Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • raus

    aktív tag

    Sziasztok új vok még a RAID tekintetében de gondoltam megpróbálom.
    Nemrég összeraktam egy C2D gépet, a cuccaimnál megtaláljátok. Lényeg hogy vettem 2db WD 3202ABYS 320GB 16MB RE3 vinyót, ezek a tesztek lapján jó és gyors vinyók, 5év garral és megnéztem tényleg bontatlanok voltak és a szériaszámuk is sorban nagyon közel állnak egymáshoz, meg szeretem a WD-t. ASUS Mobo-m van X48 chipset amin a déli híd ugye Intel ICHR9R.
    Korrektül összeraktam a gépet ügyelve mindenre. Az első kettő SATA portba csatlakoztattam a két 320-ast és RAID 0-ban 64KB is stripe-ba konfiguráltam őket. A 3. portban meg van egy 250GB-os WD de nem RAID és semmi köze a RAID0 kötethez. Így a kettő 320-asra együtt ~600GB-os kötetet kaptam. Ezt megfeleztem az XP telepítővel kettő particióvá (C, F) vannak még optikai meghajtók is a gépemben.
    Az F-re ment az XPSP3, utána a C-re tettem a Vista Ultimate SP1-et. Mindkettő 32bites.
    A telepítésnél (F6 opcióval XP-nél) betöltöttem a korrekt RAID drivert Floppy-ról mindkét OP-rendszernek. OK. Gond nélkül felmentek és telepítettem a gépemnek megfelelő aktuális és friss driver környezetet. Az eszközkezelőben is minden oké, látnak az OP-rendszerek mindent. Nagyon meg voltam elégedve a sebességgel és a teljesítménnyel. A gépem egyébként friss BIOS-szal és korrekt beállításokkal és default órajeleken megy, semmi OC.
    ...de...
    A 8800GTS 512-es GeForce vga-mat elkezdtem húzni hogy kipróbáljam mi a legmagasabb stabil órajel amin működik hibamentesen és gyári hűtővel. VISTA alatt, ez kb két hete volt. Ilyenkor mindíg egy játékhoz írt benchmark progit futtatok egy adott MAP-on végtelen loopban és magára hagyom a gépet. Aztán késöbb ránézek. Hangsúlyozom ez a teszt elött hibamentes volt a RAID 0 kötet.
    Ránéztem a tesztre pár óra után és kifagyott kékhalállal. Miután újraindítottam, az Intel Matrix Storage Consol 8.5 jelzett alul az óra mellett hogy a 2. porton lévő vinyó időnként adathibát jelez de az adatokat valszeg el lehet még menteni. Ezután telt az idő kb.2hét és nem foglalkoztam vele. De a Vista fura dolgokat kezdett csinálni, néha volt kékhalál meg a játékok nem futottak probléma mentesen. Ma meg már nem is tudom használni a Vistát ami a C: partíción van mert magától a bootolás után nemsokkal dobja a kékhalált az iaastor.sys driverre hivatkozza és ez a RAID.. Az XP-m az F: partición még döcög, a Matrix Storage Consol pedig ma már máshogy reklamál: "egy RAID0 kötet egyik meghajtója meghibásodást jelez, haladéktalanul próbáljon meg biztonsági másolatot készíteni" ...tisztában vok hogy újra kell telepítenem az egész RAID kötetet.

    Az az igazság hogy a videókártya húzásból adódó durva rendszerhibára tippelek ami elküldte a RAID kötetet is és ezért van az egész. Szóval nem tudom hogy tényleg a 2. vinyóm a kötetben fizikailag beszart és gariztatnom kell vagy csak megsérült a kötet konzisztenciája akkor a húzásnál és az újra konfigurálás és telepítés megoldja a problémát.

    Tudom hogy a RAID 0 nem tud semmiféle hibatoleranciát, de ezért ajánlották a WD ezen tipusát mert ezek kimondottan szerver minőségű vinyók és kisebb a hiba hajlamuk.
    Nem hiszem hogy egy RAID 0 kötet ilyen gyorsan meghibásodna, ha új vinyókkal rakjuk össze.
    Szóval segítsetek légyszi ti hogy látjátok?
    1. beszart az egyik vinyóm?
    2. rakjam újra a komlett RAID0 tömböt ezzel a 2. állítólag hibás vinyóval?
    3. mindjárt vegyem is ki a 2.vinyót és irány a bolt és gariztatás?
    :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák