Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • fatpingvin

  őstag

  válasz hmzs #2 üzenetére

  visszaolvasva a hozzászólásokat: ha teljes sávszélekben gondolkozunk, egy darab PCIe 2.0 lane ugye 500 MB/s sávszélt tud, amiből a 8b/10b encoding miatt* marad 400 MB/s.
  2.5G Ethernet az ugye 312.5 MB/s, a sima gigabit 125 MB/s.

  ebből józan ésszel kimatekozható, hogy a praktikus felső limit az lane-enként egy 2.5G vagy valamilyen ügyes konstrukcióval 3 gigabites Ethernet vezérlő, ami például előállhat olyan módon hogy egy valódi quad-port Gigabit Ethernet vezérlőnek csak 3 portját használjuk.

  Itt fontos megjegyezni, hogy az általad használt Broadcom hálókártya az monolitikus, szóval az hogy 4 PCIe végpontként látszik az valójában egy virtuális konstrukció, fizikailag egyetlen chip egyetlen fizikai PCIe interfésszel, ergo itt a teljes fabric bandwidth a vezérlő belső konstrukcióján múlik, ebben vagy megbízunk a Broadcom mérnökeiben vagy nem, én hajlok az előbbire.

  a quad-2.5G kártyák ezzel szemben egy nyolcsávos PCIe switchet tartalmaznak, ami az alaplap felé egy x4 linket csinál és ezt továbbosztja 4 darab x1 linkre (ez NEM bifurkáció, ez valódi fabric switching) szóval itt a bandwidth tovább csökken valamelyest, ugyanis itt a host rendszer és a tényleges végpontokon lévő vezérlők között több PCIe vezérlők közti átkapcsolásnak kell megvalósulnia, ahol az encodingnál további veszteség jelentkezik. szóval itt is praktikusan egyszerre csak 3 2.5G vezérlő tudhat teljes sávszélen működni. (legjobb tudomásom szerint az ilyen kártyákra nem pazarolnak 3.0-ás switcheket)

  ennyit az interconnect bandwidth-ről, aztán hogy a proci maga mit tud az megint jó kérdés. tippre a memóriavezérlőn fog elakadni a történet, főleg ha közben valami számításigényes dolog is megy rajta :D

  *valószínűleg amúgy ezért akad meg a mPCIe 2.5G kártyád 2G környékén, mert a mPCIe slot leparkol 1.0 sebességre. legalábbis én ezt gyanítom. aztán persze Realtek háza táján bármi lehet, ez a RTL8125B ez egy eléggé sajátos produktum.

  [ Szerkesztve ]

  A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

Új hozzászólás Aktív témák