Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
Új hozzászólás Aktív témák
-
Youri
veterán
BullShit Alliance
-
válasz
t72killer
üzenetére
Amúgy jó lenne az a Libreoffisz is, ha nem mindenki adatbáziskezelő helyett használna táblázatkezelőket. Mondjuk az Excel gondjai is hasonló gyökerűek, amikor betöltik a szétmakrózott, 100 ezer soros, megosztott file-t, amit Office 2007-ben írt egy kollega, aki már nem dolgozik ott, aztán bajos.
Bára melóhelyen nagyrészt MS Office-Libre vegyes környezet van (ahogy Win-Linux-Apple OS környezet is), és nekem nem sok bajom szokott lenni azzal, hogy valami nem nyílik meg Libre-ben.
-
King Unique
titán
Vagy akkor sem, mert itt a Windows kiemelkedő szoftveres támogatottságánál korántsem csak a játékokról van szó és nem is minden felhasználója hardcore gamer. Ott van jó egynéhány akár hétköznapi, akár éppen professzionális, illetve ipari (tervező)szoftver, amelyek eleve Windows only, vagy egy részük (nem mind) max. még macOS-en támogatott. Aztán bizonyos eszközök, akár egy hétköznapi kütyü, amelyhez mellékel a gyártó szoftvert, ami megint rendszerint Windows only, vagy desktopon némelyik esetleg még macOS-re érhető el.
-
válasz
t72killer
üzenetére
A SteamOS projekt gyakorlatilag halott (de ez azért nem olyan nagy veszteség, mert érdemben nem hozott semmi újdonságot egy bármilyen desktop Linuxhoz képest), viszont az eredményei, miszerint van Steam kliens Linuxra, aminek van komolyan vehető install base-e, vannak jól látható linuxos eladások, azok megmaradnak.
Egyébként engem (mint linuxos kockagamert) meg tud lepni, hogy milyen sok játék kijön Linuxra is - és azt gyanítom, hogy ez az arány nem fog csökkeni.
-
t72killer
titán
A töménytelen baromság, ami a win10-el bejött (leginkább a stabilitás kárára nyomatott állandó fícsörb@szás) alternatív irányba kényszeríti az embert. Az első logikus megoldás maradni win7-en, de ez ugyebár idővel egyre problémásabb lesz. SzVSz az a döntő kérdés, hogy hány alkalmazást akar portolni az ember? Mert 1-2, ritkábban használt wines játékért - ha rendesen futnak wine-on - kétlem, hogy érdemes lenne windows-ozni.
-
t72killer
titán
-
válasz
t72killer
üzenetére
"Az apple relatív, hogy túlárazott"
Egyrészt azért tényleg drágább a PC-knél nagyjából azonos gépeket nézve, másrészt meg egy csomó minden nincs náluk, pl. ha az embernek mobilos vagy crossplatform desktop fejlesztéshez kellene egy gép, akkor pl. a Lenovo Thinkcentre M Seriesnek (ahol az ember kb 600 dollárét összerak egy teljesen használható fejlesztői gépet) nincs megfelelője, hanem van 700 dollárért Mac Mini ezeréves mobil U processzorral vagy iMac kétszer annyiért.
-
t72killer
titán
Az apple relatív, hogy túlárazott: azonos minőségű windows vas, legális szoftverekkel nem lesz sokkal olcsóbb. A "valami linux" otthon működőképes megoldás, én is már 1000x elhatároztam, hogy két gépünkről legyalulom a win-t, de egyelőre megkegyelmeztem nekik. Ezenkívül persze egy csomó minden nem megy linuxon, pl játékok, photoshop...
-
t72killer
titán
Van választási lehetőség? Az üzleti életben max a túlárazott Apple-re mehetsz át, amin ráadásul ugyanazt a MS Office-t használod, portolva+extra problémákkal megfejelve. Kb annyi a választási lehetőséged, hogy mostani vagy korábbi win, ebből a szempontból a win7 fényévekkel kevesebb karbantartást igényel és kevesebb fejfájást okoz, mint a bazári fícsörb@zi win10.
Játékok alá a steam nem véletlenül gründolt saját, debian alapú OS-t, nagyon tudnám értékelni, ha elterjedne.
-
válasz
Gargouille
üzenetére
De. Rendesen védett hálóra tenni, megfelelően használni.
@Bambano : Volt ilyen, nem is egy, több milliós pasztázóban és kemencékben levő 486-ok, meg porecíziós mikroszkóp, amiben K6 alapú gép van, de olyan képfeldolgozó kártyával, amihez csak Win98 driver létezik. Az ipari gép körülötte frankón működik, termel. (A kemencék meg soroson vezérlődnek.)
Mit lehet ezzel?
Anno a mikroszkóp elé betettünk egy friss OS-es gépet tűzfalnak, amin keresztül lehetett file-okat másolni, a 486-ok meg nem kerültek hálóra, illetve ami igen, az meg leválasztott hálózaton volt, mert a SMD gyártósorok amúgy is külön hálót kaptak, ami egyáltalán nem volt kiengedve a cég hálója felé sem. (Igazából a kemencés gépeken pár havonta kellett hőprofilokat igazítani, az meg ment kézzel is.)
Lett volna egyébként több más megoldás is, ha kicsit szabadabban ténykedhetünk, de az se lett volna lényegesen jobb. Akkor a régi gépek is mentek volna hálóra, és lehetett volna róluk valamiféle adatgyűjtés is, de nem volt életbevágó. -
-
-
válasz
t72killer
üzenetére
"Alkalmasint egy tökéletesen működő gépet kellene kihajítani a vidék-alsón lévő szakrendelőnek, merthogy csak win98 alatt működik együtt a számítógéppel és persze ISA-kártyával": alkalmasint kérdés, hogy az ellátás biztonságával mi van, ha egy ilyen régi gépet használnak...
-
t72killer
titán
A windóz és az offisz egyre sz@rabb, így nem éri meg ellopni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#21: Bizony, lásd munkagépek, egészségügyben használt többtízmilliós/alkalmasint többszázmilliós műszerek vezérlőszoftverei. Alkalmasint egy tökéletesen működő gépet kellene kihajítani a vidék-alsón lévő szakrendelőnek, merthogy csak win98 alatt működik együtt a számítógéppel és persze ISA-kártyával(
). -
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Szép elmélet ez a „bezzeg Nyugaton”, de ha megnézed a tanulmányt, akkor abból azért kiderül, hogy kicsit azért rosszabb a szitu ott, a kies Nyugaton:

-
jerry311
nagyúr
Biztos a rosszul kereső felhasználók.

Egy ideje már kapok annyi fizut, hogy az összes Win legális (még a virtuális gépen futó is), meg az Office + Visio is. (Igaz, céges kedvezménnyel volt 2x 3.5k HUF, de attól még ki van fizetve.) -
törölt tag
válasz
üzenetére
ha már OEM-eztek:
anno 3 éve egy laptophoz vettem egy OEM windows10-et egy nagynevű BP-i laptopos cégnél, ilyen fehér tasakban van. beregisztráltam MS fiókhoz a serialt, azóta volt 4 gépen (asztalin és laptopon) rengeteg alaplap-cpu-vga-háttértár felállással, és aktivált, regisztrált, minden ok, legális, stb.
ez most így hogy? vagy már csak technikailag legális, jogilag nem?és hogyhogy lehet oem windowsokat venni a nagy webshopoknál, minden mellé vásárolt hardver nélkül?
nem szürke zóna ez az egész egy kicsit?
köszi.
-
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
Az Ofisz365 nem MS termék?

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Még addig sem. Elvégre meddig egy gép egy gép? Ha lapot cserélsz, az esetek többségében már bukod az OEM-et, de ha mondjuk procit is cserélsz mellé, akkor tuti.
Külön szépség, mikor tönkremegy a deszka, kicseréled egy ugyanolyanra, de akkor már mellédobsz egy SSD-t is, és az aktiválás beint

tomtyi: nekem van tapasztalatom más országról, minél nyugatabbi az ország, annál kevésbé jellemző. Szerbiában például nem ismerik a legális windows fogalmát, Ausztriában meg nem tudták, hogy létezik törés hozzá. Mióta megmutattam, csak Gandalfnak hívnak...
-
törölt tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Lószart használhatod az életed végéig. A gép halálig használhatod, mellyel a Windowst vetted.
„1. Áttekintés.a. Alkalmazhatóság. A jelen szerződés az Ön eszközére előtelepített”
Ez lényegileg nem jelent hosszabb időt, mint eddig, hiszen eddig is így használták az emberek.
Ha dobozost veszel, akkor van az, amit mondtál, de a hómjúzerek nagyjából 100 %-a kiesik ebből a körből. 25e-ért legfeljebb OEM-et kapsz, ami az első gép haláláig használható jogszerűen.(#30) kolopele
A magyar? Nézd már meg legalább ezt a cikket! Miért kell állandóan magyarozni? Van egyáltalán tapasztalatod másik országról? -
válasz
Gargouille
üzenetére
És pont az MS monopóliuma miatt nem érjük meg. Látod, mobilon labdába sem rúgtak. S azért ott is baj, hogy csak droid van a megfizethető kategóriában.
-
törölt tag
Következőt fűzném hozzá a témához - talán már megtették előttem:
1., Zsebtömés megy monopol helyzetben, nem pedig a vásárlók kiszolgálása. Egy olyan Sysadmin cégnél dolgozom, ahol az ügyfelek 70%-a orvos. Minden update után gond van az orvosi céleszközökkel, ami addig ment, a féléves update után garantáltan szarakodni fog. Tömegesen vennének az ügyfelek Enterprise LTSB licenszeket sima Pro helyett Windows 10-ből. Nem lehet. Egyrészt 400 EUR felett van, másrészt csak Volume License, min. 5 licensszel. Tehát a termék létezik, a vásárló létezik, még a pofátlanul magas árat is megfizetné... de nem, neked nem adjuk el... MIÉRT??????? Semmi probléma, minden ilyen gépen 1607 után ki van nyírva a feature update, és bekaphatja az MS. De ez akkor is klasszikus vesztes helyzet minden félnek.
Az orvosi rendelők túlnyomó része 2-3-4 gépből áll, és tökéletesen működik munkacsoportban. Van viszont két program, amelyek mindegyike saját SQL-Express szervert igényelne. Szar programozás, de ez van. Frappánsan meg lehetne oldani, hogy a főgép a munkacsoportban (Win10 Pro) futtat egy Hyper-V VM-et, benne egy másik Win10-zel, másik SQL szerverrel. De csak a dobozos Windowst lehet virtualizálni, ami 260 euró. Ennyit nem fog az ügyfél fizetni. MIÉRT????? Megintcsak kölcsönös vesztes helyzet, de nembaj, megy fel a Container Feature és a Docker, aztán konténerben annyi SQL fut, amennyit akarok.
2., MS termékek licenszelésének adminisztrációja. Olyan szinten idegtépő és bonyolult, hogy ihaj. A múltkor nem tudtam egy ügyfélnek MS Accot regisztrálni, mert mindenáron szülői beleegyezést kért. Az ügyfél 53 éves, és nem élnek a szülei... Aztán hitelkártya adatot kért. Itt mondtam azt, hogy irány a Google, 3 perc alatt megvolt a Google fiók, az ügyfélnek megmutattam a LibreOffice-t, közölte, hogy ez neki tökéletesen elég, az MS meg a szarságai miatt nem adott el Office365 licenszet... Ez a baromkodás, hogy ez most privát fiók, ez meg munkahelyi, az egyikkel azt lehet, a másikkal emezt... Kezelhetetlen.
3., Megvásárolt, kifizetett, aktivált licensznél közli az ügyféllel az eddig dolgozó Office365, hogy nem tudta ellenőrizni a licensz eredetiségét az MS fiókban, ezért 3 nap múlva letilt az Office. Aham... azért, mert az MS-nél van egy belső hiba, ezért a fizető vásárló nem tud majd dolgozni. Kiléptünk, beléptünk, supportot hívtunk, számlamásolatot küldtünk, MI dolgoztunk, mert az MS hibázott, és közölték, hogy ennek mennie kellene, és nem tudnak segíteni. A büdös kurv@ anyátokat! Köszönöm, ez jár kb. 300 euróért GÉPENKÉNT. Semmi probléma, megoldottuk, az ügyfél azonnal felmondta az O365 szerződést, LibreOffice + Kerio Mailserver beüzemel, már megyünk is tovább!
Snitt.
Nem tudom, hogy észrevettük-e, mindegyik esetben a probléma abból adódott, hogy az ügyfél becsületes akart lenni, és korrektül, szabályosan akart eljárni. Ugyanis mindegyik eset 2 perc alatt orvosolható egy aktivátorral/crack-kel. Tehát ha becsületes akarok lenni, akkor nem csak megszoptat a Microsoft, még meg is büfiztet utána. Viszont ha crackelek mindent, akkor minden szépen működik.
Tehát akkor miért csodálkozunk, ha az emberek az utóbbit választják?
-
válasz
Gargouille
üzenetére
Ellenben egy régi windóz vagy sw biztonsági kockázat is lehet, ha rosszul állnak hozzá.
-
" a vállalatok akár 30 százalékkal is csökkenthetik éves szoftverköltségeiket, ha megbízható szoftvergazdálkodási és licencoptimalizálási programot vezetnek be"
De nem azért, mert olyan jó a tiszta sw, hanem mert kidobálják a feleslegest...
-
Somatom
veterán
válasz
NumberGuy
üzenetére
Nem ő az egyetlen. Sőt! Voltak olyanok, akik még azt a legdrágábbat is túl olcsónak találták. A MS nem hülye. Miért akarná nekünk olcsón adni, amikor azt látja, hogy Magyarország olyan jól teljesít, hogy állami szerveinknek még a legdrágább viszontekadói ár is túl olcsó?
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
NumberGuy
üzenetére
miből gondolod? én is tudok olcsóbb forrást... mint írtam, itt HA-n is van, nem is kevés... nem azzal van baj hogy fizetni kell érte, hanem az hogy kb. a hivatalos viszonteladói árazás átlag félhavi fizetés... persze, ezalatt nem az újracsomagolt licencet értem ami 10-15ezer...
én már nagyon rég letértem az MS Office-ról...utoljára a Lark tabletemen volt Office,amihez kaptam 1év Office365-öt...elötelepített W8 volt rajta,amit w10home-ra lehetett frissíteni...
sőt,tovább megyek, akinek az itthoni árakat is sokalja az ebayen még olcsóbban megveheti...

-
NumberGuy
tag
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
A kis álszent most csak a legdrágább viszoneladói árakat találta meg, vagyis akarom mondani, akarta szemléltetni a Windows 10 árát.

-
Somatom
veterán
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
Sztem ezzel nincs gond. Ha valaki szöveget, táblázatot akar szerkeszteni, annak csomó ingyenes lehetőség áll a rendelkezésére. Az extrás profi szoftver pedig miért ne legyen fizetős? Sztem a Win és az Office jelenleg túl olcsó. Én annak örülnék, ha a MS felemelné az árait, mondjuk a tízszeresére. Minél drágább, annál nagyobb igényt teremt a kiváltására.
-
King Unique
titán
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
Az árazása eddig is függött attól, ugyanúgy a korábbi verzióknál is, hogy milyen Windows / Office kiadás és milyen licenc. Szóval innen nézve nincsen abban semmi meglepő, hogy egyik olcsóbb, a másik meg drágább... Az okosított használathoz meg annyit, hogy hiába kerülne fele, vagy akár harmadannyiba, egyesek akkor is trükköznének, ha már home userként úgysem piszkálja őket érte a BSA... A megfizethetőséghez meg annyit, hogy pont az imént voltak linkelve példák arra, hogy olcsóbban is be lehet szerezni legális formában. Ahogyan vannak olcsóbb, Windowszal előtelepített hardverek is, sőt nem ritkán eleve olyan formában veszik meg sokan. Az meg a másik, hogy a Windows 10-nél volt több ingyenes upgrade lehetőség is a 7/8.1 userek számára, ami az egyes beszámolók alapján akár még manapság is működik. Aki pedig tanuló, az eleve ingyen kap Office-t, de akár még Windowst is. Sőt, pl. az utóbbinál a DreamSpark / Imagine eleve retail kulcsokat ad, amelyek nincsenek hardverhez kötve, de akár egyszerre még 2 gépen is használhatók.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
nem írtam ilyet hogy kizárólag 80ezer... az árakkal azt akartam kifejezni, hogy amíg ilyen árakat kérnek érte, addig ne csodálkozzon senki azon,ha valaki illegális módszerrel használ windows-t, vagy netán office-t... mint írtam,vagy talán írni akartam, a médiában a 35 a home,55 a pro... legalábbis az okospultos ennyit mondott... tehát igen csak tág árazása van a windowsnak... ami nem igen megfizethető...
-
King Unique
titán
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
De nem is a hagyományos OEM, ha sikerült megnézni az előző linkeket, meg hogy az utóbbiak feleannyiba kerülnek... Aztán más helyeken még annál is olcsóbban is be lehet szerezni pl. egy refurbished licencet. Sőt, itt fórumon sem ritka, hogy sokan vettek ilyen kedvezményes áron pl. Pro kulcsokat és évek óta azt használják gond nélkül. A BOX verziónak meg pont az a lényege, hogy gond nélkül átvihető teljesen más hardverre is, több gépen használható, azért is drágább. De ez már az előző válaszban is le volt írva... Amúgy meg a Windows 10-nél a normál digitális licenc elvileg összekapcsolható a Microsoft-fiókkal és úgy egy jelentős hardvermódosítás (pl. alapcsere) után is újraaktiválható lesz a rendszer. Szóval nem kell bemesélni, hogy mindenhol kizárólag csak 80 ezerért lehet venni Pro licencet, mert ez így általánosítva nem igaz...
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
nem box... amiket írtam a microsoft oldaláról néztem ki
mind2nél ott van hogy letöltés... tehát nem lemezen adják...megkapod a licencet a microsoft fiókba, majd letöltöd... a médiában is így árulják, kapsz egy befóliázott kartonpapírt, benne a hologramos matricával,a többot old meg...
az általam linkelt licenc az saját tulajdonod lesz, bármilyen gépre felrakhatod,ezért is drágább... az előtelepített meg csak azon a gépen használható, amivel megvetted...
vannak a refurbished licencek, amik 10-15ezer kb...HA-n is találni, az árukereső meg nagyon naprakész árakat ír többnyire...
-
King Unique
titán
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
Ha már pontosítás, akkor ezek a BOX, azaz a "dobozos" változatok lehetnek, amelyek mindig is drágábbak voltak ugyanúgy a korábbi Windows-verzióknál is. Viszont az OEM már olcsóbb, lásd pl. az árgép alapján Home és Pro, ahol 40 ezer körül van az utóbbi. Sőt, az ilyen és az ehhez hasonló helyeken még olcsóbban beszerezhető egy Pro licenc. Szóval lehet mégsem annyira drága... Arról nem beszélve, hogy már az olcsóbb kategóriában is lehet találni Windows 10-zel előtelepített hardvereket. Sőt nem ritka az sem, hogy sokan eleve azzal előtelepítve veszik meg a gépet.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
javítanék:
w10home 46ezer, w10pro 80ezer kicsit pofátlanus drága, és csodálkoznak sokan hogy nem veszik meg,hanem illegális módszerrel használják... én ezen egyáltalán nem csodálkozom...ha a w10homeban lenne bitlocker, akkor megérné megvenni akár azt is,de mivel csak a pro kiváltsága így necces... vannak olyan home userek akik szeretnék kicait biztonságban tartani az otthoni adataikat...alternatív módszer nem mindig helyénvaló... van hogy jól jön, de mindig..
-
Gargouille
őstag
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
Egyetértek vele, hogy irreálisan túlárazottak a szoftverek úgy általában. Aa statisztikáról viszont nem tudjuk, hogy mi alapján és milyen módszertannal készült, így tekinthető légbőlkapott adatnak is.

-
Gargouille
őstag
Igen, erre céloztam mikor azt mondtam, hogy ellentmondana a filozófiának. Ugyanakkor ha láttál már közelről usert (tényleg külön faj) akkor tisztában vagy vele, hogy nincs olyan egyszerű feladat amit ne tudna elrontani. Gizike már attól bepánikol ha az ikon nem a megszokott helyen van, hanem a másik sarokban, infarktusközeli állapotban telefonál rád, hogy kiírt valamit a gép, most mit tegyen? (Hát azt amit kiírt)... szóval itt pontosan a választék és a lehetőségek sokasága a probléma. No nem a hozzáértőknek, mert ez nekik maga a kánaán, hanem a szimpla felhasználónak, mert neki átláthatatlan és nem is akar vele foglalkozni, se megérteni, csak használni. Ahhoz, hogy ezt megértse valaki, az ő fejükkel kell gondolkodni.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
ezen nincs mit csodálkozni... amíg ilyen horror árat kérnek a windows-ért(45ezer átlag) és office-ért(35ezer átlag) otthoni felhasználóknak és más egyéb fizetős programokért,addig ez nagyon nem fog csökkenni... a 2%-os csökkenés is annak köszönhető szerintem, hogy előtelepített windowsos gépek eladása kicsit megugorhatott,kicsit kevesebb nyűg van vele...
-
válasz
üzenetére
De bizony, hogy van baj. Nagyon is komoly baj van, sőt, komoly bajok vannak: így helyes. Aki nem hiszi, mindjárt itt az alkalom, hogy olvasgasson újabb híreket a patch kedden. No, azokkal a hibákkal élt együtt eddig, aki a nevezettet használja. Reméljük, csak a következő pecskedden lesznek újabb lesújtó információk.
Az ugatós-kijáratos szöveget meg tedd el a moderátoroknak, majd ők szólnak a megfelelő időben és módon, ha szükségesnek látják. -
válasz
Gargouille
üzenetére
A linux soha nem lesz egyetlen. Épp azért, mert free.
A kernel meg most is ugyanazon a forráson épül, az tehát már most is de facto egységes.
Egyébként meg nincs is rá szükség. A grafikus "felületek" tetszőlegesen választhatók szinte (pl. KDE, GNOME), az alkalmazások pedig mindegyiken futnak, pl. LibreOffice, GIMP stb. Két igazi baj van, éspedig az, hogy ez nem kap figyelmet -pl. az oktatásban-, ill. az, hogy -előzőből is kifolyólag- nem használt széles körben.
...őőő miért van az az érzésem, hogy a nagyon könnyen "másolható" rendszerek idejének volt tudatos indítéka?.. -
Asszem, ez a téma itt "szürke", sőt, testidegen. Ezzel együtt azért azt tegyük ki az asztalra, hogy a mamut cégek egyik fő eszköze a függőség kiépítése. Ahogy ezt a picipuha megtette, azt itt nem illetném jelzőkkel.
Azt is kitenném, hogy a ms termékei toronymagasan vezetik a könnyen és csúnyán kihasználható sérülékenységek listáját.
...és akkor azt ismétlem még itt, hogy igen az adófizetők adják a forintjaikat azért, hogy a gyerekei olyan világban éljenek, amelyben ennek a cégnek ezek a termékei drótozódnak be úgy, hogy gyakorlatilag nem lehet szabadulni tőlük. ..."mert mindenki ezt használja"... - mert "véletlenül" hagyták ellopni. Nem folytatom.
Igaznak látszik a mondás: A windóz és a kutyaszar között annyi a különbség, hogy a kutyaszarból ki is lehet lépni. -
válasz
Gargouille
üzenetére
>"Ha elég idős lennél tudnád..."
Elnézést ha megbántottalak, egyáltalán nem az volt a szándékom

-
Ivy.4.Ever
őstag
válasz
Gargouille
üzenetére
A szoftverkiadó még kimehet kötözködni a licenszekkel, hogy lejárt, nem megfelelő stb. Oracle simán megteszi pl.
-
Gargouille
őstag
válasz
Ivy.4.Ever
üzenetére
Egyik nagyobb ügyfélnél 2 éve bejelentkeztek, először telefonon, majd emailben (elég kitartóak voltak). Telefonban elég agresszíven kezdett a nő, de megtorpant, mert visszakérdezgettem, mikor pedig jött az a rész, hogy ennyi meg annyi hetet adnak rá, hogy megküldjük nekik a szoftverleltárat, akkor megkérdeztem, hogy mi lesz? Már épp belement volna, hogy következménye lesz, mire visszakérdeztem, hogy akkor ugye jól értem, hogy most megfenyegette a céget? Na erre elkezdett habogni, hogy nem, szó sincs róla, de itt már nem hagytam szegényt és újra rákérdeztem, hogy akkor ha jól értem ön most megfenyegetett minket, hogy ha nem szolgáltatunk ki belső üzleti titkot képező információt akkor feljelent? Ez konkrétan zsarolás. Na innentől eszeveszetten elkezdett szabadkozni, hogy nem, ő nem mondott ilyet... aztán többször megismételtem, hogy de igen ezt mondta. Végül gyorsan lerakta a telefont. Mivel a hívás rögzített volt így gondolom kényelmetlenné vált a szitu neki is. Utána még hetekig küldözgettek levelet, figyelmeztetve a határidőkre, végül abbahagyták. Azóta nem jelentkeztek.
-
Ivy.4.Ever
őstag
válasz
Gargouille
üzenetére
Bejelentkeznek, de minimum gyanús leszel, ha nem fogadod őket. Aztán továbbítják a dolgot a nav felé, és hát nekik sem kell megdönthetetlen bizonyíték, hogy kimenjenek.
-
törölt tag
Ha pénzt keresnek a szoftverekkel, akkor vegyék meg. Otthonra legyen lelkiismereti kérdés.. Én azt a keveset megveszem, amit használok..
Nyilván gémerjózsi, akinek hetente 4 játék kell, nem fog ebben részt venni. -
gthomma
senior tag
válasz
Gargouille
üzenetére
Kellemes szórakozást !

-
Gargouille
őstag
"Ha elég idős lennél tudnád..." kezdted a mondatot úgy, hogy fogalmad nem volt róla, hogy mennyi idős vagyok. Ez akárhonnan nézem, az a fajta kioktató, magaslovon ülős, a másikat lenéző szófordulat, ami semmi másról nem szól, minthogy te vagy a nagy öreg aki korából fakadóan mindent jobban tud. Erre gondoltam, mint tekintélyelvű érvelés.
Nem tudok olyan tech cégről amelyik ne mocskosan játszana. Az MS ebből a szempontból egy fikarcnyival sem rosszabb a többinél, és régen sem volt az. Legfeljebb jobban csinálták (értsd ügyesebb görények voltak) mint a többiek.
A termékeik pedig működnek, használhatók, évtizedek óta bizonyítottan produktív környezetben is. Nálam nem érzelmi kérdés ez, én nem szeretem és nem is gyűlölöm őket, szerintem komolyan vehető szakember nem érzelmi alapon teszi le a voksát egy megoldás mellett, hanem aszerint, hogy az adott célra mi a legmegfelelőbb. Vannak területek amire meg az MS-nek nincsenek jó megoldásai, ott mást használunk.
Viszont szerintem értelmetlen vitatni, hogy amiben piacvezetők abban jó megoldásaik vannak (legalábbis az alternatívákhoz viszonyítva).
Linux fronton én azt várom, hogy mikor áll össze a közösség, vagy áll mögé egy nagy cég és csinálják meg a LINUX oprendszert, mint hivatalos és egyetlen disztribúciót, minden téren egységes és szabványos megoldásokkal. Tudom, ez eleve ellentmond a filozófiának, de szerintem ez az egyik legfőbb gátja ma a széleskörű elterjedésnek. Mármint ez a szanaszét fragmentálódott világ.
-
válasz
Gargouille
üzenetére
>sem az iskolában nem tanították, sem a Microsoft ügynökei nem fizettek le
Az iskolák a legjobb MS ügynökök

És semmilyen tekintélyalappal nem védem az igazam. Én csak leírtam a véleményem, ahogy te is. Szerinted azért van most monopolhelyzetben az MS, mert senki nem alkotott jobbat, mint a DOS/Windows/Office. Szerintem meg azért, mert a számítógépes "forradalom" kezdetén piszkosan játszottak.
Ennyi.
-
Gargouille
őstag
Remélem nem ilyen tekintélyalapon akarod az igazadat védeni.
az meg, hogy "megette reggelire" meg az ilyen szövegek mögé nyugodtan írd oda, hogy szerinted. Ezek szubjektív dolgok, objektív meg a tények azt mutatják, hogy sehol nincsenek ezek a szuper dolgok. (Még 486-osom volt mikor én is nagyon kacsingattam az OS/2 warp felé, de valamiért mégis maradt az MS, pedig sem az iskolában nem tanították, sem a Microsoft ügynökei nem fizettek le (sajnos)).Félre ne érts, én nagyon örülnék a linux vagy bármely más rendszer előretörésének, mert végre lenne érdemi alternatíva, de a gyakorlatban azt látom, hogy erre még várni kell, ha egyáltalán megérjük. Pedig jót tenne.
-
Gargouille
őstag
válasz
Ivy.4.Ever
üzenetére
BSA nem hatóság, be sem kell engedned őket, ha ügyvéddel jön, ha anélkül. A BSA max feljelentést tehet és ez esetben valamelyik nyomozóhatóság jöhet vizsgálódni (az már más kérdés, hogy ha a nyomozóhatóság külsős szakértőként magával hoz a BSA-tól valakit). A BSA-nak semmilyen hatósági vagy nyomozati jogköre nincsen, feléjük senkinek nincs adatszolgáltatási kötelezettsége. A szoftverlicenszelés (és egyáltalán az, hogy milyen szoftvereket használnak) pedig sok cégnél üzleti titok tárgykörébe tartozik, tehát a hatóságokon kívül eleve nem osztod meg mással. Nyilván anno a bilincses kampány hatása máig él sokak fejében.
-
válasz
Gargouille
üzenetére
Én 84 óta foglalkozom számítógépekkel és láttam már pár érdekességet
Például sokáig aktívan használtam a DR-DOS-t. És emlékszem arra, amikor az MS a 3.1 Windows-t direkt úgy készítette, hogy ne induljon el a Digital Research aktuális oprendszerén. Használtam OS2-őt, ami reggelire megette a Win95-öt (amit szintén sokat használtam), de akkorra az MS már túl nagy volt és a marketinggel lenyomott mindenkit, mint óvodás a rajzszeget. (Win95 bemutatója Jay Leno-val és a Rolling Stones-szal. Akkora volt a hipe, hogy még a Szomszédokteleregényben is emlegették
)
Ma már elég nehéz a sokmilliós, sőt milliárdos piacra odatenni a tutit. Erre legjobb példa a Windows Phone. (Meg az Ubuntu Phone, vagy a BlackBerry10 stb.) Mind-mind nagyobb potenciállal érkezett, mint az akkor már uralkodó android és ios páros, mégis elbuktak. Ugyanígy ma már kiütni a Windows-t meg a Office-t, .... hááát .... Mint aktív Win10, Ubuntu és OSX használó is azt mondom, lehetetlen.
Egy szó, mint száz. A kezdeti évek olyanok voltak, mint a vadnyugat földszerzési ügyei. Nem nagyon szeretnek róla beszélni
-
Ivy.4.Ever
őstag
Adnak pénzjutalmat. A bsa honalpján van sávozás is a fogás nagyságáhozmérten. Ez már régóta így működik, úgyhogy mindenkinek hajrá!
(#11) bambano
Nem foglalkoznak otthoni szoftverekkel kicsit sem. Cégnél kimennek és megkérdezik van-e licensz. Nincs licensz? Jönnek egy hadseregnyi ügyvéddel és kiperlik az utolsó petákot is. -
Gargouille
őstag
Te talán ismersz személyesen, hogy tudod mennyi idős vagyok? Amúgy 41 éves vagyok és 1992 óta PC-zem.
A mondandód másik feléhez pedig annyit, hogy a többiek is pontosan úgy "lefizethettek" volna mindenkit mint az ms (mintha ez nem így lett volna mindig is az üzleti életben). Ezek kifogások és mellébeszélés. Az ms agresszíven ment előre, de mellé le is tett egy működőképes terméket az asztalra, e nélkül akárkit lefizethetett volna. Ezt gondold azért végig, mert lehet minden mögött ármányt meg összeesküvést sejteni (sokszor nem is alaptalanul), de azért itt nem csak erről van szó.
A konkurenciának pedig még ma is lenne lehetősége, gondold csak el mi volt az okostelefonok piacán, a böngészőkkel vagy akár a csevegőprogramok világában (hogy így hirtelen mást ne mondjak), amiken kezdetben az MS-nek masszív előnye volt, de úgy kip*csázták, hogy ma nagyítóval se találod a térképen. A Windows+Office hegemónia is megtörhető, de ahhoz olyasmit kellene szembeállítani vele ami jobb, egyszerűbb, olcsóbb stb. A fenti példák is azt mutatják, hogy az emberek igenis pikk-pakk váltanak platformot, oprendszert, akármit ha van egy valóban jobb alternatíva.
-
King Unique
titán
Ezzel csak az a gond, hogy a szoftvergyártó határozza meg, mennyit kér érte, mennyit ér és nem pedig te. Nem az általad valósnak gondolt összeg lesz a mérvadó, nem az lesz hivatalosan leközölve... Na meg ha szerinted annyira valótlan, akkor ennyi erővel rá lehetne fogni más fizetős szoftverekre is, hogy csak marketing az ára. Az meg a másik, hogy itt most nem is kimondottan az értékén volt a hangsúly, hanem az ingyenes felajánláson, a linkelt cikk is írja, hogy ennél a költségek nem az államot terhelték.
Az a téves állítás, ha szerinted az oktatásban egyáltalán nem számít az, hogy melyik szoftveres platform az általánosan elterjedt, a diákból majdani munkavállaló váló mivel fogja szembetalálni magát. Már csak azért is, mert ha annyira nem számítana, akkor ennyi erővel pl. a hazai oktatásban teljes egészében építhetnék teljesen más szoftveres alapra is a képzést, mégsem teszik, arra meg pláne nem, amire szeretnéd... Külföldön már inkább látni más megoldásokat is a Microsoft mellett, mint pl. az Apple, Google, de ott az utóbbiak szoftvereinek és termékeinek a használata más területeken is elterjedtebb. Viszont az általad preferált ott is kevésbé, lehet nem véletlenül...
Amúgy meg nem kell a mellébeszélés, mert az amit te évek óta művelsz minden ilyen, a Micosofthoz (is) köthető témájú topikban, az nem szimpla vélemény, nem józan ész, hanem már afféle keresztes hadjárat...
Ha jól emlékszem ezt már többen is megjegyezték itt a fórumon számtalan topikban, illetve az általad leírtakra már gyakorlatilag sablont lehetne húzni. Aztán az mondjuk más dolog, hogy értelme és eredménye rendszerint nem nagyon van, de időtöltésnek biztos jó... 
-
-
vmarci21
tag
Ebben az a durva, hogy a Tisztaszoftveres Office-ra már korábban regisztráltam, és most egyetemi email címmel a Microsoft weboldalán is sikerült a regisztráció (már csak azt nem tudom, mit csináljak 10 db Office-val, ennyi gépre biztos nem akarom feltelepíteni..
( + még az egyetemi MSDNAA-ról is letölthető Office)). Úgy tűnik, tényleg két Office 365 előfizetést kap minden magyar diák, ami azért minimum fura (mondjuk ebből a Microsoft-félét úgy sem tudják használni a általános/középiskolások 99%-a, mert nem divat iskolai email címet adni a diákoknak.. ) -
hallador
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Milyen hater, te ennyire buta vagy? Ha nem azt szajkózza valaki amit te, akkor az hater? Nem vagy túl okos...
-
válasz
King Unique
üzenetére
"Aztán mégis ki vagy te, hogy meghatározd, minek mennyi az értéke és mennyiért számolják el...": aki kifizeti. na jóreggelt.
Az, hogy ez a csomag 52 milliárd forint, egy marketing összeg. Megnézték, hány diák kapja meg, kitaláltak egy számot, hogy szerintük mennyit ér, a kettőt összeszorozták, kijött egy szép nagy összeg. Ehhez hozzácsaptak még egy kis aprót, amennyibe az az infrastruktúra került, amin a szerveroldal fut, de ha felhőben fut, akkor ez se túl sok, kijött az 52 milliárd. Egy jól hangzó, marketingelhető, valójában minden alapot nélkülöző szám. Mennyibe kerül valójában 2 millió windows licensz, ha előtte már egy csomót eladtak belőle? ne a piaci értékén agyalj, meg ne azon, hogy mekkorákat lódítanak a marketingesek meg a politikusok. Mennyibe kerül előállítani? bekerülési költség, ilyesmi? ha nem találtad volna ki magadtól, akkor megmondom: NULLA. értelemszerűen mindegy, hogy nulla dollár vagy nulla forint. ugyanennyibe kerül valójában az office licensz is, meg az összes többi is. tehát a csomagban megkapott szoftverek licenszdíja nulla forint, akkor 52 milliárd az az ms nyeresége + a felhős szolgáltatások alatti infrastruktúra költsége. ez utóbbira 52 milliárd forintot elszámolni elég vaskosan jó üzlet.
"Amúgy meg szimplán csak arról van szó, hogy nem tetszik számodra a sok éve fennálló valós helyzet": mert nem legális piaci folyamatok során jutottunk el ide.
"Amúgy meg szimplán csak arról van szó, hogy nem tetszik számodra a sok éve fennálló valós helyzet és ezért trollkodsz szét minden ilyet topikot": amúgy meg szimplán arról van szó, hogy neked nem tetszik a véleményem, ezért lesz a veled ellentétes vélemény trollkodás.
"az oktatási intézmények is nem véletlenül ahhoz igazodva alakítják elsődlegesen a képzést.": téves állítás, az oktatási intézmények nem ahhoz igazítják a képzést, hogy mi van a cégeknél, hanem ahhoz, amilyen érdekeket beállítanak számukra. az, hogy a cégeknél ez lesz később, az egy másik tészta, pontosan ezért csinálják.
"zéró eredménnyel... ": sajnos. de hátha egyszer megváltozik.
"Bezzeg, ha máshogyan lenne és az általad preferált szoftverek dominálnának mind a piacon, mind az oktatásban, akkor nyilván egyáltalán nem zavarna...": természetesen. miért is zavarna, ha egy jobb és olcsóbb rendszer lenne mindenhol és azt oktatnák? ez csak azokat zavarná, akiknek utána már nem jutna nokiás doboz.
"Ebből is látszik, hogy valójában miről is szól ez minden ilyen topikban a részedről...": jaja. józan észről. ritka kincs manapság, elismerem.
szerk: egy pillanatra még térjünk vissza a ki vagy te című al-eposzodra: én senki vagyok, de amiket itt leírtam, közgazdasági tények, nem az én agymenésem. nem muszáj tőlem elfogadnod, de ugyanezt mondaná akármelyik komolyabb közgazdász is.
-
-
hemaka
nagyúr
Csak 36%?

-
hallador
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
És persze ne feledjük el, hogy a Te részedről pontosan erről szól, csak a másik oldalról igaz? Mert ezt megint elsunnyogtad szokás szerint.
-
King Unique
titán
Aztán mégis ki vagy te, hogy meghatározd, minek mennyi az értéke és mennyiért számolják el...? Egyébként meg egy korábbi hírnél le volt írva a DOA kapcsán, hogy mennyi az annyi, azaz az akkori ingyenes felajánlás értéke.
Amúgy meg szimplán csak arról van szó, hogy nem tetszik számodra a sok éve fennálló valós helyzet és ezért trollkodsz szét minden ilyet topikot, ezért mantrázod a tényekkel szemben erővel a saját igazadat... Jönnek a tipikus, vendor, beetetés, így meg úgy az MS stb. dolgok ezredjére totál feleslegesen és zéró eredménnyel... Ez a "bezárja egy gyártóhoz a leendő munkavállalókat" pedig megint totál bulshit és teljesen felesleges, mert ez már rég eldőlt. Régóta adott, hogy a legtöbb hazai cégnél is milyen szoftveres ökoszisztéma van és az oktatási intézmények is nem véletlenül ahhoz igazodva alakítják elsődlegesen a képzést. Bezzeg, ha máshogyan lenne és az általad preferált szoftverek dominálnának mind a piacon, mind az oktatásban, akkor nyilván egyáltalán nem zavarna... Ebből is látszik, hogy valójában miről is szól ez minden ilyen topikban a részedről...

-
"miért fizetős szoftverek használatára oktatják a jövő felhasználóit?": mert mindenki a saját egyéni érdekei szerint dönt. a tanárnak egyszerűbb windowst oktatnia, mert akkor nem kell annyit készülnie az órákra. stb.
a politikus meg jól jár, mert ahol csurranik, ott cseppenik...
-
válasz
Gargouille
üzenetére
Ha elég idős lennél, tudnád, hogy anno volt jobb alternatíva. Csakhogy abban az időben az "erősebb kutya b****k" elven, ahogy az Intel az AMD ellen, úgy az MS a DR ellen "intézkedett". Simán lefizette a nagy gyártókat, hogy az ő rendszerüket használják.
Semmi más dolguk nem volt, mint kivárni a piac penetrációját és meglett a monopólium. CPU fronton az Intel, operációs rendszerben pedig az MS lett a piacvezető. -
Somatom
veterán
válasz
Gargouille
üzenetére
Meg lehetne ezt oldani erőből is. Próbálják is, csak azt nem értem, hogy ha a vezetőink a szabad szoftverek használatát tűzték ki célul, akkor miért fizetős szoftverek használatára oktatják a jövő felhasználóit?
-
Gargouille
őstag
Az MS mai pozíciójának történeti okai vannak. Mindenkinek adott volt a lehetőség rá, hogy oprendszert meg irodai szoftvert fejlesszen. Ők jobban ráéreztek, hogy mi kell az egységsugarú usernek, míg a konkurensek meg nem. Ma már nincs értelme azon lamentálni, hogy miért az MS ökoszisztéma a standard. A unix/linux frontnak nyugodtan nagyobb múltja van mint a windows rendszereknek aztán mégis hova jutottak. Ahogy mondani szokás, teccetek volna akkor jobbat letenni az asztalra mint az MS (bárcsak így lett volna!).
Amúgy a lehetőség adott bárki előtt ma is, hogy leváltsa, de ezt csak úgy lehet ha minden szempontból jobb, használhatóbb, olcsóbb stb megoldást rak le az asztalra. Akkor majd talán az iskolában is mást fognak oktatni.
-
válasz
King Unique
üzenetére
egyrészt az x értékű szoftvereinek és szolgáltatásainak a valós értéke vita tárgyát képezheti.
mennyiért számolja el a saját irodáiban belsőleg használt szoftvereket az ms?
miután a szoftverek határköltsége nulla, a szolgáltatások határköltsége se túl magas, ezért azon az áron lenne jogosult elszámolni az oktatásnak átadott szoftvereket.másrészt meg tekintsünk úgy a diákokra, mint egy szűkös erőforrásra, amit az állam felügyel, és kell a piaci tevékenységhez. a diákok beetetése az alapja annak, hogy pár év múlva piaca legyen az ms szoftvereinek. milyen hasonló erőforrás van még az országban? például a mobilfrekvencia. a mobil szolgáltatók milliárdokat fizetnek azért, hogy megszerezzenek egy erőforrást, amivel utána piacot kapnak. ők fizetnek érte egy rakás pénzt. fizessen az ms is.
szerintem az, hogy egy halom pénzt fizet az állam azért, hogy bezárja egy gyártóhoz a leendő munkavállalókat, ezzel biztos piacot teremtve a gyártónak, amiből indokolatlanul magas vételár következik, közgazdaságilag nonszensz. ennek a verziónak csak akkor van értelme, ha egyébként tesszük a többi közé, abban az értelemben, ahogy #47-ben írtál az "egyéb milliárdokról".
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Hát pedig az előző linkekben ott van, hogy ingyenes felajánlás keretében megy globálisan az O365, ami elvileg az általad linkelt weboldalon is igényelhető. A teljes tisztaszoftver programba pedig nemcsak az, hanem egyéb Microsoft szoftverek is beletartoznak, mint említve volt. A milliárdokról meg annyit, hogy amilyen "egyéb" dolgokra elmennek nálunk a pénzek, ahhoz képest nem hinném, hogy ezeken a szoftvereken kellene lovagolni, pláne ha amúgy is sok helyütt szükséges a használatok. Az pedig nyilván előnyös egy diáknak is, hogy ha már használnia kell, akkor nemcsak az oktatási intézményen belül, hanem akár otthonra is ingyen biztosítják a számára. Vagyis a gyakorláshoz, a felkészüléshez nem kell külön megvennie.
-
válasz
King Unique
üzenetére
csak a lényeget nem válaszoltad meg: miért nem az ms fizet ezért?
-
azbest
félisten
nem mondtam, hogy ne használják, azt mondtam, hogy tudatosítani kell, egyáltalán nem ingyenes.
(#42) King Unique
a tisztaszoftver programban nem ingyenes "Office 365 ProPlus" verziót ír, milliárdokba kerül. Az mondjuk vicces, ha párhuzamosan fut az ingyenes ms felajánlással "Office 365 Oktatási verzió". Nekem úgy tűnik, hogy az ms féle megoldáshoz nem kell semmilyen állami weblapon regisztrálni, hanem közvetlenül az ms-nél.
Persze lehet, hogy csak a szokásos trágyadomb van a tisztaszoftver oldalon, ahogy az elmúlt évtizedben is volt és nem fér bele a milliárdokba, hogy valaki karbantartsa.
-
King Unique
titán
Megrögzött MS haterként hiába próbálod ezt a bulshitet újfent erőltetni, mert azzal gyakorlatilag semmit nem tudsz kezdeni, hogy hosszú évek óta mi a kialakult helyzet... Ha egyszer a munkaerőpiacon is eleve túlnyomórészt a Micosoft szoftvereinek a használata jellemző céges szinten, akkor nyilván az oktatási intézmények sem fognak csak a kedvedért ezzel szembemenni...
-
válasz
King Unique
üzenetére
"akkor talán nem akkora gond az, hogy ha az oktatási intézmények is arra fókuszálnak elsődlegesen és biztosítják a diákok számára az ingyenes használatot.": de, ez nagy gond.
a kormány egy csomó pénzt fizetett már oktatási szoftverekért az ms-nek. miért nem az ms fizet azért, hogy a nép önként és dalolva megy be a vendor lock-inbe?
-
King Unique
titán
Ha már itt tartunk, akkor konkrétan ez sem igaz... Az O365 világszerte ingyenes felajánlás keretében lett bevezetve az oktatási intézmények és a hallgatok számára. Ahogyan egy másik cikk is említi a DOA esetében az ingyenes felajánlást. Amivel kevered, az a teljes tisztaszoftver paletta, amibe a Windows és egyéb Microsoft termékek is beletartoznak. Aztán az meg a másik, hogy ha már amúgy is a Microsoft szoftverei desktopon a legelterjedtebbek, egy végzős diák a legtöbb cégnél is majd eleve azokat fogja használni, akkor talán nem akkora gond az, hogy ha az oktatási intézmények is arra fókuszálnak elsődlegesen és biztosítják a diákok számára az ingyenes használatot. Szóval felesleges ezt az adófizetők mantrát tolni...
-
vmarci21
tag
Office 365-nek hívják, és magyarországi diákként ingyen kapod: o365.oh.gov.hu
-
"a szoftverek megfelelőségének javítása napjainkban a biztonsági szempontok mellett gazdasági jelentőséggel is bír. Ha a vállalatok gyakorlati lépéseket tesznek szoftvergazdálkodásuk fejlesztése érdekében, nyereségüket akár 11 százalékkal is növelhetik"
Na EZT hogyan sikerült levezetniük?

Ebből a BSA-ból továbbra is korlátlanul árad a hülyeség.
-
"A nem jogtiszta szoftverek használata miatt megjelenő kártékony programok (malware) évente közel 359 milliárd dolláros kárt okoznak"
És ez hogyan aránylik a jogtiszta szoftverek használata miatt megjelenő kártékony programok károkozásához?

-
válasz
-Skylake-
üzenetére
>Egy dobozos W10 Home kb 25ezer forint...
Boltban, áfás számlára az inkább csak OEM.
Persze tudom, hardverapro meg ebay...>... eleted vegeig hasznalhatod
Elég rövid élete lesz akkor. Az MS nem fogja végtelenségig frissíteni a most vásárolt (vagy az elmúlt pár évben 7-ről, 8.1-ről frissített) Win10-et.
X év után úgyis az lesz, mint eddig, megszűnik a támogatása és lehet új OS-t venni. Mert ki akar nem támogatott, elavult rendszerrel dolgozni? -
Somatom
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Ez mondjuk igaz, én is vettem egy vasat, előre telepített Win -nel. Az más kérdés, hogy egyből raktam rá egy Linuxot, meg egy Androidot. Szvsz. az ilyen használat még jobban ferdíti a statisztikát, hiszen vettem Win -t de mégsem használok MS szoftvereket.
-
King Unique
titán
Az nem tudom mégis miből következik, hogy pont arra váltottak volna akkora mértékben, ráadásul világszinten, amikor a globális használati adatok pont nem ezt mutatják... Plusz ott van még desktopon a Chrome OS, macOS, ahol főleg az utóbbi megint hasít egy szeletet a tortából. Aztán itt már az ingyenesség sem feltétlen érv mellette, pláne ha home userekről beszélünk, akik eddig is megoldották, ha Microsoft szoftvereket akartak használni. Vagy akár még ügyeskedniük sem kellett, mert az olcsóbb kategóriában is bőven találni Windowszal előtelepített hardvereket. De vannak akik kedvezményes áron vesznek licencet, vagy épp diákként jutnak hozzá tök ingyen.
-
azbest
félisten
"A cikk egyebkent az üzleti felhasználókat veszi alapul, "
nem. A hírben is benne van, hogy egyéni felhasználókat is kérdeztek. Az eredeti marketing anyag végén is benne van a metodika [link]
A kalóz szoftver értékénél pedig mókás dolog, ha rájövünk, a becslés alapját képezi a legális értékből számításnál a több milliárdos állami korrupciós botrányos licenszelés értéke is. A számolásra használt darabszám pedig kb hasraütésszerű becslés. Már csak azért is, mert a fogalmatlan felhasználóktól és cégvezetőktől hasra bemondott számokra alapul. De, ha jól értem, akkor a különböző követő megoldásokkal becsült pécé darabszámot is felszorozzák ezzel. Mintha minden évben megvennél minden szoftvert újra és amennyivel kevesebb forgalmuk van a bsa által képviselt cégeknek, annyi lesz a lopott
Szóval, ha átáll valaki linuxra és openofice-re, vagy akár nem vett új felszerelést abban az évben, akkor lehet a statisztikában tolvaj lesz
De igazából kár is ezen nagyon rugózni, mert ez az egész csak egy nagy kamu marketingkampány, kár keresni bármi szakmai alaposságot mögötte. 
-
kolopele
nagyúr
A magyar már csak ilyen, mindent ingyen szeretne. Nekem egy illegális szoftver sincs a gépemen ahogyan maga a Windows sem az, de a családban lévő másik öt masinát is nyugodtan átvizsgálhatnák az illetékesek. Még illegális játékot sem találnának egyiken sem.
-
Somatom
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
Egy olyan multinál, ahol 1 év egy Win-Win átállás, ott biztos nem tört szoftvereket használtak eddig sem, tehát miattuk nem változna a statisztika. Ez egy kis mértékű változás volt, ami világ szinten símán kijöhet abból, hogy a privát felhasználók közül sokan váltottak Linuxra. Én totál ebbe a kategóriába tartozom, már évek óta nem használok Win -t és egyáltalán nem hiányzik. Akinek nincs igénye OS specifikus szoftverekre, az miért fizessen a Winért?
Egyébként nem értem a MS -ot. Olyan, mint egy fürdős k..va. Most azért nyavajog, mert keveset költenek a szoftvereire, nemrég meg azétt váltotta le a Magyar képviseletének a vezetőit, mert túl sokat költöttünk a szoftvereire. Hát semmi se jó?
-
Béééla
őstag
Mondjuk a cégek árazásáról is, ha három eladott licensz után már meg akarják téríteni a fejlesztési költségeket. (nem az olyan fejlesztésekre gondolok, ahol adott iparágban tényleg kb. hárman vannak, az megint más)
Megjött a gédépéer, most már mindenképp illik titkosítani a vinyódat. Sima windózban nincs, minimum pro kell oda - hopp, 200 dodó nettó. Gépenként.A néhány fős kisvállalkozások és az egyéni vállalkozók sínylik meg leginkább a szoftverárakat, mivel a bazi nagy vállalatoknál a szakik szerint elég komoly mennyiségi kedvezmény jár - most az mennyire fair? Pont az árérzékenyenyebb rétegnek taposnak a lábára, aztán meg megy a siránkozás hogy "mér törtet használnak"?
Másik jó MS példa: Office 2016 home edition: durván 30 ezer pénz. "Pro", ami pluszban csak egy Outlookot tartalmaz: 60 ezer Ft. 30 ezret vajon kinek ér meg az Outlook?
Az Office 2007 elég hosszú ideig használható volt. Kényelmi-praktikussági szempontból persze jobb az office 365 nekem (főleg mert fekete pénteken vadásztam az akciós kulcsokra, úgy már ANNYIRA nem drága) és egy-két vállalkozó ismerősnek, de ma már hol van a hosszú idejű támogatás? Egy tartós licenszet akarok, ami az enyém. Ha éppen nem tudok X hétig-hónapig dolgozni valamivel, akkor nagyon rosszul esik, hogy vonják a díjat. Azt pedig ne képzeljük, hogy idővel, amikor a haladás és modernitás nevében megszüntetik a fix licenszt, nem fog lassan felfelé kúszni az előfizetés ára!
A sokadik pont pedig a szívás: videós ismerősök panaszkodnak, hogy az adobe rendszeresen elcseszi az újabb verziókat, kivesz funkciókat amik kellenének. Visszaállni nem tudsz. Akkor hogy oldod meg, hogy az eltűnt fícsör visszajöjjön?
@-Skylake-
Diakkent az office nem kedvezmenyes, hanem konkretan ingyenes.
Vagy nem. Azért állam bácsi nem keveset ad érte! -
Somatom
veterán
Sztem azért kezdett nyavajogni az MS, mert rájött, hogy a csökkenéssel nem folyt be több pénz a kasszába, mert az emberek nem a licenszeit kezdték fizetgetni, hanem áttértek Linux -ra.
-
daninet
veterán
Nekem van egy elméletem miszerint a legtöbb keygen/crack stb belsős segitséggel készül el. Ezeknek a cégeknek az az érdeke, hogy mindenki bármi áron az ő szoftverüket használja. Előbb utóbb úgyis vásárlás a vége valamilyen formában.
Autodesk hány éve ugyanazt a védelmet használja és ugyanazzal a lila keygennel az összes programjukhoz generálhatsz kódot

MS is viccből hagyja ott a rearm parancsot tuti. -
Gargouille
őstag
Ebben amit írtál nagyon sok igazság van. Azt is tegyük még hozzá, hogy főleg kkv környezetben gyakori, hogy olyan szoftvert használnak ami tökéletesen működik évek óta, de a fejlesztése már befejeződött, és mondjuk egy kierőszakolt Windows verzióváltás miatt működőképtelenné válik. Ez sokszor nagyon kellemetlen helyzetbe tud hozni egy kisvállalkozást vagy akár magánembert is. Egyfelől sokszor nincs is alternatíva kiváltani, vagy ha van az meg komoly költség mert vagy le kell fejleszttetni horror áron, vagy önmagában drága, plusz a már kialakított folyamatokat újra kell építeni, tesztelni stb. vagyis sokszor egy - a felhasználó oldaláról - értelmetlen frissítés komoly anyagi károkat is tud okozni.
Ahogy mondani szokás, ami jól működik azt nem kell megjavítani, azt inkább csak elrontani lehet. Sok szoftverfejlesztés (nem mondom, hogy mind) pedig tényleg csak ezt teszi.
-
btprg
senior tag
Ha már Office 365: kíváncsi leszek hogy fogják az emberek fogadni ezt az új divatot, hogy folyamatosan szipolyozni akarják őket szoftverek használatáért előfizetéses jellegű módon... Mert oké, hogy ez a szoftveres cégeknek marhára megéri, de a felhasználóknak nem hiszem.
És szerintem ezt nem vagyok egyedül a véleményemmel, miszerint:
1. Nem vagyok hajlandó azért folyamatosan fizetni, amit régen egyszeri fizetéssel megkaphattam és bármeddig használhattam. (Főleg hogy most már semmi CD-t vagy hasonlót nem kapok a pénzért, csak egy letöltési lehetőséget.)
2. Nem érdekel a support, meg hogy az előfizetés alatt mindig megkapom a frissítéseket, mert a legtöbb programnál már úgyse tudnak semmi értelmes újdonságot kitalálni (Word, Excel pl. már legalább 10 éve semmi olyannal nem bővült, aminek van értelme), és nagyobb a kockázat hogy valamit csak inkább elbasznak mint jobb lesz.
3. Nincs szükségem felhős tárhelyre, úgyis végtelen ingyenes felhős tárhely van máshol.
4. Nem kellenek akadozó böngészős alkalmazások se, amiknél érzésre még 386-os gépen futtatott Word 6 is simábban működik. -
pengwin
addikt
Ilyen esetben tessék használni a nyílt és ingyenes alternatív szoftvereket!
Azért nem értem ezt a mentalitást, mert ha magánember vagy, akkor tökéletesen elég amit az ingyenes szoftverek tudnak, Office kompatibilitásra meg ott van pl. az Office Online.
Ha meg céges környezetben kell használni, akkor ott pénzt termel és ugyanolyan eszköznek minősül, mint a szerszámok vagy a notebook. -
TomMusic
őstag
A listában a többihez képest nagyon jók vagyunk.
Na, mindjárt leszedek már valamit.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
azért aki ezt a hírt lefordította, megérdemelne egy körmöst, mert ennyi marhaságot ritkán látni...
például ha én véletlenül (ismétlem: véletlenül !
) lopott w10-et használnék, akkor azzal most eszerint a felmérés szerint mi a helyzet? licensz van hozzá, tehát nem licensz nélküli szoftver, viszont lopott, tehát a bsa joggal raplizhatna miatta...egyébként meg azt is írták, hogy megkérdeztek egy csomó vezetőt és beosztottat. csókolom a beosztottak kiskezit, melyik idióta mondta az interjún a bsa-nak, hogy ő lopott szoftverrel dolgozik?
-
devast
addikt
Ami megy, azt csak és kizárólag fix jutalom (értsd pénzjutalom) alapú besúgórendszerrel lehetne felszámolni. Mert mindenki látja, hogy ez megy, csak nem lesz kb senkinek se jobb, ha foglalkozik vele...
Legnagyobb beszólás amit ebben a témában egy ügyvezetőtől hallottam: "A cég politikájával nem összeegyeztethető, hogy szoftverért fizessünk."

-
Asycid
tag
Előző cégnél ahol dolgoztam annyi szívás volt pl. az adobe programcsogaokkal, hogy hiába volt licencünk, nem érte meg az agyvérzést. Autentikált proxy mögül nagy részt hibásan, vagy sehogy nem működött. Ez csak egy példa, de volt még jó pár olyan eset, hogy a legális szoftverrel csak a szívás volt, míg az okosítottal install-->megy procedúra után semmi hiba nem volt.
-
dreampage
aktív tag
Hiába mondják sokan, ezek a dolgok nem kizárólag árfüggők. Lehet az akár egy nagyon olcsó program is, amíg az az általános mentalitás, hogy "minek fizessek érte, ha letölthetem ingyen is". A haladás is inkább annak köszönhető, hogy egyre inkább online központúvá válnak a szoftverek, mint annak, hogy a felhasználók egyre jogkövetőbbek. A biztonság sem szempont, ha az ingyenesség helyett kell választani.
-
moleculez
veterán
válasz
robertosz91
üzenetére
A cikk egyebkent az üzleti felhasználókat veszi alapul, ez számomra meglepő, hogy ilyen arányban megy a tört szoftver használata. Azért az mindent elmond a cégről ha ezen spórolnak...
-
TheLázs
tag
Nem azért, de diákként is úgy gondolom, hogy egy olyan Office csomag, amit mondjuk 10 évig nem engednek el, és napra készen tartanak (értsd nem jön ki újabb verzió újabb formátumokkal,amire már alkalmatlan lesz a régi, azért fizetnék. Nem többet mondjuk 15e-Ft-nál.
-
robertosz91
tag
Amit nem tud megfogni a saját kezével, az nem ér semmit. Az a Kelet Európai stílus. Nem segít rajta az árazás, az is biztos.
-
moleculez
veterán
Van az a réteg, aki elvből nem akar(!) fizetni, egy forintot sem, azokon semmi nem segít.
-
AxBattler
félisten
Vagy dobjon piacra kedvezményes családi csomagokat, Summer/Winter/Xmas Sale keretében, k-európai árszabással... akkor talán kevesebb lesz a kalóz.
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Napelem
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3831
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
. Talán a steamOS terjedése változtat idővel a dolgon, csak ne haljon be az ötlet.

. Nem egy betonstabilan működő Pentium I-II.-es dinoszauruszt láttam már, kb csákánnyal kéne szétverned. Amúgy ha villám csap bele, az első bontóból pótolható a gép aprópénzből.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)