- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
cuccos19
tag
válasz
simon0918 #173 üzenetére
Viszont van "egy kis gond" a Linux-okkal az ilyen öreg ATI kártyás / GPU-s gépeknél. Az új kerneles Linux verziók már nagyon nem támogatják ezeket a kőkorszaki grafikus chipeket, és az ATI amúgy meg egy nagy mázas népművészeti cserépedény (magyarul köcsög), mert nem ad ki úgy friss driver-eket, mint az Nvidia. Az Nvidia kártyás gépeknél a Linux automatikusan "beszerzi" a zárt külső illesztőprogramot amit az Nvidia biztosít, az ATI-nál lehet kézimunkázni. De ezeknél az öreg chipeknél nem segít, nem kompatibilis az új meghajtó program az X1300/X1400 chipekkel, és a régi meghajtó programot ami ezekkel a chipekkel megy csak elavult kernelverzióra tudod felhegeszteni. Az meg biztonsági és egyéb kockázat lehet, úgyhogy nem éri meg.
Viszont ha nem akarsz játszani, meg a videochip 3D-s képességeit igénylő feladatokat végezni, pont tegyél rá magasról. Netezni, ide-oda másolok fájlműveletekhez, képnézegetéshez, filmezni, zenét hallgatni vastagon elég a 2D támogatás is a GPU-n.
Ugyanis az alap Linux videodriver erre bőven elég, lesz natív felbontásod minden gond nélkül.
-
cuccos19
tag
válasz
simon0918 #174 üzenetére
Puff, erre tényleg nem tudok mit mondani, az Asus N53JQ-n még mindig Win7-est használok, de csak a játékok miatt (viszont amint kijön az Elementary OS 0.3 Freya végleges, szerintem végérvényesen búcsút intek a Windowsnak). A T60-ason csakis és kizárólag Elementary Luna van, én nem szívatom magam egy gépen két rendszerrel (max. a Kali Linux-ot tenném fel a másik Linux mellé, biztonsági tesztelésre). Szóval gőzöm sincs hogyan kell Windows/OSX mellé Linux-ot tenni és hasonlók.
Az asztali géppel kapcsolatban érdekes a kérdésed, mert driver-ezni Linux alá szerintem nem CD-ről szokás, hanem google keresgélés + terminál.
Nálunk is pont ugyanez van, TP Link rooter az asztali gépen (szó szerint a gépház tetején foglalt helyet), csak éppen nem wifi-s, hanem madzagos. Van hozzá valami telepítő CD, de én azt már a Win XP alatt kivágtam a kukába, és kerestem friss drivert a neten. A Linux meg simán felismerte, bár szerintem a két gép - az Asus-om és az öreg asztali gép - mellérendelt viszonyban van a rooter-t illetően. Tehát nem a rooter van a gépen, hanem a gép a rooter-en (kábelmodem -> rooter -> gépek). De passzolok tényleg, nem értek igazából a rendszerbe kapcsoláshoz, viszont működik.
-
cuccos19
tag
válasz
simon0918 #171 üzenetére
A RAM maximum 3giga mind a T60-ba, mind a T60p-be. Leginkább T61 vagy T61p (4:3-as, 14,1colosba való) alaplappal tudnál elérni több RAM-ot, 8gigáid, de felejtős, nem érdemes beleölni annyit (ráadásul az Nvidia Quadro kártyák meghalósabbak, ezt több forrásból is megerősítették nekem). A 4:3-as kijelzőjű T60-asokba mind a 15colos, mind a 14,1colos kaszniba ugyanaz az alaplap megy bele, csak a 15-ösnél van egy toldó/hézagoló nyomtatott áramköri lapka, amivel megtoldod, hogy kiérjen a vinyó és az ultrabay csatlakozókig az alaplap csatlakozása.
CPU-t lehet bele tenni erősebbet, egészen a T7600-osig. Az SSD sokat dob rajta, főleg ha találsz egy neked tetsző "light weight" kis erőforrást használó Linux-ot, én azzal használom, még az öreg vinyón, de még így is elég jól megy. Az Elementary OS alapban olyan 350mega RAM-ot "eszik" és teljesen jól használható alap dolgokra és kellemes a rendszer kezelése, kinézete.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged