- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Google Pixel topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Íme az új Android Auto!
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Hirdetés
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
de bootol szeptember 3 óta már a stable verzióban is.
[https://github.com/raspberrypi/rpi-eeprom/blob/master/firmware/release-notes.md] -
-
válasz
SunMount3r #39647 üzenetére
a 2.4 jó közepes, az 5GHz valamivel gyengébb.
-
válasz
SunMount3r #39644 üzenetére
de miért akarsz rosszabbul terjedő 5GHz-et használni zenetovbbításra a 2.4 helyett? a kérdésben ott a válasz is.
-
-
szerintem a docker jó, mert egyszerű, nem lesz gond a függőségekkel, frissebb mint repobol, könnyű használni, pár mozdulat frissíteni. és el lehet menteni csak a felhasználó adatokat a sallangok nélkül.
szerintem érdemes megtanulni. ráadásul amatőr szinten is használható
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
lotuska #38144 üzenetére
nem tudom mennyi hely marad a kártyán, de frissíteni kéne a rendszert meg a boot firmware-t , van erre elég szabad helyed egyáltalán?
df -hszerintem legjobban teszed, ha megvárod a végleges boot firmware-t és hozzá tartozó raspberry os verziót, azzal szerintem egyszerűbb lesz a frissítés. addig meg csipegess fel némi command line interface / CLI / parancssor tudást.
és keríts egy filléres 8GBos SD kártyát
-
-
-
válasz
atesss #38038 üzenetére
ha fizikaliag másutt/elérhetetlen helyen lesz , ráadásul nem hobby , akkor szerintem felejtsd el az SD kártyákat / pendriveokat és használj SSD-t.
semmi nem fogja előre jelezni, hogy megdöglött a kártya, egyszer csak fura hibák lesznek, megmagyarázhatatlan fagyások... bosszantó lesz , és nem tudod, hogy 2 év múlva vagy sokkal korábban.
3B+ szal azonnal mókolás nékül megy az usb boot.
2,5 colos hdd a határon van, vagy elviseli az 500mA-t vagy sem. bosszantó hibákat okozhat ha nem elég neki. -
-
-
aki esetleg the pihutról akar rendelni, és "1000 generic errort" kap fizetésnél, indítsa újra a böngészőjét.
fura, de ezt lett a megoldás, ami sima incognito ablak nem volt elég neki. -
válasz
PistiSan #37890 üzenetére
melyik manuális másolgatásra gondolsz? a .elf . dat fileokat azért kell, mert nincsenek benn a hivatalos imageben.
ehez a disztribúcióknak kell lépni, és frissiteni az képfilejaikat.persze, hogy plug and play menjen, ahhoz a firmware-t akkor is frissíteni kell, anélkül nem fog menni. szóval csak az újabban készült (amire már ilyen firmware kerül gyárilag) lapokkal lehet majd olyan, hogy bedugod és megy.
-
válasz
Janos46 #37849 üzenetére
ha a kezedben van, ott a tutorialban a fénykép, az elektronikai alkatrészek elhelyezkedéséből lehet megmondani.
ha nincs, akkor kérdezd az eladót.
ha csak ssh val éred el akkor cat /proc/cpuinfo legutolsó bejegyzése:
Model : Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1ööö most nézem ez is ott a tutorialban.
akkor csak arra tudok gondolni, hogy vásárlás előtt állsz, akkor viszont tényleg csak az eladó mondhatja meg , mit árul.
-
-
elvileg megjelent az rPi4 usb direkt boot firmware
[link] -
-
válasz
J0shu4M1ll3r #37577 üzenetére
a pont a filenév elején a rejtett fileokat jelöli linuxon.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
2thletme2day #33513 üzenetére
és hol a "megnéző" parancs a sor elejéről? cat , nano , more stb?
-
-
-
válasz
icemad #33392 üzenetére
nem. 6ezer egy 128 gigás bx500 crucial meg némi apró egy külső ház vagy usb to sata kábel. és nem kell többé vacakolni a megdöglő lassú SD kártyákkal.
én legalábbis így használom.vagy tehetsz bele kukázott SSDt is, szerintem lassan mindenkinek lesz otthon egy halom régi kicsi ssd.
-
-
-
-
válasz
(Papirkutya) #32861 üzenetére
ugye a parancssoros speedtesttel próbálod ?
ez 2.4GHz wifin:pi@rPi_sarga:~ $ speedtest
Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from Magyar Telekom (46.x)...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by ATW Internet Kft. (Budapest) [2.20 km]: 10.301 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 96.68 Mbit/s
Testing upload speed................................................................................................
Upload: 14.59 Mbit/s -
válasz
Mr.Csizmás #32796 üzenetére
másik táp, másik kábel?
-
válasz
Mr.Csizmás #32783 üzenetére
másik SDvel próbáltad?
-
-
-
-
-
-
válasz
kenand #32482 üzenetére
az hogy nem tudsz rálépni mit jelent? timeout vagy visszautasítja a kapcsolatot?
logokban valami?ssh szerver újratelepítes?
On some systems the package ssh-server is called openssh-server.
sudo apt-get purge openssh-server (vagy ssh-server, amelyik a neve a rendszereden)
uninstall with purge, and:sudo apt-get install openssh-server (vagy a másik név ofc)
The purge is to remove config files that may be broke.szerintem azért nem tudsz "rálépni" mert nem is megy a szerver
-
válasz
Cirbolya_sen #32376 üzenetére
OS nélkül nem is fog semmi mást csinálni
kezdheted pl itt sok sikert, és tényleg nem ide való a kérdés.
-
-
-
válasz
springfield0 #32039 üzenetére
biztosan kevés az 1A
-
válasz
springfield0 #32030 üzenetére
lehet hogy melegszik -> takarítsd
lehet hogy döglődik a táp -> cserélj tápot -
válasz
bricsi0415 #32012 üzenetére
ha elhozod a cuccot, megcsinálom neked, sőt még ebédet is kapsz
-
-
-
-
válasz
kovbandi82 #31569 üzenetére
rosszul tudod
-
szia, a kezdeményezés jó.
szerintem a billentyű/monitor/ egér nélküli beüzemelést külön is megírhatnád. ez hasznos lehet, ha valakinek tényleg csak pi-ja van meg egy sd kártya.láttam, hogy az SSH bekapcsolása megvan, még kéne hozzá a wifi-re kapcsolódás és aztán a raspi config bealááítása vnc szerverhez. és kész is
-
-
válasz
DEJVID #31129 üzenetére
a rPi vezérlelhető VNC vel , grafikus felületen.
Továbbá a plex szerver is elérhető bármilyen böngészővel, szóval még az sem kell.
a plex szervert meg be lehet állítani, hogy automatikusan szkennelje a könyvtárakat.sőt az rPi telepíthető / működésbe hozható, akkor is, ha se monitorod,se billentyűd nincs.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Új, belépő szintű Radeont kapnak az OEM-ek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Parfüm topik
- Az érkező Call of Duty is megnehezíti a csalást
- Reklámblokkolók topikja
- Építő/felújító topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- AM5 Gamer PC - Ryzen 5 8400F / RX 9060 XT / A620M / 16GB vagy 32GB RAM 5600MHz / 256GB M.2 + 1TB M.2
- Eladó Konfig Ryzen 5 3600 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD RX5700XT 8GB!
- AMD GAMER PC! Ryzen 5700X3D / RX 6900 XT / B550 / 32GB 3200MHz/ 1TB Gen4 / 1000w Gold! BeszámítOK
- Pc rx7600 xt 16gb
- Eladó Konfig I5-10400F 32GB DDR4 1TB SSD RTX2060 Super 8GB!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Zbook Fury G7 I7-10850H
- Asus Zenbook 15 OLED UM3504 - 15.6" 2.8K 120Hz - Ryzen 5 7535U - 16GB - 512GB - 2+ év garancia
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3076, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest