- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
airmax_2.0
tag
Csak pár érdekesség..
A magas hőfokon működő tüzelőanyag cellák az ún SOFC-k (solid oxude fuell cell9 ezekben nincs drága platina, kerámia a fő összetevője. Nagyon ígéretes, és a kezdeti 1000 Cfokról sikerült 800 alá vinni az üzemi hőmérsékletet, de még sokkal lejjebb kellene, és akkor járművekben remek lenne. De van már alkalmazásuk a Google californiai székházának tetején egy csomó konténerben ilyen SOFC-k adják az energiát. De hajókon is nagyon ígéretes.
amit adtam linket az a ballard ők PEM (proton exchange membrane) fc -ket csinálnak kereskedelmi forgalomban szünetmentes tápegységeik vannak, és az említett buszok is ezzel mennek. Magyarországon is van (nem tudom, hogy Ballard-e?) tüzelőanyag cellás rendszerek, pl az elszigetelt helyen lévő mobil tornyok energiellátása ilyen egyik másik szolgáltatónál.
Aztán például olyan is van ami a folyamatot is meg tudja fordítani, elektromos áram segítségével, nem vízbontással, hanem szintén a katalizátoros folyamat segítségével hidrogént állít elő, és rögtön nagy nyomáson, nem kell kompresszorokkal, még sűrítgetni.. Ezek szintén kb hűtőszekrény nagyságú kereskedelmi forgalomban lévő rendszerek. (amúgy erre tippeltem mint a jövő befutó cuccza, mert a szél és nap energiát hidrogénné alakítva, majd vissza elektromossággá megoldaná a megújuló energiák tároló kérdését...
Mégis van új kedvencem.. Ez pedig az a tüzelőanyagcella, ami nem hidrogént, hanem metánt használ... A hidrogénnel az a baj hogy átmegy a tartály falán, a metán nem, jól tárolható, földgázvezetéket vannak, és akár a tehénistállóból nyerhetünk üzemanyagot. Ráépülhet a földgázrendszerre is, vagy éppen a légköri széndioxidból is üzemanyag készíthető... Most ez a kedvencem.No és a végére egy kis NSA poén .. nem véletlenül hallgatják le a németeket az usa titkosszolgálatánál, mert nagyon nem mindegy nekik, hogy a németeknek milyen technológiájuk van az elektromossá váló autók terén... Nos ilyen metános tüzelőanyagcellás cuccot az Audinál kutatgatnak.. csinálgatnak...
-
airmax_2.0
tag
Szeretnék egy tévedést eloszlatni.
A tüzelőanyagcella (fuel cell) nem akkumlátor. a cikk csak arról szól, hogy egy barátságos anyagból siketült FC-t csinálni, és mint ilyen van esélye az ilyen kisfogyasztású mindennapi eszközök energiaelláztásában..
Nem is nevezhető forradalminak, hiszen csak én legalább tíz eve irogatok fórumokban a FC-kről...
Rengeteg fajtája van, én most nem térek ki rájuk de sok éve mennek tüzelőanyag cellás bsuszok Vancouverben, sőt pár éve európa nagyvárosaiban is. A hondának autója, sőt házi energiarendszere van tüzelőanyag cellákra építve. a toyota pedig jövőre akar kereskedelmi forgalomba hozni tüzelőanyagcellás járműveket. ajánlom mindenkinek, hogy nézzenek utána a dolognak, mert mondjuk én ezelőtt 10-15 éve azt jósoltam, hogy az olaj utáni korszak energiarendszere a hidrogénre, és az tüzelőanyagcellára fog épülni. Azóta a nézeteim finomodtak, és többféle dolgot tel tudok képzelni, de a lényeg még mindíg áll részemről...
Csak azért nem terjedt el eddíg jobban mert a drága összetevők még nem teszik elég versenyképessé a hagyományos energiaforrásokkal, de hatalmas a fejlődés, és folyamatosan sikerül helyettesíteni a drága összetevőket..aki többet akar tudni az FC-ről nézze meg ezt. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- AliExpress tapasztalatok
- LEGO klub
- Milyen egeret válasszak?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Remekül felszerelt, fürge 5K2K monitorral jelentkezett az LG
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Külföldi SIM-ek itthon
- További aktív témák...
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus - Black - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest