- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- iPhone topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
Aktív témák
-
guess.who
senior tag
válasz
Cathfaern #75 üzenetére
Szerintem egy ilyennél a szoftvertámogatás a legkevesebb, inkább a hardver a zűrös (... Meg aztán ha készítenek hozzá egy rendszerszintű vezérlőt, akkor onnantól más egyéb programokban nem kell változtatni, hiszen az oprendszer kezeli le a billentyűkiosztást és a ''feliratozást'' is... Bár ez utóbbit szerintem némi elektronikával megcsinálhatja a billentyűzet is. :)
-
guess.who
senior tag
Viszont ezzel a megoldással nem lenne szükség külön nyelvi billentyűket gyártani, hiszen elég lenne egy típust kihozni, aztán arra már olyan kiosztást teszel, amit csak akarsz...
Erről a ''kivetítős'' billentyűzetről én is olvastam, de valahogy nem tud vonzani az, hogy az asztalt ütögessem, vagy éppen a nadrágomat, esetleg a padlót... :D Meg kellene kérdezni egy reumatológust, hogy szerinte az a jobb, ha a leütött gomb visszarugózik az ujjaddal együtt, vagy az, ha egy kemény lapon pötyögsz -szerintem az előbbi, s ezért nem terjedtek el a fóliabillentyűk... (Pl. telefonon sokkal egyszerűbb lenne megoldani, szerintem olcsóbb is lenne, mégis gumisapkája van gyakorlatilag mindegyiknek -gondolom, nem ok nélkül.) -
guess.who
senior tag
Ja, jó, akkor én értettem félre, bocsi.
Így viszont továbbra is kötött maradna a billentyűzet, csak nem kellene filctollal feliratozni. :))) Ez így önmagában egész jó lenne, és gyakorlatilag pillanatok alatt át lehetne állni rá, ha valóban nem drágítana az előállításon... De ezt én mondjuk kétlem, mert az eddigi fröccsöntött filléres gombok helyett precízebb megoldású, pontosan fóliázott izéket kellene gyártani, amiknek ugye (áram)vezető kapcsolatban kellene állniuk az alattuk levő alkatrészekkel, hogy feszültséget kapjanak... Mozgó alkatrészeknél ez meg hosszú távon kissé zűrös -főleg egy ennyire igénybevett perifériánál... Aztán ugye így már nem lehetne egy-egy lekopott feliratot fekete alkohol filccel javítani sem... :DD -
guess.who
senior tag
válasz
napos2600 #58 üzenetére
Ha feltételezzük azt, hogy megcsinálják, akkor biztos, hogy eleinte drága lesz. Aztán ahogy elterjed (ha elterjed), úgy lehet majd egyre olcsóbban előállítani, illetve miniatürizálni, fejleszteni rajta. Bár én szkeptikusabb vagyok, mint Den, nem hiszem, hogy ''pár éven'' belül ilyesmi túl sok itthoni számítógépezőnek lenne, inkább tíz évre, vagy még távolabbra tenném a dolgot. Ugyanez volt pl. a CD-vel, vagy a DVD-vel is, pedig az aztán igazán ''nélkülözhetetlen'' periféria...
(Egyébként ha pusztán azt nézzük, hogy egy ilyen fólialapnál valóban nem lenne gond a ''billentyűk'' kiosztása, a feliratozásuk, a helyük, stb. -akkor valóban jó az ötlet, s érdemes lenne megvalósítani. Csak kérdés, hogy ki tudná megszokni, hogy nejlonzacskót püföl... ;] ) -
guess.who
senior tag
Itt görbüljek meg, de reggel óta nekem is az járt a fejemben, hogy egyfajta TFT-s érintőképernyőként, vagy valamilyen fóliamegoldással ezt meg lehetne csinálni. :) Ha pedig így lenne, akkor nem kellene pontmátrix (legalábbis nem behatárolt), hiszen azon bármilyen kiosztást, méretet, egyebet meg lehet jeleníteni, s nem csak a betűk helyén.
Egyébként az addig oké, hogy ''fillérekért lehet gyártani'' -de ez csak nagy tételre, valóban gyárban való előállításra igaz, otthoni barkácsra semmiképpen...
Ja! Viszont felmerül a kérdés, hogy mennyire lenne kényelmes? Emlékszem, a szépemlékű Primo is ilyen fóliamegoldású volt (sőt a ZX81, és valamelyik Spectrum is), de azzal nem volt túl nagy élvezet gépelni, mert vagy nem érzékelt semmit, vagy ha ránéztem, már pötyögött, mint az őrült... :) Meg nekem pl. hiányozna az, hogy a billentyű valóban lenyomódjon, majd visszaugorjon... (Ez szerintem ergonómiai szempontból is fontos, ha jól rémlik.)
De hát ki tudja, mit hoz a jövő. :) -
guess.who
senior tag
válasz
napos2600 #56 üzenetére
Jó-jó, de az eredeti felvetés 8x8-as pontmátrixról szólt, minden egyes billentyűben.... Azért ahhoz valószínűleg már kell teljesítmény, meg korrekt vezérlés, stb. :) Egyébként igen, persze, hogy meg lehet oldani molexszel, csak én értelmét nemigen látom...
A kis ''állványon'' levő LEDeken már én is gondolkodtam, ha jól irányzod a fényét, akkor valóban lehet hasznos is -de szerintem egyszerűbb megtanulni vakon gépelni, ráadásul azt a tudást nappal is használhatod. :DD -
guess.who
senior tag
válasz
Lord Mixxx #49 üzenetére
Kár, hogy ilyesminek az előállítása 2-3 ezres billentyűzetek helyett szerintem legalább 50-60 ezreseket eredményezne (és akkor még lehet, hogy óvatosan becsültem), pláne egy jobb ''tört'' MS billentyű esetében... Szerintem olcsóbb lenne valamilyen fluoreszcens anyaggal feliratozni, ami mondjuk halványan derengene a monitor fényétől... Igaz, hogy nem lehetne kikapcsolni, meg fényerőt sem lehet állítani, de ha pl. ilyen előregyártott matricákat forgalomba hoznának, az valószínűleg néhány száz forintba kerülne, s magadnak tudnád megcsinálni...
A másik: egy ilyen pontmátrix-kijelzőt HOVA rejtesz el minden egyes billentyű alá? Ráadásul ahhoz, hogy ez működjön, még külön vezérlést is kell gyártani hozzá, ami gondolom otthoni barkácskörülmények között szintén nem 1-2 forint. Aztán: miről táplálod? Kétlem, hogy a billentyűcsatlakozó elbírna ennyi teljesítményt...
Az ötlet egyébként nem rossz, tényleg jó volna néha sötétben látni, hogy hol vannak a billentyűk -bár szerintem olcsóbb megtanulni :D -, csak azt hiszem, hogy ez jelen körülmények között megoldhatatlan -vagy ha mégis, akkor nagyon drága és iszonyatos munka... -
guess.who
senior tag
Hát nem is tudom... Ezekkel szerintem alapvetően az a gond, hogy így, vadiújan, csillogó-villogó állapotban jól mutatnak, de fél év múlva, mikor két centi vastagon áll bennük a por és behomályosodik a plexi, akkor már egyáltalán nem esik jól ránézni...
Én mondjuk a régi tápegységem fedelét a jobb szellőzés érdekében egyszerűen leszedtem, a mostanin meg ventillátor van, úgyhogy egyik esetben sem túl célszerű ez a mod. Nálam meg első szempont az, hogy a gép hűvös legyen, meg halk, és csak a második az, hogy szép -ez viszont nem jelenti azt, hogy elzárkózom az ilyesmiktől, csak kissé feleslegesnek érzem.
Egyébként egy átlag háznak szerintem nagyon nagy ablakot kellene vágni az oldalára, hogy a táp látszódjon, így megintcsak nincs értelme. :)) Mod-fronton is láttuk már ezernyi aprócikk feltűnését és hangtalan kimúlását, úgyhogy nem hiszem, hogy a hasonló dolgokat túl komolyan kellene venni...
Aktív témák
Hirdetés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest