokban függenek a fényforrás összetevőitől.
-
lapa
veterán
ennél azért tudományosabbra gondoltam.
mindkettőből belemegy a fény a szemedbe, a fényerő is hasonló. a környezet megvilágítása is jellemzően hasonló, még este is (nálam).
ha jelentős különbség van a kettő között, akkor ott lennie kell valamilyen fizikailag alátámasztható magyarázatnak.
az egyetlen ilyen szempontból releváns különbség amit tudok a vibrálás. ez viszont csak egyes (és csak ledes - bár ez tabletnél alap) kijelzőknél van látható tartományban.
egyébként milyen volt az ips, amihez képest az eink jobb? monitor vagy tablet? milyen ppi?
(az egész nyilván megint más értelmet nyer, ha azt mondom, hogy a relatíve jó minőségűnek gondolt ikea ledes lámpesz - bár üzemszerűen nem vibrál (nem szaggat a fénye ha gyorsan rángatod) - mégis elkezd random vibrálni egy kis használat után. pedig ez már a második gen tápegység, de szerintem ez is megy vissza a svédeknek.
a többi ledes lámpeszunk dc, hála istennek nem vibrál egyik se.)
-
lapa
veterán
azt akarom venni neki, ami legkevésbé izéli a szemét. máshogyan fogalmazva a "másranemjó" einket csak akkor, ha valaki tudományosan meggyőz, hogy kevésbé izél.
ebből deriválódik egy "marad a könyv" (ami a magyarus kínálat miatt akár indokolt is lehet - bár talán a németre rászánná magát...), meg egy "ips tábla drágábban sok extrával" (ez nyilván szintén reális), meg egy "eink mert kímélőbb" (egy affs paneles szubnotit úgyis kap, de lázad ellene).
a "marad a könyv" még mindig deriválódik "megnézzük az ipad3 retina eljövetelét" meg egy "hagyom a picsába az egészet és veszek neki egy nagy csokor virágot" opcióra.
persze köszi a gratot, majd igyekszünk.
-
lapa
veterán
#25-ben az írod "SOKKAL" kényelmesebb, mert passzív.
erre értettem a miértet, és erre nem kaptam továbbra sem választ. ehelyett írsz mindenféle más dolgot, ami ehhez nem kapcsolódik. nehéz logikát találni ebben.
én sehogy nem gondolom, csak érdemi választ szeretnék.
egyébként ha lesz kütyü, akkor a várandós feleségemnek lesz, akit jópár évig sem a fogyasztás, sem a buszon ülve olvasás nem nagyon izgat. részemről ezért irreleváns e két tulajdonság, és ezért próbálom megtudni miért jobb a "passzív" képernyő maga.
ja, #33-ban megint van egy "szemkímélés". lsz indokold. vagy írj megint valamit az akkuidőről meg az én tagadásomról, már megszoktam.
-
lapa
veterán
én csak azt döntöttem el, hogy nem mások kognitív disszonanciája alapján döntök, hanem próbálom a fizikai tulajdonságok alapján meghozni a döntést.
beírtad, hogy a passzív jobb. megkérdeztem miért, nem kaptam választ.
még mindig nem érvelés megy, hanem az én objektív hozzáállásom megkérdőjelezése.
a napfény jogos. emellett részemről pl irreleváns. egyébként vannak kivételek: a notim affs panelje teljesen jól látható napfénynél is. nyilván nem ez a jellemző, de nem a matt tn panel a világ teteje a kijelzpk terén.
@Tigerclaw: továbbra sem kételkedem benne, hogy az eink alkalmas a feladatra. abban kételkedem, hogy jobb, mint az ips.
-
lapa
veterán
ez a te szubjektív megállapításod, azért ezt nem veszem általános érvényű igazságnak ha megengeded.
ha leírod ennek a tudományos(abb) hátterét, akkor az már érv lenne. ahogy én látom egy normális (nem 30 meg 50 hz-en villogó - ezt egyszerű tesztelni) panellel elérhető ugyanaz a kontrasztarány, onnantól kezdve meg sok különbség nincs.
-
lapa
veterán
láttam már einket, nem volt egy hasraesés. inkább az ips kontrasztja.
az meg nyilván nem állja meg a helyét, hogy jobb mint egy normális, fehér papírra nyomtatott szöveg. a himihomályra mosott pixeles betűknél (akár ips, akár eink) azért sokkal jobb a nyomtatott élesség-élménye.
kényelmi szempont esetleg a súly lehet, egy vastag könyvet azért néha nehézkes. azért van, hogy csak tízévente egyszer szánom rá magam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AI-alapú böngészőt telepítenének gyárilag az új mobilokra
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Lèpj be a jövőbe! Kamatmentes rèszletre is!
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB -2 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest