- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
En is kiprobaltam a Pi media centert a mult heten.... eleg keves sikerrel. Ket gondom volt:
1. Az elso nap, amikor otthagytam a gyereknek, dobott valami hibauzenetet, es megmerevedett...
2. Magamnak meg nem szeretem azt, hogy egy lassu dog, ha valamit epp nincs kedve lejatszani, akkor megy a molyolas.
A gyerek a tablettel elboldogul, neki az marad, nekem meg x86 marad a media lejatszo platform. -
tvamos
nagyúr
Igen... De meg mindig ott van az usb/ethernet hulyeseg... Es irja a hardkernel team, hogy csak a keszlet erejeig... szoval, en onkabb valami mast keresnek, ha munkara kell.
Not recommended for new designs.
When the first trial batch is sold out, you can’t buy the ODROID-W anymore.
Sorry for the inconvenience -
tvamos
nagyúr
Csak annyit jegyeznek meg, ha valaki nem hasznal CPU/GPU specifikus dolgokat, akkor a Debian Wheezy alapu cuccok hasonloan viselkednek az osszes platformon, amire van ilyen port. (Pl. csomo RasPi-s vackomat tudtam tesztelni az i5-os gepemen, es a Hawkboardon is ment, sot, van olyan, ami Beagle-on. Mondjuk a GPIO nem tartozik ezek koze. De pl. a webcam, OpenCV, pendrive-ra kepek mentese, az ment.) Szoval, ha kinezi az ember, mire akarja hasznalni, pontosan, akkor lehet platformot keresni.
En pl. media lejatszonak medialejatszot vennek, (amugy egy vacak Android sticket hasznalok most,) es nem szaroznek a RasPi installalasaval... de ez csak maganvelemeny, nem vagyok erzekeny a kep/hangminosegre, nem FullHD a TV-m, es meg egy passziv hangszoro szettem sincs a szamitogephez. Tudom amugy, hogy masoknak magasabbak az igenyei. -
tvamos
nagyúr
válasz
vjozsef #8950 üzenetére
En is gondolkodtam, hogy kene a kenyersutobe egy Pi, meg hozza kamera, es az interneten keresztul nezhetnem, hogy kel meg a kenyer, meg sul... esetleg on-line feltennem a netre... fogadasokat lehetne kotni, hogy mennyi ido ultan ebred fel a gyerek vasarnap reggel a friss kenyer illatara...
-
tvamos
nagyúr
válasz
sanchomuzax #8941 üzenetére
-
tvamos
nagyúr
Nekem 800mA-es Nokia toltorol vigan megy. (Valojaban, ha nem kotok ra USB eszkozoket, a notebookom USB-jerol is megy, szoktam soros SSH-n keresztul maceralni. Mondjuk HDMI-t meg nem latott...)
(#8906) bambano válasza Warter (#8905) üzenetére
Az USB mobil toltok valojaban tapegysegek, olyan feszultseget adnak ki, ami rajuk van irva. 5V, vagy 5.25V. Valojaban ezek nem is toltok, mert sosem kotunk rajuk akumlatort tolto elektronika nelkul. -
tvamos
nagyúr
válasz
schferenc77 #8749 üzenetére
Ez jo lehet?
-
tvamos
nagyúr
válasz
schferenc77 #8747 üzenetére
Linux alatt dd...
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8655 üzenetére
Valami A10-es fejleszto panel volt kinabol.
A WIFI-t dobalta el, es csak kezzel, vagy ujrainditassal tudtam ujra csatlakozni.
Csak kb. 2 hetig volt nalam, inkabb vissza kuldtem. (Paypal miatt, hogy visszaadjak a penzem.)
Nekem megy a malna, amennyire kell, szoval jobb. Igen. -
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8613 üzenetére
Bocsanat! Ez szerint szerin nem megoldas az otletem, mert az Ethernet sem olyan vegtelen popec...
En mondjuk hardware-es vagyok, a soros portok szaman csak nagyon rovid ideig akadnek fonn. Ellenben, ha a Broadcom-nak az USB drivere a rossz, akor azzal nem tudnek mit kezdeni en sem.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8613 üzenetére
Hat annyit elertunk, hogy en mar hozza merek nyulni ilyesmi dolgokhoz, es nem bamulok ilyedten a munkahelyen, hanem ha mondjak az okosok, hogy "aaaa... csak belepsz putty-al, ez az, su-, meg nezd meg hogy megy a screen, tudod, bla-bla! Egyszeru!" Szoval ilyenkor hozza merek nyulni, esetleg kerdezek toletek. Education...
De azt sajnalom, hogy te rosszul jartal jelen esetben!
A fiam jart ugy a multkor, hogy veletlen olyan csokit vittem neki, amibe ez a hulye sved sos fekete cukor darabok volttak belerakva. Na, az az o sztenderdjeinek sem felelt meg.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8611 üzenetére
goal is to advance the education of adults and children, particularly in the field of computers, computer science and related subjects.
No offense please! Nem genyo akarok lenni, csak ez van a honlapon.
Amugy szerintem, ha otthon teszteled, es par napig megy siman, akkor nagy baj vele valoszinuleg nem lesz!
Jut is eszembe... minek neked USB ra? Nem tudom, milyen kartyakrol van szo, de sok soros portos kartyaolvaso letezik, akkor neked nem is kell az USB semmire. (Nekem siman jol meg a soros interface.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Mutterbever #8593 üzenetére
Lehet, hogy ezek a "fejlesztoi" panalek jo kihivasok, de a te felhasznalasodra (hasznalni, es nem kiserletezgetni) lehet hogy egyszerubb, ha az a legnagyobb kihivas, hol vezesd el a tapkabelt... Ha nem kell az excel, en ilyet vennek. (Amugy lehet, veszek is, mert a Pi-nak az en felhasznalasomban 4000 ms a latency-je, nekem az nem tetszik.)
(#8595) vjozsef válasza Mutterbever (#8593) üzenetére
Azert ez a board nem olcso... 30? -
tvamos
nagyúr
válasz
Mutterbever #8585 üzenetére
Inkabb valami Androidos stick, RK3188-al, szerintem. Azon megy a hw gyorsitas, meg mindenfele nyalanksagok.
(#8587) vjozsef válasza weiss (#8581) üzenetére
Nekem egy kierdemesult notebook taprol (vagy akkupack-rol megy 16Wh) es ilyenem van hozza:
Teljesen jo....
Ja, es mindent osszeforrasztottam. -
tvamos
nagyúr
26 ojro a B+... az jo ar?
-
tvamos
nagyúr
No, levezetes keppen keszitettem egy Knight-RasPi futofenyt...
-
tvamos
nagyúr
válasz
steveetm #8543 üzenetére
No itt a lnyeg:
de nem bíznék rá semmit őrzésre, ami a router áránál értékesebb.
Akar megpiszkalt router, akar Raspberry Pi, akar mi...(#8548) vjozsef válasza zsepii (#8518) üzenetére
Nekem siman megy, hogy a fenykepeket keszit a RasPi, es a NASra ment, WiFi-n.
De nem biznam ra az ertekeimet. Arra ott a biztositas.Viszont a motion meg mindig nem megy gyorsabban, csak kb. 1 fps...
-
tvamos
nagyúr
válasz
steveetm #8542 üzenetére
Egyébként Synology NAS-t mondanám én is, de ott elég erős kontra, hogy kamerákhoz a NAS-on felül kölön licencet kell venni
Az már biztos nem a baráti árkategória.
Ugy emlekszem, az enyemnek azt irja a hasznalatija, hogy 2 kamerara a license ingyen van. Erdemes ennek jobban utana nezni, pontosan hogy van! Jahhh... es instant megy, nem kell hekkelgetni, ami azert kellemetlen, ha ott egy "megrendelo", es a fejed uti. Es akkor hiaba mondod, hogy a gyari rendszer 5 milla, ez meg 50 ezer, nem nagyon erdekli!
-
tvamos
nagyúr
Synology NAS-ok tudnak USB-n webkamerat, IP kamerat kezelni, sot, talan az uj firmware meg usb-s GSM modemet is kezel... de mar ez sem ipari cucc.
Hasznalt PC? Ennyire arerzekeny a projekt?
Akkor lehet jobb olyen usb routert keresni, ami moddolt firmware-rel tud webcam-t kezelni, az eleg stabil tud lenni. Bar bevallom, meg nem probaltam elesben.
-
tvamos
nagyúr
Becsomagolam, felmasoltam fileszerverre.
Utana letoltottem a raspbiant.
Utana rajottem, hogy nem irtam fel, hogy tudom beallitani a smabat.
Vissza masoltam a file szerverrol a regi mentest, de mar nem sikerult kitomoriteni.Akkor gondoltam megkerdezem, lehet-e legkozelebb ugy menteni, hogy rogton be legyen tomoritve.
-
tvamos
nagyúr
válasz
moli.hu #8528 üzenetére
Az a bajom ezzel a tablazattal, hogy ezt irja:
Name: dd (Unix)
Mount or extract: no
Ha dd-vel mentem, siman lehet mountolni. Igy hogy ertelmezzem ezt a tablat?
Ezzel nem nagyon vagyok kisegitve... nem is ertem mit akar.
File-based transfer, (as opposed to sector-by-sector transfer,) involves opening all files and copying their contents, one by one. It requires the cloning utility to have a knowledge of the file systems on the source disk. The target disk's layout may not resemble that of the source disk. -
tvamos
nagyúr
Ti hogy szoktatok menteni a RPi flash-t?
Gondoltam lehuzom dd-vel, de az nem tomorit... -
tvamos
nagyúr
válasz
Cyber_Bird #8516 üzenetére
320x240 10fps
(#8517) peter9228 válasza tvamos (#8515)
Peppermint OS, az majdnem ubuntu. -
tvamos
nagyúr
Na! sikerult szepen kiforrasztani azt a video csatlakozo bumszlit.
-
tvamos
nagyúr
Meg lehet ugy hekkelni a hang kimenetet, hogy ultrahangot is ki tudjon tolni?
-
tvamos
nagyúr
OpenCV-vel probalok nyomulni a RPi-n... de nagyon lassu. Hogy tudom azt megnezni, hasznalja-e az OCV a GPU-t?
-
tvamos
nagyúr
En meg mindig csak "kihuztam".
-
tvamos
nagyúr
Gondolom, valami olyasmi lehet, hogy 3 jelvezetek van, meg egy kozos, mint a stereo headseteken. A fenykepezo gepemhez is olyan csatlakozo van. (Az meg raadasul 2.5mm-es is.)
(#8445) azbest válasza tvamos (#8444) üzenetére
Bocs, atgondoltam, es tulajdonkeppen informacios kijelzoket, mintaveteles tesztberendezeseket meghajtani, meg hasonlokat nem kell ennel komolyabb dolog. En rogton gepvezerleseket ertek az ipari felhasznalason, ahol a biztonsag meg a valos ideju beavatkozas kell. -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8434 üzenetére
Meg soha ki sem probaltam ezeket, amiket emlitesz. Ilyen forman hidegen is hagy.
(#8437) vjozsef válasza tvamos (#8433) üzenetére
Nem volt meg ilyen gondom... Van hdmi-s stickem, lenyomja a broadcom csipet siman.Nekem a GPIO-k hianyoznak, a compute module-t varom nagyon. Majd suszterolok sajat i/o module-t, ha kell. Vagy csak raforrasztom a kabeleket. Nem tudom...
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8432 üzenetére
Nem sok minden...
Nincs kompozit video... Nekem tetszik, hogy tettek ra normalis rogzito furatokat.The most obvious changes are :
40 pin GPIO header
4 USB ports
Removed composite video port
Power socket moved to same side as HDMI port
Redesigned power regulator
4 mounting holes
MicroSD card slot
It isn’t called “Model C” -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8417 üzenetére
Mind ugy megy, szereny velemenyem szerint...
Legalabbis en nem telepitettem semmit, sehova. -
tvamos
nagyúr
Szertnem a pi /home/pi konyvtarat megosztani halozaton keresztul a gepemmel.
Ezt a leirast kovettem, de nem sikerul.(#8409) wassermann válasza hamham (#8406) üzenetére
Egy szoveges konzolra jo lehetne... -
tvamos
nagyúr
Lehet, hogy erdemes nezni valami olcso TV boxot.
Radugod TV-re beallitgatod, es az is megy utana TV nelkul.
(Csak kell a TV, amig elinditod az SSH-t.)
Ezek kisebbek, mint a RasPi, benne van a WIFI, jack audio, pofas doboz...
Es persze filmezni is lehet rajta, vagy amit akarsz.Ezek a fiuk kenik vagjak a temat, tuti segitenek.
Jut is eszembe...
Raspberry Pi COMPUTE MODULE
Raspberry Pi HACKABLE CAMERA
Nagyon tetszik ez az uj compute module. Integralt eMMC-vel. -
tvamos
nagyúr
válasz
steveetm #8366 üzenetére
Az RPi GPIO-jat semmilyen messzire ne vezesd, foleg 230-as kabelek kozeleben. Kapcsoltass a kis relekkel 12V-ot, azt vezetheted 40-50m-ert. Oda meg 12V-os magneskapcsolo...
(#8364) vjozsef
Ez nem biztos, hogy egyszeru lesz, mert nem tudod a kodolasat a meglevo szenzoroknak. Csinalhatsz arduinos szenzort, az vicces... (Vagy valami klafa MSP430-ast. Apropo MSP430... a MSP430 Wireless Development Tool olcso is, tudod tesztelni PC-n, ha atdugod az USB-t az RPI-be, akkor ott tudod folytatni a fejlesztest.... nem probaltam meg, csak PC-n.) -
tvamos
nagyúr
Soros terminalt hasznalok (putty). Ha eldobja a kapcsolatot a PC a RPi-vel, vissza lehet valahogy szerezni?
-
tvamos
nagyúr
Hasznalja valaki a RPi-t aksirol?
Az erdekelne, hogy egy szimpla LiPo cellarol 3.7-4.2V elmegy-e, az 5V helyett.
Nem tudom, kell-e valaminek a panelon az az 5V... -
tvamos
nagyúr
At tudom valahogy iranyitani a serial console-t az USB portra? Valaki csinalt mar ilyet?
-
tvamos
nagyúr
Hasznal valaki ser2net-et SSH eleresre? Nem sikerult meg beallitanom rendesen.
Jo lenne, ha az USB porton menne, nem tudom, az megoldhato? -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
En is lottem magamnak egy PI-t, de nem sikerul "beinditanom".
Egyenlore az USB (micro) portjan kap aramot, meg routerre kotottem az RJ45-on.
Sajnos az routeren nem latom, sehogy sem.
(Ugy kaptam, hogy tuti ment, SSH-val mokoltuk a szeminariumon.)
Mi lehet a gond?
(Ugyan ezen a kabelen szamitogep gond nelkul csatlakozik netre is.)
Kosz a segitseget elore is! Udv, Tomi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest