- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
Persze, hogy nem egyedüli példa. : )
Hugom szintén laptopot vett magának. Hiába mondtam, nem tudtam rábeszélni asztalira.
Ott van az íróasztalán azóta is!!! Egy centit nem mozdította, és amikor megkértem, hogy hadd vigyem el Tunéziába, akkor meg nem adta mert valami baja lesz....
Szóval tudom nagyon jól, hogy mire gondolsz.
Csak az a gond, hogy ezzel nem lehet érvelni, mert bárki ki tud találni akármilyen légből kapott indokot...Én is biztos vagyok benne, hogy a laptop tulajok 80%-nak semmi szüksége sincs a mobilitásra... De nem lehet nekik megmagyarázni... Ahhoz túl menő és túl trendi a laptop, hogy beismerjék.
Első körben meg kéne határozni, hogy mi az amit tényleges szükségnek nevezünk. De ez meg minden embernél más és más lehet így bukta...
Szal érted, én milyen jogon mondom meg, hogy az xy egyetemistának szükséges-e a mobilitás vagy sem.
Mert elvileg simán nélkülözhető. 1-2 szak kivételével hagyományos módon is meg lehet lenni az egyetemen, ahogy eddig is megvoltak.
Mégis meglehet magyarázni, hogy az miért szükséges... -
Dany007
veterán
Az a gond, hogy ezt így sajnos nem lehet megsaccolni.
Nemtudod azt megcsinálni, hogy beállsz egy plázába, aztán nézed, hogy adott napon hány ember futkározik laptoppal a kezében : ) Nem adna reális eredményt.
Sokaknak csak munkába kell, ergo szórakozni nem hordja magával. Sokaknak meg csak a sulihoz kell, ergo csak suliba be és ki hordja magával...
Szóval megszámolni ezt így mocskosul nehéz.Továbbá az a legnagyobb probléma, hogy nem lehet objektíven megítélni kinek van rá szüksége és kinek nincs. Mért? Mert ha akarok én is kitalálok mindjárt 3 indokot amiért szükségem lenne laptopra, de valójában tudom, hogy nincsen
Én pl azt mondom, hogy egyetemet eddig is sokan végeztek el notebook nélkül. Sőt, merem állítani, hogy most is el lehetne végezniViszont egy notival - többek szerint - könnyebb. Sokban megkönnyíti a jegyzetelés stb...
De ettől függetlenül nem szükség, csak plusz kényelmet ad.Isten ments, hogy hülyeséget beszéljek, de szerintem laptopot az utazó ügynököknek, terepen dolgozó mérnököknek és hasonlóknak találták ki, nem pedig diákoknak meg irodai dolgozóknak. Aztán ahogy csökkent az ára egyre több ember számára elérhetővé vált.
Tehát a lényeg, hogy nem a feltétlen szükségesség hozta, hogy minden 2. egyetemistának laptopja van, hanem a kényelem és az ár.
Asszem egy bejegyzésemben töltöttem fel egy képet, egy 98'-99'-es chip magazinból.
Egy laptop reklámoldal látható rajta.
Namármost egy akkoriban átlagos laptop ára ~ 350-400.000 forinttól kezdődött. El lehet képzelni, hogy ez mekkora pénz és nem csak most, hanem a 12 évvel ezelőtti árakhoz képest is! Na azokhoz meg kész vagyon!
Viszont(!) akiknek tényleg szüksége volt laptopra az akkoriban is megvette!Egyébként egyetértek abban, hogy kb. 10-ből 2 embernek van ténylegesen szüksége a mobilitásra... Csak itt nagyon nehéz a tényleges szükséget meghatározni.
-
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #133 üzenetére
Hát nemtudom, de ahogy én látom elég sokáig húzza 1-1 tokozás típus a piacon.
A 478-as intelt is igen sokáig láttam. (na most néztem utána)
Viszont, hogy valami aktuálisat is mondjak argep.hu-n Socket 478-asból 143 féle van. Ami már fogalmam sincs milyen régi... 775-ösből pedig majd 5000(!) Több, mint i5 és i7 típusokhoz való.
Én pedig a 775-ös lapomat ~ 4 éve vettem, és már akkor se számított újnak!
Szóval nem teljesen helytálló, hogy 4-5 év után már nem kapsz hozzá boltban alkatrészt csak használtan. Szerk.: szóval az a 4-5 év inkább 8-10 évnek felel meg.
A 478-as Prescottomat akkor vettem amikor 21 éves voltam (sacc/kb), akkor se volt már új, mert előtte 1,7-es cerka volt benne, vagyis ~ 6 éve."Ez notinál akkor elsődleges probléma, ha már akkor is kifutó volt a modell, amikor megvetted."
Ez meg szerintem PC-re és notira is egyaránt érvényes lehet.
"Izé, az milyen?"
Most hétvégén láttam az Aldiban (Lidlben?)
Asszem valami Medion márkájú 24 colos FullHD monitor ~ 40-50 körül volt az ára."mert ki az az elmebeteg állat"
A hozzánemértő átlagjúzer akikről mit itt beszélgetünk már pár órája -
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #127 üzenetére
Mostmár nem is értem min vitázunk
Többé-kevésbé ugyanazt mondjuk csak más megfogalmazásban.
Az első bekezdéshez:
Ez mind elmondható az asztali PC-ről és a laptopról is. Talán annyi a kül., hogy asztalinál van esély az aprón keresgélni.
De ahogy egy asztalinál is reméli az egyszeri júzer, úgy a laptopnál is reméli, hogy a gari lejárta után se lesz gond.
Ezen nincs mit tovább ragozni."Na, szerintem ott relatíve kevesen is vesznek notebookot."
Hugom összes b.nőjének laptopja van... ahogy kollegák nagyrészének is. Tipikus Euronicsban megláttam egy 100k-sat és megvettem : ) Szóval én nem ezt tapasztalom.Szóval kb ennyi. Nyilván itt a fórumon nem is azt vitatjuk meg, hogy mi miért veszünk laptopot vagy asztalit... Szerintem többnyire általánosságban beszélünk a dolgokról, mintsem a saját közösségünkre értve.
Persze ennek talán soha nem lesz vége, mert mindent az egyén igényei és/vagy pénztárcája határoz meg.edit:
"ezért keresztre feszítenek itt mindjárt, de szerintem a legtöbb ember igényét egy hordozható gép sokkal jobban kielégíti, főleg, ha nulláról kell építkezni."
Egyetértek, amennyiben az ár is megfelelő. Sokakat eltántorít a ~ 40-50 ezres monitor ár, amiért már lehet noname 22-24-es fullHD-t kapni.
Így ránéz a 100k-s notira és hoppá, abban már van kijelző is, így azt olcsóbbnak látja.
De abban tényleg van valami, hogy az átlag igényeket egy hordozható gép, meg merem kockáztatni akár netbook is kielégíti!
Viszont talán az elsődleges szempont még mindig az ár. (viszont a fent említett monitoros félreértésből adódóan sokaknak tűnhet olcsóbbnak egy netbook) -
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #125 üzenetére
"Sok mai fiatal azért vesz laptopot, mert az ingázáshoz az a fasza"
Oké, ez igaz. De akkor minek vesz / venne még mellé tabletet is?
Mind1, ettől függetlenül igaz. Ahogy az is, hogy a "mai fiatalok"-ban benne van az is aki nem ingázik."Olyan családokban, ahol sokan és egyszerre is használnak gépet, szintén nem szokás 2-3-4 asztalit venni, és felesleges is."
Amíg otthon laktam nálunk otthon 3 gép volt. Egy az enyém, egy a hugomé, egy meg anyámé. Az enyém mondjuk sokba került, de a másik két gép ára nem érte el egy jobb laptop árának a felét.
"Ellenben vonzónak érzik a mobilitást, ami jár egy laptoppal. Plusz szerintem a legtöbb ember (a hozzá nem értők) dzsunka szinten tényleg a legnagyobb szemétdombbal szoktak találkozni,"
Igen, épp ezrét veszik meg a leggagyibb akcijós Euronics-es vagy Tescos laptopot, ahogy asztalit is ebből a kategóriából...
A többiben egyetértek : )
szerk:
"Ennyi idő alatt a PC modularitása is megy a szemétbe, mivel arhitekturális változások miatt max a használtpiacon találsz alkatrészt."Ennyi ideig a PC-t is simán el lehet használni. Plusz időközben lehet fejleszteni - amennyiben szükséges-! És használtan ahhoz legalább lehet kapni alkatrészt olcsón.
Tehát amit írtál az nem von le semmit egy asztali gép értékéből vagy használhatóságából. -
Dany007
veterán
Erről jut eszembe egy plusz adalék...
... hogy manapság már egy teljesen hozzánemértő ember is képes felmenni az internetre (suliban, munkahelyen, rokonoknál vagy akár havernál) és józan paraszti ésszel utánakeresni a kívánt terméknek. Uram bocsáss utánakérdezni egy fórumon mielőtt bármit is vásárolna.
Így manapság már nem az megy, mint ~ 10-15 éve, hogy anyunak van egy informatikus ismerőse és majd tőle megkérdezzük mit kell hogyan... hanem fogja magát az ember, felmegy a netre és utánanéz, legyen akármilyen suta is hozzá, annyi esze kell(ene), hogy legyen, hogy megkérdezi egy fórumon ha már maga nem is ért hozzá.
Innentől kezdve hiába nem ért hozzá, lehetőségek tárháza sorakozik fel előtte, hogy biztosra menjen. Aki viszont ezzel sem él és nem is ért hozzá az sajnos IJ.Csak, hogy visszakanyarodjak egy kicsit a témához, a tablet egy marha nagy újdonság. Az átlagember számára talán kicsit futurisztikus külsővel és kezelőfelülettel. És mint tudjuk nagyon sok a "techbuzi" ember, aki képes már csak ezért is megvenni a tabletet, mit sem törődve az ésszerűséggel.
-
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #115 üzenetére
"De azt szerintem be lehet látni, hogy az ilyen ember semmit nem biztos és önálló megfontolásból vesz, egy desktop géppel max. ugyanúgy mázlival vagy külső segítséggel találja el a preferenciáit, mint bármi mással."
És szerintem pontosan ezt mondjuk mi is. Pontosan ez az oka - részben(!) - annak, hogy olyan sok mai fiatal laptopot vesz. Mert sokszor maga se tudja mit is szeretne és mire használni. Azt viszont látja, hogy trend a laptop vásárlás - mivel az elmúlt 5 évben jelentősen csökkent az ára a ~ 10 évvel ezelőttihez képest - így hát ő is azt veszi.
Plusz szerintem - csak szerintem - megmaradt az emberekben az a 90-es évek végi, 2000-es évek eleji kép, amikor csak a menő nagypénzes üzletemberek engedhették meg maguknak a laptopot. Részben ez (is) táplálja azt a tudatot, hogy a laptop menő, trendi.Szóval egyetértek, hogy nem önálló megfontolásból veszi a hozzánemértő a laptopot, hanem legtöbb esetben pontosan azért, mert fingja sincs hozzá.
És ezért van az ha netán megkérdez valakit, aki egy kicsit is hozzáértőbb, akkor - ahogy a mi példánk is mutatja - sok esetben (ha nem a legtöbb-ben) az derül ki, hogy az illetőnek sokkal jobban megéri az asztali PC, mint a laptop."Az egész összehasonlítás ott téves, hogy kizárólag egyéni igények alapján lehet állást foglalni abban, hogy kinek mire mi a fasza."
Ebben is egyetértünk. Sőt, szerintem már pár hsz-szel korábban is írtam / írtuk csak más megfogalmazásban.
"Csak asztal, meg karosszék kell hozzá."
Ja, meg monitor, meg egér, meg billentyűzet. Meg tápkábel x idő elteltével.
"mégpedig azért, mert utána elviheted az asztalról."
Egyetértek, viszont a monitort meg a billt többnyire nem viszed vele.
Ettől függetlenül értem mire gondolsz. A laptop mobilizálható, az asztali kevésbé. -
Dany007
veterán
válasz
attila9988 #106 üzenetére
Az biztos, hogy a pénz nagyobb szempont jelen helyzetben, mint bármikor.
Persze mindezt a "mindenki igényeit kiszolgálandó" eszközök mögé bújtatva.
Ugye nem kell sorolnom... mp3 lejátszó, mp4 lejátszó, okostelefon, GPS, netbook, notebook, PC, X-Box / PS, Nintendo DS és persze tablet. Persze mindezt úgy adják elő, hogy "neked" minderre szükséged van. Holott ha ésszerűen optimalizáljuk az igényeket, a valós igényeket, akkor azokat voltaképp a felsoroltak közül kettő teljes egészében kielégíti.Amúgy összességében egyetértek azzal amiket írsz. Furcsa vagy sem de én is hasonlóan látom. Sőt, ugyan azokat tapasztalom ismerősi körökben. Tőlem is sokan kértek már tanácsot számítógép ügyben. Az elmúlt 1-2 évben úgy jönnek hozzám, hogy milyen notebookot vegyenek? Nekem is első kérdésem az, hogy mennyit akarod cipelni? Válasz 90%-ban meglepett képpel az, hogy "hova cipelném?" Puff. Itt jön a fejbeverős szmájli : )
Abban is teljesen egyetértek, hogy minden az igényektől függ. Van aki tényleg igényli a mobilitást, viszont nagyon sokan vannak, akik csak trendből vesznek laptopot.
Szal ha felderítjük a valós igényt és asztali gép mellé esik a választás, akkor - sok más előny mellett - az sokkal jobban skálázható, mint egy előre összerakott notebook.Egyébként ágyon fekve nem lehet normálisan, de kényelmesen semmiképpen sem gépet használni. Rengeteget próbáltam ~ 10-15 percenként forgolódnom kellett - egyik oldalamról a másikra - mert az egyik kezem mindig elgémberedett. Hason fekve se túl kényelmes gépelni. Ölben fogva is csak meghatározott ideig. Arról nem beszélve, hogy az egér sem megy tökéletesen minden felületen.
Összességében tehát - hogy ne ragozzam túl, pedig lenne még mit - egy laptop használatának kényelme közelébe sem ér egy asztali PC (~ 22-es monitor, billentyűzet, egér, + karosszék) nyújtotta kényelméhez. Nyilván nem a kényelem a szempont egy laptopnál!
És ahogy írtad is, lehet venni a laptophoz is monitort, egeret, billentyűzetet, meg fel lehet tenni az asztalra stb... de akkor megint ugyanott vagyunk...Asztali gép fogyasztásával kapcsolatban Arpee kollegámat - IRL kolléga
- ajánlom figyelmedbe. [link]
Nincsen gagyi gépe, és idle 65Wattot fogyaszt, játék közben pedig alig több, mint 110Wattot. És, ez egy olyan gép amint netezik, HD filmeket néz, TDU szintű játékokkal játszik, Photoshopban, Corelben, Illustratorban grafikákat tervez, valamint InDesignban kiadványt szerkeszt, nyomdai előkészít. TV néz gépről, valamint filmeket rögzít.
Ja, és mindezt egy olyan kis házban, olyan ventikkel és passzív hűtéssel, hogy a vinyómozgáson kívül semmi hangja nincsen!Szóval ő nagyon jó példa arra, hogy ha valaki akarja akkor ki lehet hozni egy minden területre alkalmas asztali PC-t is úgy, hogy keveset fogyasszon és mocskosul halk legyen.
(persze ehhe azért érteni is kell. Árpi nagyon sokat foglalkozott azzal, hogy megtalálja a megfelelő teljesítmény / fogyasztás arányú alkatrészt, ugyanezt a hűtéssel is) -
Dany007
veterán
Nem szeretem elaprózni az ilyet.
Valójában 12-ért vettem a használtat, és 20-22 volt asszem (de tuti 20 fölött) az elromlott még újonnan.
És azért bírt 5 évnyi gyűrődést, úgy, hogy átlag napi 8-12 órát ment és sajnos bekapott pár áramszünetet meg hasonlót.
Áramszünet probléma megoldva, így remélhetőleg ez a Seasonic táp is kifog bírni nálam még 4-5 évet. -
Dany007
veterán
Mondjuk szerintem ez egy egész nagy érv az asztali mellett.
Persze amíg garanciális mindegyik nagyjából 1-1 az állás. De ha már nincs garancia és elszáll valami, akkor szintekkel egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb az asztalit javítani, mint a netbook / notebook tablet stb-t.
És ahogy ez a generáció felnő, egyre többen lesznek akik már értenek annyira egy PC-hez, hogy kicseréljenek egy tápot vagy egy kártyát. Persze nem azt mondom, hogy szakértők, de megtudják majd különböztetni a tápot és VGA-t, ha másnem a net segítségével és kitudnak csavarozni 4 csavar meg 3 csatlakozót.Saját példa. Valamikor októberben péntek este - xfactor közben
- elszállt a gépem. Vagyis a tápegység.
Este 10 körül feltettem ide a PH!-ra egy hirdetést, hogy kéne gyorsban ilyen és ilyen táp Vp-ben.
Másnap reggel nézem, még péntek este 11 kor Helkis kollega írt, hogy neki van egy. Gyors PM váltás, és szombat délután már a kezemben is volt egy ugyan olyan tulajdonságokkal bíró tápegység ~ 10 ezerrel olcsóbban mint amennyiért újonnan vettem. És ment a gép.
Persze ebben az esetben szerencsés, hogy volt otthon egy netbook, de ha nem lett volna is max másnap megoldom anyáméknál vagy "akárhol".
Namármost ezt egy notebook esetében már közel sem lehet így megoldani, sőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen videókártyát?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged