- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Apple Watch
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
Akkor téged úgy hívnak, hogy mázlista.
Nekem szinte csak olyan matektanáraim voltak ELTE-n, akik nem magyaráztak, és olyan doktorandusz gyakvezetőim, akik nem is tudtak volna. Igaz, lehet, hogy azért kaptam meg a legrosszabbakat, mert jóhiszeműen elsőévesként azt hittem, én is kapok automatikusan órarendet az ETR-ben, mint mindenki más, ahogy a tájékoztatón mondták. De mivel halasztottam, nem voltam a rendszerben, így szívtam a határidő után. Egyetemi bürokrácia sux. -
Crystalheart
őstag
A tételekkel mit csinálsz, ha nem bemagolod?
Jó, aláírom, a bizonyítás talán kiteszi a felét, azt esetleg nem magolni kell, de akkor is. Durva vastag volt minden matekkönyv. Linalgból nem kérték betéve és ott több volt az emberi szöveg is, de a diszkrétmatek tanár már összevonta a szemöldökét, ha kihagytunk egy "tehátot". Mondjuk előadója is válogatja, nyilván.moha21: Ha az ember nem mérnök és nem programozó, akkor szerintem szinte sosem kell a magas matek...

-
Crystalheart
őstag
Aláírom, hogy szükség van rá, nem is mondtam, hogy nem. Csak arra nem volna, hogy azzal szivassanak.
És melyik egyetemen? Mert én kissé irreálisnak tartottam eltén ezt a 200+ oldal per félév per kurzus bemagolandót, meg hogy a lényegi rész, a programozás rovására ment az egész.
-
Crystalheart
őstag
Az az analízis nem az az analízis.
Én is emelten tanultam, szerintem az egyik leglazább anyag a középsulis szinten, még a koordináta-geometriával voltam így. Aztán belenéztem egy egyetemi analízis tankönyvbe... Nézz bele te is.
Persze nem elrettenteni akarlak, csak tudd, hogy ég és föld, szó szerint. -
Crystalheart
őstag
A matekkal csak úgy a poén kedvéért szivatnak szét, elvileg azzal szórják ki a tehetségtelenebbeket. Gyakorlatilag meg elsősorban azokat, akik bénán puskáznak. Jó tréning a való élethez, bheh, hogyan érjünk el gerinctelenül sikereket, vagy legalábbis hogyan ne maradjunk le a többi gerinctelentől. Csak például, ezzel a 40 ezerért megvásárolható kémfülhallgatóval csak néhány teremben nem tudnak puskázni az országban, és a szemüveg-kamerára sem figyel senki. Technika rulz, de én ezzel nem tudok kibékülni.
Állítólag analízis az egyik legdurvább, bár nekem első félévben még épp nem volt. Csak diszkrét matek és lineáris algebra, mindkettő egy kódex-méretű tankönyvvel, tele hieroglifákkal.
Még képes voltam fölfogni az anyagot, de már az első ZH-nál is valami olyasmi volt, hogy a könyv negyedéből random 12 féloldalas tételt szóról szóra le kell írnunk fejből, bizonyítással. Mindemellett a programozás része egyelőre nevetségesen könnyű volt, meg voltak tölteléktárgyak, amiket kifejezetten élveztem, és kevesebben is voltunk, pl. társadalmi szimulációk. (SimCity kurzus
) Azt hiszem, nekem sok volt az a matek. De ami a legjobban betett, hogy nem volt két gyakorlat - és előadás is kevés -, ahol ugyanazokkal az arcokkal lettem volna, nekem az ilyen magányos farkas módi nem jön be, ha lemaradtam valamiről, alig tudtam bepótolni. Elszámítottam magam, mikor azt gondoltam, végig tudom csinálni, és egy fél évnyi állami támogatásom bánta. Nem szeretem a tömegoktatást, nem nekem találták ki.proci985: Lesz ami lesz, mindenesetre nem akarok elutazni Magyarországról, míg be nem futok, akkor meg már mindegy. A felvételi pontszámok miatt kell a papír, mert amúgy nem tudok rosszul angolul, csak a beszédet kell gyakorolnom, mert ugyanazt követem el mindig, mint magyarul is. Ergo gondolok valamire, de mást mondok, aztán úgy emlékszem rá, mintha jól mondtam volna. Pl. hogy lesz az "Add ide kérlek a sót"-ból "Add ide kérlek a szódabikarbónát", azt nem tudom. Vagy hiába nagy a szókincsem, egyszerűen képes vagyok leblokkolni, és akkor az istenért sem jut eszembe a következő szó. Magyarul sem. Pl. "Rakd le ide az... izé... mi ez... erre az... ööö... aaa... asz-asztalra, ezaz."

-
Crystalheart
őstag
Igen, ezt mondom én is, csak azt nem írtam, mióta van ez.

proci985: Volt rá időm, hogy tanuljam, napi több órám, ez most nem igazán van. Angolból kihagytam a középszintűt anyagi okokból, rögtön az emelt nyelvvizsgára mennék, csak szerintem még rám fér némi gyakorlás, hogy tuti ne baltázzam el, mert hosszú ideig egy lövésem van. Jövő tavaszig kellene összehozni, mert akkor már jól jön a felvételihez. Nem vagyok egy nyelvzseni, programozásból sem azért voltam jó, mert könnyen tanultam a parancsokat, hanem mert jól átláttam az algoritmusokat.

-
Crystalheart
őstag
-
Crystalheart
őstag
Megnéztem az ETR-ben (valami különös oknál fogva még mindig be tudok lépni, pedig 2008-ban voltam), Járai Antal volt a diszkrét matek EA tanár. Az általad említett illető nem tanított. De a linalg tanár is nagy forma volt, de az ő neve nem szerepel itt...
A közgáz órákat kifejezetten élveztem amúgy, a tanár valami pocakos öreg motorosnak nézett ki farmerdzsékóban, olyan orgánummal, amit hátulról is hallani lehetett a nagyteremben.

Az OKJ-vel az a baj, hogy én pl. hiába toltam alatta a nap nagy részében a tanulást és programozást, hogy készen legyek az erősen túl nagyra tervezett programommal, miközben a tanáraim alig tanítottak valami használhatót, az nem jelent semmivel többet papír szerint, mintha ellazsáltam volna az évet és a végén szakdogának egy alap weblapot beadva levizsgáztam volna, mint azt az összes csoporttársam is tette.
-
Crystalheart
őstag
Már nem emlékszem a prof nevére, csak arra, hogy a saját maga által írt könyvet nyomta nekünk kívülről.
A gyakvezetők meg katasztrofálisak voltak, nagy részük tanítani nem tudó doktorandusz, meg volt egy olyan tanár, aki szabályosan ittas csövesnek nézett ki és szénné szivatott mindenkit. Áh, én jobb szeretem a családias légkört, jó lesz nekem az SZFE. 
-
Crystalheart
őstag
Már úgy értem, szerintem kb. a felét elfelejtettem annak, amit akkor turbó módban magamra szedtem egy szebb jövő reményében, mivel nem használom érdemben évek óta. Pl. anno középsuli elején, az előző éji Diablo2 miatt átagonizált két óra között néhány elvi támpont után magamtól kitaláltam a QuickSort algoritmusát, mielőtt tudtam volna, hogy mi is az és mi a neve, de ma már ki kellene kopiznom valahonnan.
Szerintem annak az évi pár tucat MSc diplomásnak itthon is biztos helye van, de úgy értettem, ilyen alacsony szinten túltelítődött a piac, a sima OKJ-s, vagy átlag referenciás, de nem diplomás programozók már nem kellenek senkinek. Így marad két választása, amennyiben programozni akar: nagyon ráfekszik, és végigtolja az egyetemet, vagy csak hobbi marad. Meg hát igen, prog és prog között is van különbség, vannak keresettebb nyelvek.
szablya: Természetesen a matekba kell belezombulni a legtöbb egyetemen, és közben látni, hogy a szakdogához közeledve szinte nem is alszik az ember. És a progban ez így megy, határidőről határidőre, mert mindig szoros időt hagynak. Túl sok idő lett volna, hogy eljussak a szoftvertervezői szintig, ami már egy fokkal kellemesebb és kreatívabb, így inkább nem járom végig a létrát. (Én ELTE-re jártam, ami pedig állítólag nem is olyan durva, mint a BME, de ott tök általános volt már első félévben, hogy feladtak 250 oldal matematikai képletet, tételt és bizonyítást egyetlen kurzushoz, hogy a vizsgákra tanuljuk meg, és persze több ilyen matektárgy is akadt. Az oktatók pedig gyakorlatilag nem magyaráztak, hanem fejből felmondták a könyv szövegét. Szerintem nem volt ember, aki nem puskázott valahogy, kivéve, ha durván zseni. Én viszont nem tudok, de nem is akarok soha puskázni, meg matekzseni sem vagyok.)
-
Crystalheart
őstag
Az egy dolog, de hacsak nincs valami über referenciád, akkor a papír az egyetlen, amit fel tudsz mutatni. Én ezzel a progimmal meg az elitsuliban szerzett kitűnő OKJ-s bizimmel semmire sem mentem (hiszen az OKJ semmit sem ér ezen a területen), még egy nyamvadt rendszergazdaira sem, de mindegy.
-
Crystalheart
őstag
A mai világban, amikor kezd túltelítődni a piac programozókkal, és szinte előírás az egyetemi diploma, vagy nagyon komolyan ráfekszik, és ezt a szakmát választja, vagy csak hobbiszinten műveli, ha műveli. Szerintem nem feltétlen kell ahhoz programozónak lenni, hogy valaki programozgasson.
Én pl. a programozói egyetemet az első fél év után otthagytam, mert rájöttem, az az elvetemült zombulás nem az én világom, pedig nekem nagyon is volt hozzá érzékem. (Az ötödéves szakdogám egy több tízezer soros adatbázis-normalizáló oktató- és segédprogram volt , ami persze nem normalizált magától, de az iskolai papírra írogatást kiváltotta, és adatbázisba mentett, tesztet is lehetett vele íratni hálózatban, hitelesítve, meg miegyéb. Bár lehet, hogy ha ma ránéznék, már erősen gondban lennék, az eljárások felére nem emlékezvén.
) -
Crystalheart
őstag
Kétlem, hogy pénzt akarna vele keresni, inkább csak kis segédprogikat csinálni. Ami azt illeti, az a pár év középsulis programozás nálam is erre volt jó, ha valami gondom van a gépen, és nincs rá specifikus program, akkor jó eséllyel csinálhatok valami ultra-erőforráskímélőt, ha az ilyen kis egyszerűbb dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ipari mennyiségű szuperszámítógéppel dagasztaná az AI lufit az USA
- SSD kibeszélő
- BestBuy topik
- Battlefield Redsec - Ma délután indul az EA ingyenes battle royale játéka
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox Series X|S
- Gumi és felni topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3123
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Z790 i9 14900KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070TI 16GB NZXT H6 Flow RGB 1200W
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E6410, E6440, E5450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i5-6G I 8GB I 512SSD I 14" FHD Touch I HDMI I W11 I CAM I Garancia
- Bowers & Wilkins Px7 S2 fejhallgatók (több darab akár, rendelésre)
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Nekem szinte csak olyan matektanáraim voltak ELTE-n, akik nem magyaráztak, és olyan doktorandusz gyakvezetőim, akik nem is tudtak volna. Igaz, lehet, hogy azért kaptam meg a legrosszabbakat, mert jóhiszeműen elsőévesként azt hittem, én is kapok automatikusan órarendet az ETR-ben, mint mindenki más, ahogy a tájékoztatón mondták. De mivel halasztottam, nem voltam a rendszerben, így szívtam a határidő után. Egyetemi bürokrácia sux.
Jó, aláírom, a bizonyítás talán kiteszi a felét, azt esetleg nem magolni kell, de akkor is. Durva vastag volt minden matekkönyv. Linalgból nem kérték betéve és ott több volt az emberi szöveg is, de a diszkrétmatek tanár már összevonta a szemöldökét, ha kihagytunk egy "tehátot". Mondjuk előadója is válogatja, nyilván.
Én is emelten tanultam, szerintem az egyik leglazább anyag a középsulis szinten, még a koordináta-geometriával voltam így. Aztán belenéztem egy egyetemi analízis tankönyvbe... Nézz bele te is.