Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• waterman_

aktív tag

válasz Depression #17 üzenetére

biztos tudnának jobb energia hatékonyságú chippeket is gyártani. nekem egy sima nv7600gt-m van a gépben, de mindig is furcsálltam, hogy a memóriák 2D-ben is ugyanolyan melegek, mintha épp játszanék. miért nem lehet a felesleges memória chipeket lelőni (a vezérlő áramkörökkel együtt), a mostani 600valahány shader közül amik eleve tömbönként vannak leállítani párat, mondjuk maradjon 32, és értelmesen vegye vissza mindenféle külső videókártyaberhelő program használata nélkül a frekvenciát. ezeket az amd, meg intel az asztalai chipjeiben már alkalmazza, szóval nem hiszem, hogy annyira nehéz lenne implementálni egy a cpu-nál sokkalta egyszerűbb felépítésű chippen. nem értem, hogy 2D-ben 6 darab körmömnyi szilícium darabnak miért kéne szumma annyi hőt leadnia, mint egy forrasztópákának. ez nem szivárgási áram, ez szerintem széjjel feszített munkatempó és már nem marad idő extra fícsöröket beépíteni..
    különben az amd k10-eseiben külön tápja van a magoknak, külön tápja a memóriavezérlőnek, és a magok, cache memória, mem vezérlő külön maguk választják meg a működési frekvenciájukat is, feltételezem a kevesebb hőtermelés áll ott is a háttérben. az intel nehalemjei meg úgy olvastam képesek pár magot úgy elrakni mélyálomba, hogy a maradék magok meg full krafttal karcolnak.

• waterman_

aktív tag

válasz WN31RD #5 üzenetére

a mai laptopok egyedül a videókártya erejében különböznek egy 2 éves játékra is eléggé alkalmas géptől (tárhely, cpu, memória emberi áron elérhető). logikusnak tűnik, hogyha belefér, akkor rakjanak bele egy komolyabb gpu-t is és akkor olyan piaci szegmensben is lesznek laptopok, ahol eddig nem nagyon versenyeztek, nevezetesen a játékos kategóriában. egy wow-ot vagy CS-t lehessen rajta értelmesen játszani és lehet máris több 10ezer felhasználó a nagy, nehezen mobilizálható gép helyett egy izmosabb laptopot választ a következő gépcserénél. a gyártóknak biznisz, a technológia meg egy bios frissítéssel elérhető.

Új hozzászólás Aktív témák