- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magisk
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csipuka
senior tag
válasz
Milestone85 #34350 üzenetére
A raspbian kitoltotte a teret az en samsung 4k tvmen.
-
azbest
félisten
válasz
Milestone85 #34362 üzenetére
nem biztos, hogy ez a kali lesz neked a nyerő, ha multimédiáznál. Ez inkább hacker toolokkal megpakolt biztonságtechnikai linux disztribúciónak tűnik [link]
Így nem szempont a video lejátszás, a gördülékeny böngésző, ami megpróbálja a pi specifikus hardvert kihasználni...
-
jerry311
nagyúr
válasz
Milestone85 #34359 üzenetére
Egy a lényeg, a torzításmentes teljes kitöltéshez 16:9-es arány kell.
Hogy utána a TV felskáláz 1080p-ről 2160p-re vagy már eleve akkor a kép, az más kérdés. 1920x1280-ból viszont vagy torzítás lesz vagy fekete csík oldalt. -
AlienM
tag
válasz
Milestone85 #34357 üzenetére
Raspbianon így:
sudo raspi-config
Advancedoptions > Resolution:
Nekem DMT Mode 82-re van állítva (1920x1080, 60Hz, 16:9)
Illetve itt is próbálkozhatsz:Advanced options > Pi4 video output:
Enable 4Kp60 HDMI
Kalin nem tudom, hogy van-e raspi-config. :/ -
válasz
Milestone85 #34357 üzenetére
#34354 !!! Kipróbátad? Vagy kali alatt ezek a parancsok is hiányoznak?
Amúgy próbáltad már a TV másik bemenetén ill. annak a menüjében álítgatni a méretet (overscan, zoom,...)
-
AlienM
tag
válasz
Milestone85 #34355 üzenetére
Szia,
Állítsd pl 1920x1080ra a felbontást, ne 1920x1280ra.
Vagy 4kra, ugyan ezekkel az eszközökkel nekem tökéletes, igaz raspbian alatt. -
azbest
félisten
válasz
Mivel a pi video drivere nem valósít meg mindenféle api-t, ami az állítgatáshoz kell, ezért nem lehet ott állítani.
Mi a tévé natív felbontása? 1920x1280? És amellett 16:9 a képaránya? A tévéknél előfordul, főleg a régebbieknél, hogy nem négyzet alakú pixelekből áll a kép. Ilyenkor még a pécék video drivere sem mindig tudja felismerni, hogy milyen felbontás és képarány kombinációt kellene használni.
A hd ready régi tévéknél meg még cifrább lehet, mert a natív felbontás például 1360x768, de úgy hirdeti a bemenetet, mintha fullhd lenne vagy épp 1920x1280, aztán a tévé torzítja olyanra, amilyenre gondolja.
A tévén magán is lehet beállítás arra, hogyan töltse ki a kép a képernyőt. Ezt aszerint kell beállítani, hogy melyik módban nem tojás alakú egy kör a képernyőn.Szóval nem ártana tisztázni, hogy milyen felbontást támogat a megjelenítő. Erre raspbian alatt van segédprogram, ami nem tudom ott van-e kali linux alatt.
A hivatalos rendszerben lévő segédprogramok és a config.txt paramétereiről van részletes leírás [link]
A tévé által támogatott módok listája így kérhető le a kétféle üzemmódból
/opt/vc/bin/tvservice -m CEA
/opt/vc/bin/tvservice -m DMTa jelenleg mód használt pedig így
/opt/vc/bin/tvservice -sHa a listákból és a tévé fizikai képességéből megvan az a mód, ami megfelelőnek tűnik, akkor a config.txt-ben a hdmi_group és hdmi_mode paraméterekkel fixre beállítható, hogy újraindítás után azt használja.
A cigam által linkelt írás végén lévő grafikus beállító program is valószínűleg ezeket kéri le / állítja be. -
válasz
Hm... Megmondom őszintén mióta LCD monitorok/TV-k vannak sose akartam eltekerni a frissítési frekit. Szerintem a monitortól kapott adatokhoz igazodik és ezért nem engedi eltekerni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest