Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- A szögletes Huawei órák is lebuktak
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
McCartman
őstag
Pedig pont elég, elhiheted.
Fölösleges ennyire rábuzulni a felbontás-kérdésre. -
lapartman
tag
A GN7 se semmi, de ez? Elfogadnék egy ilyet
-
dezz
nagyúr
"Van egy határ, ahol már semmit sem ér. Ezt a határt már túlléptük táblagépeknél."
Dehogy léptük át!
Ez a 300 ppi csak a belépő a magasabb minőségű szöveg-, kép- és GUI-kezeléshez, élességhez. De mint pl. korábban írtam, én egy ~500 ppi-t is el tudnék viselni, mivel jól láthatóan élesebb, mint pl. a 254.
Androidon ritkán alkalmaznak előre elkészített felbontású bitmap képeket GUI-nak. A default az, hogy vagy vektoros az egész, vagy egy jóval nagyobb képből kicsinyítik le minőségi interpolációval (így lényegében SSAA-zva) a kívánt felbontásra.
Az a helyzet, hogy a megjelenítő felbontásának növekedésével egyre kisebbé válik a képek pixel-pontos vagy nem pixel-pontos (nem túl nagy mértékben nagyított/kicsinyített) megjelenítése közötti látványbeli különbség. Ha eleve nem pixel-éles a forrás-kép (nincsenek a vonalak a pixel-határokon, stb.), akkor kevésbé nagy felbontás is elég. (Na nem a full-HD 23"-en.)
(#122) Kopi31415: A nagyobb és a kisebb betűk is akkor fognak a legélesebben megjelenni, ha pontosan oda fókuszál a szem, ahol a tábla van. Ez optikai tény. Az érzett változás az lehet, hogy nem tud teljesen odafókuszálni a szemed, de a kisebb betűknél jobban próbálkozik (jobban megfeszül valamilyen izom). A nagyobb betűket pedig akkor is ki tudod venni, ha nem tökéletes a fókuszálás.
-
El Kebir
őstag
válasz
#06658560 #122 üzenetére
ha rossz a szemed és eleve nem tudod rendesen fókuszálni (mínuszos), akkor megerőltettve, hunyorítva még egy kicsi plussz fókuszálást ki tudsz hozni, ekkor igaz amit írsz, hogy a nagy méretű betűket nem fókuszálod rendesen, mert még "látod", a kis mérethez meg extra hunyorítással (szemgolyó megnyúlik, megerőltető) kicsit korrigálni tudod a hibás fókuszt. (de a nagyméretű betűket is ennél a fókusznál lennének élesebbek)
lehet neked is kicsit mínuszos a szemed. (de ettől még nem igaz, az az állításod, hogy a fókuszálás függ a tárgymérettől)
-
El Kebir
őstag
Ami írsz gondolom, az iconok miatt kellhet, mert képeknél én se látom mitől javulna a helyzet, de szövegre, vagy újra rajzolt vonalakra, amit írtam nagyítási példát, annak működnie kell.
AA-ra meg írtad, hogy több pixel lesz a hibás átmeneti értékű, igen, dupla felbontásnál kétszer annyi, de az a kétszer annyi pixel, felezett pixelméretnél, fele területet foglalal el, tehát élesebb lesz a kép!
Csak képeknél van gond, ahol rögzítve vannak az arányok.
-
-
Suker10
tag
Végletek? Az két külön dolog. Az egyiket a felbontásra írtam, a másikat a nagyításra.
Tudom, hogy tisztában vagy vele, de lényeges a betűk megjelenítése.
Nevezhetjük nagyításnak, de mihez képest? Az a bizonyos felbontás a képek felbontása, nem a kijelzőé.(#120) El Kebir:
Értem, amit írsz. Valójában az a hiba nem tűnik el, csak nem látszik. Akkor fog látszani, ha elkezded nagyítani. Kisebb pixelek esetén maga a kép is kisebb méretű lesz. Ez a probléma.
Írok egy példát, ahol több azonos méretű, de eltérő felbontású kijelzőt kell kezelni egyszerre: Android.
Ott minden kijelzőhöz külön elkészítik a képeket: a nagyobb felbontású kijelzőhöz nagyobb felbontású képeket készítenek, kisebbhez kisebbet. Nem a kisebb felbontású képet nagyítják fel a nagyobb felbontású kijelzőhöz. Az ok? Soha nem lenne éles a kép. Hiába négyszer akkora pl. a felbontás, kisebbek a pixelek, a kép nem lesz éles. iOS-nél is ez van, pedig ott ugye a híres Retina Display dolgozik.
Amellett, hogy a kisebb pixelek bizonyos esetekben hasznosak, elég sok problémát is okoznak.
Van egy határ, ahol már semmit sem ér. Ezt a határt már túlléptük táblagépeknél. -
El Kebir
őstag
nézd ezt a képet, itt minden vonalnak recéségét a pixelek mérete adja, fele akora pixelnél fele akkora a hiba is...
végezz kisérletet négyzetrácsos füzetben
, először 2x2-es "pixelekből" satíroz ki egy 45°-os ferde vonalat, majd 1x1-es "pixelekből" egy kétpixelsoros ferde vonalat, láthatod majd, hogy a hibák mérete csökenni fog, sokkal egyenletesebb lesz a "vonalvastagság" (átlagos vastagság mindkét esetben ugyanaz)
és itt semmi mást nem csináltál mint dupláztad a felbontást. (ha meg bele kell nagyítani 50%-ot, akkor meg pláne második esetben natív marad a felbontás, míg első esetben trükközni kell)
ez egy nagyon egyszerű példa volt.
-
Suker10
tag
válasz
El Kebir #117 üzenetére
Pont arról írtam, hogy ilyen nincs. Ez lehetetlen. Hibákat eltüntetni nem lehet. Az ok egyszerű: azonos méretű nagyításnál több képpont jelenik meg. Ha ezek a képpontok a láthatósági határ alatt lennének, akkor az egész algoritmusnak nem lenne értelme, nem működne. Minél jobban nagyítasz, annál több hibát kell kezelni. Nem számít a pixelek mérete. Ez az élsimításra is vonatkozik. Kisebb pixelek esetén kisebb lesz maga a nagyítandó kép is, ezért tűnik élesebbnek. Tényekkel vitatkozol.
-
dezz
nagyúr
Látom, a szélsőségek embere vagy...
Az előbb még olyan extrém felbontásról beszéltél, ahol a még nagyobb felbontásból már semmit sem lehet észrevenni. Most meg olyan minimális felbontásnövekedésről, ami kvázi semmi hatással sincs a dolgokra.
Kellő felbontáson igenis anélkül lehet kisebb mértékű (nyilván nem többszörösre nagyításról volt szó) átméretezéseket csinálni, hogy kapásból homályossá válna a kép. Főleg, ha a képek "hagyományos" felbontásúak! De egy bizonyos felbontás fölött már az sem baj, ha azok is eleve igen nagy felbontásúak: így is-úgy is nagyon éles lesz a kép.
Ugyanez áll a nem natív felbontásra is.
Hasznos az AA, csak nem mindegy, mennyit életlenít/homályosít. A felbontás növekedésével egyre kevesebbet.
Tisztában vagyok vele, hogy a betűk már most is vektorosak. Magam is utaltam rá korábban (bitmap-es képek vs. fontok). Nem-natív bontásban azonban hiába...
(#116) Kopi31415: A fókuszálás a távolságtól függ. Lásd fókusztávolság.
-
El Kebir
őstag
valamit nagyon nem tudsz megérteni...
egyáltalán nem mindegy, hogy az átmeneti képpontok (amik az élek homályoságát adják) milyen méretűek, vagy a recés élek recéit létrehozó képpontok mérete mekkora.
ha kicsik a képpontok akkor ezek a hibák a láthatósági határ alatt lehetnek, és ezért lesz éles a kép, ezért kell a nagy felbontás, hogy a monitor pixelekből felépülő képének, a pixelek léte miatti, képhibái ne a látható tartományban legyenek.
Kopi31415
csak azt tudom már mondani, amit Schawo... nézz utána az optika alapjainak, mert nagyon vad dolgokat írsz...
(pl a szem fókuszálása nem fog attól változni, hogy a tábla alsó vagy felső sorait nézed, hiába van többszörös méretkülönbsége a betűknek) -
törölt tag
Attól függ, lehet rengeteget számít. CAD-ben biztosan. S ott pl. a kép mindig újra van számolva nagyításnál.
#106 El Kebir: saját magmaról tudom, volt ami a táblán még tökéletesen élews volt, mások meg elmosódtak szélükön, bár böven olvashatóvá váltak. pusztán azért, mert változott a méretük, másképp kellett a szememnek ´fókuszálnia.
-
Suker10
tag
Kopi31415: Igen, pontosan ezt írtam.
Sokkal jobb nem lesz a helyzet. A birkákat egyébként nem szokta zavarni a villanypásztor, könnyedén elszöknek.
Ez igaz, nem is állította senki az ellenkezőjét.
Te is tudod, hogy komplex képeket vektorosan lehetetlen megjeleníteni.
Viszont az egy mese (iPad), hogy a nagyobb felbontásnál egy kép nagyításával megmarad az élesség.
Az sem igaz, hogy a monitor nem natív felbontásában élesebb marad a kép. Ez akkor lenne igaz, hogy nem számítana a felbontás. Itt van az ellentmondás. Ha nem számítana felbontás, akkor nem lenne értelme növelni.
A raszteres grafikának pont ez a lényege, a képben nincs több információ, ezért nem lehet megfelelően nagyítani. Az interpolációs algoritmusok pedig mindig ilyen hatással járnak, soha nem lesz élesebb a kép, ez független a felbontástól. Natív felbontásnál élesebbnek tűnik a pixelek kis mérete miatt, de nagyításnál nem.
Az interpolációnál keletkező képpontokat fogjuk fel zajnak, teljesen mindegy, hogy ez a zaj mennyi fizikai képponton osztozik, nem lesz nagyobb részletesség. Ezek az algoritmusok a szem működését követik. Ez az oka annak is, hogy mindig szükség lesz élsimításra. Ez a vektoros grafikánál sem változik, csak ott nincs egy állandó koordináta-rendszer. A karakterek már régóta vektorosak (Bézier-görbékből állnak), az is, amit felnagyítottál.
Azért olyan homályos, mert nem vektorosan van felnagyítva. -
MongolZ
addikt
Szerintem egyáltalán nem rossz a youtube-os videók minősége, sőt! Ettől függetlenül én soha nem töltenék oda fel családi videókat (még listázatlanul sem). Nekem nem kell az, hogy a saját, magánjellegű videómat akárkik nézegessék... Csak a saját, otthoni adattároló jöhet szóba.
-
mzso
veterán
Attól még hulladék minőség. Abból aki olyan igénytelen, hogy szerinte helyettesíti a nagy tárhelyet nem nézek ki többet az flv-nél.
De ez csak egy dolog az ember számtalan okból akarhat nagyobb mennyiségű adatot magával hordani amire ez alkalmatlan.
"filmet meg olyat teszel rá amilyet akarsz"
Pont ez a problémás, hogy még kártyaslot sincs. -
szab.tam
nagyúr
emlékezetből nem mernék állást foglani. nem tudom.
annyira letaglózott a közelség látványa, hogy nem foglakoztam vele.viszont azelőtt volt egy jó trükk: kb. 1m-ről a megelőző 32-es 1360-nál behánytam a kockáktól. viszont ott hdmi-n fogadta a 1080-at, amit ha a játék és a gép is bírta, adott egy élsimítást.
mivel most 3 monitoron játszom többnyire, (hibrid módon), így eltávolodtam a 32-estől.
[link]
[link]
[link]
[link] -
dezz
nagyúr
Ilyen az, ha nem esnek pixelhatárra a vonalak (1% nagyítás képeditorban, élkiemelés nélkül persze):
Ez pedig itt némi aliasing (ferde vonalak úgymond fullos élességgel - AA-val nem lenne ilyen lépcsős, de ilyen éles sem):
Nos, én azt mondom, b@szott nagyok még ezek a pixelek... Mindkét irányban fele ekkora már talán jó lenne... Akkor a fenti kép is sokkal élesebb lenne, az alsó meg jóval kevésbé lenne aliasos (de akár lehetne AA-s is, nem lenne tőle életlen). Mindez ott válik igazán érdekessé, hogy pl. az egész desktop vektor-alapúvá válhatna, ahol nem kell ilyenekre figyelni, hogy a vonalak mindeképpen pixelhatárra essenek, stb. A betűk is jóval élesebbek lennének, de közben szépek is.
edit: hopsz, nem válasz akart lenni.
(#109) Vicoo: Nos, akkor lásd a "ne abból induljatok ki" kezdetű részt a #105-ösben...
-
Suker10
tag
Azt nem láttam, amikor szerkesztetted.
Ez igaz, de nem erre akartam rávilágítani.
A háttérvilágítás sokat segít.
A könyvet olyan távolságról szokták olvasni, ahol éppen élesen látszik a tartalma, ez sok mindentől függ.
Ha pl. a könyv nem tartalmaz színeket, csak a fekete árnyalatait, akkor távolabbról is éles marad a képe.
Színes képeknél romlik a szem felbontóképessége. Közelebbről azért nem jó nézni, mert a szem könnyebben elfárad és így maga az agy is sokkal jobban leterhelődik, felesleges fejmozgások jelentkeznek. A szem fáradtsága később látásromláshoz vezethet.
Azért fárad el a szem könnyebben, mert közelre fókuszálásnál a lencse alakját változtató izom túl sokat dolgozik, a rengeteg fókuszálásnál pedig az összes izom jobban leterhelődik. Hiába a nagy sebesség, a szem (a retina) a képi információt tömöríti egy veszteséges algoritmushoz hasonlóan. Tehát pl. egy homogén, egyszínű falról sokkal kevesebb információból próbálja megalkotni az agy a képet. Inhomogén kép esetén, és főleg a mozgásoknál, ez a tömörítési algoritmus nem elég hatékony, ezért sokkal több információ jut el az agyhoz. Amikor a fáradt szem küldi ezeket az információkat, jelentősen romlik a hatékonyság - az agy több felesleges munkát végez. Ilyen szempontból sajnos a folyamatos akkomodáció miatt a közelről történő olvasás is káros, legalábbis a szemre (erre sok példát láttam). -
Scoobyka
addikt
This post has been updated to with the availability of Nexus 10 at Walmart.
-
El Kebir
őstag
válasz
#06658560 #104 üzenetére
az úgy működik, hogyha éles a látásod (abban a távolságban), akkor el tudod olvasni a teljes táblát, ha valamennyire homályos (vagyis hibás) a látásod, akkor a homályosság miatt az alsó sorokat már nem tudod értelmezni.
...de attól hogy a felső sorokat még látod azok is homályosak...ezt írtam neked, hogy mindenképpen homályos lesz a látásod, ha a nézett tárgy kívül esik a szemed fókuszálási tartományán. (csak nagyobb képet még felismeresz a homályos élek ellenére is)
-
dezz
nagyúr
Nem csak a számot kellene nézni, hanem a szövegkörnyezetet is. Akkor láttad volna, hogy valaki olyan közelről sem lát pixeleket egy 24"-es monitoron. Én meg 70cm-ről is látok egy 23"-ason, pedig nem vagyok sasszemű.
"Ha nem látnánk a pixeleket, akkor nem látnánk semmit."
Köszi, most már nem halunk meg hülyén...
"Minden kijelzőnél megvan az a távolság, ahol az emberi szem már nem képes megkülönböztetni az egyes pixeleket."
De most figyelj: nem az az ideális felbontás, ahol adott távolságból még éppen meg tudja... Ha meg tudjuk különböztetni őket, akkor túl nagyok! Akkor látjuk az aliasinget a ferde vonalakon, stb. stb. stb., hadd ne írjam le ötödszörre.
A többire mások már reagáltak.
(#86) szab.tam: AA nélkül nem látod a lépcsőket a ferde vonalakon 32"-es 70cm-ről?
(#89) Vicoo: Nem arról van szó, hogy a pixelmátrixot (pixel-sorok/-oszlopok) kell látni. Hanem pl. >itt< nem látod az 1-pixeles vonalakat, pepita mintázatot?
Mondom, ne abból induljatok ki, mennyire látjátok pixelesnek az átlag PC desktopot vagy weboldalakat... Ezek a mai felbontásokhoz vannak igazítva. A vonalak egyenesek és pixelhatárra esnek, stb. stb. A betűk ClearType-osak (egyfajta AA), amitől nem aliasosak - cserébe életlenebbek. Az eredetileg éles (pixelhatárokra eső vonakakból álló) képeken (de még az átlagosakon is) látszik a zoom hatása egy browserben is, hiszen azt nem vektorosan nagyítja, mint a betűket.
(#103) MongolZ: Nyilván van egy bizonyos határa a felbontásnövelésnek, amin túl már nincs értelme, de még messze nem tartunk ott...
(#104) Kopi31415: Ez csak egy bizonyos távolsági intervallumban működik. Ha valaki nem tud 30cm-nél közelebbre fókuszálni, hiába tesznek az orra elé egy akármilyen apró dolgot...
-
törölt tag
Mert? A táblán a betűk, szimbólumok nem a méretükben különböznek összesen? nem becsapják a szemet, milyen messze vannak? Ha egy elemed nagyítás vagy más ok miatt dupla olyan vastag, akkor nem olyan a szemednek, mintha kétszer olyan messze lenne? Különben hogy lehetne a google szemüvegét megvalósítani, vagy a korábbi sisakdisplayeket, esetleg hudokat?
-
MongolZ
addikt
Igen, félreértettem... így visszaolvasva jó nagy hülyeség, amit írtam...
Azért egyben egyezzünk már meg: bizonyos nézési távolság fölött hiába nő a pixelszám azonos képméret mellett, változást nem fogunk észrevenni. Szélsőséges példa: tök mindegy, hogy a 10 méterre lévő 22 collos monitornak éppen 4K vagy 640x480 a felbontása
Na és ehhez jönnek hozzá a szubjektív dolgok: hogy ki és milyen közelről nézi a monitort... pl. aki cirka 1 méterre van a monitorától, annak nem hiszem, hogy sokat segítene a pluszfelbontás. Már csak azért, mert még hátrébb menve nekem homályosodik a kép, pedig (már) nem vagyok szemüveges, a táblán el tudom olvasni a vonal alatti betűket is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Samsung által gyártott táblágépről szinte minden fontosabb információ kiszivárgott.
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Külpolitika
- Eredeti játékok OFF topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Horgász topik
- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Kés topik
- Nők, nőügyek (18+)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- EXCLUSIVE AJÁNLAT! Dobozos új HP Omen 17 /Ryzen 9-8945HS/32GB/512SSD/RTX 4060 8 GB/144Hz/
- ThinkPad T14 Gen2 14" FHD IPS érintő Ryzen 5 PRO 5650U 16GB 512GB NVMe ujjolv IR kam gar
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A1000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- HP EliteBook 845 G9 - Ryzen 5 PRO 6650U - 16GB DDR5 - 500GB NVME SSD - Eredeti Windows 11 PRO
- Dell Precision 5550, i7-10850H, 32GB/512GB, NVIDIA T2000, 4K/UHD+/IPS, TOUCH, garancia!
- Lenovo ThinkPad T460 i5 6. GEN / 8 GB RAM / 240 GB SSD / Full HD IPS / WIN10
- MacBook Air 13-inch, 2017 i5 8gb 128gb ssd
- Medion Erazer X7819
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest