Aktív témák
-
greenface
aktív tag
válasz
andorpapa #26 üzenetére
Hát nem tudom, szerintem nem a hálózati fesz-változás az ok, de majd megkérdek vmi nagy villany-gurut...
Az alaplapok pedig tényleg nem szoktak teljesen pontosan mérni. Nekem pl. a 12V-ra 1-2 tized V-al többet, az 5V-ra kb. 0,1 V-al kevesebbet mér: az alaplapom szerinti 12,3 - 4,78 V-mérővel 12,12 - 4,91. Szóval V-mérővel kimérve sokkal egészségesebb értékek vannak... -
greenface
aktív tag
válasz
andorpapa #23 üzenetére
Úgy érted, hogy ugyanazt a gépet (minden alkatrész, táp ua.) elviszed máshová, és változnak a feszek? Ez elég érdekes, de nem hinném, hogy a hálózati fesz miatt van. Esetleg hőmérséklet-különbségre tudnék tippelni, bár ez sem lehet számottevő. (Egyszer amikor javítottam kissé a tápom hűtésén, az 5V kissé stabilabb lett.)
Szóval passz, de a hálózati fesznek nem volna szabad befolyásolnia. Arról nem is beszélve, hogy elég extrém hely az, ahol a 220 alatt, vagy netán 240 fölött van a fesz konnektorban. (250 felett meg olvad a tápban lévő biztosíték...) Ennyit a tápnak lazán ki kéne 'szabályozni'.
De ha csak a tápot viszed máshová, konfig más, akkor világos: nem szokott teljesen pontos lenni az alaplapok feszmérője.
Általánosságban is igaz, hogy ha vmi nagyon fals értéket ír ki, érdemes voltmérővel is ellenőrizni, melőtt eldobnánk az esetleg kifogástalan tápunkat... -
greenface
aktív tag
''Nálam például minden táppal kicsit magas a feszültség, az áram itt talán erősebb, vagy tudja a hóhér, a lényeg az, hogy nálam például pont jól jönne egy kis szabályozás. Másnál meg túl alacsony a feszkó (hiába szuperhiper a táp), ott is hasznos.''
A tápok tudtommal úgy működnek, hogy a hálózati fesztől függetlenül (egy bizonyos tartományon belül persze) stabilan tartják a szabvány feszeket. Azaz ha vkinél 12,2 V a 12V-os ág, az aligha azért van mert nem 230, hanem 240V van a konnektorban....
Szerintem durván 200-250V közt a tápnak nem változik a kimenő feszültsége. Ezért írtam, hogy nem sok értelmét látom a szabvánz fesz.-értékek szabályozhatóságának.
Nem vagyok villamosmérnök stb., javítsatok ki, ha nem jól írtam, de tudtommal a kimenő fesz feszstabokkal van stabilizálva, amiknek ugye az a tulajdonsága, hogy bemeneti fesztől függetlenül a beállított érték lesz a kimeneten. -
greenface
aktív tag
Egy régi AT-s tápegységen láttam már hasonlót (a márkára nem emlékszem, de súlyos, vmi jobbfajta márkás darab volt): a táp oldalán kis süllyesztett trimmer-potik voltak, 12, 5 és 3.3 felirattal. Ki is próbáltam: valóban szabályozhatóak voltak a kimenő feszek, néhány %-os tartományban persze.
Különben én ennek nem sok értelmét látom. Nem az a lényeg, hogy minél pontosabban és stabilabban tartsa a szabvány feszeket? Amit a usernek szükséges lehet állítani, úgyis az alaplapon kell.
Aktív témák
Hirdetés
- Macska topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- Filmvilág
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASUS routerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- HP ProoBook 430 G5 laptop (Kijelző törött)
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest