- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Busterftw #239 üzenetére
Nem kell mindjart 50 millios 5 szobas keroban gondolkozni Budapesten.
Persze hogy nem kell. Egy ideális állapotról beszéltünk, nem a realitásokról. Valahogy nekem az összes home office-oló ismerősöm elkezdett gondolkodni azon, hogy kicsi lesz a lakás, ha így marad a helyzet. Ezek nem valóságtól elrugaszkodott igények. És mi ezt minden nap átéljük az asszonnyal, a kollégák is, amikor egy meeting közben elkezd énekelni egy gyerek, mert nem tud elvonulni a dolgozószobába. Merthogy nincs.
Ez most picit olyan, mintha azt mondanád, hogy minek vesz valaki családi házat, miközben rengetegen felneveltek 3 gyereket 50 négyzetméteren. Igen, de milyen áron?
-
Erre írtam az elején, hogy 30 négyzetméteren is fel lehet nevelni akár több gyereket is. Igen, mindent meg lehet oldani, a kérdés, hogy mekkora áldozatot hozol. Garzonban dolgozni addig kényelmes, amíg egyedül élsz. Ha már van egy csajod, aki esetleg szintén otthonról dolgozik, akkor a kényelmetlenség exponenciálisan nő.
Nem véletlen az, hogy minden irodában adnak a céges notebook mellé monitort. Ne állítsuk be ezt úgy, mintha úri huncutság lenne! Ez sokkal hatékonyabbá teszi a munkát, különben nem költenének rá a cégek.
Garantalom sokkal tobben vannak azok, akik elvannak egy laptoppal, mint aki 4 monitorral operal.
Nem kell 4 monitor, legyen mondjuk 1-2. Ez azért eléggé alap minden cégnél. Ezt nem rakhatod az ebédlőasztalra.De ismétlem, nem arról van szó, hogy ne lehetne otthonról akár egy notebookkal az ágyban fekve dolgozni. De hogy ez hosszú távon fenntartható lenne, azt erősen kétlem.
-
Én nem tudom, hogy mit dolgozol, hogy neked kifejezetten egy külön dolgozó szoba kell...
2 céges + 1 privát notebook 4 monitorral. És ez nem extrém igény, nekem ne mondd már azt, hogy mondjuk egy fejlesztő kényelmesen kódol a 13 colos céges gépen! Ha ez így lenne, akkor a vállalatok nem költöttek volna nagy monitorokra az irodában. Azért tették, mert a dolgozók igényelték.
...de ugye onnan indult a beszélgetés, hogy a gyerek, feleség miatt kellenek külön szobák.
Nem onnan indult. Onnan indult, hogy a HO-val a cégek rohadt nagy költséget tudnak megtakarítani, a plusz terheket pedig a dolgozók viselik.Egy egyedülálló eldolgozgat a garzonjában is a céges laptopon mondjuk az étkező asztalon...
Ez hosszú távon nem fenntartható. Erre utaltam a kezdeti eufória kifejezéssel.#227Busterftw
Perpill nektek nem kell. De ha állást váltanál, és naponta több órányi callod lenne, akkor már mindjárt kényelmetlen lenne. Próbáljatok meg elszakadni a saját kis világotoktól, és holisztikusan tekinteni a dolgot! A munkavállalók nagy részének előbb-utóbb kényelmetlenné válik a HO, ha nem tud elszeparálódni. Ezért mennek fel piszkosul például az agglomerációban lévő házak árai most. -
válasz
#16820480 #211 üzenetére
Ok, leírom még egyszer. Ne a budapesti lakás árát hasonlítsd a vidéki családi házhoz, hanem a HO miatti többletkiadással számolj! Ha BP-n akarsz lakni, akkor a kötelező HO miatt nagyobb lakást kell venned, ha vidéken, akkor nagyobb házat.
A Tesla überbrutál rossz példa. A cég nyer azon, hogy kötelező HO-ba küldi a kollégákat, annak többlet költségét a dolgozóra hárítja. Rád is, hiába nem veszel nagyobb kéglit, mert te akkor az életminőségeddel fizetsz érte. A te példád amúgy sem releváns, az emberek többsége akar családot.
-
válasz
#16820480 #204 üzenetére
A lakhatásod nem csak a munkád függvénye. Például családdal nem fogsz egy zsákfaluba költözni, hiszen nincs rendes óvoda/iskola. A városi létnek vannak objektív előnyei (és hátrányai). Itt most önmagában a HO pluszköltségéről beszélünk, az pedig mindenhol többletet jelent. Ha vidéken nagyobb házat kell venned csak emiatt, akkor az is drágább lesz ugyanott, mintha nem kéne dolgozószobákkal kalkulálnod. Ne város vs. vidékben gondolkozz, ez logikailag irreleváns.
-
Nézd, egy garzonlakásban is fel lehet nevelni 3 gyereket, a kérdés csak az, hogy mennyit vagy hajlandó feláldozni az életminőségedből. Szerintem egy háló nem alkalmas munkára, egy nappali sem. Illetve hatalmas kompromisszumokkal. Nálunk például amerikai konyhás a nappali, ha nekiállok főzni, akkor az asszony bevonul a szobába, mert közben callozik. Mondhatod azt, hogy akkor legyen külön konyha, de az megint egy újabb helyiség, ennyi erővel szoba is lehetne. Hálónál ugyanez a helyzet, én már punnyadok/nézem a TV-t, ő még dolgozik a nappaliban. És itt még nincs viháncoló gyerek sem a képben, csak 2 ember, akik reggeltől-estig dolgoznak/meetingelnek. Amikor a privát élettered keveredik a munkahelyeddel, akkor elég nehéz a logisztika.
-
Ezt nem értem, mire gondolsz? Ahol a piaci bér olyan alacsony, hogy egyenlő a minimálbérrel, ott ez egybe esik, minden más esetben magasabb nála. A valós gyakorlati helyzetből induljunk ki, ne a tankönyviből!
Persze, nincs is ezzel gond, de hosszú távon az emberek nagy részének lesz családja, és szembesül majd a problémával. Nekünk például nincs még kölykünk, de már megjelent ez a gond. Most én konkrétan az ágyból, az asszony a nappaliból dolgozik. Csináljuk közben a dolgozószobát, de akkor hol lesz később a gyerekszoba? És ezek nem egyedi problémák.
-
válasz
#54625216 #176 üzenetére
Ne viccelj már, ez olyan piacon elképzelhető, ahol végtelen számú vállalat, és nagyon kevés dolgozó található, akik ráadásul a tőlük legtávolabbi munkahelyen akarnak elhelyezkedni.
A valóságban a cég a piac által kikényszerített bért fogja fizetni. Te akkor tudsz extra árat (a távolság miatt) kialkudni, ha tudásmonopóliumod van. Ilyen pedig nincs, de semmiképp sem tömeges. Leegyszerűsítve: a cég nem fog téged felvenni, inkább felvesz egy olyat, aki a szomszédban lakik, és nem akar távolsági felárat kérni.
#175sheratan
Egyébként meg nálunk pont hogy a dolgozók tolják azt, hogy lehessen már HO legalább heti pár napon, ha nem is állandóra.
Ezt írtam, ez a kezdeti eufória. Később pedig jön a szembesülés a hátrányokkal. -
válasz
Busterftw #169 üzenetére
Azt értsd meg, hogy a cégnek az eddig sem került pénzbe, ha te 5 percre, vagy 1,5 órányira laktál az irodától, csak neked volt kényelmetlen. A jövőben viszont esélyed sem lesz irodába járni, mert cost cut címszóval nem lesz iroda. Maradsz otthon, aminek vannak előnyei, de hátrányai is. Neked sem lenne olyan kényelmes az életed, ha 2 kölyök rohangálna körülötted, és súlyos milliókért kéne másik lakást venned, hogy legyen egy dolgozószobád. Ezt néhányan már kezdik érezni a nagy szabadság eufóriája után, de tömegessé a jövőben válik majd.
-
Az eredeti témához visszakanyarodva: arról nem szól a fáma, hogy a home office-ból eredő többletköltségeket ki fogja megtéríteni? Nálunk ez most akut probléma az asszonnyal, hiszen ő is itthonról dolgozik. Kéne 2 dolgozószoba a lakásba, ennek az ára mondjuk 20 millió forint alaphangon. Ezt megfizeti vajon a jövőben a cég? Lesz vajon erre állami szabályozás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Linux kezdőknek
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- BestBuy ruhás topik
- nVidia tulajok OFF topikja
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged