- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
dz1989
senior tag
Véégre JAJ DE JÓ. NAGYON NAGYON ÖRÜLÖK ENNEK A CIKKNEK!!! NAGYON KÖSZÖNJÜK Bone123
Ezen mélységesen fel vagyok háborodva, hogy a gyártók ilyen manipulatív módon közlik a technikai infókat.Panasonic CM1 szétszedve:
http://www.cntronics.com/gptech-art/80029102Én még a Sony Magyarországnak és a Xiaomi Magyarországnak is írtam, hogy közlik az infókat és mi a valóság.
Háromcsillag Galaktikus Jegyze 9 = Samsung Galaxy Note 9. . . "Gondolkodni nehéz, ezért leginkább ítélkezünk." Carl Gustav Jung
-
ROBOTER
addikt
Az APS-C-ből 3..4 fő méret és kb. 10..15 kissé eltérő verzió létezik.
A Nikon (DX) / Sony 23 mm feletti hosszabbik oldal, 1,5 feletti szorzók, változó mérettel
A Canon picit kisebb, 22,5 mm alatti hosszabbik oldallal, 1,6 feletti szorzó, változó mérettel
A Sigma volt a legkisebb, 1,7 feletti szorzóval, majd a későbbi generációkban ő lett a legnagyobb, 1,5 körüli szorzóval, 24mm körüli oldallalSzóval ez annyira szabvány, mint a töltöttkáposzta Szabolcs és Hajdú-Bihar viszonylatban.
-
Silenzio
addikt
Bocs, nem néztem végig minden hsz-t. Mondandóm lényege mindössze annyi, hogy:
- Ez nem a Xiaomi bullshitje
- Ez nem az okostelefonos iparág bullshitje
- Ez nem a Sony Exmor-banda bullshitje
hanem egy régről maradt csökevény, amely jelen van a digitális szenzorok világában. Szerencsére a Fullframe meg az APS-C sztenderdek egyértelműbbé teszik a dolgot, bár emlékeim szerint utóbbiban a Canon különutas, úgyhogy van kavarás mindenütt dögivel.https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR
-
ROBOTER
addikt
"Igaz, az se 25 mm-re jön ki, hanem 19-re. Kerekítenek?"
A vidikon (az már egy márkanév volt, több ilyen típus létezett) csőnek az analóg kamerában volt egy csőhüvelye. Ez az objektív optikai tengelyével koaxiális volt. Oda kellett becsúsztatni. Ezért a mechanikai átmérő is fontos jellemző volt, ez is a cserekompatibilitás egyik feltétele volt. Ezzel állt egy adott arányban a kisebb, hasznos fényérzékeny felület. Ezt az arányt őrizték meg az elnevezésben.
"Tudjátok-e, hogy az átlót kell figyelembe venni?"
Áh dehogy, a 15 éves gifemet véletlenül raktam be.
[ Szerkesztve ]
-
Silenzio
addikt
válasz Donki Hóte #34 üzenetére
Attól tartok, nem attól függnek itt a dolgok, hogy ki ért mihez, hanem ki olvassa el a másik hsz-ét és veszi a fáradtságot, hogy értelmezze is. Mint írtam, és mint rövid utánanézés után kiderítheted, a szenzorátlót kell figyelembe venni, a 13,2 mm, amit tehát példának felhoztál, tévútra visz, nem valid. És ez mindig is így lesz, többek közt azért, mert a szenzorok képaránya változik, van, ami 3:2-es, van, ami 4:3-as, stb.
https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR
-
veterán
A Sony RX100 széria nem telefon, a szenzorméretük 1 inch: 13.2 x 8.8mm
Na, itt a bibi, hogy te jól értesz a témához, mégis ilyet írsz
Ez azt jelenti, hogy mindenkit meghülyítettek ezzel az 1" névvel, egyértelmű, hogy úgy lesz korrekt a dolog, ha mostantól mm-ben jelölik a szenzorok méretét (a marketingeseket pedig elküldik intimbetétet árulni ).
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Silenzio
addikt
Megtudtunk valamit, amit mindig is tudtunk, illetve, ha nem is tudtuk, attól még kurvára így volt. Más kameraszenzoroknál is méricskélheted az átlót, aztán dekódolhatod, mit jelent a valóságban az, hogy pl. 1/1,7. Wikipedián általában fent vannak az Exmor szenzorok dimenziói, 1 perc kutatás után meglesz, mennyi az annyi. Ugorjunk.
#31Donki Hóte:
#32ROBOTER:
Ti amúgy mennyire értesz a témához? Mert számos kérdés felmerült bennem.
- Mit értünk iparág alatt? A Sony RX100 széria nem telefon, a szenzorméretük 1 inch: 13.2 x 8.8mm, tehát ugyanaz, mint a telefóniában.
- Tudjátok-e, hogy az átlót kell figyelembe venni? Igaz, az se 25 mm-re jön ki, hanem 19-re. Kerekítenek?
- Tudjátok, honnan jön a nevezéktan? Mert én pl. nem, és azt sem, miért a vidikoncső átmérője számít és számított.
- A méret szónak eddig sem volt értelme, de jobb helyeken a szenzorátló ill. szenzor területe volt a hasznos infó, nem?[ Szerkesztve ]
https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR
-
ROBOTER
addikt
válasz Donki Hóte #31 üzenetére
Én kritizálom azt is, csak mondtam egy példát, hogy van még itt logikátlanság ebben az iparágban.
Mert hiába fogadjuk el, hogy ez egy osztály-megjelölés, vagy egy jelzés, akkor a "méret" szót mellőzni kellene mindenhol. De senki nem mellőzi.
-
veterán
OK, elfogadom, hogy a 35 és a 36 nagyon messze van egymástól
Csak azt nem értem, hogy ha ennyire kritikusak vagytok ebben a kérdésben, akkor miért nem kritizáljátok még fokozottabban az 1" (ami bizony kimondva nem egy macskaköröm, hanem egy inch) "nevű" szenzort, aminek a szélessége mindössze ~13 mm
-
bigmasterg
addikt
Pedig 1" szenzor a neve, nem a mérete, a neve. Mindig is ez volt, fényképzegőépekben is.
De a hírben is le van írva, és MKBHD is elmondta itt ~1,5 percben. -
tibcsi0407
félisten
Egyébként ki nem sz.rja le? Az a kérdés, hogy képalkotásban veri-e a jóval kisebb szenzorokat használó konkurenciát? Nem minden a szenzorméret.
utdetailing.hu || Szakmai kérdésekre privátban NEM válaszolok.
-
vicze
félisten
válasz Donki Hóte #26 üzenetére
"belefér a kerekítési kategóriába"
Lol, te jó ég... -
ROBOTER
addikt
válasz Donki Hóte #26 üzenetére
" a két érték nincs is messze egymástól"
Mi a különbség zebra és a villamos között. Az egyik keresztben csíkos, a másik meg hosszában sárga.
Végtelen messze van egymástól, az egyik a film szélessége, a másik meg az egy kockához felhasznált hossza. Kérlek értsd meg, semmi köze a 35-nek a 36-hoz. Az egyik szélesség, a másik hosszúság.
-
veterán
Az, hogy valaki 35 mm-es filmet, vagy 36 mm-es szenzorméretet mond, belefér a kerekítési kategóriába, a két érték nincs is messze egymástól, pl. a crop faktor kiszámításakor szokták ezt is, meg azt is mondani (tudom, hogy helytelenül, de a köznyelv sokszor optikának mondja azt, amit objektívnek kellene mondani, mégis mindenki érti).
De az, hogy valaki 1" (vagyis 25,4 mm-es), vagy 13,2 mm-es szenzort mond, az már tudatos ferdítés. Nem csoda, hogy a világban most cikkek ezrei születnek a témában, mindenki most kezdi megérteni, hogy mit jelent az 1" "nevű" szenzor. Most, amikor már a cikk felében azt kell magyarázni, hogy mit jelent a vidikoncső
Szóval a véleményem az, hogy egyértelműen át kellene térni a szenzorok mm-ben mért méretén alapuló jelölésrendszerre, akkor lenne mindenki előtt tiszta, hogy mit is kap
-
addikt
1/1.12" től is nagyobb, az 1" féle.. Nincs B20...
Red Magic 9S Pro Frost White, Leading Version és Honor 200 Pro Eladó..!!!
-
doooo
veterán
Inkább Sonyt kellett volna a címbe írni.
-
ROBOTER
addikt
válasz Donki Hóte #13 üzenetére
17 én voltam az első ember Magyarországon, aki leírta az egész Vidiconból származó elnevezési rendszert egy cikkben. Azóta a webszolgáltató sem létezik. Később egy cikksorozatom része volt a képméretek magyrázata, ami mai is elérhető. Hidd el, amit a képméretekről tudni lehet, az ott van a fejemben. Ez 2007-ben készült, 15 éve.
Akár film, akár digitális képérzékelő, a 36 mm x 24 mm -es képméretet mai napig nevezik 35mm-es rendszernek, és ezt egy Ernst Leitz nevű embernek köszönhetjük, aki elfordította a filmet és hosszába kezdte rárakni a képkockákat. Ebből lett a LEICA. A szabvány neve 35mm, ez van ráírva a filmtekercsekre a mai napig.
Nem akarom védeni az 1''-ot, én is hülyeségnek tartom, de a következetlen elnevezéseket nem ők kezdték.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Donki Hóte #19 üzenetére
Na, látom, hogy közben rádöbbentél, hogy butaságokat írtál, amikor pl. azt írtad, hogy Amikor fullframe-nek nevezték el a digitális szenzort, akkor már lehet nem is létezett az analógban.
Természetesen létezett az analóg időben is fullframe szenzor méretű kép, hiszen a 35 mm-es filmre pontosan 24x36 mm méretű negatív (vagy dia) képeket készítettek
-
nordo
tag
válasz lomposfarkas #9 üzenetére
Azt értem, hogy (1/2,3)x25,4=11,04 de az 1/2,3"-os szenzor 6,16 mm x 4,62 mm aminek az átlója 7,7mm a területe pedig 28 mm2, akkor mi a 11mm amit kiszámoltál?
-
Amacs
aktív tag
Általában 1"-type cmos érzékelőként szoktak rá hivatkozni. Ha nem így írják, akkor is érdemes erre gondolni.
Sony lépett korábban egy érdekeset, amikor beletette a telefonjába az ugyanekkora szenzort, de a lencse nem rajzolta ki a teljes felületét. -
veterán
-
vicze
félisten
válasz Donki Hóte #16 üzenetére
Elég világosan, hogy mi a 35mm és semmi köze semmilyen hasznos képmérethez, de te nem óhajtod belátni, hogy hülyeséget írtál? Vagy a perforációra is óhajtasz rögzíteni?
[ Szerkesztve ]
-
joey04
titán
ez így most pont nem gáz szvsz
-
veterán
Nézd, a 35 mm-es mozifilmre (kényszerűségből) rögzítettek optikai úton hangot is, ami az esetek többségében csökkenti a hasznos képkocka (amire magát a képet rögzítik) méretét, vagyis elég sok méret létezik, amit 35 mm-es filmre rögzíthetnek.
Egy normál (tehát hangot nem tartalmazó felvétel esetében) a hasznos képkocka mérete 22x16 mm. Ez nagyon-nagyon hasonlít a digitális fényképezőgépekben alkalmazott APS-C szenzormérethez (aminek a mérete 24x16 mm).
Ennek ellenére soha semelyik DSLR/MILC fényképezőgépgyártó nem próbálta azt a látszatot kelteni, hogy az APS-C méret megfelel a 35 mm-es filmre rögzített kép méretének, pedig kis hunyorítással igaz is lett volna.
Ez a mérettel való csalás csakis a kompakt gépeknél és a mobiloknál igaz, a rendes fényképezőgépek esetében kicikiznék azt a gyártót, amelyik ilyen 1" méret hülyeségekkel próbálkozna
Szerkesztetted a hsz-edet, tehát én is kénytelen vagyok
Ha már a kezedben van a film, akkor ugyan mérd már meg a rajta lévő negatív kép méretét és írd be ide az eredményt
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz #96241664 #14 üzenetére
Ne hogy megmond neki, hogy van Super 35 ami kisebb.
35mm meg an analóg szallag teljes szélessége volt, a perforációval együtt, ahogy írták és semmi köze a képmérethez, ami valósan folyamatosan változott a idők folymán. Amikor fullframe-nek nevezték el a digitális szenzort, akkor már lehet nem is létezett az analógban.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Donki Hóte #13 üzenetére
Ezt most úgy mondod, mintha a formátum neve is 24x36mm lenne, nem pedig 35mm.
-
veterán
Ezt most miért mondod? Védeni akarod a béna 1" megnevezést?
Nézz utána, a fullframe szenzor mérete igenis 24x36 mm. Nem az átlója, nem ez előtte lévő optikában lévő luk mérete a 36 mm, hanem a szenzor hosszabbik oldalának a mérete
-
-
törölt tag
Most az a baj, hogy tört számokat használnak, vagy hogy nem a szenzor átlóját jelöli?
Akárhogy is, a mm-ben ugyanúgy nem mondana semmit önmagában. 1/2.3"-et legalább megszokták, be tudják határolni az emberek, ha valaki elkezdené 11mm-nek hívni, akkor senki nem tudná melyik formátumról van szó.
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
És az USA-ban mit kezdenek a mm-re? Hajukba kenik mert azt hiszik fésű?
Gyakorlatban a useret nem érdekli még annyira se, hogy egy keresőt megnyisson érte...
-
lomposfarkas
tag
Szerinted normális, ha egy téglalap méretét meg akarom tudni, akkor ezt kell kiszámolni:
(1/2,3)x25,4=11,04 mm.
Az 1/2.3" helyett azt is írhatná a gyártó, hogy: 11 mm. Miért nem ezt írja? De szerintetek az semmivel sem lenne jobb a kacifántos törtnél. Hiába használják évtizedek óta, attól még butaság. -
törölt tag
válasz lomposfarkas #6 üzenetére
"így az egyszeri vásárlónak halovány dunsztja sem lesz egy lényeges paraméterről."
Mi az hogy nem lesz, amikor sok évtizede ezt a nevezéktant használjuk fényképezőgépeknél és telefonoknál egyaránt? Ha pontos átló lenne megadva mm-ben, az miben mondana többet? Ugyanúgy csak egymáshoz viszonyítva lehetne értelmezni, mint most is, miért rúgnánk fel akkor egy olyan rendszert, amit már mindenki megszokott?
Tényleg nem értem, miért pont ennél a telefonnál lett ez probléma sokaknak. Meg az, amikor nem 1" típusúnak hívja valaki, hanem csak 1"-nek. A korábbi szenzorméreteknél emiatt sem okoskodott senki.
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz lomposfarkas #6 üzenetére
"dslr világban miért nem lépték meg ezt az aljasságot"
Mert 1" felett más az elnevezés egész egyszerűen... Ott is pontosan ugyanez az elnevezés.Az hogy ott vannak a mm méretek kb. lényegtelen. Az 1"-nek is megtudod nézni a méretit ott van az ábrán, de nem azok a hivatalos elnevezések. 1" az egy elnevezés és nem egy méret ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
lomposfarkas
tag
Csak az a baj ezzel a szép hagyománnyal, hogy tökvéletlenül olyan adatokat eredményez, amit számológép nélkül nem is lehet értelmezni, nemhogy kapásból összehasonlítani. Nem tudom, a dslr világban miért nem lépték meg ezt az aljasságot, ott a 24x36 mm-s méretet lehetne 36x54-esnek nevezni...
Nem véletlenül használom az "aljasság" szót, mert így az egyszeri vásárlónak halovány dunsztja sem lesz egy lényeges paraméterről. -
vicze
félisten
Ezek nem szabványok, hanem tradícióból használt arányszámok, amik az adott szakában jelentenek valamit és az adott szakmához értőnek nem kell magyarázni.
Érted, mikor katódcsőről átálltak digitális szenzorra, akkor se történt semmi változás, pedig eléggé indokolt volt, ha 30év alatt nem történt meg akkor mi indokolná most? Me Youtuberek tartalmat csinálnak belőle? Usernek tök lényegtelen, amíg a gyártók konzisztensen használják és ez megtörténik. -
-
vicze
félisten
Ha eltörlöd nem lesz összehasonlítható és ez a lényeg.
nm is tartja magát pedig már elég rég nincs semmi köze ahhoz amit régen jelentett.Ez történik mikor igen technikai dolgokat felhasználóknak kell értelmezni, mikor sose szánták nekik az adott értékeket. Marketing minden értelmet elsöpör.
-
ROBERTOH
őstag
Nem ártana áttérni mm-re..
ez a kedvenc aláírásom