- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple Watch
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Celithrandi #11425 üzenetére
Attól, hogy Te nem csinálsz rajta semmit, attól még az operációs rendszer dolgozik, így használja a lemez(eke)t.
-
válasz
bogabi #11396 üzenetére
Nos, a megoldás a NAS shared folders kezelőpultján az Advanced Folder Permissions megadása volt (amíg nem állítottam ezt be, addig a File Station-ben szürke volt az opció a jogok cseréjéhez). Eddig jobbára iSCSI targetként használtam a QNAP NAS-okat, ez a shared folderes jogosultságkezelés nem volt a látómezőmben.
-
Lehet igazad van, én nem vagyok nagy QNAP szaki, nem ezen szocializálódtam. Azt gondoltam, hogy ha a megosztott mappán beállítok jogokat, azok legördülnek az alatta lévő mappákra/fájlokra (azt feltételeztem, hogy az öröklődés automatikus). De most tudom, hogy ha HBS-el hozok át a NAS-ra fájlokat/mappákat máshonnan, akkor előtte a cél megosztott mappán be kell állítani a jogokat, mert utólag ebből probléma van.
-
Ne próbáld meg, mert ahogy írtam, hiába állítottam jogokat a szinkronizálás után, ez nem hatott a korábban szinkronizált adatokra.... Nyilván a NAS megosztott mappa jogosultságkezelése nem olya, mit a Win ACL, de azt gondoltam, hogy ha rárakok egy AD csoportot a megosztott mappára, akkor a korábban szinkronizált fájlok is megkapják ezeket a jogokat.
-
Amit írtál, azzal nincs probléma.
Közben megtaláltam QNAP fórumon az okot: ha szinkronizálás előtt nem állítod be a célmappán a jogokat, akkor a HBS "biztonsági" megfontolásokból így állítja be. Ezzel semmi probléma. Ha szinkron előtt megadod a jogokat az új mappákon, akkor minden okés szinkron után.
Itt a nagy kérdőjel ott volt nálam, hogy szinkronizálás után beállítottam a jogokat a shared mappákon, majd kiderült, hogy a korábban szinkronizált fájlokra/almappákra ez nincs hatással. Ma is tanultam valamit.
-
File (mappa) jog kérdés: átszinkronizáltam (HSB3 ActiveSync SMB->NAS) egyik NAS-ról (4.3.4 QTS) a másik NAS-ra (legújabb QTS) a régi NAS tartalmát, és azt vettem észre, hogy azok a mappák/fájlok, amik át lettek szinkronizálva, Windows alatt csak olvashatóak. Ha létrehozok akármelyik átszinkronizált mappában új mappát/fájl, akkor azt tudom írni/törölni, de a régieket nem. A két NAS AD tag, a shared foldereken be van állítva RW jog a régi NAS alapján AD csoportokra. Mit hagyok ki, mit nézek/néztem el?
-
Üdv, kérdésem lenne: egy 4.3.4-es QTS-t futtató NAS-on (TS-569Pro - nem mai gyerek) kellene egy ütemezett jobot beállítani, ami SMB megosztásból (Win server 2016) elhoz egy fájlt a NAS-ra. HybridMount nem játszik, mert az csak 4.4.4-es QTS-től van. HBS-en sem tudtam megoldani, mert alapból nem látja az SMB-s share-t, csak a lokál tárterületet - vagy másik QNAP NAS-t (de másik 5-ös QTS-t futtató QNAP-on sem sikerült megoldani HBS-el, hiába volt azon HybridMount, így sem látta az SMB share-t a HBS). Szóval most keresgetés van, de eddig nem sok eredménnyel. Valaki csinált már ilyet?
-
https://www.qnap.com/hu-hu/security-advisories/?utm_source=BenchmarkEmail&utm_campaign=QNAP_Security_Advisory_%7C_Bulletin_ID%3A_QSA-23-30%2C_QSA-23-33%2C_QSA-23-38%2C_QSA-23-46%2C_QSA-23-47%2C_QSA-23-&utm_medium=email
-
válasz
ricogsm #10681 üzenetére
[link] itt egy howto, hátha segít. Belső hálón sztem nem webdav-al férsz hozzá a mappákhoz, ott SMB vagy NFS van. Próbáld meg kívülről egy notival (akár otthonról is mobilnetről). Ha így megy, akkor a konfig jó. Ha nem, akkor lehet keresni a hibát. Lehet tűzfal, jogosultság. Rosszul megadott hitelesítő adat, rosszul beállított Infuse, stb. Https-t használod Infuse alatt? Az address-nel is https legyen!
-
válasz
sanyijedi #10116 üzenetére
Én is itt akadtam meg, amikor volt rá 10 percem, hogy kipróbáljam. Asus routeren bekapcsoltam, notira klienst felraktam, de a router mögötti IP tartományhoz nem fértem hozzá, illetve pontosabb a NAS megosztását nem értem el. Magát a NAS webes felületét igen. NAS-on a setupot ellenőriztem, új VPN pool IP is meg volt adva, hogy a megosztás elérését onnan engedélyezze, de semmi.
-
Erősebb procis (Intel, Ryzen - ARM procikat nem ismerem) NAS-ok általában képesek kihajtani a gigás netet, de ez torrent esetében sok minden mástól is függ - majdnem olyan, mint a WiFi
- attól még, hogy gyakorlatilag ki tudja hajtani, nem biztos, hogy torrentezés közben ez így is lesz.
-
TS-251A 2GB, Telekom 1000/1000 optika, szolgáltatói ONT modem módban, Asus RT- N66U, majd nemrég Asus RT-AX58U saját router, ki lehet hajtani a kapcsolatot (láttam már 90 MB feletti értéket is).
-
válasz
szabzoltan1 #9229 üzenetére
Én sem nézegetem, mennyivel megy a visszaosztás. A statisztikában úgyis látszik, mennyi ment vissza és miből. Ha nagyon izgat a téma, tölts valami olyat, ahol alig van seeder és sok leecher.
-
válasz
szabzoltan1 #9223 üzenetére
De miért van a nasnak 2 IP címe?
-
-
válasz
szabzoltan1 #9203 üzenetére
Ha a routeren rendesen be van állítva a portforward, és a torrent kliensben is ugyanaz a port van megadva, amit forwardolsz, akkor ott más bibi lesz. Lehet persze, hogy valami a NAS-on fogja ugyanazt a portot, vagy akár más is lehet, de mivel azt írod, hogy külső oldalról (az internet felől) a port nyitottnak látszik, így nem az van, hogy tűzfal blokkolja, mert akkor nem írná, hogy open. Általában.
-
válasz
szabzoltan1 #9201 üzenetére
Nem ismerem a pontosság típust, de portot nyitni általában a router szoktunk, nem a NAS-on. Biztos, hogy azon kell? Nekem egy 251A van, de portot nem azon nyitottam, hanem a routeren állítottam be portforwardot arra a portra a NAS felé, amelyik porton a NAS-ra telepített torrent kliens progi figyel.
-
válasz
spyduck #8862 üzenetére
Mivel nem ismerem sem a TV-det, sem pedig az otthoni hálózatodat, így csak tippelni tudok: pl. a TV milyen hálózati protokollokat ismer? SMB? NFS? Ezek be vannak-e kapcsolva a NAS-on? A NAS-on a megosztási engedélyek jól be vannak-e állítva? Stb., stb., stb. A TV-id pontos típusát mondjuk leírhatnád, hátha valaki talál hozzájuk valami infót, mit-hogyan...
-
válasz
spyduck #8859 üzenetére
Az, hogy a TV-n mit látsz a NAS-on megosztott mappákból a legkevésbé sem a NAS-on múlik. A TV-k rendszere általában mostohán kezeli a hálózaton megosztott mappákat ilyen szempontból, ha be is tudja tallózni, az eredmény sok esetben hasonló, mint a te TV-den. Ehhez a TV-n lévő program túl kevés/fapados/stb. Megoldás PLEX, vagy külső dedikált media player.
-
Ha úgy van összekötve a PC-vel, ahogy korábban leírtam, akkor csak arról a gépről fog látszódni, más gép nem éri el a belső hálózaton. Esetleg azt tudod csinálni, hogy a PC-n a NAS-ról mappelt mappákat megosztod, és így látni fogja a PC-n keresztül a többi gép is. Bár ez már elég ordenáré mókolás, de működik.
Ha mindenképp külön alhálóban akarod tartani a NAS-t, akkor egy olyan routert vagy switch-et javaslok, ami VLAN-ozható.
-
Miért nem a routerben állítasz be DDNS-t? Akkor tuti minden ilyen esetben befrissítené magát. A NAS-ban lévő megoldásnak gondolom van egy schedule, amit tart (pl. naponta egyszer, mittudomén), és nem érzi, hogy el lett dobva a WAN cím, honnan is tudná, hiszen ő belső hálón van, a DDNS schedule meg naponta egyszer fut pl. Esetleg lehet túrni a NAS-ban hol van ütemezve (ha így van megoldva egyáltalán) a DDNS IP update job, és annak szorosabbra venni az ütemezését mondjuk 1 órásra. De inkább a routerben állítanék be ilyesmit, az a biztos. Vagy ha van állandóan futó PC (akár RPi, vagy hasonló is), arra is lehet tenni DDNS update jobot és arra bízni ezt.
-
Ha a tanúsítvány jó (nem járt le pl.), és a böngészőben a myqnap-os névvel hivatkozol, akkor jónak kellene lennie. Be van forgatva a 443-as port routerben a NAS felé? Mert akkor kívülről el kell, hogy érjed https-el a NAS-t. Belülről nem biztos, hogy menni fog így alapból, bentről használd az ip címét.
Amit még javaslok, hogy ha van portforward 443-ra a NAS felé, akkor a portot a routerben állítsd át valami magas portra (pk. 54321), és a routerben add meg, hogy az erre a porta jövő forgalmat tolja tovább a NAS 443-as portja felé.
-
Nem csoda, hogy ssl hibát dob a böngésző. A tanúsítvány domain-ra szól, te meg IP címmel lépnél rá. A NAS a böngészőnek egy olyan ssl tanúsítványt ad, amiben az van, hogy a kutyafule.myqnapcloud.com,de a böngészőben nem így hivatkozol rá, hanem a 192.168.1.197-es IP címmel. Persze, hogy megugatja. De ez ebben az esetben nem hiba, hanem következmény, ne foglalkozz vele.
-
Nekem 251A van, lista szerint EOL (EndOfLife), de full OS és HW support van rá, tehát továbbra is megkapja a legújabb SW-t. EOL ezek szerint QNAP-nál első körben azt jelenti, hogy a terméket már nem gyártják, de van rá support. De amúgy a lista teljesen egyértelmű: ahol FULL van, ott megkapja a legújabb cuccokat. Azt is jelzik, hogy ha már nem. A TS228A is FULL-FULL jelenleg (HW és OS), hiába EOL.
-
válasz
DougButabi #7887 üzenetére
Monitort meg egeret/billentyűt rakotni direktbe?
-
-
válasz
Gaben92 #7334 üzenetére
Nem tudom, mennyire lenne macera, meg hogy egyáltalán opció-e, de ha pl. egy full gyári visszaállítás után, nulláról indított vassal - amin mondjuk nem nagyon van semmi pár napig/hétig az alap QTS cuccokon kívül - ha nem jelentkezik a hiba, akkor valami 3rd party progi bolondítja meg. Ha így is jelentkezik, akkor meg 99%, hogy HW hiba. Tudom, macera, de sztem ezt máshogy nem fogod kisakkozni. Ha a QNAP support logokból nem lát semmit, és/vagy nem akar ezzel foglalkozni, akkor nincs más hátra, mint ez.
-
válasz
Gaben92 #7307 üzenetére
Lehet, igazad van. Nem szoktam nagy fájlokat átgyűrni rajta VPN-en keresztül, most kellett volna. Az autentikációs problémát megoldottam (nem volt felvéve a VPN subnet a folder permission-ben), csak a sebesség maradt. De akkor valszeg a router HW lesz kevés. Sajnálnám csak ezért lecserélni, mert úgy megy, mint a Doxa. De lehet, lassan megérett a cserére. Azért megnézem majd a SoC kihasználtságát, hogy mennyit mutat, ha így töltök le róla.
De ha már: Neked milyen routered van?
-
Sziasztok!
Az alábbi problémára keresek megoldást: adott egy TS-251A, egy Asus RT-N66U mögött. Az ASUS-on beállítva a OpenVPN szerver, ami rendben működik is. Az internet sávszélessége otthon 1/1 Gbps (FTTH). Most melóban szükségem lett volna egy nagyobb fájlra a NAS-ról, de VPN-en belépve az otthoni hálózatba a FileStation-ben indított letöltés nagyon lassú (1 MBps körüli). SMB-n meg autentikációs hiba miatt nem érem el a NAS-on lévő megosztást - amit otthon a saját belső WiFi-ről simán elérek. Mappa jogosultság elvileg rendben van, mert otthon elérem. Csak VPN-en nem enged hozzáférni. Próbáltam a NAS név\usernév ill. NAS IP\usernév kombinációkat, egyik sem működik. Otthon mindkettő ok.
Kéréseim: ez a VPN-en keresztüli FileStation ez ilyen lassú? Illetve a VPN-en keresztül SMB-n miért nem érem el a megosztott mappát? Valami ötlet?
Előre is köszönöm!
-
válasz
sanyijedi #7060 üzenetére
Hali!
Felraktam ezt a QuFirewall-t, de egyelőre még ismerkedem vele. Ha jól értelmezem, akkor ebben bejövő rule-okat lehet beállítani, kimenőket nem? Tehát, ha pl. nekem a routeren be van forwardolva a 12345 TCP port, akkor a tűzfalban a Type: IPv4, Port: any, Protocol: any, Source: Hungary beenged minden forwardolt csomagot ami magyar IP-ről jön a NAS-ra? qBittorent működést ez esetleg befolyásolhatja? Szükséges még valami rule a fentin kívül?
Előre is köszi!
-
válasz
Impair1980 #6560 üzenetére
Úgy van az, ahogy írtam. Ha az adatnak meg kell járni a NAS és a PC közötti utat 2x, akkor az lassabb lesz, mintha a saját filekezelőjével matatod. Csodák nincsenek.
-
válasz
Impair1980 #6558 üzenetére
Nincs, mert ha a NAS filekezelőjében helyezd át, akkor a NAS-on belül történik az athelyezes, ha PC-n, akkor a file először a NAS-ról elmegy a PC-re majd onnan vissza a NAS-ra.
-
válasz
tes.zsolt #6458 üzenetére
FHD esetén bővel elég a 100 Mb-es Ethernet hálózat. A Blu-ray szabványban a max. video bitrate 40 Mbps, plusz audio 8 Mbps, tehát ha eredeti Blu-ray ripet nézel, még az is 50 Mbps alatt marad. Egy H264 - pláne H265 - mkv rip meg még ettől is kevesebb. Sőt, még a UHD Blu-ray is 100Mb alatt marad sok esetbe, persze vannak ettől nagyobb bitrate-el rendelkező releasek is, ahol elmehet akár 140Mbps-ig is.
-
A 2.5/10G hálózati részhez nem tudok hozzászólni, mert még nem próbáltam. A qnapnal a sw mennyivel gyengebb, mint a synology? kérdésedre nem lehet értelmes választ adni. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor annyival le is lehet zárni a témát, hogy nem gyengébb. De mivel mindenki másként használja a NAS-t, más funkciókat használ, stb., így erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni. Ha neked pont olyan funkció kell majd, ami éppen hiányzik a QNAP-ból, akkor az nyilván szar ügy. De ez igaz fordítva is, ha valaki olyan funkciót használt eddig QNAP-on, ami nincs meg a Syno-ban.
-
Ennek így mennie kellene, ha egyébként az otthoni hálózatod a 192.168.0.0/24. Mi a DHCP szerver a hálózaton? Esetleg még megpróbálhatod DNS kiszolgálónak a 8.8.8.8 és 8.8.4.4 (Google DNS szerverei) vagy más free DNS szervereket. Esetleg routeren nincs valami tiltás beálltva? Ha a NAS-t DHCP-re állítod, úgy mi a helyzet (QNAP Finder megtalálja úgy is)?
-
-
Vidd vissza, vagy add el, amiket írsz, abból az jön le, hogy ezek után bármit is tesz le az asztalra QNAP, nem lesz elég. Van ilyen. Sajnos ha valaki negatív tapasztalattal nyit, mégha arról nem is a termék tehet, akkor onnantól elmúlik a varázs. De ugyanezek a gondok (vagy mások) más terméknél is előjöhetnek. Nem rosszabb vagy jobb ez sem, mint más nagy NAS gyártók hasonló termékei.
-
válasz
Biga123 #5957 üzenetére
Szerintem nem tákolás, ha magad oldod meg. Van egy jó eszközöd, ami éppen azt nem tudja, ami éppen neked szükséges, de ezen felül tud kismillió mást, amik meg másoknak kellenek. Ez mindennel így van, Synonál is lehet épp olyan igénye valakinek, amit meg az nem tud, de a QNAP meg igen. És szerintem nem is alap fícsör. Persze akinek kell, az bosszankodik, hogy pont ez nincs benne. Ezt is megértem. Ezért írtam, hogy kell rá nyitni egy feature requestet, aztán lehet, hogy beleteszik. Amúgy nem gázoltál lelkekbe, csak beszélgetünk.
-
válasz
meszimate22 #5865 üzenetére
Azt kell megértsd - jó szándékkal írom - hogy a hálózat sebessége egy dolog, de ott van a disk rendszer is, ami ha nincs pariban a hálózattal, akkor hiába lesz 10Gb-es hálózatod, a lemez(ek) sebességét tekintve bőven kiszolgálna az 1Gb-es háló is. Az is sokat számít, hogy milyen jellegű adatmozgatás lesz majd ezen a rendszeren: döntően olvasás, vagy írás, vagy vegyesen mindkettő? Mekkora fájlműveletek lesznek: sok apró, vagy többnyire nagy fájlok? Sok összetevős, egy 10Gb-es háló már elég komoly lemezrendszert kíván. Ha pl. nagy fájlokkal dolgozol, akkor előfordulhat, hogy a NAS-ra írás első pár másodperce szuper gyors lesz, de utána belassul, mert megtelnek a lemezek (vagy a RAID controller) pufferei - már ha a PC oldal egyáltalán képes folyamatosan kiszolgálni ezt a sebességet - és onnantól a lemez fizikai írási teljesítménye fog bekorlátozni. Egyszóval alaposan járj utána.
-
válasz
meszimate22 #5859 üzenetére
Nem tudom, hogy egy RAID1-ben lévő 5400 rpm-es HDD tömb esetén (gondolom, azt akarsz használni?) van-e értelme 10 Gbps-nak. Ha minden ideális, akkor a hálózat képes 1GBps-ot átvinni (1GB-ot per ms), de ezt nem fogja tudni a HDD tömb kezelni. Nem beszélve arról, hogy ha RAID1-et használsz, az olvasás ugyan gyorsabb lesz valamivel, mint 1 lemezzel, de az írás ugyanolyan sebességű marad. Érdemesebb lenne lehet, ha SSD-ből csinálnál RAID1-et a NAS-ban (sebesség tekintetében mindenképp), bár az ekkora méretben és az üzembiztonságot nézve elég húzós lenne. Aztán ilyen spec. felhasználási területnél már az is korlátos lehet, hogy mit tud a NAS-ba épített RAID vezérlő - 200k HUF esetén (amiben benne van maga NAS cakkundpakk) ne várjunk olyan teljesítményt, mint amit egy magában 200k-s (vagy több) RAID vezérlő tud mondjuk RAID10-ben 15k-s enterprise HDD-kkel, vagy ne' adj isten ent. SSD-kkel. Én a helyedben mindenképp kikérném olyan ember véleményét ez ügyben, aki ezzel foglalkozik és jártas ezen a területen (ált. informatikus nem az), mielőtt elköltöd ezt a szabad szemmel is látható összeget (200k a NAS + legalább 120k A HDD-k), és nem hozná az általad elvártakat.
-
Nekem ilyen akkor volt, amikor az egyik lemez döglődött. RAID1 tömb volt, ez volt a jelenség.
-
Két lehetőséged van:
- VPN
- WebDAVElső esetben a géped legyen bárhol (nyilván nem otthon, hanem pl. hotelben, stb.), a VPN csatlakoztatása után az otthoni belső hálózatodnak lesz a tagja, így a korábban mappelt meghajtók működni fognak. A VPN-t vagy a routered vagy a NAS-od végződtetheti.
Második esetben a NAS-on kell engedélyezni a WebDAV szolgáltatást, lehetőleg legyen a NAS-on tanúsítvány, majd a kérdéses mappákat a WebDAV-on keresztül kell mappelni a gépen, routeren a WebDAV portjára kell a forward a NAS felé, így elvileg bárhonnan elérhetők leszenk a WebDAV-al mappelt meghajtók.
Én mondjuk a VPN-t választanám.
WebDAV-ra van QNAP-os példa is rengeteg, egy ezek közül: [link]
-
válasz
titus26 #5018 üzenetére
Ha jól sejtem, akkor itt nem arról van szó, hogy valami szolgáltatást indít, hanem a fordítás ilyen sajnos, itt a seedelésről van szó. Ha letöltötte a Torrent-et (pl. filmet), akkor kezdi seedelni (szolgáltatni). Én a gyári Download Station-t használnom, nekem nincs bajom vele, seedel rendesen. De hogy mennyit tölt vissza, az attól is függ, hogy mennyien töltenek rólad. Meg hogy pl. aktív vagy-e (elérnek-e külső IP-ről, vagy sem).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Az adatközpontok szolgálatába állítja a nap- és szélenergiát a Meta
- Autós topik
- Linux kezdőknek
- PlayStation 5
- PlayStation 4
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged