- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- iPhone topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
MoonFace
csendes tag
Én személy szerint az AMD helyében az 512kB L2-cache mellett már feladnám az exclusive cache architektúra eröltetését, az ebböl adódó sebességnövekedés valószinüleg böven kompenzálná a minimális cache-hitrate csökkenést (a 128kB + 512kB exclusive-hoz képest, a mostaninál mindenképpen jobb lenne).
A K7-nek egyébként tényleg gyengébb az L1-cache-se a P4-éhez képest (a Turmoil által említett értékek inkább erre vonatkoznak és nem az L2-re), mert míg utóbbi 2 órajeles késleltetése ugyancsak világbajnok ilyen GHz-eken (még a P!!!-énál is jobb), a K7 3-4 órajeles értékét (AGI nélkül illetve AGI-val) valószinüleg soha nem kompenzálja a nagyobb mérete.
L2 szinten már most sem túl nagy a difi a két rendszer között, a P4 itt is csak valamivel jobb, de ellene szól a dupla hosszú cacheline, így ha a Barton a Classic Athlon-hoz hasonlóan inclusive cache-rendszert kap, akkor mindenképpen jobb lesz ezen a téren... -
khalox
őstag
Ez jó lenne, de honnét gondolod, hogy lesz 333-as is? Engem nagyon érdekelne, mert mostanában szeretnék alaplapot váltani és az lenne az üdvözítő, ha abba a lapba belemenne az új AMD széria is.. (Chaintech 7VJL D A-t néztem ki vagy Abit KD7-est, 6000 ft köztük a különbség).
-
Turmoil
senior tag
válasz
Hacked_3921 #33 üzenetére
Lehet járatni 333-on is magasabb szorzóval! :)
Állítólak mindkét verzió kapható lesz, azaz lesz eleve 333-asnak és 400-asnak kiadott Barton. -
Hacked_3921
csendes tag
Na tessék! Jó ez a 400 MHz, csak nem megy bele az alaplapomba! :)
Válasz azóta sem... mondjuk nem meglepő! :(( -
válasz
Hacked_4157 #30 üzenetére
A chipset hivatalosan csak a 333 MHz-es FSB-t támogatja, de lehet, hogy tudod stabilan járatni 400 MHz-en (BIOS-ban beállítva 200 MHz, hiszen DDR az FSB) is. Majd elválik...
-
Don Vittorio
őstag
válasz
Hacked_3891 #6 üzenetére
''A lényeg nem a minél magasabb órajel (Intel), nem is az órajelenként végrehajtható legtöbb utasítás (AMD), hanem a minél gyorsabb processzor. Engem csak ez érdekel, nem az, vajon a két megközelítés melyikével érik ezt el.''
Aranyos okfejtés, csak kihagyod belőle a vásárlók zsebét... -
Hacked_4157
csendes tag
Sziasztok !
Szerintetek fogja bírni a KT4 a 400 Mhz-s FSB-jű Bartont, mert 400-as chipset van rajta, de a CPU foglalata csak 333-as -
launcser
senior tag
hát ez igy elég érdekes lesz..
támogassa sok alaplap
nekem sima kt400 van (ja az a még meg se jelent ugye :) )
és ebbe belemegy ddr400as ram amugy is meg minden csak még valami gubanc van vele elm.
és ha a barton csak 400-as fsb-vel jön ki az ugy gáz
gondolom kidobnak belőle lájtosabb, 333-as, vagy akár 266os verziókat is..
ugy szélesebb körben elterjedhetne :) -
Genialis
aktív tag
válasz
Hacked_3891 #25 üzenetére
>Tényleg, miért nem integrálják egy tokba a processzort és a memóriát?
Integrálják. És elnevezik kásának. Aztán a gonosz lúzernek meg nem elég, és beletesz valami külső memóriát is...
A cikkhez hozzászolva: Igazából ebből a Bartonből kettő egy Dual channel DDR 400-as alaplapban lenne kellemetes játékszer... És mondjuk a dolgot elnevezhetnénk Hyper-Treading a'la AMD-nek... :DD -
Hacked_3891
tag
Arra ne is számíts, hogy a tényleges (nem az effektív) FSB egyhamar megközelíti a GHz-et. Sokkal olcsóbb quad-pumping meg a duál kontroller megoldásokkal gyorsítani, mint hangolt üreget építeni a memória és a processzor közé. Bár ki tuggya?
Jó, kicsit túloztam, de érted, mire gondolok.
Tényleg, miért nem integrálják egy tokba a processzort és a memóriát? Hibrid IC-re gondolok, nem on-die megoldásra. -
Tsaba
csendes tag
Akkor ezek a procik nem is fognak futni a Kt333 chipset-el? Mert szvsz. akkor bukta lesz. Nem sokan fognak drága pénzért új lapot venni egy átmeneti megoldásért, aminek nincsnek távlati lehetőségei, hiszen a Hammer viszont nem fog menni a Kt400-ban sem a nForce2-ben. De lehet, hogy rosszul tudom...
-
Elrood
őstag
Csak nehogy úgy járjunk a hammerral mint a Matrox P-512 -vel.
-
Az a 2 GHz a 2 MB L3-as cache miatt van :). Az 533-as FSB pedig azért, mert a szerver piacon nem lehet sietni, kiherélnek, ha 3000 dollárért megveteted a cuccost, és két hónappal később már felpeccseled. Konzervatív banda (helyesen).
Az a 800 MHz effektív RAM és FSB pont arra lesz jó, hogy amikor az AMD utolérné az Intelt (400 MHz), akkor megint megugorjon a különbség... :( -
Adi
senior tag
Érdekesek ezek a 400 és 800 megás buszfrekik, nekem a procijaim 400 megásak. :)
Amúgy nem csak 2 csatornás memóriavezérlő létezik: ott vannak a ServerWorks Grand Champion chipsetjei. Az oké, hogy ezeket szerverbe szánják, de a GC-HE pl. 4 csatornás, 4-esével kell belepakolni a - ha jól emlékszem - DDR200-as modulokat.
Valahol ezt az elvet jobbnak tartom, hogy több, lassabb memóriát használ, mint az egy-egy gyorsabbat. Az már kipróbált technológia és megbízhatóan műxik, valószínűleg nem véletlen, hogy az Intel a P4/Xeonoknál csak most vezeti be az 533-as rendszerbuszt a 400-as helyett.
Sőt: a 4- és többutas Xeonok (P4-ből van ugye Celeron, P4, P4/Xeon-DP és P4/Xeon-MP) csak most kezdik órajelben elérni a 2GHz-et, a többi már régen túl van rajta.
Persze ez a többcsatornás dolog megdrágítja az alaplapokat (a több drót miatt bonyolultabb lesz tervezni és gyártani), de ha elég sokan áttérnek rá, akkor valószínűleg olcsóbb lesz a gyártástechnológia.
Az AMD-nek a Barton alá bepakolni pl. egy duál DDR200-as memóriainterfészt talán nem lesz nehéz - már ha foglalkoznak még vele a Hammer előtt. De az nForce2 és a KT400 (A?) otthoni/munkaállomás célokra tutira jó lesz.
Én arra az Intel-féle 800 megára vagyok inkább kíváncsi! :) -
Hacked_3891
tag
1. Ha a Hammer állva hagyja: Ehhez kellene már megvásárolható Hammer is. Ehelyett egyre későbbre tolják a megjelenését, addig meg az Intel sem ül ölbetett kézzel. Nagyon az az érzésem, hogy mire megjelenik, már el is fog avulni.
2. Nem biztos, hogy 800 MHz FSB-nél nem lehet majd tuningolni. Amúgy meg sokra mégy egy feltuningolt, de alacsony FSB-jű processzorral, amely 3 GHz helyett 4.5 GHz-es belső órajelen vár arra, hogy a lassú buszon megkapja az adatot :D.
3. Ha a P3 architektúrára gondolsz, akkor azt azonos órajelen nem hagyja ott az Athlon. Összességében egy 1.6 GHz-re húzott Tualatin legalábbis állja a versenyt az 1.6 GHz-es valós órajelű Athlonnal.
4. Az AMD legutóbb azért emelte az FSB-t 333-ra, mert a processzor belső órajelét már nem tudta növelni, így a magasabb FSB-vel akart több teljesítményt kicsiholni egy mára már elavult architektúrából. Ez nem jó jel. -
Na várjunk egy picit, azért azt a 800 Mhz-s effektív órajelet nem eszik olyan forrón, az még mindig csak 200 Mhz a RAM felé ugyanúgy, mint az AMD-nél a 200 Mhz, nem?
-
qud-5y
csendes tag
De hisz az Intel is újra FSB-t változtatott, lásd 800 MHz... És az AMD-nek már volt ilyen, hisz volt olyan procija, amelyik 200, és olyan amelyik 266 Mhhz FSB-vel rendelkezett, úgyhogy nem tudom mi ebben a nagy ujdonság... Máskülönben ott van még a SIS is, aki chipsetet fog késziteni az új AMD-nek, mert az Intel kihozta őt a sodrából... és amint hallottam nem is olyan rossz lesz az a chipset. Különben is nem elég ennyi? Ezek csak chipsetek, alaplapgyártók még nem szóltak hozzá...
-
qud-5y
csendes tag
válasz
Hacked_3891 #6 üzenetére
Nem hiszem, hogy az Intel ér valamit is a kis 800 Mhz-es FSB-jével, ha majd a Hammer állva hagyja... Na meg mellesleg, az Intel igy veszti el egyik ütőképességét, a hatékony tuningolhatóságot, amire eddig mindenki olyan büszke volt. Azonkívül pedig ha az a világhírű Intel arhitektura olyan jó, hogy már nem lehetett jelentősen gyorsitani rajta, akkor az AMD procik azonos órajelen miért hagyják ott őket, ahol találják?
-
móricka
csendes tag
Nem akarok INTEL-AMD flame-t, de itt azt írják, h csak a nForce2 és a VIA KT400A fogja majd támogatni az új 400-as fsbjű bartonokat. Ezzel viszont elillant az AMD azon előnye hogy nem kell mindig lapot cserélni.
Mert eddig ezért szidták folyton az intelt...
-móric- -
Hacked_3891
tag
Azért ez inkább fordítva van. A régi architektúrát már nem lehetett lényegesen gyorsítani, ezért olyan architektúrát hoztak létre, amellyel jóval nagyobb órajelet lehet elérni, így a gyengébb architektúrát több mint kompenzálja az órajel. Ha elfogulatlanul nézed a dolgokat, akkor be kell látnod, hogy az Intel számítása bejött, mert a KAPHATÓ leggyorsabb P4 már jócskán veri a KAPHATÓ leggyorsabb Athlont. A lényeg nem a minél magasabb órajel (Intel), nem is az órajelenként végrehajtható legtöbb utasítás (AMD), hanem a minél gyorsabb processzor. Engem csak ez érdekel, nem az, vajon a két megközelítés melyikével érik ezt el.
Ami az FSB-t illeti, épp most lehet olvasni, hogy az Intel 800 MHz effektív FSB-re fog hamarosan áttérni, ami kicsit több lesz az AMD tervezett 400 MHZ-énél.
Az AMD tervei nagyon szépek PAPÍRON, de csak papíron létező processzorokból nem lesz bevétel, közben pedig az Intel sem áll le a fejlesztéssel. -
robekri
addikt
Okosan dolgozik az AMD: az FSB-vel fogja verni a P4-t.:)) :)) :)) :)) :))
Üdv.:Robe -
Turmoil
senior tag
-
Figyeljétek csak meg, hogy ez a proci fogja tartani a lépést a p4-ekkel, amíg a hammer kijön. Márha lehet majd kapni.
A cache az egyik kedvenc részem a gépben:)
szóval elfogult vagyok:)
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X3D - BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 8500G / 8600G AMD Ryzen 7 8700G / 7800X3D processzor 3 év garancia 27% áfa
- Intel Core i7-14700K processzor eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- AMD Ryzen 7 2700X / 8 mag / 16 szál / Beszámítás OK!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Új ASUS VivoBook 15 X1504VA - 15,6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest