Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
Új hozzászólás Aktív témák
-
westlake
félisten
en tuti berbeadnam az intel helyeben a gyartosorokat az amd-nek

-
Oliverda
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Van külön topik a 45nm Intel prociknak.
Elnézte, van ilyen.
-
Gyuri27
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Mi a téma? Az amd 45 nm-s procijai. Nem a viá-é, nem az ibm-é. Ha a kettőt összehasonlítja rendben. De azt belinkelni új hsz-be mennyit termel az intel, fölösleges. Persze ha itt tartunk a részvény árfolyamok az intel vga gyártása, chipset gyártása is jöhet. Mivel minden kapcsolódik mindenhez.

-
Gyuri27
félisten
válasz
shabbarulez
üzenetére
Ez valóban kapcsolódik a témához.
Nincs is flame jellege. Éljen. Nem is értem miért szidja mindenki az olvasni nem tudó újoncokat.
-
t72killer
titán
válasz
shabbarulez
üzenetére
Úgy látszik, ez sem elég, lévén a penryn 4magosok még mindig nincsenek piacon, és a notebook-procik is elég lassan haladnak az őrségváltással
-
shabbarulez
őstag
Százezer 45 nm-es Intel processzor naponta [link]
-
t72killer
titán
-
munky
őstag
már rég át kellett volna állni...
-
zlutor
aktív tag
"Mert ugye mikor egy csomó mérnököt és egyébb koponyát össze lapátolnak több minden sülhet ki belőle."
Igen. Pl. oriasi bukta, mert a penz felet elkoltik olyan meetingekre, ahol meg arrol sem tudnak donteni, hogy melyik "corporate culture" szerinte legyen levezenyelve a munka... A masik felet meg olyan meetingekre ahol szovetsegest keresnek arra, hogy hogyan tudnak a sajat megoldasukat szabvanyositani - vagy legalabb is a tobbit megakadalyozni ugyanebben...
De persze jo dolog is lehet belole - csak annak kisebb a valoszinusege...

Mielott jon a fika, elmondom, hogy hallottam mar olyanrol, aki latott ilyet eloben is...

-
Gyuri27
félisten
válasz
antikomcsi
üzenetére
Végre egy tapasztalt spíker
de tovább megyek. A haszon nem csak (a pédádnál maradva) a 8 pénz spórolása, hanem a közös gondolkodás. Mert ugye mikor egy csomó mérnököt és egyébb koponyát össze lapátolnak több minden sülhet ki belőle. Mert ugye mindenki máshogyan közeliti meg az adott problémát, a tudásuk se egyforma. Lásd atombomba. -
BRinyo
aktív tag
válasz
Hedgehanter
üzenetére
Utóbbi...
Q9xxx lett az... -
antikomcsi
veterán
válasz
üzenetére
Én másképp értelmezem amit mond.
Ha egy technológiát ki szeretnének fejkeszteni az kerüljön mondjuk 10 forintba. Ha egy cég van aki ezt véghez viszi, a költség 10 forint, mint azt megállapítottuk. Így 10 forintot kell elkülönítenem erre a célra. Ha öt cég csinálja a fejlesztést, akkor is 10 forint kifejleszteni, de nekem csak 2 forintot kell fizetni, így lényegesen olcsóbb a dolog. Mindenkinek.
Én így érterm amit mond, és teljesen logikusnak is találom.
-
törölt tag
Ja, hogy szerinted eddig a csóró AMD miatt csak az IBM fizette a fejlesztést? khömköhöm, akkor amit korábban írtál végképp nem állja meg a helyét a két céggel.
A spórolás midnenhol így megy, nem tudom ezt miért csak a vízen túlra értelmezed- lehet nem jártál még európai termelő cég fejelsztőközpontjában? Itt is eurocentekért ölik egymást a bedzállítóknál.
Azért a fejlesztés olcsóbb még marhaság az ottani leírásodban: az nem lesz olcsóbb, valakinek ki kell fizetnie a teljes költségét. Hogy mennyi cég között és milyen arányban oszlik meg, az midnig más kérdés. De csak azért, mert x épp csóró nem fognak a többiek neki ajándékot adni ilyen téren sem, különösen, ha a piac egyes részein ellenfelek...
-
Domi_Jani
tag
Lehet h azzal a nagy 1,648 fesz-es képpel csak azt mutatták be h mennyire lehet plusz feszt adni a kicsinek, h menyire birja... és tuningolás szempontjábal ez fontos nem?! vagy nem?
Mert ha igen akkor igencsak sok tartaléka van a tervezethez képest....De valszeg csak a cpu-z nem támogatja tökéletesen....
-
Thrawn
félisten
Négy darab Shanghai procis szervert valaki?
A CPU fesz itt már sokkal barátibb.Szerk: lehet kellene nyitni egy K10.5 vagy Shanghai/Deneb topikot

-
fLeSs
nagyúr
válasz
shabbarulez
üzenetére
A 65 nm-es struktúra ismeretében a 45 nm-es verzió alapjainak lefektetése és az IPC további finomhangolása már nem tart sokáig, szal van rá esély, hogy ez belekerül az első 45 nm-en készülő chipbe.
-
Gyuri27
félisten
-
shabbarulez
őstag
Érdekes megfogalmazás A Shanghainak Xeon MP fronton kell a Penrynt felülmúlnia, pontosabban a 6 magos Dunnington. Xeon DP fronton már a Nehalem-EP lesz az ellenfele, az ellen valóban elkellene némi IPC fejlesztés. Kérdés pontosan ez mit is fog takarni. Eddig végig azt nyilatkozták hogy pont a gyors 45nm-es átállás miatt nem lesz egyéb fejlesztés csak a 6MB cache. Végülis látszik hogy a nagy kapkodásban még az AM3-as verziós sem fért bele az első 45nm-be ahogy eredetileg tervezték, ott is a kisebb változtás érdekében maradtak a már meglévőnél. Ilyen külsőségek mellett valahogy nehéz elhinni hogy volt idő komolyabban belenyúlni és áttervezni valamit a 45nm-es változaton.
-
törölt tag
Te mit írtál? olcsóbb kifejleszteni. Azt, hogy kinek, azt nem. Szóval amit írtál az égbekiáltó marhaság abban a formájában.
Hogy mekkora veszteség lehetett az Apple váltása IBM-nek az érdekes kérdés: a kiadásokat is nézni kellene szerintem mellette. Ha jól emlékszem akkoriban azt írták szinte jobb az IBM-nek a dolog, mert egy eléggé kis darabszámú termékvonalat megszűntetnek ezzel, ami azért a gyártósort egyebeket tekintve elég komoly kiadás. plusz fejlesztés hozzá, plusz support. Ha ezt midn figyelembe vesszük, akkor lehet valóban nem volt az olyan rossz döntés anno Applééktól IBm szemüvegen keresztül nézve sem.
-
Thrawn
félisten
válasz
shabbarulez
üzenetére
PR duma? Link
Shanghai is definitely not a dumb shrink, it is Barcelona 2.5, not 2.0, and they will need all the IPC improvements they can get to beat Penryn. -
Gyuri27
félisten
válasz
shabbarulez
üzenetére
Na akkor mi van? A lényeg a költség megosztás!!! Mindegy mekkora az amd ebből a szempontból.

-
shabbarulez
őstag
válasz
shabbarulez
üzenetére
Közben találtam még az ST Microelectronics is ugyanúgy együttdolgozik IBM-mel 32 és 22nm-es technológián, ők is egy további tag.
-
shabbarulez
őstag
Azért tisztázzuk, nem csak az átalad állandóan írt két cég két alkotja azt a szövetséget, ami a 45, 32 és 22nm-es gyártástechnológia fejlesztéséért összefogott. Olyan cégek vannak ott mint az IBM, AMD, Samsung, Infineon, Freescale,Chartered Semiconductor Manufacturing és a Toshiba. Ezek közül pedig az IBM a Samsung és a Toshiba az igazán nagy játékosok, az AMD ezekhez képest csak kispályás cég.
-
Gyuri27
félisten
válasz
üzenetére
Gondolom az almától érkezett pár dodó ide vagy oda nem számít. Lol ha a fizetésed/zsebpénzed 0,5%-t elveszik pl az éves szinten akkor is tétel.
Szerintem aki fére ért valamit az te vagy. Mondjuk a 32nm kifejlesztése 1 milliárd dodó nem mindegy, hogy az egészet az IBM-nek kell fizetni vagy/és az Amd-nek egy részét. Szerintem.
-
Noi88
tag
Remélem ezzel a procival már kialakul valamiféle verseny is a két gyártó között...
Ezt az 1,64 voltot én is kicsit durvának tartom, CPU-Z a Nehalem állítólagos képénél is valami írtó nagy hülyeséget írt ki. Amíg nincsen rá optimalizálva a progi sztem ezt nem kell készpénznek venni. -
törölt tag
Anno amikor olyan nagy hir votl a valtas nagy kekek nem sirtak erte, mert mar akkor sem az alma volt ami rengeteg penzt vitt nekik. IBM-ek idoben kivonultak azokrol a teruletekrol, amelyeken lattak, hogy nem erdemes izmozniuk, es a maradek nekik fekvore gyurtak ra ezerrel. Es szerintem remekul is tettek.
Szerintem te valamit nagyon felreneztel a masodik modnatodnal. Valaminek a kifejlesztese ugyanannyiba kerul akkor is, ha csak ket fillered van, meg akkor is, ha minden penz a tied. Az mar mas kerdes, hogy meg tudod-e fizetni, vagy sem.
-
törölt tag
-
Gyuri27
félisten
Azért itt is emlitik az IBM-t. Akiről tudjuk, hogy az amd-vel közösen okoskodnak a 32nm-n. Nem hiszem, hogy abban akkora lemaradása lenne. Ill nem hiszem, hogy a fent emlitett cég hagyná, hogy amd szokás szerint azzal is szarozzon. Mert Az IBM részéről édes lenne a bosszú az intelen szvsz.
-
Integra
titán
válasz
Hedgehanter
üzenetére
jaja, de ez inkább csak lemaradás behozás.
intel meg mindjárt lép egy újabbat -
Gyuri27
félisten
Éljen éljen

-
shabbarulez
őstag
Véleményem szerint is először inkább a kihozatalra fogják helyezni a hangsúlyt. Az elején az órajel szerintem nem fog 2.8-3 Ghz fölé menni, azt pedig addigra az Intel könnyedén túl fogja szárnyalni. Kérdés a következő rev, magasabb órajelen mikor fog érkezni, szerintem minimum fél év kell hozzá. Nagy valószínűséggel a már ddr3-mal tervezett változatok lesznek ez a következő rev. Viszont azoknak már nem a Penrynnel, hanem a Nehalem procikkal kell szembe nézniük, amik azonos órajelen nagy valószínűséggel hatékonyabbak lesznek majd a Penrynnél.
-
zlutor
aktív tag
válasz
shabbarulez
üzenetére
"Az eddig infók alapján várhatóan a 45nm-es procik teljesítménye azonos órajelen azonos lesz a Penrynekkel"
Link, please, link!

-
törölt tag
Deneb? AMD atter a Harry Potterre? Es ott is gonosz akar lenni? (Ha jol emlekszem a nevre.)

-
Egon
nagyúr
válasz
shabbarulez
üzenetére
"Milyen 3 hónap?"
Idézek a cikkből:
"az időigényes gyártási procedúra miatt csak a második félévben kerül kereskedelmi forgalomba az első szállítmány."
A II. félév, az legjobb esetben is július 1.-jét jelenti. Most március van - a francba, elszámoltam, 4 hónap...
Az írásom lényege annyi lett volna, hogy nagyon ijedős Intel-fanatikusnak kellene lenni ahhoz, hogy ettől a hírtől betojjon bárki is. Még ha most jelenne meg, sem biztos hogy akkorát ütne, mint a kolléga (akinek válaszoltam) véleménye alapján sejthető lenne, de _nagyon optimistán számolva_ is 3 (illetve 4, mert benéztem) hónap múlva lesz csak elérhető elvileg. Gyakorlatban valszeg ennél később lesz kapható.
-
Thrawn
félisten
válasz
shabbarulez
üzenetére
Itt elég jól összefoglalta az illető: Link
Az első 45 nm-es rev (C0) ha az AMD követi ezt a tendenciát a nagyobb kihozatal miatt készült, a következő rev pedig órajelemelést tesz lehetővé (akár HKMG felhasználásával, architekúrális finomításokkal, vagy mindkettővel). -
Andre1234
aktív tag
válasz
shabbarulez
üzenetére
Azért is tettem idéző-jelbe h új architektúra mert a kóró továbbcsiszolt, átdolgozott verziója.
Mert nincs benne semmi változtatás a merom-hoz képest? -
shabbarulez
őstag
Milyen 3 hónap? Az eddig infók alapján várhatóan a 45nm-es procik teljesítménye azonos órajelen azonos lesz a Penrynekkel vagyis ledolgozzák azt a hátrányt amivel a 65nm-es küzködtek. Viszont azonos órajelek elérésére nem igazán lesz esély. Az AMD még csak a bevezetési szakaszában lesz a 45nm-nek, míg az Intel már egy kipróbált, javított 45nm-es gyártástechnológiát fog addigra birtokolni, mire az AMD elindul.
Ez mind elérhető órajelekben, mind fogyasztásban különbségeket fog okozni, hiába lesz mindkét cég 45nm-en. Gondolj csak arra hogy a 2006 nyarán kijött B3-as Core2-esek és a 2007 nyarán kijött G0-ás Core2-esek között milyen jelentős fogyasztás és órajel tartalék különbségek voltak, annak ellenére hogy mindkettő 65nm-es gyártástechnológián készült. Viszont közben eltelt egy év, az már egy javított félidős gyártástechnológia volt, ami nagy valószínűséggel most ugyanúgy várható Intel részről 45nm esetén is. Szóval mire az AMD bevezeti a 45nm-et, addigra az Intel kihasználva jó egy éves 45nm-es gyártástechnológiai előnyét már egy másik szintjére fog lépni, ami ismét előnyt fog számára biztosítani.
Szóval várjál még azokkal a könnyekkel, odébb lesz az még. Nem is beszélve arról hogy szerver fronton már nem Penrynekkel, hanem a Nehalemekkel kell már a Sanhainak megküzdenie, azok pedig az eddig kiszivárgott infók alapján igencsak jobbra sikerültek.
-
slett27
addikt
Ebben tuti benne van a keze az IBM-nek elég rendesen. IBM = Messiás !

-
Andre1234
aktív tag
válasz
shabbarulez
üzenetére
Az 1 dolog de a penryn az "új" architektúra a k10 meg azért bemutatkozott 65nm-en.
Talán az IBM segítségével könnyebben állank át 45nm-re mint annó 90->65-re.
Nem hiszem h még1 "barcelonát" hibázhat az AMD.Az h kockázatos számukra az nem kérdés de csak tudják mit csinálnak.. -
Raymond
titán
A tomeg piacra kerules 2H2008 az AMD szerint. Ez baratok kozt is az ev utolso 3 honapjat jelenti. Tehat meg legalabb fel ev.
-
shabbarulez
őstag
Kíváncsi leszek mi lesz az eredménye ennek az elég elkapkodott 45nm bevezetésnek. Csak nehogy meglegyen később a böjtje a kapkodásnak.
Az Intel 2006 januárjában mutatta be az első 45nm-es wafferját SRAM-okkal, az AMD 2007 májusában, itt még 16 hónap lemaradás volt.
Az Intel 2007 januárjában tape-out-olta a Penrynt, az AMD állítólag 2008 januárban. Itt már csak 12 hónap a lemaradás.
Az Intel 2007 márciusában a tavaszi IDF-en mutatatta be először működés közben a Penryn-t. Igaz ők közölték az órajelet 3.33 Ghz-es járatták a 2 és 4 magos procikat és benchmark eredményeket is közöltek. Az AMD 2008 márciusában demózta először a 45nm-es prociját, órajelet és benchmark eredményeket viszont nem közöltek. Itt továbbra is 12 hónap a lemaradás.
Az Intel 2007 novemberében az első nyílvános bemutatás után 8 hónappal hozta ki a szerver procijait, és 2008 januárban 10 hónappal később a desktop procik egy részét. Kérdés az AMD itt megint mennyit akar lefaragni. Szerintem 2 hónapnál többre nincs igazán realítása, de ha teszem azt sikerült 6 hónapon belül szerver procikat és 8 hónapon belül desktop procikkal kijönni akkor szeptember és november környékén lennének várható. Ha nem sikerül 2 hónapot lefaragni akkor november és jővő január az esélyes.
Tételezzük fel az optimista variációt, ez esetben a kezdeti 16 hónapos hátrányt 10 hónapra sikerült csökkenteniük. Kérdés az a 6 hónapnyi sietség, nem üt-e majd vissza később valahol? Pl. úgy hogy a kezdeteknél nem lesznek még magas órajelek, hasonlóan a 65nm-es változatokhoz.
-
Andre1234
aktív tag
-
Hun'reeth
őstag
Azt hiszem ennek majdnem mindeki örül.
A GHz-ek is kellenek még na meg a fogyasztás... majd kiderül. Sajna mire ebből kapható proci lesz.... az még odébb van. -
kicsigeri
senior tag
Négyszer 128 kB elsőszintű, négyszer 512 kB másodszintű, valamint 6 MB megosztott harmadszintű gyorsítótárat tartalmazott.
De ez még mindig elmarad az inteltől. Az eddigiek meg még siralmasabak votak.
Eddigiekben én is amd gépeket vettem, de most hogy tervezédre használom a gépet, igy kénytelen voltam intelt venni.... Szerintem érthető okokból.
De alakul már ez is, lehet le fogom cserélni ha kijön.
-
gfefe
őstag
ráférne az AMD re egy kis sikerélmény....
Remélem kikászálódnak a mélypontról... ideje lenne.... -
fLeSs
nagyúr
"Kicsit" rosszul fogalmaztam.
Szal, az immerziós litográfiához szükséges berendezés sokkal drágább, mint a szárazhoz való.
Ezen kívül az Intel a HKMG-vel a szivárgási áramot minimálisra csökkentette, jórészt ennek köszönhető, hogy a Penryn alig fogyaszt. Az AMD-nél nemtom, hogy ez miképpen lesz, ha egyszerűen csak alacsonyabb a csíkszélesség, azzal még lehetnek gondok (a szivárgással).
Ki fog derülni. -
dokar
addikt
vhol van egy cikk (külföldi oldalon).
arról van benne szó, hogy amikor bejött a barcelona, mindenki hirtelen csalódott lett, hogy 1.5V fesz kell neki (2.5GHz-es példánynak). aztán szépen elindult a negatív hájp, míg végül kiderült, hogy a cpu-z volt a ludas, valós fesz ~1.2V, de a felismerés ténye már nem kapott ekkora figyelmet.The 2.5GHz review sample is running at 1.2V; it is not overclocked.
CPU-Z reported that the chip was running at 1.5V, while the 2GHz quad-core was running at 1.2V.
Power measurements show that the BIOS of our ASUS board is accurate, but CPU-Z is not. The last evidence is of course the laser marking on the quad-core Opteron.forrás: The Opteron 2360SE - the Facts
-
Hedgehanter
őstag
ja persze....
Google's ur friend -
fLeSs
nagyúr
válasz
Hedgehanter
üzenetére
Már tavaly év vége óta árulják őket Xeonként, és létezik két Extreme Edition is.
-
BusyChild
tag
hm nem sok egy kicsit ez a 1,648 volt vcore?
-
Rive
veterán
Jó. Akkor hány hónap is a lemaradásuk?
Mikor lesz MHz-demo? Meg teszt?
-
csatahajós
senior tag
Remélem az órajel takargatás nem rossz előjel megint....
Ha mondjuk lesz 3Ghz-es Deneb elfogadható TDPvel akkor elképzelhető hogy Intelnek is kell még egy nagyobb Yorkfieldet kiadnia

-
joghurt
addikt
válasz
Hedgehanter
üzenetére
Rájuk férne. De itt csupán arról van szó, hogy most jönnek majd ki azzal, amit az Intel már jóideje árul. Azaz előnyről szó sincs, csupán gyártástechnológiai (és gazdaságossági) utolérésről.
-
Thrawn
félisten
Deneb: Link
-
shteer
titán
válasz
Hedgehanter
üzenetére
előny? megelégednének szvsz egy lépéstartással is
-
Chaser
legenda
Rákapcsolnak a srácok. Épp ideje

-
Thrawn
félisten
A HKMG még nincs bevetve: Link
Rendelkezésükre áll a technológia, de a mostani chipekben még nincs benne. -
Hedgehanter
őstag
Rajuk ferne egy kis elony az intellel folytatott harcban....

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Bestbuy játékok
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Revolut
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Diablo IV
- Windows 10
- Filmvilág
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- MacBook Pro 14" M1 32GB RAM 1 TB 27%-os áfás számla (0449AB)
- 210 - Lenovo IdeaPad 5 Pro (16ARH7) - AMD Ryzen 7 6800HS, RTX 3050Ti
- iPhone 13 128GB 100% (1év Garancia) - ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RX 7700 XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD / 650w Gold!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez valóban kapcsolódik a témához. 

Q9xxx lett az...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Go AMD go!