Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz TESCO-Zsömle #54 üzenetére

Hol látsz te gyárilag vízhűtéses vga-kat tucatjával? Alig léteztek. Utángyártottról beszélek, szvsz a piac 99%-át ez fedte le.
    Tehát eddig a lehetőségek:
    1. Veszel egy drága vga-t.
    2a. Veszel rá full cover blokkot amit majd kidobsz... mert vélhetően ha drága vga-t vettél akkor később is váltani fogsz, ha van újabb/még jobb.
    2b. Veszel egy sima vizet rá és sz*psz a nyák/vrm/ramhűtéssel.

Ehhez is jobb lesz a jelenlegi megoldás, az SFF és a koncentrált hőtermelés miatt főleg.

De ugyanezt egy szerényebb vga-n is megcsinálhattad a múltban... ott viszont rohadtul nem érte meg eddig. Most majd arra is jobban megéri... de továbbra sem annyira mint egy drága vga-nál. Mivel itt a lég ugyanúgy elég lehet komfortos hűtésre.

A vitát továbbra sem értem. Már azt sem tudom honnan indultunk, de azt tudom, hogy nem mást állítottam mint te. Csak a kisebb vga-knál árnyaltam a hangos-nem hangos képet.

"Csend, teljesítmény, hatásfok, méret". Én az árat is ide veszem, ezek relációjából indultam ki. A lényeget már leírtam párszor. Van ahova megéri, van ahova nem. Akár teljesítményben, akár hangban.
    Ha más paramétereket nézel, (csúcsteljesítményre kell vagy kis méretre) akkor nyilván nem fog menni minden egyszerre, de erről senki nem beszélt... nem ez az érdekes. Kompromisszummentes világban kevesen élnek ahol 3 havonta új FC blokk sem számít, ahogy az ár sem, csak mert mondjuk 3way SLI kell... vagy mert 20x20-as házba akarod betenni.

• sb

veterán

válasz TESCO-Zsömle #51 üzenetére

Full cover mellé nem kellett, de abból meg minden kártyára külön kell blokk. Nem egy életképes, kényelmes megoldás... így értettem.

A többihez ennyire nem értek. Abból indultam ki, hogy kb. minden hírben, tesztben látom, hogy a kis kompakt vizek pumpája nem túl/elég halk. HDD-hez hasonlítani már rég rossz. A ventik jóval halkabbak nálam is. Bár az igaz, hogy vga terheléssel már nem így van. De ez egy régi 7850, az újabb hűtések (pl. egy MSI Gaming sorozat) nagyobb vga-kat is HDD zajszint alatt lehűt kb.

Összességében ne érts félre. Nem vitatkozni akarok.
    300W (de már egy 200W-osra is) szörnyre ez a víz teljesen jó lehet az új kártyákra. Engem is elrettentett először, de a centralizált hőleadás miatt már kifejezetten szuper megoldásnak tartom. És ebben a szegmensben kétség sem lehet, hogy akármilyen pumpával halkabb lesz mint léggel. :D

Amit írtam azt csak a kisebb, emberi léptékű 150W alatti kártyákra értettem. Ott a víz szerintem eddig nem volt előnyös. Egy HBM-es középkat kártyán már el tudnám képzelni ott is, de ilyen TDP mellé kicsit még így is véleményes... lenne, ha lenne egyáltalán középkat HBM vga és víz lenne rajta...de nincs is egyelőre. :D

törölt tag

válasz TESCO-Zsömle #43 üzenetére

Hiába fogyaszt kevesebbet a HBM ha rá van tapasztva egy ~90C°-os bordára ami melegen tartja. Nem tudom hogy mennyi a tartós üzemi hőmérséklete ezeknek, csak a felépítéséből sejtem, hogy nem bírja a túl nagy meleget, és a nagy hőingadozásokat. Amiből egy 300W-ot disszipáló GPU mellett szorosan odatapasztva lehet része.
    A 290x-nél nincs elválasztva a memória a GPU-tól, de másik gyártó nem csinál hőhidat a kettő közé.

Nem azt mondom hogy nem lesz léghűtéssel, de jóval hamarabb meg lesz fogva a magórajel/disszipáció erre utaltam a "nem teljes értékű"-vel. Abban igazad van hogy ezzel rá lehet vezetni a usereket hogy a gyorsabbat, csendesebbet válasszák, és így ne idegenkedjenek jövőben a kompaktvizektől, mert ez lesz a csúcskártyákon...

• sb

veterán

válasz TESCO-Zsömle #43 üzenetére

A halkság relatív. Én egyetértek azon előttem szólókkal akik szerint a víz nem halk mivel venti, de főleg pumpa is van rajta.

Szerintem ez méretezés kérdése.
    - 100-150W viszonylag kényelmesen és halkan hűthető léggel, "helyileg". A hőleadó méret sem lesz gond. Ide előnyösebb/egyszerűbb a lég víz helyett.
    - 150W felett viszont már hangos lesz, kicsi lesz a felület léghűtőnél ahogy írod. Plussz itt nagyon sokat jelent a kiragadott "elszállítás" is. Nem mindegy, hogy 2-3 slotos hűtő maga körül fújkál 250W-nyi hőt, esetleg hátul pár cm2-en próbálja kipufogni a házból... miközben egy 120-as radi ilyen átmérővel 1cm távolságról nyomja ki a házból.

A HBM-mel pedig még egy nagy vízes hátrány nullázódik le: az erőteljes ram+nyák hűtés kiesésével vélhetően semmi szükség légmozgásra a kártya körül.

• Menthirist

veterán

válasz TESCO-Zsömle #36 üzenetére

persze persze, de ezért mondom ezt együtt. Kellenek az olyan cuccok mint a liquidvr és a directvr, hogy a latency kicsi legyen, kell egyértelműen a megfelelő rendering sebesség is, 90-120 fps. de nem kell hogy mindez iszonyat fotoreál legyen első körben, mert ha a sebesség és a latency rendben van, egy sima kocka szoba belsejét is úgy veszi az agy, hogy oké, benn vagyunk egy kockában, ez természetes.

• kekegsm

őstag

válasz TESCO-Zsömle #28 üzenetére

Tesco-zsömlét kell tömni a fülbe, és akkor nem hallja...

(#25) schawo: persze, de ha egy normális márkát vesz, akkor azért nem kell tartani hogy annyira szar legyen...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés