- Azonnali mobilos kérdések órája
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Laszlo733 #540 üzenetére
Ha HDMI-n keresztül várnád a hangot, akkor hdmi_drive=2 a config.txt-be írva.
Amúgy ilyenek miatt felesleges újrahúzni, egyszerűbb ha van mentésed. Pl. a systemback.sh szkript segítségével csinálhatsz visszaállítási pontokat, és ha ilyesmi probléma lép fel, akkor vissza tudod állítani a rendszert. Legalábbis én így szoktam csinálni. -
válasz
Laszlo733 #453 üzenetére
Nem fapados a Raspbian (ami Debian, gyakorlatilag a legnagyobb disztró), csak a felhasználói felülete az alapból LXDE, teljesítménybeli okok miatt. Viszont akár a Gnome Shell is felpakolható, működik Xorg-gal és Wayland-del is. Annyira nem is futna amúgy vészesen (próbáltam), csak be kell állítani.
Az Arch Linux telepítése nagyon egyszerű a leírás szerint, nem is látom, hogy hol lehetne elakadni vele. Lényegében arról van szó, hogy újraparticionálod a microSD kártyát, kell egy minimum 100 MB-os FAT32 és egy ext4 fájlrendszerű partíció. Az ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz fájlba egy az egyben be van tömörítve az előtelepített rendszer, azt egyszerűen csak ki kell csomagolni a csatolt ext4-es partícióra. Utána pedig a FAT32-esre át kell mozgatni a boot könyvtár tartalmát. Végül berakod a kártyát a Pi-be és már indulhat is. -
-
válasz
Laszlo733 #443 üzenetére
A legjobb az UHS-I A1/A2 minősítésű kártya, pl. SanDisk Extreme (nem az Ultra). Én 32GB-os Extreme Pro-kat vettem, ennél jobbat nem találni idehaza, és jelenleg ez az optimális méret is. De amúgy tudtommal nincs méretkorlát, a jelenleg megvásárolható legnagyobbat is kezeli. A RPi4-ben DDR50 (max 50 MB/s) olvasó van, ez a nevezett kártyával ennyit tud:
> hdparm -t /dev/mmcblk0
/dev/mmcblk0:
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.03 seconds = 44.18 MB/sec -
válasz
Laszlo733 #421 üzenetére
Itt a leírás a telepítésről. Neked a hatos pont a lényeg, ki kell csomagolnod a boot könyvtár tartalmát a FAT32 fájlrendszerre formázott memóriakártyára:
tar -xvzf ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz ./boot
Utána a cmdline.txt fájlban átírhatod a root= értékét a külső vinyódon levő partícióra:
root=PARTUUID=<partuuid>
Természetesen ha nem egyezik a kernelverzió, akkor a modulokat is ki kell csomagolni a targéza fájlból a root fájlrendszerre:
tar -xvzf ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz ./usr/lib/modules
-
válasz
Laszlo733 #419 üzenetére
Nem teljesen értem a kérdést. Egyrészt a RPi4 esetén nincs szükség GRUB-ot telepíteni az MBR-be (más elven működik), másrészt egyelőre csakis a behelyezett memóriakártyáról tud indulni. Az EEPROM-ba égetett bootloader ott keresi az indítófájlt, ami beolvassa a config.txt és cmdline.txt fájlokat, plusz betölti a kernelt. A kernel látja az USB-s külső vinyót, és csatolni tudja a rajta levő root fájlrendszert, plusz még ami az fstab-ban rögzítve van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Kuponkunyeráló
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Villanyszerelés
- Jövedelem
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Milyen videókártyát?
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Vízhűtéses 4K RGB ÚJ Gamer pc Intel Core I7-14700KF 28x5.3GHz RTX 5070TI 16GB GDDR7 32Gb DDR5 RGB 2T
- 5700X / B550 / 16 GB DDR4 / 250 GB SSD / 4 TB HDD / RM650X
- Dell Optiplex 3050 PC, I5-6500 CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- HP ProDesk 400 G4 SFF PC, I5-7500 CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, DVD RW, Win 11, Számla, 2 év garancia
- Lenovo Thinkcentre M700 MiniPC (i5-6500T/8GB/256SSD)
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- BESZÁMÍTÁS! Asus H410M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest