Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Fotók, videók mobillal
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Jó akkor te menj a belső sávban 70el poroszkálo motorhibás suzuki után kurvaanyázva, az értelmesebbje meg elhalad mellette abban a sávban amiben egyébként is kötelező haladnia azzal a sebbességgel amit a kresz az adott útszakaszon megenged.
-
törölt tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
+1
-
válasz
arnyekxxx
üzenetére
"..Így szabályos lehet az is.."
"Ha szabálytalan lenne akkor az lenne a megfogalmazás: "szabálytalan""
Nem. Helytelen az általam idézett mondatrész, értelmezésed.
Az eredeti idézetben lévő lehet szónak rengeteg értelmezése van, de mindegyik a kijelentő módot változtatja meg. https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Lehet
Szóval esély van arra, hogy szabályos is lehet. Megengedő módban értermezhető a lehet szó De csak akkor ha minden feltétel adott. Például az intézkedő rendőr is úgy gondolja.
Az eredeti idézet pontosan annyit ér, mint a reklámokban használt "akár", szófordulat. Például egy termék akár 75%-al is tartósabb lehet. Ez is csak annyit jelent, hogy 75%-nál többel, bizonyosan nem tartósabb. Ha másik termék tartósságát sem éri el, akkor így jártál, nem volt megszabva, minimális többlet garancia.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ha szabálytalan lenne akkor az lenne a megfogalmazás: "szabálytalan"
A jobbról elhaladást a kresz sehol nem tiltja. A jobbratartás pedig kötelező. Neked is. Jobbra tartasz és elhaladsz. Történet vége.
-
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Egyedül városokban és néhány speciális helyzetben szabályos a jobbról előzés.
Nem előzöl jobbról, hanem teljesen szabályosan elhaladsz mellette abban a sávban ahol egyébként is menned kell kell hiszen ott áll üresen (te irtad: A külső sáv üres) és a jobbratartás rád is vonatkozik.
https://444.hu/2015/04/09/oromhir-el-lehet-menni-az-autopalyan-jobbrol-a-belso-sa
...Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válasza, amiben az áll, hogy
"az előírások elsődlegesen a hirtelen, és ezért különösen veszélyes sávváltásokkal való előrehaladást tiltják. Így szabályos lehet az is, ha a jármű cikázás, szlalomozás nélkül, folyamatosan a külső sávban maradva halad el jobbról a belső sávban lassabban autózó mellett."
-
törölt tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Kérdezhetek?
Ha teljesíted a savváltás feltételéit, akkor nem okozol problémát, ugye? A videón ez nem történt meg, mert ugye meg kell győződni arról is ahova be akarsz sorolni oda be lehet-e sorolni.
Ezért marhaság ez a jobbról előzős dolog az autópályán. Vagyis ezert nem történt veled, vagy velem meg megannyi emberrel semmi, hiszen mi nem előztünk hanem szakszerűen sávot váltottunk.
Ennyi szerintem a vége, inkompetensek mindig is lesznek, semmilyen szabályozás nem segít rajtuk(na jó talán a születés szabályozás, de az nem KRESZ
) 
-
Valóban nem jobbról akart előzni. Lekanyarodni szeretett volna.
De ez a baleset szempontjából lényegtelen. Az előtte haladót akarta jobb oldalon "előzni".
Mióta láttam ezt a videót, átértékeltem a saját hozzáállásomat.Tudom, hogy nem teljesen OK, de én gyakran használom a kanyaradó sávot, gyorsabb haladásra. Pontosan azt csinálom ami a felvételen látszik. Amíg gyorsabb a belső sáv addig abban haladok, majd egy lukon át a kanyarodósávba. Az utolsó pillanatban meg vissza a középsőbe, mert az fog a leggyorsabban haladni a következő lehajtó miatt. Torlódásban, 100-150 járműnyi sávhosszal haladok át gyorsabban a többieknél. -
válasz
üzenetére
Lassan ezért válik élhetetlenné a világ, mert a túl sok szabályozás, amit a sok társadalmi együttélésre képtelen tahó miatt hoznak, egymásba ütközik.
Másik vonulat, hogy az arra fogékony hatalmak a "bármikor meg tudunk büntetni, szóval ne ugrálj" filozófiát is alkalmazhatják. Itthon utóbbi van, a szabálysértők nagy része senkit nem érdekel, aztán kampány- vagy alkalomszerűen néha példát statuál a hatalom néhány egyénen vagy csoporton. -
törölt tag
válasz
tamasas0913
üzenetére
Mi az a jóval előbb???? Nincs definiálva semmi az ég világon, ergo ezert nyúzzak az embereket, mert lehet, és az emberek sem tudjak mit szabad vagy sem, mit ne mondjak zseniális, az egész hóbelevanc úgy van kitalálva, hogy az autópálya értelmét veszti, gratulálok hozza, egyszerűen addig szabályozták míg gyakorlatilag a jobb savban kell haladni mindenkinek, hiszen ha egyszer vissza akarsz térni a balból maris gumicsont ürügyén büntethető vagy....
Ezek inkább tények, mintsem képzelgés, de ha ez így jó mindenkinek áldásom rá, engem nem zavar max röhögök
nemsokára repülővel kell járnom, mert olyan beosztást kaptam a cégtől....a többieket meg sajnálom 
-
zseko
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Azon túl, hogy ez egy nagyon brutális baleset volt
többszöri visszanézés után nem gondolom teljesen tisztán azt, hogy jobbról akart volna előzni, hiszen vígan haladhatott volna a legbelső sávban, ez látszik. Szerintem benézte a lehajtót, és le akart menni a pályáról, és nem számított rá hogy ott áll a sor. Szerintem sokan nem számítanának rá, hogy a lehajtósávban állnak. Bár ez nem mentség a hülyeségre. Meg ha tudom, hogy nemsokára letérek, akkor nem kezdek bele felesleges előzésbe, azon az 1-2-pár másodpercen már nem múlik semmi, mert szerintem kb. annyit lehetne nyerni 2-3(-4)km alatt a lehajtóig. -
törölt tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Akkor most mi van ????
Végül is ha kirakod az irányjelzőt áttérsz mondjuk 500meterrel előbb, aztán abba a savban haladsz tovább eleget teve a jobbra tartási kötelezettségednek akkor előzés volt vagy sem? Elhaladtál a jármű mellett, sávot váltottal, de mégsem előztél?
Vagy fordítva, a gyorsabb előrejutás érdekében nem válthatsz sávot a párhuzamos közlekedés szabályai szerint, vagyis az autópályán nem használhatód a belső sávot?

A példa amit linkeltél csak szimplán hülye, pl jómagam az irányjelző bajszát rángattam nem villogtam, nem dudáltam senkire, amelyik savba amilyen módon átfértem egy sebességet tartva úgy haladtam...Sose senki nem szolt érte, pedig a rendőrautót is így kerültem ki nem egyszer, és mindenki ezt csinálja büntetlenül az autópályán is...Akkor itt szuper-emberek rendelkeznek jogosítvánnyal, vagy csak nem tilos?

-
válasz
üzenetére
Itt egy link, amelyik érinti a témát. https://www.vezess.hu/vezetunk/2017/08/05/ez-a-legkomolyabb-vitas-kerdes-ma-a-kresz-szabalyok-kapcsan/
"Regen volt a KRESZ"
Nem a KRESZ volt régen, hanem egy agyon foltozott jogszabályhalmaz, ami több helyen szabályozza ugyan azt a kérdést. Félreérthető értelmezésben fogalmazva helyenként. Helyenként elavult és helyenként túlszabályozott törvény.
"Azért sem értem miért előzés, hiszen a szembejövök savját nem veszed igénybe a manőverhez.."
Az előzés tényét nem befolyásolja, hogy az előzéshez használt forgalmi sáv mely irányú közlekedésre van kialakítva. Lakott területen kívül jobbra tartási kötelezettséged van. Amint elegendő hely van a kiinduló sávba történő visszatéréshez, vissza is kell oda térni. Az lényegtelen, hogy mekkora távolságot kell megtenned a visszatérés előtt. Pár száz métert vagy száz kilométert, mert a visszatérősáv tele van közlekedő járművekkel.
Az autópályák kritikus szakaszain előzni tilos tábla is kint lehet. Ez esetben nem térhetsz át másik sávba, a tábla hatálya alatt a sávodhoz vagy kötve.Ezért nem előzünk jobbról.:
[link] -
törölt tag
válasz
üzenetére
Kozben utanna neztem:
37. § Közlekedés autópályán és autóúton(1) Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni; ezeken az utakon más jármű közlekedése tilos.
(2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.
(3) Tilos
a) autópályára és autóútra út menti ingatlanról, valamint útnak nem minősülő más területről ráhajtani, illetőleg oda behajtani;
b) autópályán és autóúton hátramenetet végezni, megfordulni és az úttesteket elválasztó sávra ráhajtani.
2. § Fogalmak
III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak
c) Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek. -
törölt tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ez esetben elnézést, rosszul tudtam.
Tudnál erről konkrét linket, nem azért mert nem hiszem el neked, csak a kíváncsiság, miért nem.
Az lenne az abszolúte logikus nem, elvégre párhuzamosan haladtok egy irányba.
Azért sem értem miért előzés, hiszen a szembejövök savját nem veszed igénybe a manőverhez, igaz sávot váltasz, amit megtehetsz bármilyen okból kifolyólag nem, de nem teheted meg a gyorsabb előrejutás érdekében, ha párhuzamos közlekedésről van szó? Vagyis ez nem kerek, hogy akkor nem párhuzamos közlekedés, rendben előzés, de miért is? Regen volt a KRESZ...
-
válasz
fpeter84
üzenetére
Én sokat autózok autópályák városi szakaszain.
Amikor előttem andalognak a belső sávban, kirakom az előzési szándékot jelző, irányjelzőt. Ez a legkevésbé konfliktus kerülő megoldás. A kemény mag kivételével "veszik a lapot" és kihúzódnak a külső sávba, belátható időn belül. -
fpeter84
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Sokan szeretik hangoztatni és ezzel igazolni a tapló viselkedést városban, pedig nem ilyen egyszerű a kresz! Városi párhuzamos közlekedés akkor alakul ki amikor telítettek a sávok, de amikor 2 autós kilométereken keresztül egymás mellett andalog a 2 sávoson az nem! Az szimplán szabálytalan mert tilos feltartani a mögötted érkezőt függetlenül attól hogy úgy véled hogy éppen gyorshajt, vagy egyszerűen Te nem sietsz és nem mész annyival mint a megengedett... A legtisztább ügy ha mindenhol igyekszik az ember jobbra tartani és akkor annyival kevesebb a konfliktus és veszélyhezet! Ennyi...
-
tamasas0913
tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ott az igazság.
-
válasz
üzenetére
A párhuzamos közlekedés szabályai nem vonatkoznak az autópályákra. Párhuzamos közlekedés létezik pályán, de csak a pályáról lehajtás esetében lehetséges. A lehajtósávot nem használhatod előzésre.
Településen belül létezik a párhuzamos közlekedés, jobbratartási kötelezettség nélkül. -
tamasas0913
tag
Tomcat pont úgy gondolja az igazságszolgáltatást, ahogy annak működnie kéne... Ehelyett maszatolás van és kettős mérce.
Én azt szeretném, ha egy cé nem úszná meg a 70 éves papika agyonverését egy ejnyebejnyével, mert megállapítják, hogy megélhetési bűnöző. Olyankor már szerencsétlen megnyomorodott papika nem fontos... A lényeg, hogy a cé jogai ne sérüljenek és szetencsétlen a 15 gyereke mellett maradhasson, mert hisz ki ad nekik kenyeret. Az már más kérdés, hogy pont azért van 15 puja, hogy több kezük legyen lopni... De a cé az cé. Kivételes állatfaj.
Ja és még azt is szeretném, ha rajtakapok egy mocskot amint töri fel a kocsimat, hogy leb@szhassak neki egy akkorát, hogy tolvajkulcsot se tudjon fogni már a kezébe soha többet, és ne engem csukjanak le önbíráskodásért, mert nem hagyom ellopni a kocsimat.
Tudod ez a baja a liberális igazságszolgáltatással... Átcsapott igazságtalanba... -
törölt tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Bocsánat hogy bele vau-vau, de párhuzamos közlekedésre kialakított útszakaszon NINCS előzés, sem jobbról, sem balról, így az nem is tilos

-
Itt meg itt, meg Google, és rengeteg találat van, elég nagy publicitása volt az autóvadászoknak. Jelenleg is talán van még Autóvadász Egyesület.
Amúgy PT elég megosztó figura. A Tolvajkergetők is elég sokszor ütközött a rendőrség ellenállásába, és nem az önbíráskodás miatt, hanem mert a rendőrök látványosan nem akartak intézkedni néhány tettenérés esetében.
-
válasz
tamasas0913
üzenetére
"Polgár Tamásra 5-15 év börtön várhat, ha tényleg elítélik azért, mert több rablót, tolvajt kapott el mint a rendőrök... "
Aha. Nem.
Tomcatnek a legnagyobb problémája az, hogy azt gondolja, hogy a törvények olyan dolgok, amik másokra vonatkoznak, de rá nem.
"Remélem valamikor végre eltűnik a liberális igazságszolgáltatás az országból"
A liberális igazságszolgáltatás az, ahol mindenkire egyformán vonatkoznak a törvények. Egyrészt elég nyilvánvalóan ez nem így működik, másrészt meg nem hiszem, hogy tényleg azt szeretnéd, hogy ne így legyen.
-
tamasas0913
tag
Szerintem ehhez nem kell forrás. Teljesen hihető a dolog.
Ott van a Tolvajkergetők. Őket is elkaszálták. Polgár Tamásra 5-15 év börtön várhat, ha tényleg elítélik azért, mert több rablót, tolvajt kapott el mint a rendőrök... Ma magyarországon aki segíti a rendőrség feladatát azt lecsukják... Remélem valamikor végre eltűnik a liberális igazságszolgáltatás az országból, mert így egy mély pöcegödörbe fog kikötni az ország -
A VÉDA az egy igen előremutató dolog volt, a yard csak azért darálta be (a feltalálóval együtt), nehogy kényelmetlen legyen, hogy több lopott autót találnak meg, mint a zsaruk... S persze mellé pénzt is hoz, hát tiszta haszon. Ez van, ha a
z állammaffia ráteszi a kezét valamire.@arynekxxx : Azt sem értem, miből gondolják egy csomóan, hogy a 130-as korlátban neki amúgy tök szabad 160-nal menni. Ki ő, hogy rá nem vonatkozik?
Amikor megbüntetik (már ha) akkor meg puffog, hogy szemét rendőrök. Azért a társas együttélés szabályait tartsuk már be, ha elvárjuk, hogy mindenki tartsa be a jobbra tarts-ot... -
0P1
aktív tag
Digitális közúti jelzőtáblának (KRESZ táblának) több értelme lenne . Főleg ha intelligens is lenne, és valami AI folyamatosan figyelné a forgalmat, látási viszonyokat, csapadékot, gyalogos forgalmat, stb , és azoknak függvényében is tudná változtatni a tartalmát...
-
válasz
arnyekxxx
üzenetére
"Attól még neki is kötelező a jobbszélen haladni ha van rá hely. Aztán ha gyorsabb akkor elhalad a külső sávban mellette, teljesen szabályosan."
Egyedül városokban és néhány speciális helyzetben szabályos a jobbról előzés.
Autópályán attól függetlenül is, hogy tilos, nem fogok jobbról előzni senkit. Ha baleset, lesz én viszem el a balhét.
Az autópályán nagyjából kettő eset lehetséges. Torlódásban, ha a külső sor gyorsabban halad. Élet és vagyonvédelmi esetben, ha a baleset elkerülése ezen a módon lehetséges. Olyan sávban, amelyik letér a pályáról és ezt a sávelválasztócsík jelöli. (De ez tekinthető előzésnek.) -
fpeter84
senior tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
elég hamar eldöntötted hogy aki 130-al akar közlekedni az biztos végig a bal sávban teszi ezt... súgok: nem feltétlenül... pár méterrel előtte lehet ő is jobbon volt ahogy illik, csak amikor utóléri a középső sávos versenyzőt akkor kell döntenie hogy bevág a még gyorsabb elé, jobbról előzi a taplót, vagy lassít...
valóban van pár autópálya szakasz amire igaz hogy a jobb sáv a kamionok miatt gyászos állapotú, de ez szerencsére a kisebbség - de rengetegen ott sem képesek jobbra tartani ahol semmi kifogásuk nem lehetne...
szerk: a véda tudtommal nem azért nyereséges mert a gyorshajtókat olyan hatékonyan feji, hanem mert a fuvarozóknak kötelező e-menetlevél rendszerrel össze van kötve, és a navos azonnal tudja hogyha valakire rá kell repülnie mert dokumentálatlanul közlekedik, esetleg gyanúsan sokat megy rakomány nélküli jelöléssel, ahol tengelysúly mérés van ott az is látszik ha a rakománya nagyon eltér a regisztrálttól...
Arra viszont remekül megfelel hogy balesetveszélyes helyzeteket okozzon, amikor a bamba 120-al beér a kapu alá és satufékkel reagálja le hogy jajj traffi... Az M7 marton előtti kapunál pl a napokban egy gyönyörű dupla fékcsík díszelgett alatta, kész csoda ha abból nem lett éppen baleset...
-
arnyekxxx
veterán
Ja, meg statárium nem?
Büntessünk szarrá, ez a jövőképünkHa a szépszóból nem ért a közúti autóversenyző akkor marad a büntetés, jobbat egyelőre senki nem tudott kitalálni
Az autópályán nem a gyorshajtás miatt van a legtöbb baleset
És? Magyarországon pl messze a legkevesebb halált okozza az önvédelemből viselt löfegyver, az elméleted alapján itt az ideje bevezetni a szabad fegyvertartást.
Szabályt betartod vagy ha mégse akkor legalábbis kicsit bekussolsz ha valaki miatt pár percig nem tudsz szabályt sérteni.
a VÉDA rendszerre elcseszett irdatlan sok pénz,
véda rendszerre "elcseszett" pénz bejöt pár hónap alatt, szoval eléggé nyereséges az az "elcseszés". És ne csak a baleseteket vedd figyelembe, pl az M5 bp-i bevezetőjénél lakók valszeg áldják a véda odatelepítését mert azóta mindenki alapjáraton gurul végig a házaik között.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Mert gyorsabban halad az előtte közlekedőnél.
Attól még neki is kötelező a jobbszélen haladni ha van rá hely. Aztán ha gyorsabb akkor elhalad a külső sávban mellette, teljesen szabályosan.
A külső sáv üres,
mégse ott haladsz te sem hanem belül pedig neked pont annyira kötelező lenne kimenned mint annak akitöl elvárnád elötted.
ez a tény nem zavarja meg a középen közlekedőt.
Ennek azért az is lehet a praktikus oka, hogy a külső sáv burkolata a kamionok miatt gyakran szarabb mint a belső sávoké és nem mindenki szereti rázatni a veséjét ha mehet sima aszfalton is. Pl te se ott mész pedig üres és ott is mehetnél 130-al.
-
fpeter84
senior tag
Sikerült ezt a 130-as korlát dolot erősen túlrugózni... Picit mérsékeljük a számokat: a 110-el menő miért gondolja hogy neki bérlete van a középső sávra, miért nem képes ki/kisorolni amikor sokszáz méterre lévő kamion mögött 1-2 percig is feleslegesen foglalja a sávot? Azért mert egy egoista fax, aki lexarja hogy más is van körülötte a világon. Én meg választhatok hogy 130-al behúzódok az n+1-el közeledő - feltehetően gyorshajtó de ez nem számít, nincsen jogom megítélni - elé, vagy fékezek a fax miatt középen, vagy jobbról elhúzok mellette a dudát taposva...
Ha gyorshajtok akkor elfogadom hogyha valaki kijön elém a 3 sávoson 130-al, mert középen valaki 110-el előzi ő is a kamiont - közös játéktér, élni és elni hagyni, de ez az élni hagyni nem csak a gyorshajtóra / szabályos határon autózóra igaz hanem arra a türhő parasztra is aki sohasem hajlandó kisorolni jobbra 110-el - és nem, nem arra gondolok hogy két kamion közé fékezzen be szorosan hogy őuraságát elengedja, hanem arra amikor nyugodtan kimehetne mégsem teszi...
Szóval ezeknek az okos cuccoknak remek új funkció: büntesse a gyorshajtót, de azt is aki nem takarodik jobbra pedig a forgalmi helyzet azt kívánná...
-
btprg
senior tag
Úgy hallottam, hogy a 130-as határ inkább környezetvédelmi megfontolások alapján ennyi, mint biztonsági. Egyébként szerintem az is egy forrása a gyorshajtási problémáknak, hogy manapság a legtöbb autó erősen túlmotorizált, túlzottan nagy méretű és emellett csendes is, egyszerűen nem lehet érezni a sebességet... A Wartburgban már 70-nél úgy érzi az ember hogy száguld, nem is ösztönöz túlságosan a gyorshajtásra a környezet ilyenkor

-
zseko
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Tudom
, csak egyrészt nem a tiédre reagáltam, másrészt magyarországi autópálya viszonylatban kb. a kit érdekel kategória, más mennyivel közlekedik más országban, de nem baj
Peace(#97) hcl, dudálni még nem, csak belém jöttek
de azt más ügyből kifolyólag. -
-
"A többi az "relatív gyorshajtás", vagyis amikor a vezető az érvényben lévő sebességhatárt nem lépte át, de a rendőrök úgy gondolják, ..."
A relatív gyorshajtás gumicsont. Mindig van mögötte egy valódi szabálysértés. A legtöbb esetben a követési távolság meg nem tartása. A gumicsont nélkül is lehetne büntetni, csak ahhoz érteni kellene a közlekedési szabályokat, ami 30 évvel ezelőtt nem volt elvárhatü a közegtől, intézkedés közben.
(#94) zseko: "Ne haragudj, hogy így kérdezem meg..."
Nem haragszom.
Ha alaposabban megnézed a hozzászólásaimat, én indítottam az autópálya utazási sebesség beszélgetést. Ha még vissza tudsz találni a kiinduló hozzászólásomra, akkor látni fogod, hogy 250/190/130 sávonkénti utazási sebesség polémiát én indítottam el. Ha nem megy a dolog, az sem gond.
Majd legközelebb jobban teljesítesz. Peace. -
zseko
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ne haragudj, hogy így kérdezem meg
de milyen szövegértelmezési szintet tételezzek fel, ha az az egyszerű tény nem megy át, hogy itthonról beszélünk?
De mondhatnám úgy is, hogy ki nem sz..ja le, hogy német vagy más országban mennyivel mehetsz, attól a sebességhatár itthon még mindig 130 marad, és ebben az országban ezt kell betartanod. A nagy gyakorlatodat meg kenheted a hajadra
ha kocavezető barommal találkozol. De menjetek csak, úgy sincs elég donor.Nem a sebességhatárral van a probléma egyébként, hanem az 'én vagyok a jani' hozzáállással, és a kultúra hiányával. Egyszer azért akartak letúrni az útról mert meg mertem állni kereszteződésben a stoptáblánál, legutóbb meg az volt a problémája a dugóban mögöttem jövőnek - és felhajtva mellém jobboldalra telibe a gyalogosjárdára ennek hangot is adott - hogy akkor mentem át a lámpán, mikor már majdnem biztosra vettem, hogy nem fogok beragadni a kereszteződés közepébe, feltartva a keresztforgalmat lámpaváltáskor. Kár hogy nem volt rendőr, biztos díjazta volna. De biztos ezen a ~6-7 másodpercen múlt az élete egy ~negyven perces dugóban

Egyébként arra kíváncsi lennék, kinek adna igazat a rendőrség, aki 135-el megy a belső sávban, mondjuk indokolatlanul, vagy aki 190-el beleszáll hátulról 🤔
Meg kellene kérdezni valaki hivatalost. -
A gúgli helymeghatározója erősen loggol, de amúgy ja, még mindig terjed ez a marhaság, hogy a kikapcsolt telefon is követhető

@zseko : +1.
@haxiboy : Igaz, de ha a titkosszolgálat nagyon akar, akkor megtalál akkor is, ha nincs nálad a telefon. Amúgy meg blikkre nem szokás akárkit követni. Ha már követnek, akkor úgyis baj van.
-
atus72
őstag
Érdekes logika, de ez úgy lenne korrekt ha szép statisztika lenne a városi és a városon kívüli baleseti oko megoszlásáról. Amúgy én most szigorúan az autópályáról beszéltem csak, persze lehetne vitatkozni a városi 50-es limitről is.
Ettől függetlenül az ki lehet jelenteni hogy nem a gyorshajtás okozza a balesetek nagy részét. -
"A gyorshajtás kb 30%-ban az oka a közúti baleseteknek..."
Igazából a klasszikus gyorshajtás (azaz amikor többel mész, mint amennyi a megengedett sebesség) a rendőrség szerint a balesetek 0,8%-áért felelős (2011-es statisztika).
A többi az "relatív gyorshajtás", vagyis amikor a vezető az érvényben lévő sebességhatárt nem lépte át, de a rendőrök úgy gondolják, hogy az útviszonyok meg hasonlók miatt ennél is lassabban kellett volna mennie - és ami ellen természetesen a traffipax nem véd.
-
atus72
őstag
A gyorshajtás kb 30%-ban az oka a közúti baleseteknek...
elég kevés publikus statisztika van, titkolják, vajon miért?
[link]
És ez nyilván kozmetikázott adat, azaz ennél valójában kisebb a szém, de azt nem írhatják le mert akkor
nehezebben alátámasztható a büntetések növelése és a VÉDA rendszerre elcseszett irdatlan sok pénz, ez a személyes véleményem. -
atike
"Az autópályán nem a gyorshajtás miatt van a legtöbb baleset, de országos szinten sem."
Ebben biztos vagy?
A gyakorlat hiánya okozza legnagyobb gondot. Amikor Magyarországon hozzáállították a sebességkorlátozásokat az EU átlaghoz, az első évben nőtt a balesetek száma. Aztán visszaállt.
-
atike
nagyúr
válasz
Hieronymus
üzenetére
Miben válasz az amit írtál a belinkelt "kérdésre"...? Ha betartod akkor pont nem mész többel a megengedettnél - azaz rád nem vonatkozott...

-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Az ugy azert mas megvilagitasba helyezi a dolgokat, ha nem a Magyar autopalyarol van szo, es ugy mar igazad is van.
Persze csak addig, amig a Magyar (vagy barmelyik masik hasonlo korlatozasu) autopalyan nem csinalod, mert a rutinodat feldughatod magadnak, ha hirtelen olyan autosok vesznek korul, akiknek ebben nincs rutinjuk es nem is szamitanak ra, hogy valaki mogottuk 200-zal teper. -
-
atus72
őstag
válasz
tamasas0913
üzenetére
A 130-ra írtam hogy kevés, különösen ott ahol 2x3 sáv autópálya van, ott lehetne lazítani a sebességhatárokon.
-
tamasas0913
tag
Pontosabban.
2001-ben emelték 10km/órával a sebességhatárokat lakott területen kívül. 2001-től ugrásszerűen megnőttek a balesetek a gyorsforgalmi utakon. Egészen 2002-ig ez volt a tendencia... Onnantól csökkentek a balesetek számai a gyorshajtás miatt.Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy nem a gyorshajtás egy balesetnél a fő ok. Főleg amikor 180-190-el mennek 130 helyett az autópályán.
Én sem vagyok a 130-cal utazós, inkább 140-145-tel haladok, ha tehetem, de eszem ágában nem lenne 180 körül autókázni attól függetlenül, hogy megy akár 220-at is simán a kocsi. -
atus72
őstag
Ja, meg statárium nem?
Büntessünk szarrá, ez a jövőképünk...
Az megvan hogy a 130-as limitet még a szocialista korszakban gyártott autókhoz igazították?
Az autópályán nem a gyorshajtás miatt van a legtöbb baleset, de országos szinten sem.
Semmi eredménye nem volt a VÉDA bevezetésének etekintetben, persze valaki sokat keresett vele,
illetve a bevételek megugrottak a büntetésekből. Taps! Így tovább... -
zseko
veterán
Én mondjuk azt sem értem eleve, honnan veszik egyesek, hogy nekik joguk van 130-nál gyorsabban menni, attól függetlenül, hogy a törvény elnéző +10-20km/h-ig. Én a 190+-al közlekedőket simán 6-10 hónap jogsimegvonás + min. 700-800e befizetendővel jutalmaznám, de az alsó határt is felemelném 250e-re 150-es sebességnél.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Vagy, mondjuk mi lenne, ha nem kozlekednel 190-el az autopalyan? Magadat konnyebben is ki tudod nyirni, meg olyan modszerek is vannak, amiket elvezel, olcsobbak is, a kulonbseg csak annyi, hogy ugy nem viszel magaddal a sirba meg egy-ketto-n darab csaladot.

De egyebkent segitseg: azert nem szokas sokszor a kulsoben menni, mert a kamionok miatt folyamatosan fek-gaz-szlalom komboval kene menni, ami eletveszely a sok hulye 190-el meg felette kozlekedo barom miatt, illetve szinten a kamionok miatt olyan szinten fos szokott lenni az ut, hogy 90 folott eletveszely. Szoval, lehet, hogy a kozepen a megengedett segesseg maximumaval kozlekedo nyominger szerencsetlen csak mondjuk siman racionalisan gondolkodik es nem akar meghalni, meg akkor sem, ha pl. neked kellemetlenseget okoz ezzel.

-
btprg
senior tag
Én egyenesen kötelezővé tenném az automatikus nyomkövetést.
Ilyenkor csak reménykedni tudok benne, hogy nem a birkák fognak győzni.(Nem, nem tudják a teló alapján hogy hol vagy, főleg ha nem okosteló. Legfeljebb hogy melyik cellában, de ha nem viszed magaddal vagy kikapcsolod akkor azt se.) Komolyan a nyomorult autólopás meg óratekerés miatt vállalnád hogy minden lépésed követni tudják? Az emberekre is rakjunk akkor nyomkövetős nyakörvet, őket is el szokták lopni néha. Meg mehet a kamera a lakásokba is, mert sok a családon belüli erőszak.
Félelmetes, hogy egyesek nullára redukálnák a szabadságukat és a magánszférájukat a "biztonság" érdekében...
-
haxiboy
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Igen csak a külső sávban nem lehet tartani mert mész 130-cal aztán lassíthatsz 80-ra aztán 130 majd megint 80 mert televan kamionokkal. Szlalomozni meg tök élvezet lehet.
-
Cyberboy42
senior tag
...és egy olyan Ámerika rendszámot kérek....
-
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Mert gyorsabban halad az előtte közlekedőnél. Ezért nincs ott.
Ez amúgy igaz a háromsávos autópályák középső sávjára is. Vannak oda beállnak.
A külső sáv üres, ez a tény nem zavarja meg a középen közlekedőt. A belső sávban meg jön valaki mögöttem nagyjából hatvannal gyorsabban. Én toporgok a középső sávban nagyjából hatvannal gyorsabban az előttem haladónál. Aki a megszokott 130-as tempóját tartja középen.
tarthatná a külső sávban is, csak akkor senkit sem zavarna. -
-
DraXoN
addikt
röviden: nincs kijátszhatatlan védelem.. de talán az előbb túlzottan leegyszerűsítettem amire utalni akartam..
... de itt én nem próbálnám feltörni, egyszerűen megkerülném az egészet... a kamerák ellen az is elég (ha az a cél).. egy ideig meg "elégséges védelem" volna egy ilyen mód... amíg ez lenne használva mehetne a "kutatás" (akár belsős emberrel az eredeti fejlesztőcsapatból csempészett információval) egy komolyabb variánst kifejlesztve...
Komolyabb autók gyári védelme is 1-2 évnél nem tart tovább... de sokszor a tolvajok eleve márkaszervizekben is dolognak vagy dolgoztak, így ismerik a "titkos" protokollokat.. így az infó idővel úgy is kikerül a "piacra".az "ellophatatlan" autókat is pillanatok alatt elviszik.. a kulcs nélküli indítás sem segít ezen (így még fizikai "tárgy" se kell esetenként.. egyes modellekhez elég egy jól felprogramozott OBD II kulcs).
Ezen kívül minden rendszernek, hardvernek(!) vannak hibái, kisebbek, nagyobbak, amik benne maradnak javítatlanul, tudva, hogy "nem ismert", esetleg "igen kicsi" eséllyel kihasználható az adott hiba.. Vagy egyszerűen a készítő se veszi észre létezését...
.. de minek is magyarázok én, nem tudom
... úgy se csinálok ilyet... az elmélet meg különbözhet a gyakorlattól...
csupán abból indulok, ki, hogy nem hiszem, hogy forradalmi dolgot csinálnának.. a jelenlegi lehetőségek meg, korlátozottak... az optikai azonosítás meg... nem megbízható jelen technológiával karöltve.A dologról meg annyit, hogy ugyan nem hardvereket, hanem csak szoftvereket írok, fejlesztő vagyok, foglalkozok valamennyire a biztonságtechnikával is (szükségszerűen).. sokan a "blokkchain alapú technológiától" várják ott is az áttörést védelem szempontjából. Tokenek, ugrókódok, Xezer bites titkosítások, semmi se tart örökké.. a blockchain is csak egy újabb lépcső lehet a nehezítésben, de nem lesz attól még lehetetlen...
-
DraXoN
addikt
Nem a szakmám, így teljesen a szakterületem ez a "hardveres" rész, de ismerem annyira a programozási rendszereket, hogy tudjam, azon a szinten ahol próbálkoznak kb. lehetetlen a védelem.
Különálló rendszerekből lehet egyszerűbb is megcsinálni ... a kamerát becsapni egyszerű lenne.. legfeljebb a rádiós ellenőrzéshez valahol elrejti az ember az eredeti rendszámtábla jelét.. akkor lehet lebukik (sőt, biztos), de a kamerák ellen akkor is "véd".. 1-2 ingyen tankolás végbetudna menni ... bár oda valószínű hamar szerelnek a kútfejekre érzékelőt ezen esetekhez.
De lehet tényleg elég egy ardurino (vagy hasonló) az egész megoldáshoz...
Lesz az a pénz amiért valaki csinál ilyen "kicselezős" projektet... én biztos nem.. max. hobbiból állnék neki (nem haszonért), de a hobbi projekteimet illetőleg, idő hiányában is "hosszú a bakancslista", így nem szorulok rá egy olyanra ami nem teljesen legális
...de pl. autó alkatrészeknél is vannak autók amik elvileg csak gyári új alkatrészt fogadnak, mert minden alkatrészben benne van az eredeti alvázszám (pl. lámpában is), és ha különbözik nem működik ... ezek egy egyszer írható chipben vannak, a "lopott alkatrészek" használata ellen (hivatalosan.. na meg a bontott 2. kézből származó használt és utángyártott alkatrészek ellen).. az autó csak azt az alkatrészt fogadja el amiben szerepel a jármű alvázszáma ... mivel a chip 1x írható, így megoldották "okos hackerek", hogy kicserélik magát a chipet, tetszőleges adattal 2-5ezer forintért... innentől csak azt szívatja a gyári "védelem" aki hagyja magát... persze nem legális.. és itt nem a lopott, bontott alkatrészek miatt örülök annak, hogy szív a gyártó (ez utóbbi szomorú ... és valljuk be, biztos, hogy miattuk törődött fel a rendszer).. De így "egyszerű" bontott alkatrész is lehetne.. már ha tudná a bontó értékesíteni, de nem hiszem, hogy tudja, hisz kb. hivatalosan papírnehezéket adna el, mert csak 1 járműben jó az adott alkatrész...
-
Minden van, de ez az "ofisöl", más színek már a sufni kategóriába tartoznak.
-
DraXoN
addikt
rájöttem egy egyszerű "feltörésre" ...
szórakozzon a "halál" a titkosítás megoldásával ... fogom a keretet és kijelzőt és építek alá saját hardvert ... és voala.. már van 20+ rendszám az autóhoz mindig érvényes vizsgával, stb...Nem tudom ezt hogy védenék ki .. valószínű valami rádióhullámos ellenőrzéssel .. de nem hiszem, hogy az kijátszhatatlan lenne ... vagy csinálni ez alapján "klón" rendszámot azonos típusú és színű autó után..
ezt akkor se lehetne igazán kivédeni ha az autóba építenék bele a "rendszám" kijelzőét (bár az lehet a következő lépcső)..
-
kelna91
senior tag
Ez mekkora orbitális faszság! Rég olvastam ekkora baromságot. Mindenkinek, aki ezt a hírt elolvassa, mérhetően csökken az IQ-ja.
(Persze erről nem a cikkíró tehet.)
-
-
FlashLed
senior tag
Mieeeeeert....

-
Kiváló ötlet.
Megvetetik a hirdetés megjelenítő eszközt, kifizettetik a karban tartását és még a hirdetőktől is begyűjtik a pénzt. A járművekhez tartozó személyes adatokat is el lehet adni. Hogy ne legyen feltűnő, maximálisan félévente egyszer.A jármű tulajdonosok külön szolgáltatásként üzenhetnek a mögöttük haladóknak. Kettő percnyi középső ujj mutatás 20 dollár.
-
sb
veterán
Nem vagyok a fejlődés ellen és soha nem írtam még, de tényleg megértünk a pusztulásra.

Ennek aztán semmi értelme. -
TeeJay
félisten
biztos jól fog majd működni ha kint -15 vagy -20 fok lesz és a jég majd szépen éri keményen

-
akasp
senior tag
válasz
Silentfrog
üzenetére

Nem szandekozom flame-t kelteni errol a temarol, lehetne rola oldalakat vitatkozni. Neked is maximalisan igazad van es egyet is ertek. A kommentemmel meg csak arra az esetre utaltam, amikor 3 savbol a jobb szelso rendszerint csattra ures, a belsoben meg a kozepsoben 110-el egymas mellett "versenyez" egymassal ket jomadar. Es amikor 10km utan "merek" villogni (a kovetesi tavolsagot betartva), akkor meg nekiall onjelolt rendort jatszani. -
akasp
senior tag
Nekem pont az a funkcio kellene bele, hogy az elso rendszamtablara menet kozben is ki tudjam nagy beukkel irni, hogy "TAKARODJ A KULSO SAVBA".
-
hemaka
nagyúr
Jo, mert minden nap mas rendszammal gyorshajthatsz.

-
D.Va
őstag
Nálunk ilyen kb 50 év múlva lesz... A magyar szabályozás őskori és elavult, kb a 80-as években hozott rendeletek érvényesek ma is idehaza... Autótuning és módosítás felér az agyrákkal idehaza... Azért is elveszik a forgalmit ha sportlégyszar van a szélvédőn... Közben meg csak bámulunk ki a fejünkből usa-ban mikkel szaladgálnak stancenationék... Na mi 100 év múlva érünk oda ahol ők ma tartanak...
Idehaza még azt se lehet ha az otromba rendszám helyett netán gusztusosabb matrica-rendszámot szeretnék a verdára...
siralmas...

-
Felpattanó kő? Eső? Jégeső?
Szóval a többi funkció egy, az ablak mögé tett eszközzel is menne, a hatósági jelzés meg jobb, ha nem módosítható. -
BioNiCMaN
addikt
Az milyen jó lesz amikor vicceskedésből valaki feltöri és azt írja ki rá, hogy lopott...
-
atike
nagyúr
Azta mekkora notch lesz rajta...

-
haxiboy
veterán
Rögtön kettőt kérek

-
Zsinder
aktív tag
Engem az érdekel lesz a Gamer rendszámtábla RGB Leddel, különben nem kell
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
xuldar
addikt
Hiánypótló találmány!

-
fpeter84
senior tag
válasz
üzenetére
Nyilván a drogos/részeg huligán aki csak buliból akar menni egy kört, az nem törődne az ilyenekkel, de sajnos a szakosodott tolvajok hamar utána mennének "tudásban"... A táblát le lehet verni/lematricázni, a vezetéknélküli kapcsolatát pedig egy mobil/gps zavaró ketyere hatástalanítja és kész... Sajnos az autógyártók nem véletlenül nem csinálnak igazán lophatatlan (km óra hamisíthatatlan) autókat: egyszerűen nem érdekeltek, sőt kifejezetten ellenérdekeltek benne hogy tökéleteset gyártsanak, hiszen az új autókon mind biztosítás van, ha ellopják akkor a nagyját kifizeti a casco, a paraszt meg vesz egy új autót remélhetően ugyanattól a gyártótól - de ha meg lesznek olyanok akik elfordulnak az addigi márkától, azokat pótolják majd azok akik meg a másik gyártótól fordulnak el ugyanígy...
-
BatchMan
senior tag
Én egyenesen kötelezővé tenném az automatikus nyomkövetést.
(Ha akarják teló alapján úgyis tudják hol vagyok.)
Jelentősen nehezebb lenne autót lopni, ugyanis akinek nincs nyomkövetője, azt félreállíthatja a rendőr.
Másrészt az eladáskori óratekeréseknek is betenne, ha a hatóság hajlandó lenne foglalkozni ezzel a kérdéssel.
Segíthetné a városi forgalomszervezést is pillanatnyi adatokkal. -
atus72
őstag
Mit zavar titeket hogy nem a sablon rendszám jelenik meg?
Engem kifejezetten irritál a 3 betű 3 szám ALAP rendszám a magyar autókon. -
törölt tag
-
DraXoN
addikt
miért ne tudnák leolvasni? e-ink a kijelző, annak nem kell áram egyfolytában, csak a változtatáshoz.
én inkább abban látom a hibát, hogy a rendszámtábla sokszor kap valami "ütést".. pl. az én autómon eléggé "görbe" .. kapott az évek alatt ezt-azt másoktól (vonóhorog találat?).. az e-ink (meg más kijelző) nem hiszem, hogy ezt nagyon szeretné...
-
rii
nagyúr
aszittem windows kék-halál van a kijelzőn ....
-
-
MSI.Navi
tag
Milyen jól lehet majd anyázni vele a piros lámpánál.
-
törölt tag
A válasz igen

A célcsoport a suhancok akik egy kis kéjautózásra, meg esetleg benzinkút rablásra hajtanak. Ezek a dolgok eltűnnének ezzel, persze akkor ha megvalósul amit írtam...
Vagyis ami az egyik legnagyobb tétel az autólopások között pl Amerikában vagy Ausztráliában kb kiirtható lenne SZVSZ

-
gabor7th
addikt
Nem tudom milyen sokan vannak azok akik arra vágynak, hogy kiirhassanak valami szöveget a mögöttük lévőnek, de ezt enélkül is megtehetnék, bár valószínű a közlekedés biztonság miatt se lehetne.
-
törölt tag
És a következő lépés a 2D vonalkód alapú egyedi azonosítók használata lesz?
- Pista bátyám, oszt látta a rendszámát az autónak?
- Oszt igen, láttam ám!
- Oszt mi volt rája írva?
- Fekete négyzet, fehér, fehér, fekete, fekete, fekete, új sor, fekete, fekete, fekete, fehér... -
Felhőtakaró
tag
Ez nem piskóta teccik ! ( ez kellene a wartburgomra ) -
A következő James Bond filmben remélem már ilyen lesz a luxuscsatakocsi hátulján.

-
gabor7th
addikt
válasz
tamasas0913
üzenetére
Ezek a leolvasások autósok között akkor szoktak lenni, amikor valakik veszekednek és talán nincs lehetőség olyan közel menni ilyenkor, hogy apróbetűket le lehessen olvasni.
-
Zirowe
nagyúr
a hozzáférést megvásárló hirdető üzenete jelenik meg
Tehát fantasztikus innováció címszó alatt valójában egy újabb hirdetési felületet szeretnének elterjeszteni, amiért még fizetsz is.
Amúgy tök jó, meg minden, csak épp értelme nincs+az eink baromi sérülékeny.
-
törölt tag
Figyeljetek de nagyon EN most feltalálom a digitális első rendszámtáblát

Hogy tetszik a gondolat?
Különben meg pont arra lenne jó, hogy lopott autóval ne lehessen garázdálkodni....Ami igen nagy piros pont lenne....Persze ezt teljesen integrálni kellene az autóba, hogy ne lehessen tőle megszabadulni.
-
Hat, nem tudom, alapvetoen nem vagyok egy fejlodesellenes beallitottsagu egyen, de megbizhatosag, strapabiras, security, akkuuzemido szempontok nekem valahogy mind a sima nyomott vaslap(alulap?) iranyaba billentik a merleg nyelvet.
Oszinten szolva nekem szinte minden uj es modern dolog legalabb elvi szinten tetszeni szokott, de most ugy gondolom, hogy ez a digitalis hatso rendszamtabla valami eszmeletlen nagy baromsag. -
gabor7th
addikt
Szóval ezután ha valaki le akarja olvasni álló helyzetben a rendszámot nem tudja... Remek. Meg nagyon környezetbarát, nem pazarolja feleslegesen az eőrforrásokat, meg olcsó... Miért szinte csak felesleges dolgokat találnak fel manapság?
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Spórolós topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Xbox Series X|S
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265KF 20-Core - használt, garancia: 2028.11.17 Firstshop
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - DELL Universal Dock D6000 (452-BCYH) (DisplayLink)
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
) 
nemsokára repülővel kell járnom, mert olyan beosztást kaptam a cégtől....a többieket meg sajnálom
többszöri visszanézés után nem gondolom teljesen tisztán azt, hogy jobbról akart volna előzni, hiszen vígan haladhatott volna a legbelső sávban, ez látszik. Szerintem benézte a lehajtót, és le akart menni a pályáról, és nem számított rá hogy ott áll a sor. Szerintem sokan nem számítanának rá, hogy a lehajtósávban állnak. Bár ez nem mentség a hülyeségre. Meg ha tudom, hogy nemsokára letérek, akkor nem kezdek bele felesleges előzésbe, azon az 1-2-pár másodpercen már nem múlik semmi, mert szerintem kb. annyit lehetne nyerni 2-3(-4)km alatt a lehajtóig.
Végül is ha kirakod az irányjelzőt áttérsz mondjuk 500meterrel előbb, aztán abba a savban haladsz tovább eleget teve a jobbra tartási kötelezettségednek akkor előzés volt vagy sem? Elhaladtál a jármű mellett, sávot váltottal, de mégsem előztél?
de milyen szövegértelmezési szintet tételezzek fel, ha az az egyszerű tény nem megy át, hogy itthonról beszélünk?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ilyenkor csak reménykedni tudok benne, hogy nem a birkák fognak győzni.