Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mekker

őstag

válasz Dr. Akula #80 üzenetére

Biztosan lenne igény a gyári 2133/2400 @Cl9-Cl10 modulokra, de valószínűleg a garantáltsághoz vagy erős válogatás, vagy feszültségnövelés lenne szükséges. Akkor meg már eladhatóbb magasabb órajelen, lazább időzítésekkel, ezért nem is vesződnek vele.

• mekker

őstag

válasz Dr. Akula #80 üzenetére

Igazából a szabványról most kár vitatkozni. Eddig sem voltak teli a fórumok precedens-értékű ügyekkel, pedig nem ma kezdődött a memória OC sem.Természetesen ez új architektúra, illetve ami felületes tudásom van róla, az utóbbi időkben kicsit belepiszkáltak az IMC működésébe is (pl. BLCK-t teljesen függetlenítették a többi north-bridge-es órajeltől (legalábbis kívülről biztosan)).

De itt van pár gondolatom:
    Az IMC az alaplapról kap független a procitól és a RAM moduloktól feszültséget. Az, hogy függ a laptól, táptól már önmagában megkövetel valamilyen szintű tűrést. Valószínűleg valamilyen védelmet is építenek ezekbe.

Azt sem értem, hogy milyen feszt növel a +15mV ram feszültség annyira, hogy az károsítaná az IMC-t (nincs
    Skylake lapom, így nem néztem különösebben utána ezeknek).

Magára a többlet-terhelésre fel vannak készülve az alapján, hogy senkit nem bátortalanítanak el a jelenlegi szabványhoz képest akár 1,5+-szoros órajelen futó memóriák használatától (feltéve ha megvan hozzá a lapod).

Szvsz. az ördög sosem alszik, de nem kell túlzásokba esni. Az Intelnek meg voltak az okai, hogy azt írta amit, de ettől még nem feltétlen jelent reális kockázatot egy core i + egy normális lap mellett.
    Én is inkább azt a vonalat követem, hogy undervolt és észszerű tuning feszhúzogatás helyett, de akiket a 3000Mhz feletti modulok tesznek magabiztossá, azoknak sok választásuk igazából nincsen.

• mekker

őstag

@Dr Aklua
    Elméleti szinten valamennyire igazad van, de gyakorlatilag lehetetlennek tartom, hogy annyira alultervezték a memóriavezérlő tűrését, hogy +10-15% difit ne bírna ki hosszú távon.
    Ráadásul a termékadatlapokon is @1,35V van feltűntetve. Értem, hogy arra gondolsz, hogy külön memvezérlő van a DDR3L kompatibilitásra, de akkor miért nem így specifikálják mindenhol (?):
    DDR4-1866/2133 @ 1.2V
    DDR3L-1333/1600 @ 1.35V
    Egyébként meg a legtöbb memóriagyártó forgalmaz 1,35V profilos memóriákat (sőt még efelett is), és nyilván nem fognak kiadni hasraütésszerűen egy terméket, hanem tesztelés előzi ezt meg.
    User-oldalról sem terjednek olyan esetek, ahol ésszerű RAM OC mellett meghalt volna a proci.

Nyilván nincs olyan bench, amivel több évnyi használatot lehet szimulálni, de az Intel ismeri a saját eszközeit, ha nagyon alacsony lenne a tűréshatára, akkor valószínűleg erre külön felhívnák az emberek figyelmét. Természetesen arra senkit nem bátorítanak, hogy a szabványt átlépjék, de ettől független számítaniuk kell az OC-huszárokra, ha nem akarnak botrányt (elvégre ebben van a legnagyobb marketing, és egész termékpalettát építenek rájuk).

Új hozzászólás Aktív témák