Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

A topikfloodot folytatva, érdekességekkel szolgál ez a videó is. Régebbi (nem vonatkozik a Ryzen 3xxx-ekre), meg a magok letiltásával dolgozó metodikájával sem értek egyet, de az szépen látszik rajta, hogy az AMD procik fps elmaradása kisebb, ha
    1) minél újabb a játék
    2) minél újabb API-t használ
    3) lehetőleg AMD kártyával van társítva
    4) minél nagyobb a felbontás/részletesség.

Így az Intel procik előnye inkább ott jön ki, ha
    1) régebbi API-s játékok futnak (DX11)
    2) alacsonyabb felbontáson vagy részletességen
    3) lehetőleg NV kártyával párosítva
    Ilyenkor valóban hozhatnak +3-30 fps tartományban extra fps-eket, GPU, játék, felbontás, részletesség függvényében. Sokszor már 100+ fps felett értendő, ahol már egyre kevesebbet számít a legtöbb embernek.

Ehhez jön hozzá, hogy az új Ryzen 3xxx generáció már tovább faragott a hátrányából, kisebb intercore latency, nagyobb IPC. Árban már most jó, de még tovább fog csökkenni, ahogy elveszti az újdonságértékét.

A Ryzen 1600 meg továbbra is árbajnok, már 83 USD-ért is ki lehet fogni (igaz ilyenkor nem jár hozzá hűtő), ezért az árért verhetetlen ár/teljesítmény aránnyal. Játékra is teljesen jó, nem fps-king, mint egy i9-9900K, de szépen játszhatóan elvisz akármit, akármilyen felbontásban, és aki nem csak játékra veszi, annak meg egyértelmű a fölénye. Főleg, ha az alaplappal együtt adják akcióban, az tovább javítja az ár/teljesítmény arányt. De a 2600-as Rizsa ára is elég szép már, kapható használtan 130 USD körül, újonnan hűtővel 140 USD környékén, de annyival nem erősebb az 1600-nál, amennyivel drágább. Én újonnan 3 hónapja vettem 2600-at, akkor még 164 dollárért, de már akkor is nagyon megérte annyiért egy RX570 mellé 1080p high 60 fps kocagamingre (meg linuxos kódfordításokra, amik az AMD-t preferálják a magas mag/szálszám és nagy cache miatt, meg az x264 encoderek is a szálak száma miatt).

Ehhez képest egy i5-9400F 189 dollár alatt nem áll meg használtan sem, hűtő nélkül, de ebben az árkategóriában már nem is az 1600-2600-zal kell versenyeznie, hanem a 3600-zal, ami a 9600K szintjét is hozza.

• Frawly

veterán

Egy gondolat, amit múltkor nem írtam, de tesztekben megfigyeltem. „Túl sok” magos vagy szálas prociknál nem jól skálázódó játékoknál lehet nyerni fps-eket, ha az SMT/HT-t letiltják, magasabbra turbóznak a magok, és az összes magot érintő tuning is javul. Ezzel pedig lehet nyerni pár fps-t.

Ebben a tesztben is kijön, igaz ez a Ryzen 3xxx szériáról szól.

De láttam ugyanezt olyan tesztekben, ahol olcsón összeállítható régi xeonos konfigokat mértek, és ilyen játékoknál ott még többet számíthat fps-ügyileg.

Így aki szinte csak játszik, és nem streamel, annak erősen érdemes meglépnie. A hatást nem csak a magasabb frekivel lehet magyarázni, hanem csökken a feldolgozási szálak váltásával az adminisztrációs teher és késleltetés.

(#244) joey04: ez mindenkinél egyéni. Te az általános helyzet alapján veszed a géped, míg mi sokan az ár/érték arányon kívül az jövőtállóságot is figyelembe vesszük, mert nem tudunk anyagilag minden 2-3 évben platformot cserélni. Nyilván a jövőtállóság egy olyan dolog, hogy nem lehet benne biztosra menni, de azért trendek előre megjósolhatóak szoktak lenni.

• Frawly

veterán

válasz andy19770128 #241 üzenetére

Ja, ha munka is megy rajta, akkor nem szóltam. Azt hittem, hogy játszani vetted. Nem rossz kártya, nyers erőben nem marad el a csúcs NV kártyáktól, inkább csak több játékot optimalizálnak NV-re, meg az NV driverek több játékhoz tartalmaznak további optimalizációt. Több játékban sokkal nagyobb a különbség, mint 10 fps.

Az AMD a Radeon VII-et nem is a 20xx sorozat ellenfeléül szánta, hanem a Titan és a Quadro-k ellen.

• Frawly

veterán

válasz andy19770128 #237 üzenetére

Ryzen 2600 + Radeon VII kombónál nem is fog semmi bemenni 60 fps alá. A 4K felbontás eleve a CPU-limittől a GPU limit felé tolja el az egészet. A Radeon VII meg egy bivaly kártya, ami miatt nem éri meg, az az, hogy a driverei nem túl jól optimalizáltak, ebben az ársávban az RTX2080-assal jobban jársz, minimálisan drágábban meg a 2080Ti-jal, sokkal több fps-t hoznak. A Radeon VII munkára való kártya, renderelésre, videókódolásra, streamelésre, meg olyan területeken, ahol a sokat számít a nagy VRAM. Persze, játszani is lehet vele, meg nem hoz túl rossz fps-t sem, de ár/érték arányban játékra nem olyan jó.

De már 1080p-n is el lehet tolni a limitet GPU irányába, magasabb részletességgel, nagyobb textúrákkal, több szűrővel. Nem kell ahhoz 1440p sem. A 4K még nagyon prémium terület, nagy felárral, abba én még pár évig tuti nem szállok be, ahhoz extra GPU erő, drága kijelző, minden kell, egyelőre csak nagyon vastag pénztárcájúak kiváltsága.

• Frawly

veterán

válasz joey04 #225 üzenetére

Pedig a sok mag nem vonható egy kalap alá a GCN-nel. Már most egyre több a sok magot használó játék, ehhez nem kell Abu jóslása.

Továbbá hangsúlyozom, hogy nem csak az fps-t kell nézni, hanem az ár/érték arányt. Elhiszem neked, hogy a 9400F ár/érték aránya nem rossz. De a legtöbb Intel CPU-jé rossz, ezért most az árcsökkentés, ami az alsóbb szegmensben elég lehet, de a felső szegmensben viszont majdnem +100% árkülönbség van, ezen csökkentenek 15%-ot, akkor sem fogja megérni.

De az i5 9400-at max i7-9600, i9-9900-ig fejlesztheted, és vége a lehetőségeknek, a Ryzen platformot viszont egész Ryzen 4950X-ig legalább.

Az Intelnek egyébként nem is a játékok alatti Ryzen teljesítmény a vészes, hanem az AMD minden szegmensben támadja őket, bugdet desktop, középkategóriás gaming, HEDT, és olyan területekre is betört most, ahol korábban nem játszott, szerverek, laptopok, OEM üzleti gépek, stb., itt korábban az Intelnek senkivel nem kellett osztoznia, övé volt az egész piac. Egyszerre kapja az Intel a pofont az összes piacon, összes szegmensben. 1-2 ponton még tudja tartani magát, de így is óriási veszteség lesz nekik. Már egymagában desktopon is óriási érvágás a 3xxx-es sorozat, fele csíkszélesség, hűvösebben járnak, felzárkóztak IPC-ben, PCIe 4.0 support az Intelt megelőzve, azonos áron több mag/szál, nagyobb cache. Az 1xxx-2xxx gen gyengébb, de az meg árban nyomódik le, és ott szorongatja az Intelt.

Egyébként nem csak az Intel fog árat csökkenteni, hanem a Ryzen hatására a használt piacon még olcsóbbak lesznek a Intel procik, régi genes i5-i7-ek, Xeonok, amiket eddig konkurencia híján túláraztak sok modellnél, mert csak az Intel új genes termékével kellett versenyeznie, most már az új és régi genes Ryzenekkel is, tehát ez az Intel fanoknak is nagyon pozitív fejlemény. Egy Ryzen 1600 (sima, nem X) már kb. 28k környékén kapható újonnan, használtan még olcsóbb, nyomja lefelé az árakat a használt piacon is elég durván. Jó, kicsit gyengébb a 2600-nál, szóval veszít további néhány fps-t egy új Intelhez képest, de még mindig nem vészes, és verhetetlen az ár/teljesítmény aránya. De megkockáztatom, hogy koca gamerkedés szintjén még egy Ryzen 1400 is elég indulásnak, aki nem akar túl sok pénzzel beszállni (mert még nincs meg rá az anyagi kerete, és egyébként is gyenge a GPU-ja), és később akarja fejleszteni egy min. 3600-asra, ami a mostani 2700-as vagy 2800-as szintjét hozza.

• Frawly

veterán

válasz andy19770128 #229 üzenetére

Ilyet akkor azért nem tapasztalsz, mert nem fps játékokkal játszol. Ott van jellemzően, hogy ha beérsz egy pályának egy fps-gyilkos részére, vagy multiban nagyon besűrűsödik az akció, elkezdenek egyszerre 16-on lőni, robbantgatni, füstgránátozni, be tud állni az fps számláló, mint a szög. Minden csak annyira fut jól, amennyire a leggyengébb láncszem engedi.

• Frawly

veterán

válasz turbokappa #223 üzenetére

Azokat természetesen Win10-en játszom, van fent az is. Megy az NV Linux alatt is, de csak zárt driverrel, ami miatt a kernel, csomagok rendszeres frissítése a legújabb verzióra problémás. Az AMD viszont szépen megy a nyílt driverrel. Meg sok cím van Linux alá is, meg ott van most már a DXVK Proton megoldása a Steamnek, igaz ez utóbbit még nem volt időm tesztelni.

Pedig van az NV-nek is előnye, kisebb fogyasztás, hűvösebben jár, több játékoptimalizációt tartalmaznak a driverek, több játékot optimalizálnak rá, ott az RT lehetősége, meg az NV kártyák tudják a PCIe-re kiküldött adatokat tömöríteni, ezért laptopos eGPU-nak is jobbak. Így aki nem használ Linuxot, annak meg az NV lehet jobb vétel, kivéve ha ár/teljesítményre megy (mert abban most az RX verhetetlen). Esetleg régen a Freesync szólt még az AMD kártyák mellett, de ez már NV kártyáknál is megoldott, ahogy tudom.

• Frawly

veterán

válasz turbokappa #219 üzenetére

Ha a 6/12 proci nem lesz elég, addigra a 8/16-os Ryzen 3xxx sorozat, de talán a 4xxx is elérhető árú lesz, upgrade-elek, ha más nem használtan veszem őket. Ha meg a 6/12 nem lesz elég, akkor a 4/8-as és 6/6-os Intel procik még annyira sem lesznek elegendőek.

• Frawly

veterán

válasz turbokappa #219 üzenetére

Igen, jelenleg nálam a GPU limitál, nem a proci (ami így ki sincs hajtva), de nekem amit most nyújt, az elég. 28k-ért be fogja hozni az árát, amíg elleszek vele, átmenetileg van a gépben. A Linux miatt én NV-t semmiképp nem veszek, pár év múlva meg az újabb genes AMD kártyák is megfizethetőek lesznek, nagyobb VRAM-mal. Egyedül azt bántam meg, hogy nem nagyobb VRAM-os verziót vettem, esetleg nem sokkal drágábban jobban jártam volna egy RX580 8 gigás kártyával, de lebeszéltek róla a topikjában, és mint kiderült, nem volt igazuk.

Most nem azt mondom, hogy nem lenne sokkal jobb egy RTX2060 szintű kártya. A Quake 2 Ray Tracingre konkrétan csorog a nyálam, látszik, hogy az RT lesz a jövő, de egyelőre túl kevés játék támogatja, és túl sok fps-be kerül bekapcsolni. De! Ha ettől eltekintek, akkor egy RTX2060 min. 106k, használtan sem olcsóbb sokkal. 275%-kal drágább, de max. csak 50%-kal hoz több átlag fps-t 1080p-ben (1% low-ban a különbség még kisebb), meg van rajta +50% VRAM. Nekem +50% diffi nem ér meg többszörös árkülönbséget. Abban viszont egyetértek, hogy egy 2060 sokkal időtállóbb, és attól is függ, hogy milyen gyakran akarja cserélgetni valaki.

De a Ryzen 1600-at, 2600-at is félre szokták értékelni. Csak középkategóriás proci, a 900-as végű i7-esektől, i9-estől, nagyobb Ryzenektől kikap. De! Ha az ár/teljesítmény árát nézi valaki, akkor eléggé megéri, és még mindig ott van a jövőben a fejleszthetősége.

Amíg nem volt Ryzen, addig ezt az ár/értékarány bajnokságot a használt, sokmagos Xeonok nyerték. De azokat fejleszteni nem lehet, és a Ryzen-ek árcsökkenésével egyre kevesebb értelme van a xeonozásnak.

(#220) Create: ha sokat cserélgetsz, akkor még tényleg kb. mindegy mit veszel, nem baj, ha nem időtálló. De én pl. nem szeretek cserélgetni. Egyedül a CPU és GPU lesz, amit tervezek a nem túl távoli jövőben lecserélni, a gép többi része mind úgy lett összeállítva, hogy min. 5 évig nem nyúlok hozzá, de ha mód van rá, próbálok kibekkelni vele 8-10 évig úgy, hogy csak min. upgrade lesz.

• Frawly

veterán

válasz andy19770128 #214 üzenetére

Ebben tényleg nincs igazad, a min. fps-t (1% low) KELL nézni, CPU és GPU teszteknél is. Sokkal fontosabb, mint a többi adat. Hiába tol le a gép 150 fps-t is, ha kritikus pontokon beesel rendszeresen 30 alá, akkor a fene ette meg az egészet.

A 0,1% low már kevésbé érdekes, az inkább teszteknél fontos, ha nagyon egál valami, akkor finoman tud dönteni.

• Frawly

veterán

válasz joey04 #188 üzenetére

De ha nem tudod mit hoz a jövő, akkor nem célszerűbb mégis olyan procit venni, amiben van tartalék? Azt értem, hogy ma még nem minden használja ki a 6 mag 12 szálat, de már eddig is javult a többszálas skálázódós a játékokban, néhány év alatt is szépen, a jövőben ennek a tendenciának a folytatása várható.

Az tényleg erős, hogy Intelt nem szabad venni. Én úgy mondanám, hogy a jelenlegi árakon nem érdemes. Hacsak nem sznob e-sport gamer valaki, aki 5 évig egyetlen játékkal tolja, ami Intelre optimalizált, és nyer vele emiatt itt-ott 10-20 fpst, 100+ fps felett. Ha viszont csökkennek az inteles árak, akkor újra kell kalkulálni az Intelt is, mint lehetőséget, szerintem sem kell még teljesen leírni őket, az árakkal bőven tudnak még játszani, hogy megérje venni.

Az AMD GCN kártyák még jó pár évig elegendőek lesznek a legújabb címekhez is. Azoknak amúgy sem a csúcsteljesítmény volt a lényegük, hanem a jó ár/teljesítmény arány. Én is ezért ruháztam be egy használt RX570 4 gigás kártyába. Ja, ma már nem nagy szám, de nekem 1080p kocagaminghez elég, és piszok olcsó volt. Nyilván egy RTX2060-nak a nyomában sincs, de nem mindenki játszik annyira magas felbontáson, high framerate-es monitoron, stb.. Ha meg majd tényleg úgy érzem, hogy visszafog, akkor lecserélem később egy újabb genes kártyára, már akkor kiszolgálja azt az alacsony árat, amiért vettem.

• Frawly

veterán

válasz joey04 #173 üzenetére

Na, már kezdünk közeledni a valós helyzet felismeréséhez. Már csak azt kéne belátnod, hogy nem tudod előre mi lesz 3 év múlva, a Ryzenben több a tartalék a jövőt tekintve.

Illetve a legtöbb embernek a középkategóriás GPU, amit mellétesz ezeknek a középkategóriás prociknak, az nem az RTX 2060, hanem a GTX 1660, vagy esetleg az RX570, RX580. Ilyen felállásban meg kb. konvergál különbség 0 fps-hez a különbség a két proci között.

• Frawly

veterán

válasz joey04 #157 üzenetére

Marginálisan hoz több fps-t az 9400F, ha egyáltalán hoz, vannak címek, amik a Ryzennek fekszenek. Ráadásul ezek a tesztek felső kategóriás GPU-val készültek, míg ezek a procik középkategóriásak, ezért általában a legtöbb ember középkategóriás GPU-val párosítja őket, ez meg még jobban lecsökkenti az amúgy is kis különbségeket, eltolja az egészet jobban a GPU limit irányába már kisebb felbontásokon is.

A 2600 egyébként nem is a játékbeli teljesítményével nyer igazán (ott csak nem marad el), hanem a sebességtöbblettel egyéb alkalmazásokban (nem játék), rendkívül kedvező árával, és hogy később jobban upgrade-elhető platform. Plusz nem lockos, nincs memósebességbeli limit, és ahogy a linkelt ausztrál videón is elhangzik, gyárilag jobb hűtővel jön, sok embernél már ezek is eleve dönthetnek.

Egyébként senki nem fikázta az Intelt, mint írtam, az ő procijaik is teljesen használhatók lennének, nem az, hogy nem menne vele semmi normálisan, hanem drága, ez az alsóbb szegmensben kevésbé markáns, inkább a felső kategóriánál nagyon szembetűnőbb. Csökkentenek is árat, mert ezt az Intel is belátta, de ez a 10-15% nem lesz elég. Nem az átlagfps-eket kell nézni, hanem a min fps + min fps/ár mutatót. Meg ugye vagyunk egy páran, akik nem csak játékra veszik. Én pl. mindenre vettem, elsősorban játékra, de linuxos kódforgatástól elkezdve videótömörítésen át minden megy a gépen. Alapvetően inkább laptopozok, de rendes játékra, meg ahol tényleg kell a kraft, oda csakis normális asztali gép, azt soha semmi nem fogja rendesen kiváltani, a laptopok mindig is erősen kompromisszumosak lesznek minden téren.

• Frawly

veterán

válasz Frawly #150 üzenetére

Annyit még mondanék, hogy egy Ryzen 1600 sem megvetendő, főleg, hogy annak még jobban megy le az ára, eléggé ár/értékarány-bajnokká kezd előlépni. Aki nem törekszik a legújabb generációra, és nem érdekli, hogy itt-ott pár százalékkal gyengébb, annak az is nagyon jó vétel, a YouTube-os videókat nézve egyre jobban veszik.

• Frawly

veterán

válasz solfilo #132 üzenetére

Szeretném majd megnézni, az egyik kedvenc YouTube-erem a csóka, fel is vagyok iratkozva a csatornájára, de erre a videójára még nem volt időm, este bepótlom. A képen máris azt látom, hogy egálban vannak, néha van 3 fps elmaradása a Ryzennek, de az most komolyan ki a rákot érdekel? Jól futtatja a játékokat és kész, a 60 fps-t mindegyik hozza szikla szilárdan, mindegy mekkora felbontást eresztesz rá. A legtöbb gamernek ez számít.

A Ryzen mellett szól a dupla annyi szál, nagyobb cache, nyitott szorzó, később is fejlesztheti az ember későbbi Ryzen generációkkal, nem kell generációnként lapot cserélni, mint Intel alatt. Meg nem érintik a sebezhetőségek sem. Én ezek miatt vettem Ryzent, most nemrég egy sima 2600-asat. Meg akartam várni a 3. gent, de gyorsan kellett a gép, és a 3. gen bejelentésére (meg sem jelent még), máris nagyot estek az 1-2. generációs Ryzen-árak. Ráérek most ezzel játszani, aztán ha majd kijön a 4. gen, akkor olcsón belefejlesztek egy 3900-ast. Nem kell sietni, jó sok évig a 2600-as is ki fog szolgálni.

• Frawly

veterán

válasz joey04 #126 üzenetére

Erről tudsz valami tesztet mutatni, hogy újabb játékokban (amik több magra is skálázódnak) a 9400F jobb? Nem 2015-2016-os játékok a mérvadóak, amik inkább az órajelre érzékenyek és nem skálózódnak megfelelően. Azért egy ilyen tesztet megnéznék, mielőtt kijelentjük, hogy gamingben nem kapták el az Intelt.

• Frawly

veterán

válasz schwartz #118 üzenetére

Így van. Nem az átlag fps-t kell nézni, hanem a 1% és 0,1% minimumokat, és az fps-nél az is fontos, hogy lényegesen nagyobb legyen, ilyen plusz-mínusz 5-10 fps 100-as nagyságrendeknél komolytalan. Nagyobb felbontásokon meg úgyis GPU limit van, nem a CPU limitál. 720p-ben meg senki nem játszik, ha ilyen bika procija van. Na meg leginkább az árat kell nézni. Az Intelnek nem is az a baja jelenleg, hogy a CPU-i gyengébbek, mert annyival nem gyengébbek, hogy használhatatlanok lennének önmagukban, hanem még sokkal drágábbak is. Ez ellen árcsökkenéssel lehet csak válaszolni, de ez a belengetett 10-15% lepkefing, min. 50% kéne, hogy újra vonzó legyen.

A tuninggal meg nem nagyon éri meg jönni, mert egyrészt a 9900k-n nem húz már senki sem sokat, gyárilag is egy tuningolt proci, másrészt meg a Ryzenek (mármint az összes, nem csak ilyen kivételes modellek) szorzózármentesek. Lehet ezt csűrni-csavarni az Intel fanboyoknak, de az Intelnek kapáltak most egy időre.

(#26) Mondi25: ez a fűtésre jók csak már fél éve is hülyeség volt. A Ryzen 1xxx sorozat két éve jött ki, és már akkor is büntetett, az Intel már ott kezdett eléggé bajba kerülni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés