Keresés

Aktív témák

• bdav

őstag

válasz hobizoli #35 üzenetére

Hát hasonlít... a 32 bites része. öszintén szólva meg tudom érteni, hogy éppen elég volt a 64 bitest megtervezni, majd a kettöt összehozni egy magba :) Mellesleg ha a 32 bites cucc még versenyképes és tovább nem fejleszthetö, akkor tölem úgy is hagyhatják, ahogy van.

• bdav

őstag

az architekturákhoz kapcsolodoan: Az AMD kiadta anno a K7 architektúrát Athlon néven, ez volt még a P4-ek elött azért jóval. Azóta történt magváltás, volt Thunderbird, Palomino, Thoroughbred és Barton mag (az eredeti Athlon óta). Most pont ilyen váltást csinál az intel is mind mobil, mind az asztali prociknál (Banias és Prescott). Ezek a magváltások többnyire kisebb architektúrális fejlesztéseket is tartalmaznak, + gyakran más a gyártástechnológia is (mindkettöre van példa és ellenpélda is, de a kettö közül egy azért be szok jönni).

Ezenkívül. Már írtam hogy a K7 architektúra a NetBurst elött lett kifejlesztve, ezért sztem logikus, hogy az AMD hamarabb vált át, egy teljesen újratervezett processzorcsaládra, ez jelen esetben a K8, ha feltételezzük hogy a prociarchitektúrák életciklusa hasonló hosszúságú.

A Prescott hütéséröl meg annyit hogy majd meglátjuk ha lesz már. egyelöre ne fessünk ördögöt a falra. mindenesetre az Athlon 64-ek már lassacskán érkeznek, szóval az Intel most (ismét) lépéshátrányban van (hála istennek).

Aktív témák