Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• moha21

veterán

válasz Tüzi #225 üzenetére

Szerintem, mint a természetben minden, A Föld is igyekszik valamilyen módon egyensúlyba hozni önmagát. Az, hogy ez annyi paraméteres egyenlet ( Laplace démona ), hogy mi nem tudjuk felfogni az más kérdés. De józan paraszti ésszel belátható, hogy ha valahova jelentősen beavatkozol. ( teljesen mindegy milyen módon ), akkor ott valamiféle ellenhatás is fel fog lépni.
    Lehet olyan formában amiről még nem is tudunk.

• moha21

veterán

válasz Tüzi #146 üzenetére

"itaipu gát infója pedig eléggé szíven ütős"

Ha az szíven ütött néz körül Kínában. majd 2-szer akkora teljesítményű vízerőművük van.

Egyébként máshol is írtam már erre a videóra, hogy zseniális. Józan paraszti ésszel érthető mégsem teljesen konyhanyelvű.

• moha21

veterán

válasz Tüzi #215 üzenetére

Nem és aki azt mondja, hogy tud ilyen adatot mondani az kuruzsló kategória.:-)

A nemzetközi villamosenergia-rendszer sokkal összetettebb minthogy egyszerűen ezt meg lehessen mondani.

Ha külön tekintem Paks-ot, mintha önálló erőmű lenne és a töltőt ami önálló fogyasztó, akkor lehet durván számítgatni ( azért durván, mert időjárásfüggő etc a történet ).

Ha generátor kapcsai felől nézzük, akkor a 10,5kV-os generátor feszültséget feltranszformálják ( ha jól tudom másfélmegszakítós hálózatképen csatlakozik az alaphálózathoz ) 400 kV-ra. Itt ugye már van egy mondjuk 2-5% veszteség. ( pontos számot nem tudok, miután alaperőmű és állandó terhelésen jár , így a transzformátor hatásfoka is lehet egészen jó ).
    Most jutottunk ki az alaphálózatra amit az egyszerűsített modellben egyszerű sugaras hálózatként kezelünk. ( A valóságban többszörösen hurkolt ).
    Így adott a távolság amíg eljut egy adott körzet súlypontjáig lévő alállomásra.
    A távvezetéken hossz és keresztirányú feszültségesés történik mely a távolság és az áram függvénye. Ha csak a "watt"-os veszteséget nézzük az relatív kicsi 400 kV-on. ( de mellette többféle veszteség fellép ).
    Aztán ezt a 400 kV-ot átalakítjuk mondjuk 120 kV-á ( főelosztóhálózat ) és így visszük tovább a következő alállomásig . Itt is van veszteség az átalakításnál is , illetve a szállításnál is. ( a wattos már nagyobb, mert az áram négyzetével arányos a wattos veszteség. )
    Na és akkor megérkeztünk a következő alállomáshoz , ahol a 120 kV-ból mondjuk csinálunk
    11 kV-os városi kábelhálózati feszültséget. Az eddig elmondottak szintén igazak, ismét átalakítás történt, illetve már sokkal nagyobb a wattos veszteségünk.
    És ez a kábel szépen megy mondjuk a családi házat kiszolgáló betonházas transzformátorhoz, ahol a 11 kV-ból, most 0,4 kV-ot ( Vonali feszültség a 230 a fázisfeszültség ) csinálunk. Ismét veszteség.
    A transzformátort összekötjük a lakóépület mérőhelyével, ezen a szakaszon is keletkezik veszteség, bár a kis távolság miatt elhanyagolható.
    Aztán ha ügyes villanyszerelőnk volt, akkor innen már el is jut a villamos energia a dugaljig, ahova csatlakoztatva van a töltő. Maga a töltő a váltakozó áramot egyenárammá alakítja és eközben is hő fejlődik ami szintén veszteség, illetve töltéskor az akkumulátor is melegszik ami szintén veszteség.

A létesítmények beruházási költségelőirányzata 1973. évi árszinten:
    ■ 750 kV-os távvezeték 1430 millió Ft
    ■ Albertirsai 750/400 kV-os alállomás 1150 millió Ft
    ■ 400 kV-os létesítmények + infrastruktúra 2020 millió Ft
    Összesen 4600 millió Ft

Nyilván érezhető, hogy ez az összeg ma mennyi lehet kb. és ez csak a beruházás, az üzemeltetés nincs benne. ( azt is kell fizetni ).

Nyilván ez egy nagyon leegyszerűsített modell, de próbáltam érezhető formát adni a jelenségnek. A valóság ennél sokkal-sokkal bonyolultabb és összetettebb.

• moha21

veterán

válasz Tüzi #202 üzenetére

Azért egy ideje csinálgatják már ezt. 56- körül kezdték az oroszok a tocamakokkal.
    The Joint European Torus néven is volt hasonló futó projekt. És az ITER is reszelik azért már pár éve.
    Az oroszok meg inkább a jelenlegi nukleáris hulladékok ujrahasznosításán dolgoznak, hogy a kiégett fűtőelemekből még energiát tudjanak kivenni, így ugye a hulladék radioaktivitása is csökken. Én azért ebben is látok fantáziát.

(#210) Fred23: Ön matematikus? Mibűl számolta ki? :C

• moha21

veterán

válasz dabadab #204 üzenetére

Gyakorlati szempontból az atomerőmű sem különbözik a hőerőműtől. :-)

• moha21

veterán

válasz Tüzi #152 üzenetére

"Amúgy most kérdeztem meg eonos vill-mérnök haveromat, és 5-6%os transzformálási veszteségről ír/db, miután fel van mágnesezve egy nagy trafó."

Valószínűleg mást értünk "nagy trafó alatt". A villamos energetikában használt igazi nagy booster trafók 400/220kV ennél kisebb veszteséggel működnek.

Ez csak kiegészítés, nem kötekedés :-)

A többi részével a mondandódnak nagyjából egyetértek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés