- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- 8300 mAh, maradhat?
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Netfone
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisfurko
senior tag
És mielőtt még meglincselnétek, elmondom, hogy nekem is csak 512 MB memóriám van (266-os
), a kártyán meg 128 MB
-
kisfurko
senior tag
Nem, nem szoktak
Ugyanazok a textúrák minden felbontásban, igazából a programnak mindegy, mekkora a képfelbontás, mert -1 és 1 között vannak a koordináták (feltéve, hogy az alap viewport beállításokat használja, és miért ne tenné). A felbontás csak annyiban számít, hogy nagyobb részletességgel megy a raszterizáció (több PS meg frame-buffer művelet). -
kisfurko
senior tag
Értsétek már meg végre, hogy a memória kisebb része a frame-buffer! Az csak egy konstans érték, ami csak a felbontástól függ. Egy 1024*768-as kép csak 3 MB, amiből kell kettő, de akár 3. Ehhez jön a z-buffer, ami szintén ekkora. Ez max. 12 MB. 1280*1024-nél 1,6-tal nő a méret, azaz 19,2 MB. Hol van ez a 256, de még a 128 MB-tól? A többi mind textúra, azok zabálják a memóriát.
-
kisfurko
senior tag
Ha lesz rá kereslet, akkor lejjebb megy az ára.
Egyébként meg, nem tudom, miért mondja sok ember, hogy nem kell, biztos én már öreg vagyok ahhoz, hogy ezt megértsem...
A soksoksok pipeline az jöhet nektek, de a memória nem. Számomra ez érthetetlen. Miért nem tiltakoztok a 16 és 24 pipeline-os GPU-k ellen? Mi használja azt ki manapság?
No, de vannak ám olyan dolgok, amiknek a jelenlegi számítási teljesítmény, memóriaméret nem elég, pl. csináltak már ''valós idejű'' radiosity-t 6800-ason, és még a legprimitívebb scene sem érte el az 1 fps-t. Tehát nagyobb teljesítményű GPU kell a realisztikusabb modellezéshez.
Vagy egy olyan környezet, ahol minden textúra 1024*1024-es természetesen normal map-pel. Ekkor egy felület már 8 MB. OK, tömörítve legyen a negyede. 512/2=256, azaz mindössze 256 darab textúra fér be! Ekkor még a frame-buffer helyigényét, valamint egyéb tükör/törési/árnyék felületeket nem is vettem számításba. Tehát több memória is kell a realisztikusabb modellezéshez.
Amúgy, ha elég gyorsan lehetne cibálni a rendszermemóriából a textúrákat, nekem sem kellene 512 MB memória a kártyára. -
kisfurko
senior tag
De ezt az értelmet egyedül az ár dönti el. Ha pl. összemérhető a GPU ára az 512 MB memória árával, akkor miért ne?
Nem azért nem volt elterjedve a 4 MB-os 8086-os (mert voltak drága bővítőkártyák hozzá), mert értelme nem volt, hanem mert aránytalanul többe került 4 MB memória ahhoz a fos géphez, akkor már inkább egy komolyabb gép 4 MB-tal. -
kisfurko
senior tag
Nem értem, a GPU-nak nagyobb a feldolgozóképessége is. Hadd legyen már több memóriája a GPU-nak, ha több adatra van szüksége. Egyedül amiatt van kevesebb a kártyákon, mert drágább (mivel jobb).
Ez amolyan régi hagyomány a PC-s fronton, hogy a CPU a legerősebb, legyen neki a legtöbb erőforrása. Régen, amikor mindent a CPU csinált, ez még megállta a helyét (illetve visszalépés volt a nem PC-khez képest). -
kisfurko
senior tag
De ez nem azért van, mert a processzor gyenge a kártyán, hanem nem akarnak olyan játékot kiadni, ami csak a kártyák 10%-án futna. Viszont, ha általánossá válna a több RAM, akkor már lehetnének szebb játékok a rendes felbontású textúrák miatt.
Semmi összefüggés a GPU teljesítménye és a rendelkezésre álló textúrák mérete között. -
kisfurko
senior tag
Nem tudom, minek kell leszólni az ilyen fejlesztéseket, amikor látszik, hogy nem értetek hozzá...
Nagyon is jól jön az 512 MB memória, memóriából sosem elég
Pl. a mai kártyákon nem lehet egy normális volume texture-t csinálni, mert nincs hely neki! Egy 512*512*512-es sem fér el 256 MB-ba sem...
Meg a sima textúráknak is sok-sok hely kell, ha azt akarjátok, hogy közelükbe érve ne legyenek darabosak, nomeg a normal mappek is foglalnak helyet.
Már rég nem a frame-buffer miatt növelik a memória méretét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- 8300 mAh, maradhat?
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Háztartási gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! Intel I9 13900KS Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest