Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Várhatóan ez a négy iPhone már nem telepítheti az iOS 27-et
- Redmi Note 15 Pro 5G – a szokásosat?
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Hali!
Miután magamhoz tértem abból a 10 perces röhögésből, ami az aláírásod és a neved elolvasása után jött rám, az alábbit javaslom:
RAID10. Mert egyszerűbb, gyorsabb. A RAID6-nál fontos a két lemezes redundancia, mert ha az egyik lemez kiesése utáni visszaállítás során egy lemez írási hibát csinál, szükség lesz rá. A technológiából adódóan minden adatblokkhoz két paritásbitet kell számolni, többek közt emiatt írni viszonylag lassan fog. Az olvasási teljesítménye is jelentősen elmaradna a RAID10-től, mert ez utóbbi közel 4x sebességgel fog olvasni (egy lemezhez képest), míg a RAID6 csak kb 1,8x.
Az egyetlen probléma a RAID10-zel, hogy mi van, ha két "egy lábon lévő" lemez esik ki. Nos, baj. A RAID6-nál igaz, hogy kieshet egyszerre két lemez, de szepeghet a segged, hogy a visszaállításkor ne legyen írási hiba. Míg a RAID10 meg erre nem érzékeny.Ugyanakkor két lemez egyidejű kiesésével én nem számolnék normál körülmények között. Ha ez megtörténik, annak igen komoly oka van, pl az egyik diskházad tönkrement, vagy tápellátási zavar, és akkor általában megy minden a lecsóba. Spontán, hogy két lemez egyszerre adja meg magát... Elég ritka.
Ezek miatt én a RAID10-et választanám. De ez az én ízlésem/véleményem.
Még egy gondolat - vélhetőleg feleslegesen, de azért leírom, mert nem lehet elégszer:
A RAID az nem Backup elem, hanem High Availablity elem! Mindegy, milyen RAID-ed van, ha nincs mentésed. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Na teljesen jól leírtad a problémát.
Annyit tennék hozzá, hogy a RAID5 Enterprise környezetben azért nem ajánlott, mert mikor 8-10-12 diszkből kell tömböt készíteni akkor a +1 diszk ára a dupla biztonságért már elenyésző költség. 4-5 diszknél még elég erős...RAID 6 VS 1+0
Inkább azt mérlegeld, hogy ha bármikor tönkremegy egy diszk akkor ugye első dolgod rohanni és venni egyet a helyére, hogy újra egész legyen a tömb.Én most konvertáltam az adataimat 4*1,5TB RAID 10-ből 2*4TB RAID 1-re, mert nem akartam ugyanolyan merevlemezt venni 8 év után.
RAID 6hoz ugye már kéne egy rendes kártya, míg a RAID 10 pofon egyszerű nincs matek benne.
Persze egy jó kártyával lehet teljesítményt növelni a Write throughval, ez igaz a 10re is.
Persze a háttér matekozás egy Dell H740P 4/8GB kártyának semmi, de az Enterprise ár.De ha az adatbiztonság fontos és minden mást leszarsz akkor ott a dupla RAID 1.....
Új hozzászólás Aktív témák
- új NAGYakku!!! 6-10óra üzemidő, 5G! Dell Latitude 5330 i3-1215U - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év gar
- Lenovo Thinpad üzleti kategóriás notebookok - i5 - i7 - Ryzen - nagy választékban számlával - 03.11.
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i5 - i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Xiaomi 12T /8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest