Új hozzászólás Aktív témák
-
tegbashar
tag
Amit leírtál az a dolog egy oldala, egyet is értek. Én a havi 1-2 vegas kalandomat leszámítva nem renderelek, de az i7 nem emiatt a néhány óra miatt van a gépemben. Rengeteget megy a gép, sokféle dolgokat nyitogatok meg, 2 van háttérben, tömörítgetek... kibírnám, ha lassabb lenne a rendszer (hogy ne írjak márkákat), de azt nem kajolom, amikor idővel lassul, mikro majd óriaslaggolni kezd a rendszer - ezzel most nincs gondom, korábban volt.
-
Piftuka
veterán
Az attól függ, hogy melyik típust választod. Elég sok féle gyártó "alkotását" felhasználta már az Enermax a saját nevével fémjelzett termékeinél. Itt ellenőrizheted mndezt.
Az olcsóbb (~10.000-15.000 forint körüli) modelljeinek zöme kerülendő. Abban az árkategóriában ugyanis más gyártók jobb tápegységeit is lehetséges, és érdemes megvásárolni.
Ha tápegységet szeretnél vásárolni, akkor itt a fórumon a Melyik tápegységet vegyem? témában érdemes feltenni a kérdéseidet.
A topic nagyon "pörgős", és számos, igazi hozzáértő "guru" olvassa napi rendszerességgel, szóval jó eséllyel kapsz megfelelő javaslatot, ha ismerteted az igényeidet. ;-)
-
Piftuka
veterán
Hát ugye kinek mi... ízlése szerint.
Én nem "ragadtam le" egy márkánál. Mindig az alapján választok, hogy melyik terméknek a legjobb az ár/érték/minőség aránya. Tápegység esetén még a minél jobb hatásfok is fontos számomra.
Szerencsére a legtöbb esetben lehetséges megfelelőt választani.
-
Piftuka
veterán
A meghibásodásával együtt magával vitt bármilyen alkatrészt a számítógépedből? Ugye nem?
Azt fontos megérteni, hogy nincsen olyan tápegység, amely kapcsán kijelenthető, hogy "soha nem hibásodik meg"!
Viszont a jó minőségű tápegység rendelkezik a megfelelő védelmekkel, kiegyensúlyozott energiaellátást nyújt, és ezeknek köszönhetően nem csak kiszolgálja, hanem védi a számítógéped alkatrészeit.
Az pedig tény, hogy a Fortron nagyon rég óta az egyik legjobb minőségű tápegységeket gyártja. Jellemzően megbízható és jó ár/érték arányú termékei vannak.
(Sajnálom, hogy neked két Blue Strom II is meghibásodott! Egyébként végül mire cserélted le?)
-
nyunyu
félisten
Honnan lehet megtudni, hogy ezt milyen belsővel gyártották ?
Megnezed az oldalan levo matricat, milyen UL szam van rajta, aztan ezen az oldalon lekerdezed.
Olcsojanos cegek nem szoktak sajat biztonsagi minositesre kolteni, hanem az OEM gyartoet irjak a matricara.Neten talalt kepeken E199529 latszik, viszont az UL adatbazisaban ez a szam nem szerepel...
Gondolom ez is olyan, mint a Chinese Export logo, amit avatott szem kilometerekrol kiszur. -
jedis
senior tag
Nekem egy Point of Wiew ,Black Diamond 500Watt-os tápom van ! Az általad linkelt listában nem találtam meg a márkát ! Honnan lehet megtudni, hogy ezt milyen belsővel gyártották ? Már több mint 6 éves, de soha semmi baja nem volt ! Igaz, én már több mint 10 éve használok szünetmentest ( APC 500Watt ) ! Most egy FX-8120-ast (Atec Kühler 620 ), meg egy Asus 7870-et hajt alapon , plusz HD; SSD; meg 4db DVD!
-
flash-
veterán
Kedves cikkírók,gép összerakók !
jegyezzétek már meg kérlek hogy csak az Enermax, Seasonic,FSP,Delta,Enhance,Sirtec,Channel Well Tech beles tápokat vegyétek, a többi nem ajánlott!!
itt le tudjátok csekkolni hogy melyik tápban milyen bél van
-
tegbashar
tag
Még, hogy kompromisszum! Lecsípünk kicsit a felbontásból, meg minden effektből, veszünk alig reagáló egeret és billentyűzetet, mosógépet elnyomó hangú, de kedvező árú hűtést, és hozzá a legolcsóbb tápot - majd kedvező árú gamer gépnek nevezzük.Szerintem ez sz*r vásárlás, nagyon drágán.
Ezzel a logikával miért nem veszünk szana-szét karcolt szélvédőt a kocsira,egyik lencséjén törött szemüveget az orrunkra; monóra szakadt fejhallgatót, megrágott szendvicset?
-
Lomha 8V
addikt
Én is elég vastagon fizettem a RAM-ért, de hát ez van. Ha jön a DDR4, akkor a DDR3-at majd hozzánk vágják, csak vigyük el.
-
Piftuka
veterán
"Szerintem többre becsülendő, aki elmegy diák-melózni, és összerak egy 60-80-as alap gépet, mint akinek apuci megveszi 3-500 ezerből és osztja az észt. (mindkettőben volt részem )"
És melyik volt előbb? Édesapád vett neked egy fél millás gépet, amelynek köszönhetően osztottad az észt, majd diákmunkával vettél egy 70.000-es konfigot, vagy fordítva?
"És igen, mostanában a hardver valóban kezd időtállóbb lenni...a 4 mag is jelen van egy ideje
De azért ne feledjük, amit itt a PH-n olvastam vhol: A hardver a legrosszabb befektetés!"Tény, hogy egy vízparti telek a ráckevei Duna-ágon jobb befektetés, ettől függetlenül - ahogyan fentebb is írtam - az elmúlt néhány évben tényleg drasztikusan csökkent az avulás (a használati érték szempontjából), és ez mindenképpen jó hír szerintem minden felhasználó számára.
"Gondolom mind örülünk core i5 és i7 tulajok a 3. és 4. generációból hogy 50-100 ezres procink van... DDR4-et viszont nem támogat...és az új SATA és PCIe szabványok? Szóval majd lapot is kell váltani...az meg új tokozással jön... ördögi kör ez"
Csak a magad nevében beszélj! Nekem még Core i5-760 procim van, és nem is került 50.000-be, de nagyon elégedett vagyok vele.
Persze nem vitatom... ha majd fejlesztés lesz szükséges, akkor az alaplap cseréjénél kell kezdenem.
És sajnos ez mindig "ördögi kör" volt! (Különös tekintettel arra, hogy a gyártók a piacra dobott termékekhez képest mindig 2-3 generációval előrébb járnak. Tartom, amit írtam fentebb... a korábbi évtizedekhez képest "jó dolga van" a mostani PC-k tulajdonosainak, ettől függetlenül szomorú, hogy a cégek erősen "etetnek bennünket"!)
-
Piftuka
veterán
válasz
M@trixfan #69 üzenetére
"Maximális mértékben egyetértek ezzel. Számomra az abszolút nyertesek a Core I7 920-as vásárlók, nem nagyon kellett nekik eddig CPU-t cserélni játék szempontból ha nem akartak.A fogyasztás serintem itt most másodlagos."
Mondjuk kicsit extrém a példa, mert a maga idejében az egy nagyon drága processzor volt. A fenti írásommal én például éppen arra utaltam, hogy a mindenkori "Core i" sorozatokból a nem csúcsmodellek is bőven, az adott időszakban rendelkezésre álló, és még azon túl is megjelenő szoftverek hibátlan teljesítményű futtatására tökéletesen megfelelőek.
(Mondjuk részemről a minél alacsonyabb fogyasztás is szempont volt, de a Core i5-760-as processzorom a mai játékokhoz is bőven megfelelő. Nálam a memória és a VGA lehetne szűk keresztmetszet, de csak akkor, ha mindenáron Full HD-ben, maximális részletességgel szeretném a legújabb, gépigényes játékokat játszani.
Én viszont - szerencsére - nem tartom ezt fontosnak.) -
nyunyu
félisten
És betesz 2x4 gb ramot gondolván azzal úgy jobban fog teljesíteni
Tedd fel a HD textura csomagot a Skyrimhez, aztan ugy leterdel tole a gep 4GB rammal, hogy orom nezni.
Emiatt csereltem alaplapot 2 eve, mert olcsobb volt 2x4GB DDR3, mint a regi lapba betenni +2x2GB DDR2-t.
BTW, akkor kerult ~15k-ba a cikkben szereplo Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 kit, amit most annyira sokalltok 21-ert.
-
dgabor80
tag
Tisztelt rudi
remek cikk és minden elismerésem!!!
@argento: mindennel egyetértek, eléggé elnyomja a konzol a PC-t mi meg itt pártoskodunk, hogy kinek mi van....
HÁT AMIT MEGENGEDHET MAGÁNAK!!!
És lehetőleg vegye mindig mindenki a legjobb ár/teljesítmény arányt a pénztárcájához, tök mindegy hogy az AMD vagy Intel, vagy Nvidia. Az FPS/forint a lényeg...lehetőleg minőségi,időtálló alkatrészekből, ahogy a cikk is írta.1998-ban kezdtem 486-al (66Mhz) (Ultrakirály volt a Dungeon Keeper és a Warcraft I), és 10-15 gépem volt már, épp i5 4670K-nál tartok...szóval 15 év mondatja velem:
Tiszteljük a másikban a felhasználót és segítsünk neki ha szerintünk jobb valami ár/teljesítményben, hogy mi az időt álló, és most mi éri meg, de NE próbáljuk földbe döngölni a mi csúcs és "megalapozott" tudásunkkal és a hihetetlen márkahűségünkkel.
Ki zenére keres halk gépet, ki gémert, ki netezésre, ki HTPC-t, ki heti pár óra játékra alap megjelenítéssel...figyeljünk oda kinek mi az igénye és inkább mi olvassunk utána, hogy jót ajánljunk, mint hogy rá erőltetünk valami brutál technikát...aminek mi örülünk, mi értékeljük, de ő sose használja ki...(pl.: öcsémnek adtam a i5 2500K-mat...(csak hogy családban maradjon) havonta játszik is vele talán 1 órát...)Szerintem többre becsülendő, aki elmegy diák-melózni, és összerak egy 60-80-as alap gépet, mint akinek apuci megveszi 3-500 ezerből és osztja az észt. (mindkettőben volt részem
)
Belépőszintnél sztem az AMD IGP egy elég jó kis dolog tud lenni...Imádtam amikor haveromat mindenki szidta a szervereken (csaló=nem létezik hogy ilyen gyors tudsz lenni, hiába nyomod 10 éve és tettél bele több ezer órát) AMD X3-al és Ati 4850-el töredék másodpercek alatt osztotta a fejlövéseket...a tehetség a tanulás és a gyakorlat is sokat ér....pénzzel és nagyobb hardverrel ezek legalábbis biztosan nem helyettesíthetők.
Sztem nincs gyenge VGA vagy proci, csak túl nagy felbontású monitor! Válasszunk ahhoz elegendő hardvert, amit nézni szerenénk.... pl nekem a 7870 elég szépen jelenik meg az 1680-1050-es monitoron. Full HD-re nem cserélem le, úgysem vinné max-on.
És igen, mostanában a hardver valóban kezd időtállóbb lenni...a 4 mag is jelen van egy ideje
De azért ne feledjük, amit itt a PH-n olvastam vhol: A hardver a legrosszabb befektetés!
Szóval tényleg mindenki csak akkora teljesítményt vegyen, amire szüksége van...mert csak a pénze áll benne... Gondolom mind örülünk core i5 és i7 tulajok a 3. és 4. generációból hogy 50-100 ezres procink van... DDR4-et viszont nem támogat...és az új SATA és PCIe szabványok? Szóval majd lapot is kell váltani...az meg új tokozással jön... ördögi kör ez -
-
SRII
őstag
Jó cikk..
egy dolog azért megfogott egy picikét, és úgy tudtam ,hogy az új intel frissített 1150 foglalatú procik már új lapot igénylenek!
"Mi azért maradnánk az Intelnél, mert LGA1150-es foglalatába beleillenek majd a következő generációs processzorok is,"
-
-
Ugyanmá', a Sempron 2800+ / 1GB RAM / Radeon 9550 128MB még mindig aláz mindent és ár-érték arányban verhetetlen
-
ronroli
tag
"A Probooo meg olcsositott.. megkapta a Gagyi-billt.. a kis szériákbol... egyszerüen förmedvény lett..."
Külföldi oldalakon nagyon lehúzzák, kíváncsi leszek a PH tesztre. Nekem is csalódást okozott, a TP gagyulása után gondoltam, hogy probook-ra (és próbaképp AMD-re) váltok, de így nem. Középszerű lett.
-
deja vu
addikt
Oké kíváncsi vagyok rá mikor valósul meg mindez.
Attól függetlenül évek óta olvasom a milyen procit vegyek és egyéb fórumokat és ott más esett le nekem. Játékra 90%-ban i5-öt ajánlanak az itteni fórumokban, nagyon néha fx8320-at. Sokszor olvastam, hogy bf3 multiban ~4,5-re kellett húzni a 3570k-t meg hasonló procikat. Én nem multizok meg már nem is nagyon játszom, de ég és föld a ti és a fórumozók hozzászólásai között a különbség. Akkor kinek van igaza, mert teljesen mást olvasok? -
rudi
nagyúr
AC4-et hagyjuk, már most legendás, hogy mennyire gyalázatos lett a PC portja. Szerencsére azért nem ez a jellemző, és ahogyan végre elindultak a kóderek a HSA és egyéb GPU gyorsított irányba, egyre inkább javul majd ez a tendencia. Például a WoT esetében is ígérnek javulást a fizika GPU-ra áthelyezése révén.
-
Rossi
addikt
A gazdaságos és az izmos konfig közül hiányzik az arany középút, nagy a szakadék az áruk között is.
Azért a 280X VGA még full HD-ban is top kategória, ha nem is high-end.
-
Ed3r_X_
nagyúr
Az a hangyás kép jól néz ki.
És a gépek se olyan drágák viszonylag. De a RAM árak, múltkor 11k-ért vettem 4GB DDR3-mas RAM-ot. Rablás már..
-
TGWH
őstag
Szerintem a válságnak is köze van hozzá. Tehát valamiféle válság volt. Mert ugye amíg nem reklámozták itthon, hogy ,,gyerekek, k€rva nagy válságban vagyunk'', mindenki ugyan úgy élt
aztán hirtelen válság lett
csak úgy ,,délután fél háromtól''... hiába no, nehezen mászta meg a Kárpátokat
Itt a tömegekre hatás a lényeg. Mert amíg sok a hülye, addig át lehet őket verni. Mint az anyuka, büszkén lóbálta a boltban a slusszkulcsot, hogy neki autóra telik, meg hogy az ötven méterre lévő boltba autóval jön, aztán a gyerekre meg rászólt, hogy nincs pénz a szelet csokira...Nem volt olyan hatalmas nagy ez a válság, de arra pont jó volt, hogy éreztesse a hatását, és a beállt piaci helyzetet felrúgja, és pont akkor jött, amikor már pl. a procikba sem lehetett több erőt tuszkolni, meg a gyártástechnológia is kezd elfogyni alóluk, nem lehet tovább kicsinyíteni.
Miért dobta be az amd az apu-t? Hát mert egyrészt szarban voltak, cpu erőben nem verhették meg az intelt, másrészt ők picit előbb váltottak, nem várták meg, hogy elérjék a 7nm-t, vagy mennyit mondanak határnak, hanem előre menekültek. Nyílván ha pusztán nyers erővel tovább lehetett volna vinni a fejlődést, az amd vagy sz@rba kerül, vagy átrendeződik a piac, és bejön egy apu-s kategória, mellette meg rágyúrnak még a szerverekre.Nem véletlenül nem drágultak az alkatrészek. Mert egész egyszerűen már évtizedek óta nem veszik meg a zemberek a drágát, csak egy kis részük. 15 éve már biztosan kialalult ez a rendszer - kb. annyit láttam belőle -, ha megnézzük, minden évben volt egy-egy ársáv, pl. 100 ezres vga mindig is a csúcskategória közepét jelentette. Prociknál is, 50 ezerért mindig is már nagyon jót lehetett kapni, a 70-80 meg már irreálisan drága volt, csak egy vékony réteg vette meg. Minderre úgy állt be a piac, hogy az embereknek eladott procik csak egy vékony réteget jelentettek, az igazi pénz a szerverekben volt, meg az intézményeknek eladott cuccokban. Nem véletlen, hogy pl. iskolákban, állami szinten akkor is intel processzor került a gépekbe, amikor pénzügyileg egyszerűen nem érte meg, vagy irodai alkalmazásokra egyszerűen túl erős volt... meg ugye a windows-t is ráerőltették a gépekre, meg két-három évente cserélnek minden gépet, hiába mennének még jó ideig...
Mondták is a boltban, amikor tápot kerestem; ,,hát van codegen, az biztos jó, sokan viszik, férjem munkahelyén is az van minden gépben''. Valamilyen szinten olyan ez a versenyorientált kapitalizmus, mint a kommonizmus; ha babkonzerv van, akkor babkonzerv van, bevásárolsz abból, jó sokat, mert nem tudod mikor lehet legközelebb kapni... Csak kicsit több a termék, de lényegében ugyan úgy megvannak a monopol helyzetben lévő cégek, és ugyan úgy rányomják a népre amit akarnak. Csak a tehcnológiai fejlődés miatt több minden van, pl. több gyorsétterem, de ugyan úgy szemetet árul az összes... Viszont a juguszláv, csehszlovák, meg a cccp-s cuccok 80 évig működtek, nem építették bele azt a technológiát, amit ma fogyasztói társadalomnak hívnak...
-
TGWH
őstag
Azért egy i5 már más tészta mint egy i3, mert azok tényleg labdába sem rúghatnak az amd mellett. De ha pár ezer forint a különbség, az szerintem már számít, sokkal jobb procit kapsz, ha netán még a játékokra is rá szeretnének feküdni.
De jó, ha nagyon olcsón kell, és nem akar komolyabb dolgokat futtatni, valamint nem számít ha több áramot zabál, egyértelműen jobb választás amit írtatok a cikkben. De akkor is, max négy ezer forint, ha jól emlékszem i5 kevesebb áramot fogyaszt, gyűri hűtője is jó, meg erősebb
Sokszor hallom azt is, hogy vesz egy i3-mat, hogy majd később fejleszti i5-re. Tök felesleges pénzkidobás, akkor inkább spóroljon és vegyen fél évvel később gépet.
A másik még, amit elfelejtettem, a laptop/notbook téma. Rohadt drága, gyengébbek, melegszenek, és általában nagyon hamar tönkremegy az aksi, vagy a töltője, vagy a csatlakozója, vagy mindhárom...
És itt pusztán arról van szó, hogy kényelem, meg várakozás - pénzre hogy jobb géped legyen -. Olyan emberi tényezők, amiket kompromisszummal ki lehet iktatni, és máris megspóroltál egy valag pénzt.OFF:
Benzin. Ezek indok nélkül is emelik az árakat, ha rossz kedvük van, akkor akár azért is... Érdekes módon ha valami negatív történik, egyből nő a benzin ára, viszont ha valami pozitív, az akár fél éve csúszást is okozhat, vagy semmi hatással nincs a benzin árára. Holott elméletileg fél évvel kellene elcsúsznia az eseménynek, és a benzin árának változásának... itt hetente nőnek az árak, ezt egyszerűen semmi más nem indokolja, mint hogy válságban még mindig kell az embernek a benzin. És még az lepte meg a politikusokat, hogy jééé, kevesebb benzint vesznek az emberek. Meg lehet nézni jövőre a választásokat, mennyi hülye fog szavazni a két olyan pártra, ami több mint 20 és alatt rongyáverte az országot...
Van itt ugye egy bukott fidesz kormány, akik azt hiszik, mindent jól csinálnak, holott akár minimális józan paraszti ésszel is világosan rá lehet mutatni a hibákra. És azért egy-két pozitív dolgot tettek csak - gyermekek utáni adóvisszatérítés -, ezek mellett több száz elb@szott intézkedés szerepel...
És van itt egy úgynevezett baloldali összefogás, amit én személy szerint k€rvára nem értek, hisz pár éve még egy párt volt, ami most három... meg jött hozzájuk egy-két civil kezdeményezés és egy-két új törpepárt...
Akik pl. kijelentik, hogy nem szeretik xy-t, meg az intézkedéseit, majd most, évek múlva összeállnak vele, és mit mondanak rá? ,,ÉS?'' És ennyivel le van rendezve...A hdd áraknál verseny volt, siránkoztak is, hogy lement kb. felére a hdd-k ára (20e -> 10e). Majd jött egy szerencsés áradás, és volt indok emelni. Addig nem éltek meg? Vagy ha nem lett volna az áradás, csődbe mentek volna? Nem hinném. Occó ázsiai munkaerő, occó alapanyag, egyes cégek már arra is rágyúrtak, hogy pont gari lejárta után egy-két hónappal adja be a kulcsot a termék...
Most meg szépen felvásárolják a kicsiket.
Valószínűleg ez a magyar áron 10 ezer forint / 1TB-os ár még termelt nekik hasznot, nem is kicsit, de történt valamiféle kartell itt is, mert csak nem akarnak lejjebb menni az árak. Hiába no, fizetni kell a marketing részleget is -
deja vu
addikt
Én is furcsán olvasom ezeket a megállapításokat, mert én másokat láttam leírva tulajoktól:
"Sajna az optimalizálatlan, kevés, vagy csak 1 szálat használó játékokkal nem tud mit kezdeni az 5800k mert ugye egy szálon harmatosan gyenge, főleg az előző i5-öm után.
És nem csak a régebbi gémek ilyenek rajta, pl az AC4-nél se tudja kihajtani az alap R270-est se a fix 4,4ghz-en hajtott 5800k.max 85%-on volt a gpu kihasználtsága, de átlag 50-60%-on van inkább.
Ugyanez a helyzet a WoT esetében is.
Kicsit csalódás, erősen gondolkodom egy haswell i5-ön, csak drága lenne a váltás, 30k körül.
Mondjuk wot-nál ígérik a jobb kihasználtságot, ha beépítik a Havok motort.""Szia!
Nekem 280x van egy A10-5800k mellé csapva...
Természetesen erősen játékfüggő a dolog ,de erősen átlagolva 60-75 %-ig tudja kihajtani ezt a vga-t a proci..." -
Piftuka
veterán
"[..]Ha valakinek a játék a fő szempont, akkor a 3 éves gépben elég a VGA-t cserélnie (esetleg a RAM-ot bővítenie), és máris újra csúcs gépe van.[..]"
Maximálisan egyetértek veled.
A korombeli, az otthoni számítógépek és a szoftverek fejlődését közel 20-25 éve nyomon követő felhasználók tudják, hogy már az x86-os korszakban, de különösen a Pentium processzorok kifejlesztését követően milyen gyors volt a számítógépek alkatrészeinek avulása. (Egymással összefüggött a kettő, mert az új technológiák kifelesztését a játékipar is generálták, utóbbi szereplői pedig sokkal több lehetőséget találtak az egyre komolyabb hardveres megoldásokban.)
Aki a mindenkori új játékokra optimalizált számítógépet szeretett volna használni, annak kb. fél évente update-elni kellett a fő alkatrészeket, különös tekintettel a processzorra. Mindezt úgy, hogy a processzor-VGA párosból az elérhető leggyorsabbakat vásárolta meg.
Számomra az Intel "Core i" processzorok kifejlesztése, és az azokhoz köthető "korszak" (amelyet most megélünk) legfontosabb jelentősége, hogy a korábbi évekhez, sőt évtizedekhez képest nagyon lecsökkent az avulás mértéke. A hardverek évekkel "megelőzték" a szoftverfejlesztőket.
Amellett a teljesítmény/ár (és érték) aránya soha nem volt olyan jó, mint az elmúlt 2-3 évben. Az egyes hardverek nem csak arányaiban, hanem abszolút mértékben is sokkal olcsóbbak, mint 5-10-20... évvel ezelőtt.Az ugyan szomorú, hogy sok hónapig a merevlemezek árai emelkedtek közel a duplájukra (és csökkenni sem akartak), és miután ez a tendencia jelentősen enyhült, most a RAM modulokért kell többet fizetnünk, de még így is jól jár az is, aki teljesen új konfigurációt akar építeni, és az is, aki fejleszteni szeretné a meglévő számítógépét.
-
kovsol
titán
Aztán elindítasz egy olyan játékot ami csak 1-2 magot használ, pl egy World of Tanks ami elég népszerű, és sírva fakad, hogy de jó lett volna inkább egy i3/i5.
3 cpu szempontból egész jól optimalizált játékra nem alapoznék még.
Meg kell vizsgálni azt is, ki mire használja majd a gépet. Ha valaki mondjuk épít egy gépet, hogy az idejének nagy részéban Starcraft2 -t játszon, akkor oda intel+nv kell. Persze ez egy nagyon szélsőséges példa volt. -
rudi
nagyúr
válasz
Televan74 #55 üzenetére
Szerintem igen, hasonlóan a benzinárakhoz. Mindig azt hallani, hogy ilyen-olyan helyzet miatt emelik az árakat, de azt sosem hallani, hogy vége ennek a helyzetnek, és akkor most lényegesebben csökkentünk. Meg ha már megszokták az emberek a magasabb árakat, beépült az életükbe, akkor ellesznek velük, és nincs olyan konkurens, aki versenyhelyzet miatt elkezdené lefelé tolni őket. A PC piac kb. beállt, 1-2 év van a DDR4 tömeggyártásáig, ennek megfelelően árazunk.
-
rudi
nagyúr
Ezeknek a táblázatok nak az 1920x1200 pixeles felbontáshoz kapcsolódó értékei adták a CPU választás kulcsát. Tudni kell még annyit, hogy az Athlon X4 750K processzorban kb. olyan erős mint az A10-5800K. Nagyon jól megfigyelhető, hogy a 30 000 forint körüli, de még a 40 000 forint körüli CPU-k sem adnak érdemleges teljesítménytöbbletet a 18 000 forintos CPU-hoz képest még egy Radeon HD 7970 (R8 280X) esetében sem, nem hogy kisebb VGA-knál. Vagy egyáltalán nem adnak extra FPS-eket vagy az amúgy is bőven folyamatos (mondjuk 50 fps-es minimum és 70 fps-es átlag) értékeket emelik még feljebb. Ugyanez érvényes hétköznapi feladatok végrehajtásában, nincs ember aki netezés, filmnézés vagy alap irodai feladatok végrehajtása közben megmondaná, hogy 18k-s Athlon vagy 40-50k-s i5 van-e a gépben. Persze, nem vitás, hogy annak a szűk rétegnek, aki komoly munkát végez, tényleg komoly videókat, 3D-t renderel és egyéb számításigényes feladatot végez, esetleg a benchmarkok nyomatása szórakoztat, annak kell az erős CPU.
-
rudi
nagyúr
Eléggé kartel jelleggel dolgozik az egész RAM iparág, pár egymással inkább együttműködő, mintsem rivalizáló vállalat uralja, amiket állami bankok is támogatnak, szóval elég komoly terük van mesterséges árképzésre. Az ilyen tűzesetekre meg telített készletekre hivatkozás szerintem inkább csak takarózásnak tűnik, annak sokkal inkább köze lehet a magas árakhoz, hogy a PC üzletág megtorpant és a fogyasztók már nem vásárolnak olyan lendülettel, mint korábban, és a megszokott bevételszintet komolyabb árakkal kompenzálják.
-
XtremLor
őstag
Kb. egy eve kezdtek el dragulni, akkor csokkentettek a gyartasi kapacitast, mivel a keszletek telitve voltak szerintuk
, persze 20-30%-os dragulas utan nem csoda hogy az eladas nem novekedett, sot csokkent
Szeptemberbe meg tuz volt a hynix gyarban, mint az arviz a hdd-k eseten....szoval okot mindig fognak talalni hogy az arakat a magasban tartsak. A hdd-t ha megnezed az se eset meg vissza most se, pedig eltelt par jopar honap..... -
Dronte
aktív tag
Mi az istenért drágultak ennyire a RAMok? Pont egy éve néztem hogy lehet váltani kéne a jó öreg DDR2-es összeállítású gépemről, a memoriát úgyis olcsón megúszom, de inkább vártam még egy évet, most meg örülhetek az olcsó ramoknak..
-
-
Televan74
nagyúr
válasz
BlackPriest #47 üzenetére
No offense.
Nekem is toldozgatott gépem van. Ha most pl. hirtelen elszállna minden, vagy elvinné egy betörő , nem lenne újra hirtelen pénzem. Az alaplapom , ram, monitor,hdd, táp 2.5 évesek.
Amit idén új az a proci és a vga. Bár a proci csere, a hirtelen beszarásomnak a következménye. 3570K cseréltem 3770k -ra.
A videokártya vásárlásom tudatos volt 660Ti cseréltem a R9280X -re.Plusz kapott még a rendszer egy 128GB SSD -t.
Okosan kell fejleszteni. És mindenkinek a pénztárcájához illően kell konfigot fejleszteni.Az egész vita alapja abból indult ki, hogy aki csak pár órát szeretne eltölteni játékkal, annak felesleges a PC -re költeni, hisz az új generációs konzolokkal jobban fog járni. Feltételezve ha minden programja jogtiszta.
(#46) rudi Nálam sem zsír új cuccok vannak.
-
BlackPriest
őstag
válasz
Televan74 #44 üzenetére
mi az, hogy toldozgatott gép? a pc-nek, hacsak nem mari néni a sulinet programban vette pont az a lényege, hogy azt cseréled, amire épp igény van. nagyjából csak a nagy cgek dobják ki egyben a brand gépeket és vesznek helyette újat, de az megint más, mint az otthoni felhasználás
-
rudi
nagyúr
válasz
Televan74 #44 üzenetére
PC szinten rendszerint nem beszélünk teljes gépről. Mert épp az az előnye, hogy igény szerint módosítható az éppen elavult komponense. Mondok egy példát: aki 2011 elején vett egy Core i7-2600K-t annak még most, 3 évvel később is egy olyan processzora van, ami nevetve kihajtja az aktuálisan legerősebb VGA-kat, az i5-4670K alig pár százalékkal jobb nála. Miközben a 2011 elején a felső kategória alján lévő Radeon HD 6870 a jelenlegi felső kategória alján lévő HD 280X-hez (vagyis HD 7970-hez) képest majdnem kétszer erősebb lett. Ha valakinek a játék a fő szempont, akkor a 3 éves gépben elég a VGA-t cserélnie (esetleg a RAM-ot bővítenie), és máris újra csúcs gépe van. Ha jól vett tápot anno 2011 elején, akkor simán lehet, hogy még 2 év garanciája van rá (és ez merevlemezre is igaz lehet), okosan kiválasztott háza (az enyém pl. 9 éves) és processzorhűtője (a tavaly eladott példányomat 7 évig használtam) lényegében örök darabnak is nevezhető.
-
rudi
nagyúr
Picit kibontva a tápos kérdéskör. Egy gyengébb darab az elektromos hálózat ingadozásakor, vagy amikor a leggyengébb alkatrész a túl nagy terhelés miatt megadja magát, komoly csúnyaságokat tud csinálni. Pl. 12 volt helyett sokkal többel kínálja meg az egyébként 12 volt +10% szintre belőtt hardverelemeket, de rávezetheti a 230 voltot a gép házára is, ami jól áramüti azt, aki hozzáér, vagy éjjel, amikor torrentezel kigyullad, és szépen leégeti a házat. Ennyi kockázatot nem ér meg az az 5-6000 forint, ami egy hullaték táp és a legolcsóbb értelmes tápok között van.
-
Televan74
nagyúr
AMD FX6350 = kb. 34000
Asrock 990FX Ext. 3 = kb. 26000
Corsair Veg. 8GB(kit) 1600 LP = kb. 23000
Sapphire 270x VaporX = kb. 57000
Aritic Multi F. 13 CO = kb. 9000
Seagate 1TB = kb. 15000
CM N400 Plexi = kb. 16000
FSP Aurum 500 = kb. 21000Nálam ez a minimális elvárható játékos konfig. Persze ha FullHD felbontásról van szó.
Tudom játszanak FullHD -n kisebb grafikai beállításokkal, 4magos CPU -val és 7770 -s kártyával(mint pl. az unoka öcsém). Nincs evvel semmi baj.Nekem is van a második számú AMD A10 6700 -s gépem, kb. 100.000 Ft volt (+15.000 Ft lesz nyárra a hűtés fejlesztése) ,és 15' tökéletesen megfelel.
-
Gainka
őstag
válasz
boldizar96 #37 üzenetére
Ekkora baromságot
(#40) sagem +1
-
sagem
addikt
válasz
Televan74 #26 üzenetére
ÖÖ izé, ha csak néha akar játszani valaki akkor szerintem tök felesleges 210 ezres gépben (+monitor és egyebek) gondolkodni, mert sokkal kevesebből is kijön egy normális gép, amin lehet játszani (lásd a cikk árait, ajánlatát
) szóval azért a konzol/pc árkülönbség csak akkor feltünő, ha valaki olyan gépet tesz össze mint te (200 felett már nem átlag gépről beszélünk szerintem
)
-
lorincmate
tag
Nagyon jó már alig vártam!
-
zimi1991
aktív tag
válasz
boldizar96 #37 üzenetére
Hol látsz te itt 1,4ghz-et? Vagy én vagyok túl álmos már?
Azért a core2 igen csak öregedik már... -
Garada
őstag
Nem sokat változtak az árak azt kell mondani.
-
Ha veszel egy gyenge minőségű tápot , akkor terhelve a ráírt értékeket nem tudja stabilan a szabvány szerinti értéken tartani...
Emiatt pl károsodhat a winchestered, az alaplapod kondijai is a káros feszültségingadozások miatt....
Vannak tápok ,és vannak ,amik nem azok.. csak annak látszanak
-
kromatika
veterán
Hihetetlenül megugrottak a mem árak.
-
seolwon
tag
Lényegében csak a megfelelő minőségű tápra kell ügyelni, mert egy gyenge példány nem csak a számítógép többi részére, hanem egészségünkre is veszélyes lehet.
Ez konkrétan mit akar jelenteni?
-
Televan74
nagyúr
Az én általam számolt konfig ,számomra átlagos játékos gép 210.000 Ft körül landolt,monitor és bill.+egér nélkül.
Ha valakinek a gyerkőce csak néha szeretne leülni és játszani egy kicsit,akkor jobb ha konzolt vesz. Persze ha mindent eredetiben vesz meg. PC játékosok nagy létszámának még mindig a warez miatt éri meg pc -t választani. -
Ubran
tag
Az tenyleg orvendetes, hogy annyira azert nem rohamosan ujitanak a gyartok, ergo nem kell felevente legalabb egy felkonfigot beujitani.
-
MZsoltee
veterán
Asrock B85M PRO4 alaplap 18000
ntel Core i5-4440 processzor 43500
Samsung 4GB DDR3 1333Mhz memória*2 17000
http://www.pcx.hu/termek/chieftec-ctg-500-80pb-oem-tap-48596 12000
Samsung 500GB HD502HJ 12500
Sapphire 7870 2GB DDR5 11199-16-20G videokártya 45000
Fractal Design Core 1000 fekete számítógép ház 8000Épp ma raktam össze eg ykionfigot 150-160k-ra, pcxből pontamit az oldal preferál. Szerintem jobb a 160k-s játékos gépnél, Fx4100 és 7850 es helyett.
-
argento
újonc
Remek és átfogó cikk!
Már hosszú hetek óta olvasgatok itt a PH-n, gépvásárlás előtt beleástam magam a processzorok, tápok, alaplapok topikjaiba, reális képet kaphassak a mostani erőgépekről. A régi, már lassan pókhálós 775-ös C2D gépem már igencsak megérett a cserére és egy ismerősöm ajánlására vettem meg azt a mostani AMD konfigot, amit pár napja már tesztelgetek. Nem igazán szoktam PC-s fórumokat látogatni, bár szeretek játszani, viszont tényleg létszükséglet, hogy minden új játék kimaxolva fusson, maximális élsimítással. Sokáig -talán kissé túl sokáig - konzoloztam, nálam a PC inkább csak a sokkal többet tudó "nagytesó" szerepét töltötte be. Akkoriban inkább PS2-t preferáltam, kevés volt PC-n a JRPG, vagy a hack'n Slash és az Arcade játékok.
Amit észrevettem: az AMD ellenesség szerintem már egy kicsit túl van spilázva. Sokan az Intelre esküsznek, talán jogosan, de úgy gondolom a PC-s játékipar is ugyanolyan üzlet, mint bármi más. Soha nem lehet elég jó géped, mindíg lesznek kompromisszumok, ezt utolérni egyszerűen lehetetlen, amilyen iramban fejlődik. Egyszerűen butaság egymás cuccát leszólni, én úgy gondolom ez is egy pénztárcafüggő és igencsak drága hobbi, ha valakinek tényleg a hardcore gaming a lételeme, ha más nem a folyamatosan cserélődő és változó hardverek és állandó szoftveres problémák már meg kellett győzzék arról, hogy inkább PS vagy XBox vonalon elégítse ki ezen jellegű hobbiját, mégha nem is lesz a játékoknak olyan szép képe, mint egy PC-s monitoron egy felsőkategóriás VGA-val. Ellenben kap egy viszonylag hosszú kifutási időt és legalább a hardverfejelesztéstől megkíméli magát ezen időszak alatt.
Sokan valóban nagyon tájékozatlanul (vagy talán rosszindulatból és csontig hatoló AMD ellenességből) szólják le az Athlonokat, amik valójában csak annyiban különböznek a most futó szériától, hogy nem működnek külön VGA nélkül, órajelben, felépítésben, fogyasztásban ugyanazok. Az, hogy benchmarkok pontszámokkal jellemeznek CPU-kat még mindíg nem ad reális képet róluk, csak egy előrejelzést. Ha játszok az számít amit látok és mivel a szemnek is vannak korlátai, így számomra, ha játszható sebességgel szaggatásmentesen fut valami (kb 720p felbontásban), már több mint elegendő.
A lécet nagyon felemelték, s velük az elvárásokat is: régen örültünk a Dune2-nek, a Baldur's Gate-nek vagy a Hero's Questnek, nem a pixeleket és az FPS-t számolgattuk. A játékélmény szépen lassan háttérbe szorult és feládozták/feláldoztuk a grafikai és a látvány oltárán. Most már akinek nincs SSD-je és minimum 16 Gb-ramja, i7- az már nem is versenyképes, vagy gagyi a gépe? Ez egy örök verseny ,csak páran a sok oda-vissza fröcsögős vita (AMD vs Intel fanok) közepette lecsúsznak a lényegről. Az pedig a játék élménye , és igen ennek PC-n vannak és mindíg is lesznek kompromisszumai. A PC-t - bár egy rendkívüli és rengeteget tudó találmány- , de elsősorban nem játékra találták ki.
Harmadik napja nyúzok egy X4 760k CPU-t. Akartam egy olcsó, de viszonylag használható gépet. Intelre nem tudtam pénzt áldozni, utoljára AMD-vel még az Athlon64 korszakban találkoztam (hozzáteszem semmi bajom nem volt akkor sem vele,azon kívül hogy kissé jobban melegedett mint az előtte lévő Inteles amit akkor leváltott), de az itt-ott olvasott infókból és vitákból, megmondom őszintén nem sok jóra számítottam. A hűtőt azonnal cseréltem az egyöntetű vásárlói vélemények miatt nem akartam egy túlzottan melegedő és hangos konfigot. Lapból FM2+-os Gigát vettem, bár egyhamar nem szándékozom lecserélni Kaverisre, viszont picit "időtállóbb" foglalatot akartam, ha mégis váltanék. A vásárolt vas a félelmeimet szerencsére nem alapozta meg: az előző konfigomat bőven túlszárnyalja, a hőfoka a vásárolt procihűtőnek hála jobb mint a régi intelemé.
Hogy elég lesz-e az ereje az évé végig, esetleg a következő évre úgysem tudhatom: de mivel tényleg nem a játékok a fő célom úgy gondolom teszi a dolgát becsülettel. Pár játékot azért lefuttattam(BF4-et nem, de FPS vonalon egyáltalán nem is mozgok) , nem volt velük semmi gondom, Skyrim nekem is megvan, az sem lassabb mint a Core2Duon volt.
Szerintem nyugodtan bevállalhatja bárki az AMD CPU-it (750k,760k plusz egy közepes VGA már elegendő játékhoz kisebb-nagyobb megkötésekkel) is ha csak erre van kerete, hosszabb távra , nagyobb erőgépekhez pedig i5, vagy i7 vonal marad továbbra is a nyerő.
Nincs jó, vagy rossz választás főleg nem ha naprakészek akarunk maradni. Na olyan sosem lesz.
-
jedis
senior tag
Hát ha játszani is akarsz ekkora felbontásban, akkor ATI R9 290 4GB ! De nagy szerencse kell hogy kapj mostanában, mert hiánycikk ! Kb. 120-130 EFt, és nagyjából hozza egy GTX Titan teljesítményét ! És ő már új generációs, a nagytesó 290X-el együtt, ellenben a szintén R9-es kistestvéreivel szemben ( R9 270; 270X; 280; 280X ) !
-
csontraket
tag
Attól függ mire használod! Szerintem ha olcsón kiakarsz jönni akkor beruházol 2db r9 270x-re az kifog szolgálni szerintem. Ha viszont nagyobb a kereted akkor 2db 280x. Viszont ha már 280x-et veszel akkor új monitorok is dukálnak mellé
Mert látom a mostani monitoraid nem F HD-s monitorok
-
Peathee
senior tag
A 7850-est most mire lenne érdemes cserélni 5040x1050-es felbontáshoz? Vagy érdemes-e egyáltalán cserélnem most? Lehet megvárok még egy generáció váltást.
-
Garada
őstag
Alig észrevehető a változás szerintem.
-
-
XtremLor
őstag
A ramoknak hala majdnem ugyan annyit kell a boltban hagyni komplett gep osszeraksnal, mint 1 eve
-
TK36
aktív tag
Nem semmi árak memóriák terén.
Ramoknál lehet már sejteni, hogy idén merre mozdulnak el az árak? Lesz még ennél drágább is?
-
Nem mi? Ezt mondd annak, aki COD: Ghost-ot nyomja... 6GB kell.. csak hogy elinduljon, persze nem ez az tényleges..
Szóval sokat kell olvasni, mielőtt leszólsz egy terméket.
Amúgy előbb azt irtad minden drágább lett, erre van egy jo ár/érték arányú cucc, de háttérinfo nélkül ignorálod, csak mert Athlon...
Jelzem, nem játszok... és nem vagyok AMD-s, de a téveszmék ellen vagyok
-
-
zimi1991
aktív tag
-
C1trom
tag
Gondolom az, aki full gpu limites játékok és beállítások mellett bencsmarkol processzorokat, hogy elmondhassa játékhoz nem kell proci... aztán ha a szőke gémer elhiszi, és neadjisten felrak egy unreal engine-el futó gémet vagy egy stratégiai játékot, egy skyrimet.. vagy bármit aminél igenis fontos a cpu erő akkor élvezi a 20 fps tükörsima élményét a "gamer" gépén.
-
-
Öröm a kiemelt Antec táp a minősége miatt., viszont az a Chieftec CTGPS-450 miatt pontlevonás...
.
Oké tavaly is az volt... inkább CTG, vagy FSP APN, esetleg Gigabyte 420-asa , ami egy 350-es FSP.
Annyi, hogy az Antec bár Seasonic, a kondikészlete CapXon a kimeneti oldalon biztosan
A Probooo meg olcsositott.. megkapta a Gagyi-billt.. a kis szériákbol... egyszerüen förmedvény lett... 4530s-t biztos nem váltom le.. kap új pasztát, meg esetleg egy Ivy-s procit... de váltani nem éri meg, főképp U-s procirs...
-
hallador
addikt
Én mikor a HP-mba Kingston-t vettem HP kompatibilist persze, 65 pound / db volt, az az darabja ~ 24 000 Ft, nem olcsó a ram mostanában.
------------------
A ProBook jó lenne természetesen abba a csodaországba megint nem visznek be vPro-s ProBook-okat, mert az minek, enné meg a fene a HP Magyarországot, meg a Nagykereket ott ahol vannak.
A hűtés jobb oldali volta még elmegy a mostani gépemnél sem zavaró semennyire.
Valamint a cikkből hiányzik, hogy Caddy is tehető bele akár az elődeibe is. Valamint van benne msata csati is.
-
Spancho
senior tag
Engem csak az zavar ,hogy a ramoknak horror ára van.
Ha 8 gb-t vennénk akkor legalább 10k+ -be kerül a gép mint 1 éve.
(amit lehetne másra is fordítani.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest