Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Nahoten #103 üzenetére

a vallás a tömegek ópiuma, ez tény. de azért az aktuális hatalom meg a vallás kérdése nem ilyen egyszerű, h a vallásos embert robottá alacsonyítja a hite és onnantól kezdve csak a vezető hatalomnak engedelmeskedik. lásd: katharok, husziták, reformáció, ha csak európában, az uralkodóknál és a vezető politikai szerepű katolikus egyháznál szeretnénk maradni. egyik vallási mozgalom sem arról volt híres, h az aktuális uralkodót szolgálta volna.
    és kétlem, h a nem hívő, de korlátolt ember szabadabb lenne.
    Nem védi semmi, de nem is tartozik elszámolással senkinek.
    társadalmi normákról teccett már hallani?

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz Rive #98 üzenetére

bocsánat, lehet, h én végig félreérthető voltam. én is nagyjából erre próbáltam kilukadni. csak megspékeltem annyival, h a tudomány elválaszthatlan művelőjétől, az embertől és ne tessenek már magát a szót, illetve az elveket kisajátítani a természettudományoknak, meg úgy tekinteni a hitre (és itt most nem is egyedül vmi transzcendensre gondolok, hanem vmire, ami picit már több mint észérv és inkább köthető az egyén habitusához, mintsem tisztán racionalizmushoz), mint a tudományokban soha meg nem jelenő és onnan valaha is száműzhető és káros jelenségre, amelynek semmi keresnivalója sincs és nem is lehet ott.
    pl., ha körbenézel alkalmazott nyelvészet területén, vagy befogadás, alkotáslélektan, cihológia, de akár az egész irodalomtudomány, történelemtudomány (lsd kristó vs. lászló gyula) területén az egyes irányzatoknak inkább vannak követői, ha úgy tetszik hívei. a transzformációs generatív grammatika vs. hagyományos nyelvészet, egyik sem jobb, vagy működéképesebb a másiknál, egyszerűen embere válogatja, h ki melyikre teszi fel az életét.
    én csak nagyjából erre szerettem volna rávilágítani, miszerint túl gyorsan vágják rá valamire az emberek, h tudománytalan. illetve, Nagy Szent Bunkóként sújtanak le a Tudománnyal, mindenre, ami az ő világképükbe nem illeszthető bele.

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz Rive #90 üzenetére

te pofázol nekem előítéletekről? badarságnak nyilvánítod a vallást, illetve mindent , ami nem a materializmuson alapul, közben pedig képtelen vagy felfogni, h a tudományról képtenelnség kijelenteni, h az egzakt, behatárolható valami. legfeljebb tudományos elvek léteznek, de a te Nagy Szent Tudományod (amit itt totálisan leszűkítettetek a természettudományra) még elviekben sem létezik, de te ennek ellenére az állítod, h csak azt jelentheti amit te állítasz és minden veled ellentétes állítás tudománytalan, elvetendő. szűklátókörű vagy, ostoba és unalmas. a marxizmust meg fogalmam sincs, h keverted ide. valszeg mert fingod sincs a marxista dialektikáról. ja és javaslom, nézz be pár tudománytörténet előadásra. én sem sokon voltam, de az meggyőzőtt arról, h felesleges szócséplés erről vitatkozni.

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz Rive #88 üzenetére

Ezek szerint Einstein buta volt, mert hitt Istenben. sztem zárd ki az elméleteit az érvényességi körödből.
    megjegyzem nem hiszek istenben, de nem zárom ki semminemű transzcendencia létezését. tudod:
    ''több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes''

törölt tag

válasz Rive #86 üzenetére

az alap mechanizmus a köznapi szintre lebontva szinte ugyanúgy működik pl. cihológiai szinten a tudománynál és hitnél. igen kevés embert ismerek, aki járatos pl. a relativitáselméletben, géntechnológiáját illetve a 21. sz. egyéb elméleteit, a tudományos vívmányait a messzemenőkig értené. az iskolában taníccsák, ő elfogadja, mint tudományos alapigazságokat. (volt pár dolog amit még én is ''alapigazságként'' tanultam az oskolában és mára már megcáfolták egy részét. igaz ezek apróbb dolgok voltak biológiából.) szóval az, h kinek hiszek, kit tartok okosabbnak, a papot vagy a fizikatanárt igenis jó adag hit kérdése is egyben. :D. igen keveseknek adatik meg a tudás, h egy adott részterület (és csak és kizárólag részterületről beszélünk) ún. tudományos igazságai ''mögé'' lássanak és teljes egészében fel tudják dolgozni.
    és bármennyire is fájó, a tudomány szó használata nem csak a materializmus kiváltsága.
    cáfold meg isten vagy pontosabban szólva valamely transzcendens erő létét! ugyanúgy nem tudod megcáfolni egzakt módon, a tudomány kvintesszenciájával, mint ahogy bizonyítani sem lehet a létezését. innentől kezdve hit kérdése, h melyik oldalhoz csatlakozik az ember.

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz Rive #83 üzenetére

A tudomány az, amikor nem az ember maga dönt a modelljeinek jóságáról és érvényességi köréről, hanem a (minél szikárabb, minél nagyobb magyarázó erejű) modell összevetése a méréssel/megfigyeléssel. Ezen túlmutató praktikus szempontok csak azt határozzák meg, hogy ki (melyik irányvonal) mennyi pénzt, embert, forrást kap.
    elvileg. de mivel a gyakorlatban az ember műveli a tudományt, így az úgymond nem akadémikus tételeket rossz szóval élve a tudósok meghatározó köre nem akarja befogadni vagy nehezen fogadja be. ez a mai napog így működik, ha nem is olyan látványosan, min t pár 100 éve, vagy akár az elmúlt század elején. ne tegyünk már úgy, mintha a józan ész, logika, racionalizmus a nagybetűs (természet)Tudományt egyedül illetné meg, illetve a vaskalaposság, szűklátókörűség és emocionális hit kizárólag a vallások osztályrésze lenne.

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz Gregorius #60 üzenetére

jaja, ott a pont. ellenben eleddig úgy tudtam, a determinizmus szükségszerűséget, elkerülhetetlent jelent.
    szerk.: determinált, bocs. azaz az izmus változata a szükségszerűség elve.

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz dabadab #58 üzenetére

sztem arra gondolt, talán nem kellene a tudomány szót kisajátítania pl. jelen esetben a természettudományos oldalnak.

törölt tag

a vicces az, h Einstein is hitt az Ótestamentumban gyökerező Istenben, meg Iñigo López de Loyola (aka Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend megalapítója) is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés