- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Újabb koreai forrás ír Exynosra épülő Galaxy Z Flip7-ről
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
Elnézést kérek, a kései reagálásért! Nagyon köszönöm az info-kat!
Ezek alapján már el tudok indulni, és remélhetőleg választani valami jó archiváló DVD-t.
Viszont sajnos visszatért az ebben a hozzászólásban ismertetett hibám!
Gyanítom, hogy tehetnék egy próbát a dióda alkoholos megtisztításával, de a vatta mikroszkopikus szálai rátapadhatnak, így tudom, hogy nem a legjobb megoldás.
Ugye jól sejtem, hogy ha lemezeket szeretnék írni, akkor nem kerülhetem el, hogy vásároljak egy új DVD írót?
A kérdéseim:
1. Melyik az a típus amit érdemes megvásárolni, ami a legjobb? (A SONY Optiarc AD-7260S modellt azért választottam anno, mert azt mondták, hogy NEC "bázisú", ami a legjobb, legmegbízhatóbb.)
2. Érdemesebb egy Blu-Ray íróra beruháznom? Ha igen, akkor melyik gyártó, melyik modellje ajánlott? (Szintén a lehető legmegbízhatóbbat szeretném választani.)
Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv: Piftuka
-
Anonymous 01
tag
Megtettem, h az eszközkezelőből, azon belül az illesztőprogram fülnél eltávolítottam ezt. Majd restart, de újra ugyan úgy ott van minden, zavartalanul
Már nagyon bosszant, egyszerűen már nem tudom mit tegyek, h jó legyen újra. Rendszert nem szeretnék újra rakni, már kissé unom. Az ég rogyjon rá a winfos 8-ra
-
Piftuka
veterán
"A Verbatim összes AZO védőréteggel ellátott lemeze archiválónak nevezhető."
Igen, azok nagyon jó kis lemezek! Nekem még "Advanced AZO+" felületű, sötétkék-zöld Verbatim lemezeim is vannak 4-5 évről korábbról, de sajnos azóta sem lehet ilyeneket kapni! (Talán meg is szüntette a gyártását a Verbatim!?)
Jobb híján a "sima" AZO lemezekből vásároltam én is.
Viszont pár éve olvastam az ún. "hard coated", arany felületű archiváló lemezeikről, amelyekre 50-100 év adatbiztonságot garantálnak.
Nekem ilyenre van szükségem, mert sok 10 GB-nyi családi fotó és videofelvétel, emlék, stb. vár arra, hogy lemezen tudjam biztonságban őket. (Hiszen a merevlemez megbízhatósága messze alulmarad ilyen szempontból.)
Legjobb tudomásom szerint a JVC-nek is volt még archiváló lemeze, mégpedig a "Tayio Yuden" gyártotta hozzá az alapanyagot, ami egyet jelent a megbízhatósággal és magas minőséggel.
Az a baj, hogy eddig nem találtam olyan boltot, ahol garantáltan eredetit forgalmaznak. Egy időben keresgéltem, de csak néhány szlovák székhelyű webáruház (nem ritkán egyetlen email cím megadásával, mint elérhetőség
) kínálatában láttam ilyen lemezeket.
Bizonytalan forrásból pedig nem vásárolok. (Éppen egy archiváló lemez esetén nem is lenne értelme/szabad így tenni.)
"Nálam a Pio írónak még egyetlen lemezzel sem volt gondja, nincs olyan, hogy a Verbát megírja, a TDK-t vagy a Maxellt nem."
Utóbbiról jut eszembe, hogy van a '90-es évek közepéről 3 db 1-4x sebességű Maxell CD-m (zöld cimke, rajta "szívárvány színekben csillogó" lemez képe), amelynek a felülete smaragdzöld, és még a Nap felé fordítva sem nagyon látszik át. Na az volt még az etalon CD a kategóriájában!
A felülete tele van már karcokkal, de a mai napig gyorsan, és pontosan olvassa be bármelyik jobb optikai meghajtó.
(Nem sokkal később már a halovány zöld, majd kék felületű, fény felé tartva meglehetősen átlátszó Maxell CD-k készültek ebben a sorozatban - ugyanilyen borítóval -, de azok már meg sem közelítik minőségben a fent emíltett első szériát.) -
Flashget
félisten
Valóban, a mai Pio írók már máshol készülnek, asszem a DVR-116/216 volt a utolsó igazi Pio széria.
117/217 volt az utolsó ekte pio..a 218 már átcimkézett QSI író..(régebben ezt ipari hulladéknak hívtuk)
Pio ma már csak BD írót gyárt. 205/206/207/208 mind jó pörkölő szokásos pioneer szint. BDR-209DBK tipus jelű a legújabb írója. -
yvsmad
őstag
A Pio egyébként valamikor 2009-2010 magasságában teljesen leállt a DVD írókkal, de még az asztali DVD felvevőkkel is (pedig abból is nagyon jó gépeket gyártott) és teljesen átállt a Blu-Ray-re úgy íróban, mint felvevőben. Azóta nem nagyon követem az új készülékeiket, csak azt tudom, hogy bérmunkában készülnek valahol és csak rárakják az emblémát. Hasonló sorsra jutott a Plextor is, az új íróknak már csak a neve idézi a régi dicsőséget, a tartalom egy olcsó vacak.
-
egy ideje qsi belsős a pioneer.
a dvr-215d jó író, talán az egyik legjobb pioneer, pláne dvr-215l firmware verzióval.
nem védem a samsungot, sem pedig más gyártót, csak a tényt írtam le, hogy vannak jó dvd írói is.
legalább annyi negatív tapasztalat olvasható más gyártók optikai meghajtóival kapcsolatban is, már ahol ténylegesen adott eszköz volt a hiba forrása.
néhány régebbi plextor volt drága - a többihez képest -, de azokból bizonyos típusok minősége ki is emelkedett az átlagból.
a sony-nec-optiarc, később sony-optiarc írók aránylag olcsók voltak, de bizonyos típusok jobban írtak, mint akkoriban bármelyik pioneer.
előkotrom majd a necíróval 10 éve megírt dvd korongokat, még a nem is annyira minőségi lemezeket is szépen visszaolvassa minden.
a pioneer esetén is volt hullámzás korábban is minőségben, ha alapos teszteket végzett az ember, akkor látható volt a különbség.
ja, és a samsung korábban (is) elég sok gyártónak - asus...stb - szállított belsőt, és azok között is bőven volt ajánlott típus. -
itt nem átlagos szintről beszélünk, csak te általánosítottál egy gyártóra, ezt pedig sosem szabad!
a pioneer, és minden más gyártónak is vannak kevésbé javasolt típusai, arról nem is beszélve, hogy a pioneer egy ideje nem is pioneer, legalábbis belsőben.
olvass bele a dvd írós témába, vagy keress rá szakmai tesztekben, hogy pont a samsung esetén képes több meghajtó is olyan olvasási hibajavításra, ami által olyan problémás lemezeket is visszaolvas, amit a legtöbb pioneer...stb már nem.
nem véletlenül keresik a régebbi pioneer írókat, és kerülik az utolsó szériákat.
az a tanulékonyság nem az igazi, pláne a pioneer esetén.
leírtad egy ismerősöd tapasztalatát, amiről nem ismerni minden részletet, így nem is nagyon lehet konkrét alapnak venni...
itt olvasni különböző témákban pioneer...stb írók hibájáról, ezzel az erővel mindet leírhatná az, aki kicsit is elfogultan nézi, és nem ért hozzá, vagy nem akar foglalkozni vele. -
yvsmad
őstag
Arról nem is beszélve, hogy a Pio íróval már 2007. óta kétrétegű DVD+R DL lemezeket írok, volt már közte Memorex, Maxell, TDK, Sony, Verba, Fuji, mind 100% jók lettek. Most is Maxellek vannak itthon, soha nem kellett kidobnom egyet sem. Samsunggal ez tökéletesen reménytelen vállakozás lenne, a saját írását sem képes visszaolvasni egyrétegű DVD-ről sem.
-
Piftuka
veterán
"Ez kell az adatbiztonsághoz: jó író, jó lemez, jó szoftver."
Ezzel én is egyetértek. Nem gondolom úgy, hogy a DVD technológia felett már eljárt az idő.
Más kérdés, hogy évek óta szeretnék VERBATIM archiváló DVD-t vásárolni, de eddig nem sikerült. Ismersz olyan boltot, ahol kapni lehet ilyen lemezeket?
Egyébként te melyik írószoftvert használod?
-
és dragonfx; pedig van több samsung dvd író típus is, ami javasolt (volt), nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy mindegyik rossz!
tudni kell csupán, hogy melyik íróhoz milyen lemez a javasolt, persze adott firmware verzió alapján, és úgy a problémák jelentős hányada elkerülhető.
a lemez milyensége is nagy hibaforrás, a verbatim...stb sem a régi már, nagyon muszáj ellenőrizni, hogy milyen a mid, mert nem mindegy...
a problémák jelentős részénél úgy szitkozódik a felhasználó, rossznak elmondva az írót vagy lemezt, hogy közben mind a kettő jó, csak épp nem a megfelelő párosítást választotta ki!
nem véletlenül szerepelt néhány samsung típus is a sokszor javasoltak között a dvd író választós témában, ahol azért hozzáértő(bbe)k is sokszor hozzszóltak, véleményeztek. -
aviator
tag
Semmi olyan adathordozót nem lehet a géphez csatlakoztatni ami nem titkosított, vagy írásvédett, illetve nincs a cég által jóváhagyva. Próbálkoztam hordozható winchesterrel 2 perc után jött az üzenet, hogy én épp céges adatokat másolok rá fel (miközben zenét hallgattam), és hogy ő ezt akkor most loggolja.
-
Piftuka
veterán
"Lehetséges, hogy már fárad a dióda."
Ezek szerint létezik a "fokozatokban történő meghibásodás" fogalma? Ha így van, akkor gondolom előbb-utóbb eljut arra a pontra, amikor már egyáltalán nem olvas, nem ír egyetlen DVD lemezt sem, ugye?
"A 16x DVD lemez érzékenyebb írható réteggel bír, mint a régebbi 4x."
Ezzel arra utalsz, hogy az "érzékenyebb" réteggel rendelkező lemezt a gyengébb, "betegeskedő" diódával rendelkező írók is képesek megírni?
"Az újraírható más tészta, bár azt még annyira sem szokták szeretni a problémás írók, mint az egyszer írhatókat. Majd próbáld ki újra a 4x lemezekkel is."
Hiszen éppen azt mondom, hogy kipróbáltam. :-) A 16x írható után, "kontrollként" visszatettem a 4x Verbatim újraírhatót is, és akkor sikerrel jártam.
Igaz, azóta nem teszteltem újabb lemezekkel... kipróbálom hamarosan megint, és majd beszámolok az eredményekről.
-
Piftuka
veterán
"Ha a Verbát megírta és vissza is olvasta, akkor nem ment tönkre a lézerdióda."
Ez biztos? Olyan nem lehet, hogy "haldoklik" a dióda, és olyan állapotban van, hogy néha még képes pozicionálni, de néha már nem?
Szóval biztos, hogy a dióda úgy romlik el, hogy vagy működik, vagy meghibásodik, és akkor már soha többé nem ír meg egy lemezt sem? Nincsen "átmenet" a meghibásodási folyamatban?
"Milyen lemezekkel nem bírkózott meg a Sony?"
Tény, hogy már hosszabb ideje nem írtam vele semmit. Ekkor egy régi, (még az előző íróval sokat használt) TDK 4x CD-RW lemezt teljestörléssel "formáztam", majd megírtam.
Ezt követően jött a 4x Verbatim DVD-RW lemez (a "kék-világoskék" színű tokos), amit teljes törléssel még letörölt. Megírni már nem volt hajlandó.
Ekkor kerestem rá "Google"-ben a Nero féle hibaüzenetre, és a legtöbb tanács a firmware frissítés volt, így letöltöttem a Sony oldaláról a hivatalos updatert, és 1.02-ről, 1.03-ra frissítettem. Nem segített.
Ekkor telepítettem a fent említett másik 3 író szoftvert, de akkor sem változott a helyzet.
Próbáltam a 4x Verbatim DVD+RW lemezt ("sárga-kék" tokos), de azt sem írta.
Próbáltam másik 4x Verbatim DVD-RW-t, de ekkor már sem gyors törléssel, sem teljessel nem volt hajlandó a törlésre sem; mindig a "lézer beállítási hibára" hivatkozott.
(Megjegyzem, ezeket a lemezeket már többször írta korábban. Tehát abban biztos voltam, hogy ismeri a meghajtó őket. Persze emiatt tulajdonképpen a firmware update is "felesleges" volt, hiszen azt akkor érdemes eszközölni, ha az újabb lemezeket nem ismeri fel a meghajtó. Mindegy, végül is az update nem ártott, most legalább a legújabb firmware-rel működik az Optiarc.)
Aztán eltelt pár óra (közben feltettem itt a kérdésemet, és még fórumokon, interneten olvasgattam a témáról), majd egy javaslat miatt kipróbáltam normál lemezzel is.
Ez volt az említett Verbatim 16x DVD-R (a "narancssárga-kék" tokos) lemez. Ezt felírta.Rögtön utána pedig a fent említett 4x DVD-RW-re is simán írt.
Így történt.
Egyébként nem úgy van, hogy éppen a sokat használt (a nyitogatás hatása, plusz a nyilván nem laboratóriumi tisztaságú lemezfelületek miatt) olvasófejek szoktak elporosodni?
Az esetemben még az a furcsa, hogy ha tényleg a koszosodás okozta, akkor mitől javult meg hirtelen?
-
Piftuka
veterán
Köszi a választ!
Ebben tényleg az a szomorú, hogy nem túloztam, ami az optikai meghajtó használatát illeti. A 20 megírt lemez nagyon maximum, és szerintem összesen 50 óránál többet nem forgott benne lemez, amióta megvan.
Tehát a 3 éves kora ellenére szinte vadonat új. Az "állásban" elromlott a feje? Akkor ez egy vacak gyártmány!
És hogy még érdekesebb legyen a történet...
Kipróbáltam egy sima írható (16x Verbatim DVD-R) lemezzel is, és arra pedig felírta a szükséges adatot!
De ez még nem minden, mert utána "kontroll" jelleggel a fentebb említett DVD-RW lemezzel is kipróbáltam, és ezúttal gond nélkül megírta azt is.Na ilyenkor mit mondhatnék? Ha gondol egyet, akkor működik, ha úgy akarja, akkor pedig nem?
-
acidflux
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Ford topik
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- GTA VI
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Hibátlan - SEAGATE 2TB ST2000DM008 3.5" 7200rpm 256MB SATA merevlemez
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest