- Google Pixel topik
- Nem nyílnak a Foldok?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Íme az új Android Auto!
- Yettel topik
- Ultrafényes Pixel karórák érkeznek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abból a hsz-ból az jött le, hogy szerinted a hasznos jel frekvenciájával egyezik a PWM frekvenciája. Ezt biztosra veszem, hogy nem igaz. Gyanítom, hogy (normálisabb class D erősítők) PWM frekvenciája az nem a 10kHz-es, hanem egy nagyságrenddel feljebb, minimum a 100kHz-es tartományban ketyeg. Ezzel a legalsó nem kívánatos felharmonikusok (recék) is minimum 100kHz felett lesznek, amely a jelenlegi digitális studió-minőség (192kHz-es mintavételezésnél 96kHz) felső határánál is nagyobb, nemhogy az emberi hallásénál. Egyébként ezeknek a "recék"-nek az amplitúdója nem is túl nagy, ráadásul csak háromszög hullámokból állnak, mely utóbbiaknak felhamónikusai igen halkan szólalnak meg a az alaphanghoz képest. Nem úgy, mint a fűrészfogas vagy négyszög hullámoknál.
-
dabadab
titán
"Most így hirtelen nem tudom, honnan jött ez hogy a PWM jel ugyanakkora szinusz jelent "csinál"."
Szerintem onnan, hogy erosen ugy tunt, hogy szerinted a 3f az a hallhato tartomanyban van - pedig valojaban mar az f is boven a hallhato tartomanyon kivul esik, pl. a nepszeru TA2020 (kb. minden ebayes T-Ampben ez, vagy valamelyik csaladtagja van) szort spektrumu kapcsolofrekvenciat hasznal, ami tipikusan 100kHz - 1MHz savba esik.
"A kimeneti jelnél azt a recét nem tudod eltüntetni"
Dehogynem, erre van az alulatereszto szuro.
-
A PWM nem ugyanakkora négyszögjelet csinál a szinusz hullámból. Ezt még én is tudom, aki hülye elektronikából.
Szerintem ha úgy is lenne, ahogy írod, akkor a hatékonyságuk még rosszabb is lenne, mint az AB-erősítőéké.
szerk: linket kicseréltem jobbra.
-
Psych0
őstag
"D osztálynál ilyen arányosság nem áll fent, mert ott munkapont nem az aktív tartományban van."
A kimeneti tranzisztorok kapcsolóüzemben működnek, miért kell belekeverni a munkapont fogalmat?"Ennek következményeként igen nagy számban és jelentős amplitúdóval jelennek meg a felharmonikusok."
Pontosan tudjuk, hogy a felharmonikusok a PWM frekvencia és többszöröseiként jelennek meg, amik legalább két-, de általában három nagyságrenddel nagyobbak a hasznos jel frekvenciájánál."Ezeket aluláteresztőszűrővel lehet valamelyest kiküszöbölni, mert az csak nagy részt a nekünk kellő jelet engedi át, és itt a bökkenő, hogy hogyan tudják ezt megfelelően szűrni, hogy minden hang megfelelő amplitúdóval menjen át"
Egy primitív harmadfokú aluláteresztő szűrő 60dB/dekád csillapítással rendelkezik, ami három dekád alatt 180 decibel csillapítást jelent. Tehát, ha a zajkomponenseket legalább egymilliárdod részére csökkentjük az szerinted még csak "valamelyest kiküszöbölés"."A felharmonikusokkal pedig az a baj, hogy nagyobb frekvenciájúak, és ezért könnyebben zavarják a másik oldal jelét, vagy saját magát még az erősítés előt"
Persze, de ezek mind kiküszöbölhetőek gondos tervezéssel, természetesen egy terméket adott specifikációk szerint terveznek, tehát egy 10Ft-os végfoknak nem fognak kétszer akkora áramkört használni, hanem megelégszenek szerényebb áthallással. A csöves erősítők pl hajlamosak a mikrofóniára, változnak a paramétereik az életciklusuk során, be kell melegedniük, még sem szokás ezeket hátrányként felsorolni, pedig nem is mind küszöbölhető ki...Én úgy látom, hogy a "hívőknek" ahhoz, hogy megértsék egy D osztályú erősítő működését már nem elég a hobbielektronika szint ezért sokkal egyszerűbb az egész topológiát leszólni és elvetni, főleg, miután összevetettek egy konzumer erősítőt a milliós cuccukkal és meghallották az "igazságot".
Hallottunk már szarul szóló D osztályút, B-osztályút, és szarul szóló A osztályú csövest is. Mégsem a topológia szólt szarul, hanem az aktuális megvalósítás.
-
Psych0
őstag
"(csöves erősítő esetén ez a tartomány teljesen lineáris, ami a legkisebb torzítási tényezőt biztosítja)"
Ez mind igaz is, amíg nincs visszacsatolás, amint negatív visszacsatolást alkalmazunk egyből elfelejthetjük a torzítást a félvezető nemlinearitása miatt, viszont nehéz elfelejteni a csövekhez szükséges impedanciaillesztő trafót.
-
buherton
őstag
Nem engedte már.
D osztálynál ilyen arányosság nem áll fent, mert ott munkapont nem az aktív tartományban van. Ilyenkor az erősítő kimeneten csak diszkrét érték lehet (plusz táp, mínusz táp, illetve a földfüggetlen állapot lehetséges). Ennek következményeként igen nagy számban és jelentős amplitúdóval jelennek meg a felharmonikusok. Ezeket aluláteresztőszűrővel lehet valamelyest kiküszöbölni, mert az csak nagy részt a nekünk kellő jelet engedi át, és itt a bökkenő, hogy hogyan tudják ezt megfelelően szűrni, hogy minden hang megfelelő amplitúdóval menjen át. A felharmonikusokkal pedig az a baj, hogy nagyobb frekvenciájúak, és ezért könnyebben zavarják a másik oldal jelét, vagy saját magát még az erősítés előtt.
-
tdd587
őstag
Nyilván ez nem a v3 board-ra épül. Az picit többet tud ennél. De ettől még nem a class D-t kellene ekézni.
Amúgy a cikkben is úgy kellett volna írni, hogy a nuforce a monoblokkjairól híres, class D-ben értek el minőségi áttörést, kiemelkedő DAC-ról nem is hallottam még tőlük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Update 07.21. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- Csere- Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest