- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Rendkívüli terméktámogatást ígér a Nothing
- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
válasz
MaCS_70 #23389 üzenetére
Az talán csak akkor lesz aktiv ha egy mappát megjelölsz sorozatok tartalommal, tehát a tvdb-vel, mondjuk. Én legalábbis így vettem észre. Nekem van egy fő mappa, azon belül filmek, mese, sorozat, stb. A film mappánál tmdb, a sorozatoknál meg tvdb tartalmat adtam meg és akkor lett sorozatok menüpontom is (főmenüben is).
vagy nem erre gondoltál?
-
Flowtation
őstag
válasz
schferenc77 #23264 üzenetére
Szia!
Nekem az lg tv távjával az ok gombbal jön elő ez a menü.
A pi-t CEC-en keresztül használod? Mert ha nem akkor a kodiban ki lehet kapcsolni ezt a funkciót. Esetleg a projektor beállításaiban nincs olyan funkció hogy ne kapcsoljon be a rádugott hdmi eszköz bekapcsolásakor?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Libreelcnél, a beállításokban, a frissítésekhez elég ha bekapcsolom az automatikust? Arra vagyok kiváncsi, h okoz e galibát és érdemesebb esetleg kézzel megoldani? A kodit hol lehet ugyanígy frissíteni? Netán a kettő együtt megy?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Pi1 B verziót használok. Tegnap filmnézés közben egyszer csak kiirta, hogy hdmi cec kapcsolat megszakadt. Nem nyúltunk semmihez és nem is segitett semmi csak a táp ki-be. Ez mitől lehet szerintetek. Libreelecet használok. Más gyanús dolgok is történtek, még OE alatt, lehet hogy kezd meghalni a PI? -
Flowtation
őstag
Köszi srácok, ezt is megtapasztaltam. Majd holnap ránézek a dugozásra, hátha azt rontottam el, meg mondom az a kábel egyszerűbb is, nagyon könnyen hajlik, alig tudtam sorba rendezni a szineket.
Arra még tudnátok választ adni, hogy soft reset után, miért nem tudok nyelvet választani? Csak az angol van az international menüben.
-
Flowtation
őstag
válasz
azbest #22603 üzenetére
Szia!
Megoldódott, volt itthon 30 m másik kábelem, tömör, azt újradugóztam, az 568A szerint (mert ezzel kötöttem be most egy komplett termet a suliban és jó) (ami most nem ment az B verzió, figyeltem, h úgy kössem be, persze lehet h nem lett jó) és simán megkapta a címet. De azért még nem értem, hogy ha a laptopnak jó akkor a pinek miért nem. Mindegy, majd veszek még dugót aztán méretre igazítom. Egyébként az elvileg rossz kábel valami silány, alig tudtam ledugózni, amit meg megcsináltam az tömör réz, sokkal könnyebb dolgozni vele. Szóval lehet, hogy elkötöttem. Olvastam olyat, hogy ha elmegy egy érpár, még jó lehet, de áthallás, jelkésleltetés, stb léphet fel. Ez igaz? -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
A következő problémába futottam. Áthelyeztem a routert és a modemet a garázsba, mert oda tervezek egy omv-os szervert. Ezzel semmi gond, bekötöttem a kábelt, modemet, routert, úgy ahogy volt, net van is mint látható, erről írok. Le kellett húznom egy kábelt, ami a málnáé volt, de mivel a csati nem fért ki a lyukon, újra kellett dugózni az utpt. Ez is ok, színhelyesen csináltam, abból kiindulva, hogy a laptop simán kap dhcp-n ip cimet. Itt a gond, hogy a málna viszont nem, az istennek se, sőt még mac cim szűréssel beállítva sem!! 3-4 ezerszer már újrainditottam, volt soft reset, azzal csak annyit értem el, hogy nincs magyar nyelv, a többi változatlan. Mi lehet a gond szerintetek? Az tudtommal nem lehet, hogy esetleg egy érpár felcserélődött, mert a laptop megy simán, vagy mégis?
A málnán is kell fix ip, ha a routeren beállítottam a reserved ip-t a mac cimre?
Simán ment minden és ezt meg egyszerűen nem értemMásik kábel próba lesz még most, de nem tudom...
-
Flowtation
őstag
válasz
Spuri2000 #22549 üzenetére
Most újraindítottam a pit, erre belépett de minden meg lett osztva, kapásból az egész D meghajtó.
Megosztás mappa megosztás2 névvel, meg ilyenek. Most leformázom a D-t, aztán újra próbálkozom. Egész egyszerűen nem értem miért van ez. Mondjuk gyanús nekem, hogy otthoni csoportot ir a megosztáshoz, de pl munkacsoportot nem tudok hozzáadni.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Légyszi mentsétek meg a gépem attól, hogy miszlikbe törjem.
Adott egy frissen telepített win7. Egyetlen felhasználó (admin), jelszó nélkül. D meghajtó, rajta letöltések mappa. Mappa jobb klikk megosztás, stimmt, mappa megosztva. Pi-n video hozzáadása, smb->workgroup->admin-pc és itt jelszót kér, de annak a magasságos jó Istennek se fogad el semmit. Beállítottam egy jelszót az adminnak, levettem a megosztást majd újra megosztottam, sőt már a mindenki is benne van a megosztásban, megosztások jelszavas védelmét kivettem, újraindítottam kb 50000x, de ezek egy lyukas fingot nem értek.Mi a túró baja van szerintetek? Nem hiszem el, hogy egy egyszerű megosztást nem lehet elintézni. Win10 alatt semmi gond nem volt, megosztottam, pi-n megadtam a felhasználó,jelszó párost, és ment.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ma váltottam openelecről librelecre, pi1-en. Eddig minden jó, bár a LE oldalán megvicceltek egy kicsit. Annyit szeretnék kérdezni, hogy a Leopold RPi config addon jó erre is vagy csak az OE-re? -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
T-s sat tv szolgáltatásunk van itthon. Lehet, hogy hülyeség, de ha veszek dvb-s (2) tunert, akkor tudom használni a Pi-vel és ki tudom váltani a set-top boxot? Mi a helyzet az előfizetői kártyával? Azt ilyen esetben is a tv-be kell tenni? Vagy van olyan tuner, ami tudja fogadni?
Csak elmélkedem egyébként, nem olyan életbevágó kérdés, mindig azon agyalok, hogyan lehetne minimalizálni a tv körüli dolgokat. -
Flowtation
őstag
Nézd én csak egy mezei felhasználóként kérdeztem, azt hiszem nem nincs szükség ilyen lenéző megnyilvánulásra. Én úgy gondolom, fogékony vagyok a technikai magyarázatokra, de ha megkérdezel egy teljesen mezei usert, akkor ugyanilyen felháborodott lesz és azt mondja, h ez egy sz@r.
Már megbocsáss, de én egy szóval sem mondtam, h ostobák, az ilyen kép nyilván csak ilyen ostobáknak jelent információt, mint én. De azért egy film bevételei nem csak a mozis bevételből származnak úgy gondolom, azért nálunk fejlettebb országokban jelentős lehet a dvd bevétel is. Az igaz hogy sosem vettem eredeti dvd-t, szóval nem tudom, h azon milyen lehet. Nem azért torrentezek mert egy k.csög vagyok, azt hiszem ezt nem kell ragozni. De ha Te megveszel egy dvd-t és azon ott a fekete sáv akkor Te nem lennél bosszús?
Vagy legyen az a magyarázat, hogy vegyen mindenki 21:9-es kijelzőt?? Ok elfogadom. Persze a 4:3 után vegyen mindenki 16:9-et, szóval...az üzlet az üzlet.
-
Flowtation
őstag
válasz
Beni2360 #21954 üzenetére
Feltételezem, hogy panoráma felvételben készült, viszont a megadott 16:9-es arány valóban annyi volt, tehát kitöltötte a rendelkezésre álló helyet. Mivel így láttam, nem tudom mennyit vágtak le belőle, ezért a "nem von le a komfortérzetből". Olvastam cikket, ebben van benne azt hiszem, amit te is mondtál a mátrixról, pl.
Erre gondoltam a segédkeretnél, h lássa a rendező mit vesz fel így s úgy:
-
Flowtation
őstag
őő, lehet, hogy hülyeséget írtam...
Nekem mezei felhasználónak nem egyértelmű, hogy otthon sokan használnak 21:9-et, de simán el tudom képzelni. Számomra jobb lenne a tudat, hogy 16:9-ben nézem, és nem érdekel hogy le van vágva.
És igen, az új mad max-et "rendes" 16:9ben néztem meg, akkor biztos levágtak belőle, de ez nem von le semmit a komfortérzetből. És ha van a kamerákon (régen volt) 4:3 és 16:9 segéd keret a felvételhez, akkor azt sem értem, miért nincs megoldva ez az ultra széles vászonnal is. Vagy megoldott?Inkább vágja le, mintsem kipótolja.
-
Flowtation
őstag
válasz
hpeti2 #21925 üzenetére
Köszi a választ!
De akkor mit lehet tenni? Egyszerűen bele kell törődni? Eléggé bosszantó, hogy azért vesz az ember új és nagyobb tv-t, hogy kihasználhassa az előnyeit, erre van egy ilyen bicskanyitogató dolog...A nagyításokkal meg nem megyek semmire, mert az már ugye levág a képből v torzít...A másik meg, ha egy filmet ki tudnak adni valós 16:9-ben akkor egy másikat miért nem?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Adott egy film,nfo szerint fhd 1920x1080 képaránnyal. A pi is ilyen felbontáson megy, a tv lg632v normál, 16:9-es módban van. Még tudnátok mondani h akkor most mégis miért van alul felül fekete csík? Kamu az nfo vagy valami más a gond? Eddig talán egy filmet sikerült találnom ami rendesen, teljes képernyősen ment. Direkt néztem h a képarány jó legyen. Azt régebben kibeszéltük itt, h van valami mozis arány ami sok filmnél megtalálható y de most itt nem erről van szó. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Félig off kérdés:
Ha a tv-ben van DVB-T2/DVB-C/DVB-S2 stb, akármilyen tuner akkor nekem nincs szükségem ilyen usb-s megoldásra ugye? Vagy azért jobbak (valamiben) ezek a cuccok? Vagy a málna miatt jobb igy nézni a tvt? Szeretném kihasználni a tv-m adta lehetőségeket, ha már egyszer tudja. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Újra kellett raknom a laptopomat, amin ubuntu 14.04 volt. Ott valahogy sikerült beállítanom a samba megosztást, de most nem birok vele.
Addig eljutottam, hogy samba telepités, a conf fájlba beraktam a megosztást, de a málna nem enged be, azt irja kell a jelszó. Valami rémlik, hogy kellett felhasználót is létehozni a sambahoz, de azt már nem tudom, hogyan kell.
Valaki tudna segiteni? -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ez az okos/buta töltő dolog érdekes kérdés. Én is azt akartam kérdezni, hogy mitől függ? Nekem van itthon a tabhoz, az ecigim aksijához, egy régebbi sony ericcson adapter illetve egy pcx-ről rendelt usb-s töltőm is. Mind olyan, hogy kell bele külön kábel. Van itthon két db ilyen kábelem és az érdekesség az benne, hogy a kábel1 semelyik töltőadapterrel sem tölti a telókat, tabot (a cigis akksit igen), viszont a pihez simán működik bármelyik adapterrel. A kábel2 viszont jó mindenhez (a kábel2 samsung a kábel1 noname). Ez mitől van?
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #19546 üzenetére
Koszi, megtalaltam a pontokat, holnap ra is merek.
azbest(19555)
Nekem b+ van megis van rajta meropont. Vagy ettol felfele vettek le? De akkor ez nem is ad kozelitoleg sem helyes erteket? Mi az a charger doctor?
Mas.
Talaltam az rpi config misc reszeben olyat,h gpu memory in mb (512), ez azt jelenti ugye,h 512-boi mennyi a video memoria. Ez mire valo, marmint mit lehet ennek valtoztatasaval elerni.(Bocs az ekezetekert)
-
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ha már itt ez a táp vita. Hogyan tudom kimérni. hogy mennyit ad le a táp amit használok? Van multiméterem, de én nem nagyon értek hozzá, hová kell állítani...(elektromos cigihez használom csak)
-
Flowtation
őstag
válasz
sirarcheer #19351 üzenetére
Én pi1 b+-on használom az aenon nox-ot. Nagyon szépen fut, legalább úgy mint a confluence, azt hozzá kell tennem, hogy, hogy húzva van a málna, high módban megy. Most volt nálam egy htpc, azon meg transparency volt, az is jól néz ki, de ott mindenféle csillivilli mozgó hátterek meg ilyesmik voltak.
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #19298 üzenetére
Szia!
Megmondom őszintén, amikor használtam még régi crt tvm volt, ott a második bemenet 3 db rca volt, egy kép és a hagyományos fehér-piros sztereo hang. Ezeket egy mezei jack-RCA kábellel kötöttem össze (a hangot) és működött minden szépen. A video jelet pedig egy sima RCA-RCA kábel segitségével oldottam meg. Ezekhez nem kellett mókolnom a beállításokban.
-
Flowtation
őstag
-
Flowtation
őstag
Szia!
Sikerült megoldanom végül is, de én is tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy miért nem ment egyszerűen. Egyébként amit javasoltál hálózati hely hozzáadásával oldottam, meg, de addig nem ment amig nem adtam jelszót a samba useremnek. Pedig a megosztást mindenkinek hozzáférhetővé tettem irás-olvasásra.
(egyébként ha valaki küzdene még ilyennel, nem kell megadni a teljes elérési utat, csak smb://IP/megosztásneve formátumban. Én ezt nem tudtam, 20percet bajlódtam a teljes út beírásávala tv távjával....)
De, mint irtam is gyanús ez nekem, mert win alatt szakasztott ugyan ez a problémám volt...
Az openelec nincs fix ip-n, csak a laptop, meg a nas. Érdemes az otthoni eszközöket fixre rakni (telót, tabot is)?
Viszont most minden alkalommal meg kell osztanom a mappát a mintben, ezt lehetne valahogy rendszeresíteni? -
Flowtation
őstag
Nos, akkor megnyugodtam, hogy mégsem én vagyok a leggyengébb láncszem. Egyébként érdekes, de pont ez a hiba volt nálam win7 alatt is, de ott annyi különbséggel, hogy a win nem látta a megosztott mappákat (nas). Többek között e miatt is váltottam linuxra, de úgy néz ki cserberből vederbe esete áll fenn. Egyébként gyanakszom a dugesz77 által emlitett router problémára is. Ugyan nekem nem 1043 van, hanem mr3220, most raktam vissza a gyári firm-öt, mert előtte openwrt volt, de arra meg nem birtam dlna-t heggeszteni. Kevés volt a hely rajta. De gyanúsan viselkedik néha.
Egy szó mint száz, megnézem amiket még említettél, aztán remélem a kézi csatolás menni fog.
Bár nem szorosan ide tartozik, de a mint mindig elfelejti a megoszott mappát, ha újrainditom. Hogyan tudom rábirni arra, hogy mindig megossza inditáskor?Köszi az eddig rámszánt időt!
-
Flowtation
őstag
Szia!
Igen, most már nincs hiba. a pingelés is megy, a lookup megy a laptopról és visszaandja a pi ip-jét, forditva nemm, mert a pi-n ismeretlen parancs...Viszont igy sem látható a megosztása kodiban. Ha rámegyeke, hogy videó hozzáadása -> windows hálózat (smb) -> csak a nas jön elő, illetve a workgroup, abban meg csak az openelec van... -
Flowtation
őstag
Szia!
az rlimit maxot megcsináltam.
Ha sshzok a pire és megpingelem a laptop ip cimét akkor jó, de ha a nevét akkor nem. A smb.conf-ban a wins=no ki van kommentezve:# wins support = no
; wins server = w.x.y.zezek vannak a global részben, wins cimszó alatt.
Az nmblookup-ot a laptopon kell futtatni ugye? Milyen kapcsolóval kell futtatni? -
Flowtation
őstag
No ezeket kaptam vissza:
Bocs a hosszért!
testparm:
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[LAPTOP]"
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitionssmbclient:
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 4.1.6-Ubuntu]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
IPC$ IPC IPC Service (lorinc-Lenovo-G585 server (Samba, Linux Mint))
print$ Disk Printer Drivers
LAPTOP Disk
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 4.1.6-Ubuntu]Server Comment
--------- -------
lorinc-Lenovo-G585 server (Samba, Linux Mint)Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUPping:
PING lorinc-Lenovo-G585 (127.0.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from lorinc-Lenovo-G585 (127.0.1.1): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.057 ms -
Flowtation
őstag
Szia!
restart volt, laptop is, pi is, samba is. Ezt raktam be a smb.confba:
a workgroup az egyezik.
[LAPTOP]
path=/media/lorinc/ADAT_2/
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755ezt a share def részbe raktam be a [printers] rész elé. pontosvesszők nélkül. A "laptop" a mappa neve amit megosztottam a fájlkezelőben, és az adat_2-ben van.
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #18950 üzenetére
Szia!
Köszönöm a súgót. Megcsináltam lépésről lépésre, de nem működik. Mindent a leírás szerint csináltam, mégis a kodiban csak az openelec van a samba megosztások között.
Mit csinálok rosszul?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ubuntu alatt ha megosztok egy könyvtárat, azt hogyan tudom kodi alatt belőni? Mert tegnap sehogy sem sikerült...nfs-hez és samba-hoz is kell ubuntu alá csomag, jól gondolom? Sima hálózati hely megadása meg nem működött...
ja, és továbbra is fennáll az ébresztés problémája...pedig a képernyőkímélőt kikapcsoltam. De ma megpróbálom, hogy telefonnal vagy tablettel megy-e.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #18841 üzenetére
No, a puding próbája az overclock,
felhúztam high-ra, eddig megy. Letöltöttem a metropolis skint, elég szépen viszi. Viszont néhány helyen nincs ő betű, pl a nap kijelzésnél, meg pár menüpontban.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Lehet már kérdeztem: használja valaki a pi1 b+ verziót húzva? Én most mediumra állítottam, de szeretnék kipróbálni más felületeket is, ezért gondoltam, hogy felhúznám egyel nagyobbra. Járható út?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Még mindig kinlódok a pi felélesztésével a képernyőkímélőből. Az alvó mód nincs engedélyezve. Ha kikapcsolom a képernyőkimélőt akkor jó lesz? Esetleg keymap editorban nem lehet beállítani gombot ébresztésre?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #18706 üzenetére
Ma reggel meg ment második gombnyomásra...
Nem kapcsoltam be az alvó üzemmódot, mint azt fentebb irtam.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
CEC-el használom a Pit, openelec-el. Olyan problémám van, hogy ha bekapcsol a képernyővédő, akkor nem tudom feléleszteni, mert csak a tv reagál a gombnyomásokra. Vagy kiírja a bemenetet, hogy éppen min áll, vagy nem csinál semmit. Áramtalanítani kellett a pi-t, csak úgy lett jó. Ez most tv(távirányító) vagy málna probléma?
-
Flowtation
őstag
válasz
Keef_Lee #18669 üzenetére
Szia!
Ha a noobs-os kártyára akarsz írni akkor le kell tölteni egy img fájlt, olyat amit használni szeretnél, osmc, rasbian, openelec,stb, arra kell figyelni, hogy a málnád verziójának megfelelő img-et tölts le. (pi1 vagy 2) Ezekben benne van a kodi. Én rufust használok, ezzel eddig mindent sikerült kiirni bootolhatónak. Ha kész, csak berakod a málnába, áram alá helyezed és indul is. Innentől kezdve van még pár beállítás, de maga a pi használható. Ha cec kompatibilis a tvd, akkor távirányító sem kell, elvileg megy a tvjével. -
Flowtation
őstag
válasz
sirarcheer #18654 üzenetére
Szia!
A pi2 más architektúra, szóval nem elég a kártya csere, ha jól tudom. Másik img fájlt kell letöltened, olyat ami a pi2 höz való. Azt kiirni a kártyára és igy lesz egy szűz rendszered, arra aztán mehet a többi kieg amit irtál.Itt a raspberry buildsnél meg van különböztetve, hogy melyik tipusod van és akkor ahhoz valót kell letölteni.
De javítsatok ki ha hülyeséget írtam.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy most másolgatok a hálózaton keresztül, a laposról nasra, zsir új linux mintel, wifin keresztül 2 MB/s-el, kábelen meg 8 MB/s-el... szóval a wifi az szűk, és ugye tudjuk, hogy nem annak kell szűknek lennie, hanem...Bár azt hozzá kell tennem, hogy laptop megosztásról a sima sd filmek mentek szépen. De ha már közben elindult egy letöltés akkor az is hajlamos akadni wifin.
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #18612 üzenetére
Köszi!
Akkor egy 2015-ös tvvel nem kell ezekkel a beállításokkal foglalkozni, jól értem?
Más: tegnap észrevettem, hogy elmnet a képernyő felbontás desktopra. beállítottam az 1080p-t, a képfrissítés pedig 59,94 lett, gondoltam átrakom 60 hz-re, de akkor visszaáll a felbontás desktopra. Ez normális viselkedés?
Pi1 b+ -on 5.0.8-at használok.
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #18606 üzenetére
Szia!
Ez mit takar? Mármint mit lehet elérni ezekkel a beállításokkal?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #18463 üzenetére
Sziasztok!
Még várnék választ az előző hozzászólásomra, illetve lenne egy új kérdésem is:
Használja valaki a pi1 b+-t húzott procival? Tegnap felraktam a cigam fórumtárs által ajánlott rpiconfig addont és belőttem medium húzásra. Szépen megy, szerintem gyorsabb lett a menükezelés, igaz a filmek közötti görgetés nem (talán). Ma kipróbálom a médiatár beolvasást is. A tv távval használom egyébként. Bírja ezt a húzást hosszú távon a készülék?
Köszi!
-
Flowtation
őstag
'stét Uraim!
Nagy kapkodásomban a távirányítóm piros gombjára raktam a context menü (C) gombját, amin előtte valami pvr ügyfél akármi huncutság volt. Persze mindig azt irta ki, hogy nincs pvr ügyfél. Kérdem én, hogy mi a csuda ez a pvr és okoz e gondot, hogy igy állítottam be?
Köszönettel:
maradtam -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Több kérdésem, problémám is lenne. Először is, mivel voltak a minidlna-val gondjaim, úgy határoztam, hogy a pi1 marad médialejátszó, a nasok pedig simán megosztanak. Az egyik gondom az (kicsit off), hogy hiába csinálom a meg a nason a megosztást és adom hozzá pl az admint, a windowsban nem érem el a könyvtárat. Ez ugye azért lenne fontos, hogy tudjak oda másolni egyből. Most úgy oldottam meg, hogy felcsatoltam hálózati meghajtóként a mappát. Egyébként a pi-n be tudtam állítani a forrást, simán. Viszont kért felhasználónevet és jelszót, ezt hogyan tudom kikapcsolni? (az admin és a guest user is iró/olvasó a megosztáson). (ib-nas-4210b a nas tipusa).
A másik, már ontopic kérdésem: tegnap akadt a lejátszás. Először azt hittem, azért mert aludt a nas és várni kellett amig felpörög, de ezt nem tartom valószínűnek, mert ugye ment a film kb. 2 percet. Aztán különböző időközönként csinálta, egyszer áramtalanítanom is kellett a pi-t, mert fekete képernyő volt csak. Érdekesség emellett, hogy elkezdtem másolni a nasról a laptopra, közben ment a lejátszás és akkor bezzeg nem akadt...
Egyébiránt a most ha letöltök valamit, az egyből a nasra megy, nem tudom számít-e ez.
Ez miért lehet? Van valami szerkesztési lehetőség, akármi amit alkalmazni kell?Pi1 b+-t és 5.0.8-as openelecet használok, kábelen van minden.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Nem sikerült a fstabos mountolás. A pi.ip:8200 as parancsra azt kaptam, hogy nincs egy fájl sem az adatbázisban. Ha külön mountolom fel akkor meg jó. De nem érdekes, mert említettem, hogy a tv nem látott eddig két filmet a háromból. Akkor abban maradtunk, hogy a tv médialejátszója nem ok. De tegnap átmásoltam pendrive-ra az egyiket és simán lejátszotta...
Szóval lehet, hogy maradok annál a megoldásnál, hogy a pi lesz a medialejátszó, a nasok meg simán megosztanak. Ami viszont lényeges, és most már ontopic: a tvből ki kell húznom a netet, mert kell a pinek. Viszont így nem tudunk youtubeozni a tv, a saját beépített progjával. Azt kérdezném, hogy lehet a pivel - kodival - jutubozni? Tudom, hogy nem erőgép, de azért hátha, meg ha minden igaz, akkor beruházok majd egy 2es pire.
Mit gondolsz?
Bocs az offért.
-
Flowtation
őstag
Itt a kép:
mediaplayeritt csak ezek vannak.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Nos, van a browse folders, music, pic, video. A zene és képen belül van sok, pl album, camera, stb, de ez nem érdekes mert ezekkel nem foglalkozom. A videon belül van all video és folders, az all videon belül egyből a megosztott könyvtár tartalma, a videon belül pedig a film mappa, amit ugye felmountoltam a segitségeddel. Szóval erre gondoltam, hogy sok és "sokat" kell belemenni. Az lenne a jó, ha pl rámegyek a mediaserverre egyből a megosztott (film) lenne ott. A dlna-t úgy configoltam, ahogy a cikkedben volt.A minidlna.conf végére ezt a sort tettem be:
media_dir=/mnt/filmNem olyan zavaró, mégis kényelmesebb lenne.
Egyébként most ugye egyszeri felcsatolás van, nem irtam be az fstab-ba. Ha beirom ezt a sort elég lesz?
mount -t cifs -o user=pi,password=akarmi //192.168.1.231/film /mnt/film
ez most működik parancssorból sudo-val. Amúgy nem tervezem leállítani a pit egyáltalán, a nas meg elvileg 2 percesre van beállítva, szóval...de mondjuk egy áramszünet után biztos fél percen belül telefonál az asszony, hogy nem tud mesét kapcsolni...
Az meg már gondolom a tv médialejátszó hibája, hogy nem játszik le egy két filmet, ugye?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #18157 üzenetére
-
Flowtation
őstag
Nem megy sajnos. Az ip után direkt irál .1-et vagy véletlen? A nas webes felületén a megosztásoknál ha kiválasztom a film mappát akkor a path-t ennek adja: /mnt/ide1/film ezt kellene beirnom az//ip/megosztásnevéhez ugye? Ezután pedig, hogy hová csatolja fel, ami lehet pl mount/film ??
"no such file or directory" ezt kapom egyébként.
-
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Sajnos a routeremen nem tudom beállítani a minidlna-t (openwrt alatt). Van most egy használaton kivüli pi1 b+-om, arra gondoltam, hogy beállítanám arra. Ha nem akarok vele filmezni, csak dlna-t akkor mit tegyek a kártyára? Vagy ez azért erőforrás pocsékolás? Gondolom a Kodi mellett már más nem nagyon fér meg. Ha csak dlna és torrent menne a pi-n, azt bírná?Előre is köszi!
-
Flowtation
őstag
válasz
azbest #17356 üzenetére
Szia!
Ha jól tudom neked is ugyanilyen hangkártyád van. Tegnap hozzáértem a vezetékéhez (az usbhez) és elnémult, nem is tudtam beüzemelni csak újraindítással. Tapasztaltál már ilyet? Mitől lehet ez?
-
Flowtation
őstag
válasz
envagyok #17162 üzenetére
Szia!
Arra gondolsz, hogy a nason csinálok samba megosztást és a málnában meg hozzáadom mint forrást? Mert ha igen eddig igy volt, de most felköltözött minden motyó a hálóba, lent meg csak a tv maradt. Most azon t.kölök, hogy:
1. nas dlna - a tv médialejátszóval
2. nas dlna - málna lejátszó
ezeknél csak egy nast tudok használni3. málna dlna - nas tárhely - tv lejátszó
4. router dlna - nas tárhely - málna lejátszóEzek közül kellene valamelyiket megoldanom. Eddig a laptopon töltöttem le, azt vagy áttettem az egyik nasra vagy a laptop megosztásba. De a laptopot csak arra szeretném használni, hogy vezéreljem a letöltést, a tárolásokat, lejátszásokat pedig az arra megfelelő eszközzel oldanám meg.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Kaptam tesómtól kölcsönbe egy zyxel nsa310-et, mert az tud dlna-t, a saját nasok meg nem. Ha ezt beállítom média szervernek akkor a tv-n tudom használni, ez ok. Azt lehet, hogy közbeiktatom a málnát mint médialejátszót? Tehát hogy ne a tv-ét használjam, mert gondolom azért a málna jobb erre.
cigam: Még nem tettem le a málna dlna beállításról, főleg a linux tanulás miatt, csak minden lehetséges opciót figyelembe veszek.
-
Flowtation
őstag
Szia!
OFF:
Túl vagyok életem első linux telepítésén (ne röhögjetek) az egyik itthoni gépre. A múltkor kérdeztem, hogy a pi-t meg tudom e csinálni dlna szervernek.
ON:
Javasoltad, hogy egy raspbiannal próbálkozzam. Nos azt szeretném kérdezni, hogy ezt ugyanúgy meg tudom tenni az sd kártyára? Tehát bootolok az usbről és a linux telepítőben az sd kártyára telepítek? Ott is kell mindenféle partíció? Ha nem akkor milyeneket és mekkorákat csináljak? 4 gbos kártyám van de azért megpróbálnám.
Gondolom grafikus felület nem kell. Ha megvan a telepítés akkor ssh-n keresztül tudom a továbbiakat csinálni? Pi bekapcs és utána a laptopról konfigurálhatom a torrentet és a dlna szervert?Bocsánat ha alapvető dolgokat kérdezek, de még csak tanulom ezeket.
Köszi a választ!
ÜDv!
-
Flowtation
őstag
Szerintem is irhatnál egy cikket...De olyat amit én is mint full kezdő megért.
Egyébként ez az arch nagyon szimpi. Ajánlott ez kezdőknek? Eddig csak a suliban találkoztam linuxal...hogy téma legyen: Pendrivera is lehet telepiteni az oprendszert? Mármint hogy ne az sdről fusson, mert az scak 4 gigásom van...
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ötleteket, segitséget szeretnék kérni az alábbi problémámra.
Ami adott: tv a nappaliban, wifivel. Pi1, két db nas, router, ezek a hálóban.Most universal media servert használok a laptopon, de ez igy elég körülményes szerintem, mert a laptopot csak átmeneti tárolónak használnám a "filmkölcsönzés" idejére, másrészt a nasok nem tudnak dlnat...tehát az ums most a laptop. Tök felesleges mert ha megosztok a laptopon, akkor azt elérem pl kodival is...
Szeretném a két nast háttértárolónak használni, elsősorban filmek, mesék, esetleg zene, képek. Mivel a tvm tud dlna-t, de a nasok nem ezért arra gondoltam, hogy lehet e a málnából ilyen dlna szervert csinálni? Ha igen akkor elegendő e a wifi hd tartalmak továbbításához, mert ha már van ilyen tvm, használjam ki és hogy elég e a tv beépített medialejátszója? (lg LF632V).
Másik megoldás: Valahogy lehúzok egy lankábelt a nappaliba és ott elrejtem a málnát mondjuk a tv mögött. Igy akkor nem kell tökölni a szerverrel, a kodi mindent lejátszik, csak úgymond fizikai akadályok vannak. Igazából eddig is igy volt, csak a nappaliban volt minden, de most kellett egy pc a hálóba tanuláshoz és felvittem minden cuccot (modem,router,stb) mert igy legalább megszünt a káosz a tv mellett.
Egy fontos kérdés: eddig a nasok a hálózaton voltak, de arra gondoltam, hogy usb keresztül tenném a pire. Ha igy van meg lehet azt oldani, hogy a laptopra letöltött filmet elkészülte után átmásoljam a nasra? Vagy ehhez hálózat kell?
Ti milyen megoldást javasoltok? Persze az én elképzelésemtől eltérőt is szivesen fogadok. Nem rettenek meg a szerver építéstől/konfigurálástól sem, de még soha nem csináltam. Cél a hátékonyság és az egyszerű kezelhetőség.
Előre is nagyon köszönöm a segitséget.
-
Flowtation
őstag
válasz
azbest #16549 üzenetére
Szia!
Múltkor beszéltünk itt az usb-s külső hangkártyás lejátszásról és nekem gondom volt vele, miszerint nagyon lassította a pi-t. Akkor azt javasoltad, hogy szerezzek be egy tápos usb hubot. Azt szeretném kérdezni,hogy esetleg lehet e az a probléma, hogy nem birja a pi a hang és a kép kódolását is egyszerre? Tehát, hogy kevés a hardver hozzá? Egy pi1-em van, B verzió, olyan aminek két felfogató lyuka van.( Az usb tápellátás különbségéről is szó volt).Elég lenne a hub vagy inkább gondolkodjam a pi2ben?
Köszi! -
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #16457 üzenetére
Köszönöm! -
Flowtation
őstag
Jó reggelt!
Erre tudnátok nekem válaszolni?Köszönöm!
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ti milyen aktiv usb hubot használtok? Tegnap kiderült, hogy nem birja a plusz hangkarit a pi. De ha használni akarom az 5.1et akkor vagy erősítőt veszek vagy pi2-t, igy az aktiv hub lenne a legolcsóbb megoldás, ennyit bir a költségvetés. -
Flowtation
őstag
Jó reggelt!
Pár tapasztalatot megosztanék. Pi1-em van, usb-s hangkártyával és hdmi-vel használom. Sd kártya és pendrive van használatban az openelechez. A sebességben annyit különbséget vettem észre, hogy a bootolás ugyan nem gyorsabb, de ha minden betöltődött akkor a menü kezelés simább, akadásmentes. Viszont, a wifin keresztüli megosztást 1080p-nél nem birja, folyton akad. Kábelen használható, de tegnap azt sem szerette. Az usb-s hangot időnként elfelejti, tehát újra kell inditani ahhoz, hogy a külső hangkártyát használja. A tegnapi újrainditásnál pedig mindent elfelejtett, képernyőkalibrálás, nyelv, stb. De egetrengető, viszont bosszantó probléma. Azt hiszem sok neki a fullhd és külsö hangkari egyszerre, Tegnap az ugyanolyan beállításoknál darabos volt a film, egy reboot után viszont megjavult.
Ezek tapasztalatok, senkit nem akarok elrettenteni egyébként. A 6.0-ás stabil verziót használom, ki fogom próbálni az 5.0.8at valamint van egy 2,5A-es tápom, ugyan nincs szines kocka a sarokban, de azért ezt is kipróbálnám.Hogy kérdés is legyen: Van valami opció arra, hogy az usbn full áramot adjon ki vagy ez alapból igy van?
u.i.: a külső forrás azért kellett mert csak igy tudom használni a régi 5.1et.
-
Flowtation
őstag
válasz
azbest #16266 üzenetére
oké, akkor megcsinálom az új kártyát, de ha rossz lesz akkor nekiesek ennek. Köszönöm a segitséget mindenkinek.
szerk: most nézem, amikor a pendrivera irtam az img-t akkor 3.5 MB-al irta, most a kártyára 10 MB-al. Szóval akkor nem a sebesség a rossz csak maga a kártya.
-
Flowtation
őstag
válasz
Arolotifar #16264 üzenetére
Akkor ezzel nem leszek beljebb, hogy kiváltsam a rossz sd-met? Csak mert ki akartam próbálni, hogy jobb lesz e pendriveról. Hogyan kell használni akkor a kettőt együtt?
mintha az openelec oldalán azt irnák, hogy jó usb is meg sd is...
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Pár napja vacakol az openelec. A média infonál, amikor beállítjuk, hogy honnan szedje le a filmhez tartozó tartalmat, ott van egy opció, hogy a fájl a könyvtáron belül található, vagy valami ilyesmi. Én azt bepipáltam, mert igy ha egyből a nasra töltöm le a filmet, akkor nem kell vacakolni a fájlnevek átírásával, illetve én eddig letöltöttem majd átmásoltam a filmet, de ugye igy kétszer lesz meg.
Szóval a gondom az, hogy eltünögetnek a fileok a könyvtárakból. Nem fizikailag, hanem egy új tartalom keresése után. De törlődés nincs, tehát a nason minden megvan. Kérdem én, hogy ez mitől lehet? Esetleg a fent emlitett beállítástól? Egyébként eddig meséknél vettem ezt észre, amik a nason vannak, az én filmjeim pedig a laptopon vannak egy megosztásban. (Van otthon két 8gb-os pendriveom, ma ha tudok teszek rá új, friss rendszert, aztán meglátjuk.)Más: tegnap rájöttem, hogy van egy beállítás amivel kicsit szét lehet húzni a mozis képarányú tartalmat, 20%-ig. 5%-nál még nem volt torzulás.
harmadik: Nekem nem birta wifiről az 1080p-s filmet, folyton megállt előtöltéssel. Rákötöttem a laptopot kábellal a hálózatra, egy ideig ment, de aztán kb a film felénél igy is elkezdett akadozni. Az lehet, hogy bizonyos - részletességű - képnél akad csak?
Bocs a hosszért. -
Flowtation
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen notebookot vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest