Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mistake767

csendes tag

válasz szab.tam #172 üzenetére

"valószínű azért csak annyira, mert nyúlfarknyi hosszúságúak voltak a tesztek."
    /nod, az alap tesztek kb 4-8 percesek.

"alapos kiválasztással egy igen rossz hűtőt szemeltél ki erre a célra. szerintem."
    Alapos kiválasztással semmit nem kaptam, (tiszta balkán - ha nem pesten laksz, fizesd a futárt, meg várj napokig a szállításra) gép meg kellett hétvégére, így kisebbik rosszként választottam egy hűtőt, ami volt a boltban, és ami nem drága, addig amig valamilyen módon nem szerzek jobbat.
    Kellett valami amivel elindul a gép, és kiszolgál addig, amig szerzek németből egy nofant, vagy szab.tamot megfűzöm, hogy nézzük meg az ő kínálatát. ;)
    Csak aztán annyira megörültem, hogy a biosban beállított 90 fokos riasztás nem jött, 1-1 óra játék után sem, hogy gondoltam leírom a tapasztalatokat.
    Végülis volt értelme - sokat tapasztaltam arról, hogy milyen reakciókra számíthatok másoktól és kaptam pár értelmes hozzászólást-kérdést is, amiből látom mik érdeklik az embereket.
    Ha túlteszem magam a trollokon és lesz miről cikket írni, biztos, hogy jobb lesz :)

Valakinek az is probléma volt, hogy most akkor miért passziv ha mégis van a gépben venti - azt az egy ventit azért hagytam benn, mert tisztában voltam vele, hogy ez nem passziv üzemre tervezett hűtő és ha kánikulában mégis bekövetkezne az a 90 fokos riasztás, akkor se süljön ropogósra a cucc - ettől még normál szobahőmérséklert, normál felhasználás mellett kivan kapcsolva...

Visszatérve az alulfeszelésre az roppant érdekes és fura adatokat hozott eddig.
    CPUID CPUZ-vel mért adatok:

Bios auto-ra állítva minden:
    Idle-windows 1600 Mhz - 0,9V
    Load-prime 3800 Mhz - 1,164V

Bios CPU V-core 1,030V
    Idle - 1,032
    Load - 0,984 - itt már hibázott az intelburntest.

Bios CPU V-core 1,040V
    Idle - szegény CPUZ nem tudta normálisan kijelezni, így folyamatosan ugrált 1,032 és 1,044 között
    Load - 0,996V - itt már egész sokáig kellett teszteni, de végül kijött a hiba itt is.

Bios - 1,045V
    Idle - 1,044V
    Load - 1, 008V

Miután ezt találtam a legstabilabbnak, ezt használom, de érdekes, hogy terhelés alatt kevesebbet fogyaszt vagy mi?

Van ezenkívül a biosban egy dinamikus feszültségcsökkentő opció is - ez olyan, hogy a beállított értékkel csökkenti az aktuális feszültséget (ami ugye változik a processzor terhelésétől függően).
    Bios dinamic Vcore: -0,155V (ittmost az egy minus jel)
    Idle - 0,744V
    Load - 1,032V

Bios dinamic: -0,165V
    Idle - 0,732V
    Load - 1,020V

Bios: -0,180V
    Idle - 0,708V
    Load - kékre fagyott a windows...

Itt valóban dinamikusan, a terheléstől függően változott a feszültség, de nem tudtam elérni a fixen beállított 1,045V-ra állított, terhelés alatt mért 1,008V-ot.
    Mivel a fix V-core és a dinamikus csökkentés nem megy egyszerre ezért maradtam a stabil 1,045-ös beállításnál.

Szóval egészen kusza ez az egész, de mivel megtaláltam azt az értéket, ahol még nem hibáznak a tesztek és mégis kevesebb hőt termel a processzor, így elkönyveltem a program hibájának és nem álltam meg kibogozni a dolgot.

Új hozzászólás Aktív témák