Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• hugo chávez

aktív tag

válasz dezz #111 üzenetére

"Egy légy képes arra, hogy pl. egy épületen belül feltérképezze a terepet, mindezt nem 2, hanem 3D-ben, anélkül, hogy gyors repte ellenére össze-vissza törné magát."

Ez is megoldható, sőt, már meg is oldották, csak nem real-time képfelismeréssel, hanem bizonyos szempontból "primitívebb" módon, LIDAR-rel [link]

"1-1 "okosabb" légy képes különbséget tenni (legalábbis az első próbálkozás után) aközött, ha simán csak mászkálunk, vagy kimondottan légyfogásra keltünk, azaz figyelik a viselkedésünket. Ilyenkor szépen elbújnak egy eldugott(!) helyen."

Szerintem (és ez szigorúan magánvélemény) arról lehet szó, hogy egy náluk jóval nagyobb "objektum" ismétlődő, feléjük irányuló gyors mozgása egyértelműen a fokozott veszély jele és erre reagálnak úgy (talán ilyenkor megnövekszik a stresszhormonszintjük és ez váltja ki a reakciót), hogy megpróbálnak elbújni, de ez még, szintén szerintem, se nem tanulás, se nem intelligencia.

"Az ehetőnek tűnő anyagokat megkóstolja és kielemezi magának"

Ez meg inkább csak az érzékszerveik érdeme, nem az "agyuké" és erre szerintem egy átlag PC processzora is képes lenne a megfelelő programmal, ha rákötnénk egy tömegspektroszkópra.

"Meg tudja jegyezni a "lelőhelyeket", ahová később vissza tud térni."

Nem tudom, szerintem csak szimplán a szagokat követik, de, hogy megjegyeznék a lelőhelyeket, azt se nem tapasztaltam, se nem hallottam róla :B , persze ez semmit sem jelent, mert ettől még simán lehetséges, de ez inkább a darazsakra, meg a méhekre jellemző.

"Ha figyeltél már meg alaposabban 1-1 bogarat, feltűnhetett, hogy nem éppen olyanok, mint egy korlátozott variációs lehetőségekkel bíró, "mechanikus", klasszikus neuronális hálós elveket követő robot."

Hát, nekem pedig a legtöbb eléggé olyannak tűnt, gyakorlatilag "cél" nélkül szaladgáltak, vagy repkedtek, kikerülték az előttük lévő akadályokat, amikor pedig érzékeltek egy, számukra érdekes kémiai, vagy vizuális jelet (pl. virágok, vagy ellenkező nemű fajtársuk), akkor elkezdték követni, ez nekem nagyon hasonlónak tűnik ahhoz, amit bizonyos robotoknál is láttam.

A többihez:

Az tény, hogy jelenleg nagyon sok nyitott kérdés van az idesejtek, idegi hálózatok, vagyis végső soron az agy működése kapcsán, de szerintem azt is el kell dönteni, hogy pontosan mit is akarunk:

-megpróbálni a jelenlegi, vagy a jelenlegihez hasonló felépítésű hardverrel rendelkező gépeken szoftveresen lemodellezni, de egy komolyabb "agy", mondjuk főemlős, ember, vagy cetagy modellezéséhez iszonyatos számítási kapacitás és energia kell, ha egyáltalán lehetséges a jelenlegi, vagy közeljövőbeli ismeretekkel
    -az agyhoz hasonló "eredményekre" képes, de mind a jelenlegi számítógépektől, mind a valódi agytól eltérő felépítésű rendszert megpróbálni megalkotni
    -hardveresen is hasonló rendszert megpróbálni létrehozni, de az energiahatékonyság és a méret szempontjából szerintem szinte biztos, hogy alul fog maradni az élő aggyal szemben, mert ~4 milliárd év evolúcióját szerintem elég nehéz "überelni", hacsak nem ugyanazokból az anyagokból dolgozunk, nanotechnológia segítségével, de akkor meg csak annyit teszünk, hogy újraalkotjuk/lemásoljuk a már létezőt és kapunk egy biológiai agyat
    -az előző lehetőségekből vegyítve egyfajta hibrid rendszert létrehozni

Új hozzászólás Aktív témák