- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
Nektek a Plex gond nélkül lejátszat az összes virágbolti Dolby Vision anyagot? Nálam csinál olyat, (DoVi SL vagy DL tök mindegy) hogy a DV filmeket HDR-ként indítja el, majd ha átváltom a hangot DTS-röl mondjuk AC3-ra, akkor a kép is átugrik Dolby Vision-re, de amint újra visszarakom a hangot DTS-re máris visszavált a kép is HDR-re...
Transcoding/felirat nincs beállítva. (de ettől függetlenül a transcoder quality-nek Make My CPU Hurt van kiválasztva, a background transcoding-nak pedig a Very Slow preset)
Szerintetek mi lehet a gond?- Raspberry Pi 4 Arch Linux
- Plex Media Server (4.43.4) (1.20.4.3517)
- LG OLED CX (latest firmware)
- Back to the Future Dolby Vision DLCodec HEVC Bitrate 5244 kbps Language English D O V I E L Present true D O V I Level 6 D O V I Present true D O V I Profile 7 D O V I R P U Present true D O V I Version 1.0 Bit Depth 10 Chroma Subsampling 4:2:0 Coded Height 1080 Coded Width 1920 Color Primaries bt2020 Color Range tv Color Space bt2020nc Color Trc smpte2084 Frame Rate 23.976 fps Height 1080 Level 5.1 Profile main 10 Ref Frames 1 Stream Identifier 2 Width 1920 Display Title 1080p (HEVC Main 10 HDR) Extended Display Title 1080p (HEVC Main 10 HDR)
-
Archttila
veterán
Elsosorban Plex/Emby hasznalokhoz lenne egy kerdesem. Sajnos az idei OLED CX tv-kbol kikerult a DTS dekoder, igy valamifele (egyszeru es olcso) megoldast keresek ezen hanagsavok dekodolasara, esetleges transkodolasara.
Mennyire mukodokepes ez az elkepzeles?RPI4 4Gb
-
Archttila
veterán
válasz
asuspc96 #37948 üzenetére
Inkább dobj fel egy Manjaro Xfce edition-t. Tisztább, szárazabb... nem akkora bloat mint a Gnome és milliószor szebb
-
Archttila
veterán
Egyelore nem rendeltem be az adaptert, kivancsi vagyok milyen lesz SD kartyaval a teljesitmenye. Youtube videok alapjan egesz jo...
Tetszik ez a Manjaro! Ha lusta leszek minimal rendszert hegeszteni akkor marad -
Archttila
veterán
válasz
body007 #37511 üzenetére
NVMe?
----
Viszont szerintem nem csak az SD kártya miatt lassú ez a Pi, hanem egyszerűen kevés Desktop-nak (legyen bármennyire minimal) az 1GB RAM.
Eddig csak egy Raspbian Lite futott rajta amit fájlszervernek használtam, oda bőven elég volt ez a mennyiség, de desktopnak már nagyon kevés. A manjaro XFCE konkrétan használhatatlan vele.Szerintem upgrade-elek egy 4GB-os modellre, most amúgy is olyan 23 körül megtudnám venni.
-
Archttila
veterán
Ez a legolcsóbban ami támogatja az NVMe felületet. [link] Kicsit hitvány megoldás, de szerencsére pont van itthon a fiók mélyén egy elég jó EKWB hűtőbordám a számára
Mit gondoltok mellényúlhatok vele?
Szeretni fogja a Pi?
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Egy ideig mellőznöm kell az asztali számítógépet így arra gondoltam, hogy helyette a jó "öreg" Pi4 állná majd a sara pár hónapig. (semmi komoly, csak szimplán hétköznapi felhasználás lenne a cél)
Szóval tegnap kíváncsiságból dobtam rá egy totál minimál installt értsd--no-install-recommends xserver-xorg openbox tint2
de ennek ellenére már a szimpla böngészés is egy kin keserves élmény, így ezen íráson felbuzdulva arra gondoltam, hogy az amúgy feleslegessé vált ADATA m.2 SSD-t munkára fogom DE, és itt jön a de, honnan szerezhetnék hozzá (gyorsan) megfelelő (biztosan kompatibilis) M.2 NVME SSD to usb adapter-t? -
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Ma feltunt hogy belassult az RPI4 LAN portja. Gondoltam ethtool-al ranezek es bizony a gigbabites port 100-on koszon vissza:ethtool eth0 | grep -i speed
Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted
Speed: 100Mb/s
Korabban nem volt vele gond
-
Archttila
veterán
válasz
sztoja #35741 üzenetére
En mondjuk azert vettem anno eredeti tapot (kettot is) mert ezzel velhetoleg tamogattam a Raspberry projectet,
illetve evek ota gond nelkul megy a rendszer a 2x1TB PiDrive-al 0/24.
Jut eszembe nalam meg az elozo 2.5 amperes adapterek vannak nem pedig az uj 3 amperes kiadas.(kellett hozza Type-c konverter)
-
Archttila
veterán
Tobb mint 23 ev PC-zes utan ugy nez ki hogy tudunk egymas nelkul elni, es (a jelek szerint) meglennek egy RPI-vel is. Namost ha nem muszaj akkor nem kuldenek ra egy komplett DE-et az eszkozre, szoval arra lenne kivancsi, hogy manapsag melyik WM-et erdemes haszalni ami amelett h nem bloatware nem is tulsagosan fapados
szoval ertitek, valahol a ketto kozt kellene egy jo lightos kis ablakkezelo.
A pi tovabbra is fajlszerverkent uzemelne (dlna, torrent, ssh, ftp, samba) de idonkent hasznalnek rajta bongeszot, esetleg nagyon ritkan egyszeru doksikhoz/feljegyzesekhez valami note szeru kis alkalmazast...
Osszessegeben valamj ilyesmire gondoltam: minimal os install, xorg, slim, wm
Sajnos nincs most idom egyenkent vegigtesztelgetni oket, igy arra lennek kivancsi ki melyikre eskuszik, mi valt be neki mostanaban a legjobban.
-
Archttila
veterán
válasz
syler123 #34318 üzenetére
Az valóban mivel nekem le volt gyárilag ragasztva, pontosabban a papír a papíron összeragasztva, szóval még csak nem is ilyen stick plecsni megoldás.
Mondjuk pár hete amikor amikor putty-on keresztül frissítettem akkor emlékszem volt egy patch update, konkrétan csak ennyi volt, ez az egy csomag ezzel a névvel.
-
Archttila
veterán
Feladtam, marad a 777
Viszont emlékszem volt egy időszak amikor pi-ként indult a transmission, nah akkor tökéletesen működtek a jogosultságok
Lenne még egy gyors kérdésem: ugye 1-2 hónapja az USB-re jött egy firmware amitől hűvösebben üzemelt a PI viszont nem tiszta, hogy ezt most nekem külön fel kell raknom vagy frissítés formájában már megkaptam? (ha igen akkor konzolba átsiklottam felette)
-
Archttila
veterán
Jah, hogy így értetted
a samba userem pi, a force user az meg nem volt bevésve
[PiDrive1]
comment = PiDrive1
path = /mnt/PiDrive1
browseable = yes
writeable = yes
only guest = no
read only = no
create mask = 0775
directory mask = 0775
public = noNah erre kíváncsi leszek. Leállítottam a transmission-t, átírtam az umask-ot 2-re, a smb.conf-ba pedig raktam force user-et.
-
Archttila
veterán
A transmission-debian a pi csoport tagja, illetve a transmission umask 2-vel 775-tel tolti le a tartalmakat, ezert nem ertem miert nincs joga a pi-nek modositgatni az adott mappaban.
(Azert hagytam meg a default pi usert, mert eros pass-t kapott, szepen be van konfigolva az ssh, illetve van fail2ban) -
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Hátha érdekel valakit: RPi4 supports HEVC, Here's a script to save space.
-
Archttila
veterán
válasz
zsolt_64 #33951 üzenetére
Speedtest-cli ezt mondja: (ISP-t szépen felismerte)
Download: 253.81 Mbit/s
Upload: 4.06 Mbit/shmmm
áhh meg kell néznem valahogy Router nélkül, vagy megy vissza a gyári fw és tesztelek úgy, csak fosok mert a stock fw-böl le kell csípni és úgy kell flashelni, szóval benne van a brick a levegőben
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Biztosan emlékeztek még rá, hogy pár napja panaszkodtam az RPI 4 (eth0) letöltési sebességére. Akkor Stretch-röl upgrade-eltem Buster-re és úgy voltam vele, hogy egy clean install majd szépen megoldja a problémát, nos nem így lett.
Korábban már futtattam a vason HDD read/write tesztet ahol is szépen hozta a számokat (több mint 100MB/s etc) szóval a lánc ezen részével biztosan nincs semmi probléma, viszont tegnap este fogtam és a gyári kis 4GB-os SD kártyára felhúztam egy friss buster-t amire ezúttal csak a transmission-t tettem fel.
Jött is a nagy meglepetés: 10-12MB/s a max, illetve időnként vannak 20-22MB/s peak sebességek.
A settings.json-be cache méretét 4-ről 16-ra növeltem, illetve kikapcsoltam a titkosítást, de érdemi változás nem történt, így szerintem máshol keresendő a probléma.
A 20-22MB/s peak sebességekből kiindulva arra tudok még gondolni, hogy itt bizony az OpenWRT köp egy nagyot a levesbe, és nagyjából ennyit lehet kihozni belőle, viszont akkor nem értem miért nem jár folyamatosan 20-30MB/s környékén, mert például Steam alatt simán repül avg 33-35MB/s, szóval a kliens kihozza a maxot az OpenWRT-t futtató router-ből.Mit gondoltok, szerintetek is az OpenWRT a probléma?
- Raspberry Pi 4 with Buster
- Archer C7 gigabit with OpenWRT 18.06.4
- CAT6 kábel -
Archttila
veterán
válasz
azbest #33806 üzenetére
Nem is a speedtest itt a mervado (bar szepen felismerte az ISP-m) hanem h gyakorlatilag lan-on lassabb az atvitel a joval gyorsabb eszkozon, mint korabban a lassabb RPI3-on. Most is 5-7MB/s-t mutat a transmission holott a tegnapi kepeken is latszik, h latszolag rendbe van a gigabites kapcsolat, illetve openwrt/switch ful alatt szinten 1000 mbps lathato a PI-re kotott LAN csati mellett.
Allitolag egyebkent az ASIC miatt szivok, mivel az az uj PI-n total mas...mondjuk ezt a fene sem gondolta volna.
-
Archttila
veterán
Ugy tunik az usb sebessegevel sincs gond:
Speedtest-cli meg azt mondja:
Download: 253.81 Mbit/s
Upload: 4.06 Mbit/sEnnyi info alapjan valami otlet?
-
Archttila
veterán
válasz
azbest #33798 üzenetére
dmesg nem dobott semmit pedig az sokat segitett volna. A logba sem latszik semmi szornyuseg, mar amennyire telefonon at tudtam futni... ipv6-ra rinyal eth0-an de az nem gaz, bar siman lehet benne relevans info csak ugye mc-be telefonon nehez eszrevenni.
Ha mas nem akkor marad egy friss buster install. (Mar elo van keszitve a kartya) csak ugye mivel micro HDMI sincs itthon igy nem tudom beloni, leven inditas utan meg nincs ssh, vakon meg nehez barmit is beallitani...
Nincs semmi konfighack. Korabban a sima PI3 alatt hasznaltam USB-re de az mar nem el.
-
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #33789 üzenetére
Persze!
- TP-Link Archer C7 with latest OpenWRT
- CAT6 kabelAz RPI B+ alatt volt h hozta a 16-17MB/s sebesseget, szoval szerintem a dist-upgrade kavarhatatott el valamit mert most 7-9 a max.
Bongeszgetem a hivatalos forumot de eddig semmi...
Nyilvan egy fresh install megoldana de ahhoz (foleg igy telefonon keresztul) semmi kedvem -
Archttila
veterán
Nos csak kernek egy kis segitseget.
Ugy tunik, hogy valami oknal fogva nincs gigabites ethernetem. Bedobtam par remux anyagot es szinte visit a letoltesi sebessegemrol, hogy csak 100mbps ig teker a szamlalo.
Szerintetek mi lehet a gond? -
Archttila
veterán
válasz
Archttila #33743 üzenetére
Hatha kesobb erint majd valakit:
Szoval tegnap sikeresen beuzemeltem a regi RPI3 B+ sd kartyat az uj PI-be. Lenyegeben rém egyszeru volt az egesz. A ket sources.list-be at kell irni a disztrib nevet ami most ugye buster, utana update, dist-upgrage, a vegen pedig nyomtam egy autoremove --purge parancsot amivel a mar szugsegtelen fuggosegeket es azok konfigjait tavolitottam el.
Termeszetesen a router mas cimet osztott az uj eszkoznek, igy mielott rebootoltam volna atirtam ssh confba az uj ip-t. Ellenkezo esetben (jelenleg gep nelkul) nem tudtam volna csatlakozni ConnectBoot-tal az eszkozre.Mostantol mar nem az RPI a szuk keresztmetszete az itthoni halozatomnak hanem az OpenWRT
de elvileg hamarosan erkezik a fastpath-el megaldott 19.07 igy mar ez sem lehet problema.
Tomoren ennyi lenne a lenyeg.
-
Archttila
veterán
válasz
pube111 #33759 üzenetére
Egyelore meg nem mivel az uj PI csak holnap erkezik, viszont ugy tunik szepen sikerult a dist-upgrade es minden mukodik ugy mint korabban.
Mar csak arra leszek kivancsi, hogy ez igy atemelve az uj eszkozbe mennyire lesz eletkepes...De tippre ugy mint a model B-rol B+ ra valtasnal, szoval semennyire
-
Archttila
veterán
válasz
dugesz77 #33742 üzenetére
Ertem koszi! Kozben ugy tunik atalakitot is sikerult szereznem, szoval mar csak az atkoltozest kellene megoldanom valahogy...
Szerk.:
Gyors google utan ezt talaltam (termeszetesen egy sd card backup utan):
grep -rl stretch /etc/apt/ | sudo xargs sed -i 's/stretch/buster/g'
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
-
Archttila
veterán
válasz
Patice #33733 üzenetére
Gondolom az elozo kiadas eredeti tapjara ez nem vonatkozik, mert nagyon orulnek neki ha a tegnap rendelt csomaghoz nem kellene vennem meg tapot is.
Foleg h ketto is van...
Mas
Szerintetek mikent tudnam atvinni a jelenlegi Raspbian Lite 9-et az uj masinara? Jo lenne ha nem kellene ujrakonfigolni mindent mert eleg sok melomba volt -
Archttila
veterán
Inkabb linkelem a PiDrive kabelet:
Akkor a jobb felso resz az ok, ez megy a meghajtoba, a normal kek csati a Pi-be. Az also mico usb-n meg kapja az adapter felol a tapot... Tenyleg nem vagom, hova kell az atalakito
-
Archttila
veterán
válasz
stopperos #33623 üzenetére
Koszi sracok, bar ezt az atalakitos dolgot nem vagom.
A pidrive-okba micro USB megy, ezeknek a vege egy normal USB. Ezt elvileg be tudom dugni a Pi-be, (hasonloan ahogy most hasznalom) vagy valamit felreertek es az uj modellnel mashogyan mukodik?
Egyebkent allitolag indulasnal picit megno az aramfelvetel, ezert is ajanlott a nagyobb/minosegibb tap.A cel egy sima natur egyszeru fajlkiszolgalo lenne, GUI nelkul. (samba, dlna, ftp es hasonloak)
Ez most a B+ modellen remekul modik, sot jelenleg RAID1-be fut a 2x1tb-s drive es nincsen gond, viszont a gigabites Digit nagyon de nagyon nem hasznalom ki, pedig a Remux anyagok letoltesehez kellene a savszel...
Akkor azt mondjatok ne aggodjak, nem kell majd tapokat cserelenem? -
Archttila
veterán
Sziasztok!
Szerintetek az RPI4-hez jó a sima official Pi3 B+ tápegység?
Ez lenne a felallas:-RPI4
-2x 1TB PiDrive
-2db eredeti tapegyseg (2.5A) -
Archttila
veterán
Köszi, ezt hétvégén feltétlenül ki fogom próbálni!
Router: TP-Link Archer C7
RPI3 B+ w/ 2x1TB PIDrive (ezen kívül más nem lóg rajta)
Raspbian Lite w/ samba, transmission, dlna.Kernelkefe: [link] | [link] innen indultam csak sajnos nem volt még időm jobban beleásni magam.
edit.:
net: lan78xx: Disable TCP Segmentation Offload (TSO)
TSO seems to be having issues when packets are dropped and the
remote end uses Selective Acknowledge (SACK) to denote that
data is missing. The missing data is never resent, so the
connection eventually stalls.There is a module parameter of enable_tso added to allow
further debugging without forcing a rebuild of the kernel.#2449
#2482Signed-off-by: Dave Stevenson <dave.stevenson@raspberrypi.org>
commitbol arra következtetek, hogy hamarosan javítva lesz
-
Archttila
veterán
RPI3 B+ alatt nektek is csak 10-12MB/s a max torrent speed? Pár külföldi review-ba hozzá a 30-32MB/s sebességet.
-
Archttila
veterán
válasz
UberMutant #31058 üzenetére
Nem nem, biztosan jó, eredeti táp amiből kettő is van.
Állítólag az okozza a gondot, hogy nem a legfrissebb image/firmware van a kártyán. Próbaképp egy másik kártyára felhúztam egy tiszta Lite Raspbian-t és láss csodát bootol.
Azt kellene valahogyan megoldani hogy ne kelljen újrakonfigurálni az egészet főleg, hogy minden conf.-rol van a régi kártyán backup. (fstab, transmission, ftp samba, dlna, etc)Úgy emlékszem TC alá van valami plugin ami mountolja az ext4-et, mindjárt utánanézek.
-
Archttila
veterán
RPI3 Model B+ nem indul, apró sárga villámjel van a jobb felső sarokban. A korábbi RPI3 eredeti tápját használnám, szerintetek mi lehet a probléma?
UPDATE!
If the power supply to the Raspberry Pi drops below 4.63V (+/-5%), the following icon is displayed.
De ez hogyan lehetséges?
-
Archttila
veterán
válasz
mr.perfect #30935 üzenetére
+1
-
Archttila
veterán
Tegnap megjott a B+
A korabbi 10MB/s atlag 40MB/s-re nott.
Raspbian Lite
Transmission
Digi 500/200
35-40GB-os REMUX anyagok -
Archttila
veterán
válasz
azbest #29937 üzenetére
Pedig pont most gondolkoztam el rajta, hogy lecserélem a kis RPI3 házi szerveremet egy B+ modellre, de akkor hagyom a fenébe.
Az új lakásba már lesz 100 helyett 1000 mbit/s DIGI de így akkor kiesik a pi, mármint megtartom de lehet retropie lesz belőle és építek inkább egy normális szervert.
Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nekem eddig a 30-40GB REMUX anyagokhoz bőven elég volt a 100mbit/s sebesség pláne, hogy ezt állandóan hozta, akár másolásnál is. 10-11 MB/s -
Archttila
veterán
Melyik FTP ajánlanátok hétköznapi műveletekhez, mondjuk heti 2-3 alkalommal kisebb mennyiségű képek, zenék másolásához?
-
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #29100 üzenetére
A status folyamatosan nezem de ezidaig minden esetben ok volt...(mindketto)
Az altalad emlitett kommenteles pedig szinten alkalmazom ugy smb mint a iptables konfig fajlon
Viszont a logba furcsa mod nem neztem bede akkor letrehozom a hianyolt fajlt viszont ha igy sem lesz jo, akkor tuti a win kefel el vmit...
Koszi a hasznos tanacsokat!
-
Archttila
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Filmgyűjtés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- E-book olvasók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- Bittorrent topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged