- Mobil flották
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
argento
újonc
Remek és átfogó cikk!
Már hosszú hetek óta olvasgatok itt a PH-n, gépvásárlás előtt beleástam magam a processzorok, tápok, alaplapok topikjaiba, reális képet kaphassak a mostani erőgépekről. A régi, már lassan pókhálós 775-ös C2D gépem már igencsak megérett a cserére és egy ismerősöm ajánlására vettem meg azt a mostani AMD konfigot, amit pár napja már tesztelgetek. Nem igazán szoktam PC-s fórumokat látogatni, bár szeretek játszani, viszont tényleg létszükséglet, hogy minden új játék kimaxolva fusson, maximális élsimítással. Sokáig -talán kissé túl sokáig - konzoloztam, nálam a PC inkább csak a sokkal többet tudó "nagytesó" szerepét töltötte be. Akkoriban inkább PS2-t preferáltam, kevés volt PC-n a JRPG, vagy a hack'n Slash és az Arcade játékok.
Amit észrevettem: az AMD ellenesség szerintem már egy kicsit túl van spilázva. Sokan az Intelre esküsznek, talán jogosan, de úgy gondolom a PC-s játékipar is ugyanolyan üzlet, mint bármi más. Soha nem lehet elég jó géped, mindíg lesznek kompromisszumok, ezt utolérni egyszerűen lehetetlen, amilyen iramban fejlődik. Egyszerűen butaság egymás cuccát leszólni, én úgy gondolom ez is egy pénztárcafüggő és igencsak drága hobbi, ha valakinek tényleg a hardcore gaming a lételeme, ha más nem a folyamatosan cserélődő és változó hardverek és állandó szoftveres problémák már meg kellett győzzék arról, hogy inkább PS vagy XBox vonalon elégítse ki ezen jellegű hobbiját, mégha nem is lesz a játékoknak olyan szép képe, mint egy PC-s monitoron egy felsőkategóriás VGA-val. Ellenben kap egy viszonylag hosszú kifutási időt és legalább a hardverfejelesztéstől megkíméli magát ezen időszak alatt.
Sokan valóban nagyon tájékozatlanul (vagy talán rosszindulatból és csontig hatoló AMD ellenességből) szólják le az Athlonokat, amik valójában csak annyiban különböznek a most futó szériától, hogy nem működnek külön VGA nélkül, órajelben, felépítésben, fogyasztásban ugyanazok. Az, hogy benchmarkok pontszámokkal jellemeznek CPU-kat még mindíg nem ad reális képet róluk, csak egy előrejelzést. Ha játszok az számít amit látok és mivel a szemnek is vannak korlátai, így számomra, ha játszható sebességgel szaggatásmentesen fut valami (kb 720p felbontásban), már több mint elegendő.
A lécet nagyon felemelték, s velük az elvárásokat is: régen örültünk a Dune2-nek, a Baldur's Gate-nek vagy a Hero's Questnek, nem a pixeleket és az FPS-t számolgattuk. A játékélmény szépen lassan háttérbe szorult és feládozták/feláldoztuk a grafikai és a látvány oltárán. Most már akinek nincs SSD-je és minimum 16 Gb-ramja, i7- az már nem is versenyképes, vagy gagyi a gépe? Ez egy örök verseny ,csak páran a sok oda-vissza fröcsögős vita (AMD vs Intel fanok) közepette lecsúsznak a lényegről. Az pedig a játék élménye , és igen ennek PC-n vannak és mindíg is lesznek kompromisszumai. A PC-t - bár egy rendkívüli és rengeteget tudó találmány- , de elsősorban nem játékra találták ki.
Harmadik napja nyúzok egy X4 760k CPU-t. Akartam egy olcsó, de viszonylag használható gépet. Intelre nem tudtam pénzt áldozni, utoljára AMD-vel még az Athlon64 korszakban találkoztam (hozzáteszem semmi bajom nem volt akkor sem vele,azon kívül hogy kissé jobban melegedett mint az előtte lévő Inteles amit akkor leváltott), de az itt-ott olvasott infókból és vitákból, megmondom őszintén nem sok jóra számítottam. A hűtőt azonnal cseréltem az egyöntetű vásárlói vélemények miatt nem akartam egy túlzottan melegedő és hangos konfigot. Lapból FM2+-os Gigát vettem, bár egyhamar nem szándékozom lecserélni Kaverisre, viszont picit "időtállóbb" foglalatot akartam, ha mégis váltanék. A vásárolt vas a félelmeimet szerencsére nem alapozta meg: az előző konfigomat bőven túlszárnyalja, a hőfoka a vásárolt procihűtőnek hála jobb mint a régi intelemé.
Hogy elég lesz-e az ereje az évé végig, esetleg a következő évre úgysem tudhatom: de mivel tényleg nem a játékok a fő célom úgy gondolom teszi a dolgát becsülettel. Pár játékot azért lefuttattam(BF4-et nem, de FPS vonalon egyáltalán nem is mozgok) , nem volt velük semmi gondom, Skyrim nekem is megvan, az sem lassabb mint a Core2Duon volt.
Szerintem nyugodtan bevállalhatja bárki az AMD CPU-it (750k,760k plusz egy közepes VGA már elegendő játékhoz kisebb-nagyobb megkötésekkel) is ha csak erre van kerete, hosszabb távra , nagyobb erőgépekhez pedig i5, vagy i7 vonal marad továbbra is a nyerő.
Nincs jó, vagy rossz választás főleg nem ha naprakészek akarunk maradni. Na olyan sosem lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Philips LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Formula-1
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged