Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
zsolo_d #2367 üzenetére
Hali zsolo_d!
S7-200-at alapvetően PPI-n lehet programozni. Némelyik 200-as CPU tud MPI-t is. do hogy azokat lehet-e MPI-n programozni, azt nem tudom.
Amelyiken csak PPI van azt csak PPI-n lehet nyiván. Az S7-300/400-hoz való programozó meg általban nem tud PPI-t. De ez alól is van kivétel, van olyan amelyik PPI-t is tud. Azzal lehet 200-at, 300 at és 400-at is programozni -
Szirty
őstag
Helló zsolo_d!
Azt hittem lehet password-özni a PLC-t.
Bocsi... (mindig ezzel jövök) a Saia-nál a hardverkonfigban tudok password-öt adni a PLC-nek és tudom tiltani a programletöltést is külön.
Ami nem vidóz, és kicsit nehezebb feltörni.
Ebből indultam ki...Védhető a programblokkok megnyitása jelszóval (sosem használtam még ezt a ehetőséget és nem is hiszem hogy fogom hacsak külön meg nem kérnek erre).
Megakadályozható a PLC-be adat írása.Én magasabb szintű biztonságról beszéltem.
A VPN megfelelő szerintem.Én épületgépészeti vezérléseket csinálok és ebben a műfajban nagyon hasznos a távolról elérés. Pölö Németországban fut két PLC-m és egy apró paraméterváltoztatásért nem utazik az ember 800 km-t.
Jogos az igény, és egyértelműen hasznos. Ugyanakkor minden ilyesmi növeli a kockázatot. Kockázat elemzés ugyebár amikor mérlegelik, hogy a távoli elérhetőséggel mennyit nyernek és az elérés által lehetővé tett esetleges károkozás esetén mennyit veszítenek. Elképzelhető olyan is, hogy elfogadható a kockázat ha semmiféle jelszavazás vagy hozzáférési korlátozás nincs (bár nehezen).
Az S7-en az ethernet nem erről szól. A távoli elérés egyik módja a TS adapter és Teleservice programcsomag.
Ha ethernet, akkor ott a VPN. Egy az egyben (közvetlenül) szerintem nem nagyon szoktak összekapcsolni ipari hálózatokat vállalati intranettel vagy internettel. A kettő kapcsolatára is vannak eszközök. Siemensnél azt hiszem Scalance. -
Szirty
őstag
Hali zsolo_d!
Mindegyik Siemens családra igaz amelyik ethernettel rendelkezik?
A 300/400-ra ugyanaz vonatkozik, 200 más tészta.
De azon is múlik a dolog, hogy konkrétan milyen eszköz realizálja a PLC-n az ethernetet (lehet beépített, külön kommunikációs kártya, vagy lehet MPI/Ethernet gateway, lehet IE/PB link, stb). -
Szirty
őstag
Helló zsolo_d!
Egy Siemens S7 300-as PLC-nél hogyan és melyik portot kell forward-olni ha az interneten keresztül akarok online-ba lépni vele, vagy esetleg programozni?
TCP 102
A routrnél gondolom a PLC saját fix IP címét meghatározott portokon kel továbbítani egy dinamikus DNS-el vagy fix bejővő IP címen.
TCP/IP vagy UDP/IP, vagy mindegy? (álltalában UDP/IP gondolom én...)A routeren a PLC LAN oldali IP címén a 102-es TCP portot irányítsd át a WAN oldali 102-es portra. ha a router WAN oldali IP-je dinamikus, akkor neked kell megoldanod hogy mindig tudd milyen IP-n tudod elérni a PLC-t.
Kézenfekvő valamelyik ingyenes dinamikus DNS szolgáltatás használata (ezeket már a routerek is ismerik töbnyire).Egyébként nem javaslom ezt a megoldást.
Igaz így el tudod érni a PLC-t és programozhatod, módosíthatod a benne lévő adatokat, merker állapotokat, monitorozhatod, stb. gyakorlatilag a világ bármelyik részéről, de ugyanezt mindenki más is megteheti.
Ez a megoldás ugyanis semmilyen felhasználói azonosítást nem kíván meg. Így pl. ha megtudom a routered IP címét, akár én is belenyúlhatok, meg bárki más is.Javasolt valamilyen "védőcsomagolásban kiajánlani" a PLC-t az internetre.
A VPN pl. jó megoldásnak tűnik. Persze minden védelem feltörhető, de ha semmilyen védelem nincs, akkor fel se kell törni (a te megoldásod pedig ilyen). -
Szirty
őstag
Hali zsolo_d!
Kicsit hosszadalmas megrajzolni ezeket a cuccokat.
Sajna nem tudok segíteni, de, fogadd együttérzésemet.
Én WSCAD-et használok. Kb. ugyanez a helyzet nálam is.
Annak ellenére, hogy a WSCAD-hez van mindnféle olyan PLC-s könyvtár ami kell.Ezeket azonban nem használom, mert olyan gyökeresen térnek el azok a rajzjelek attól a koncepciótól, amiket használok, hogy számomra használhatatlan :-/
Úgyogy én is megrajzolom magamnak. Plusz munka, de utána már nem kel törődni vele, egyszer kell megcsinálni.
-
pepe33
tag
Ha csak azt számolom mebnnyi KI/BEment van az EASY 820-asok mondjuk akkor már eleve több pont annyival hogy ne keljen venni egy EASY bövitőmodult, ami mondjuk pont annyiba kerül mint egy EASY.
Ezt a Jazz T40-et meg olcsobban megveszed mint egy EASY-t.
Feladat válogatja a tipus választást szerintem.
Adott esetben nekem kisgép vezérléshez jobban bejött a JAZZ.
Persze a sebessége még messze van egy rendes PLC-től, de sok funkcó bele van épitve pluszaban. ( GSM , MODEM stb.) Igaz ezekhez külön modulokat kell még venni de akkor is benne van.
Szerintem ÁR/TUDÁS arányban mindenféleképpen érdemes számitásba venni a vezérlő kiválasztásakor. -
Szirty
őstag
Hali zsolo_d !
De egyébként aki PLC programozó az bármilyen hárdverrel elbír ezt te is tudod.
(programozni kell megtanulni a többi csak utasításkészlet kérdése)
Hát... Ebben a formában azért ez nem teljesen igaz.
Kihagytad ugyanis a HW jellegzetességeiből adódó nehézséget.
Hiába tudsz programozni, hiába van meg a teljes utasításkészlet, ismerni kell az adott hardvert.
Persze egy visszajelző lámpát anélkül is lehet villogtatni, pár perc ismerkedés után.
De egy pl. buszos kommunikációval megspékelt eszközökkel körülvett PLC-re programot írni, aminek az user manualja pár száz oldal, nem megy egyik napról a másikra ha nulláról indul az ember.
Éspedig azért, mert akik a Siemensre írták a programot nem voltak elég körültekintőek (vagy nem tudnak programozni) és többször is elöntötte a szratyi a környéket.
A régi rendszert nem akarták kidobni, ezért Saia PLC-k figyelik a rendszert és ha nem avatkozik be átvezi a vezérlést.
És nem lett volna célszerűbb kijavítani a hibát, mint ezen a módon megkerülni?
Egyébként te milyen hárdvert programozol?
Siemens S7-300/400, Omron. Néha Logo, Unitronics... -
Szirty
őstag
Hali zsolo_d!
Bizony van S7 kompatibilis Saia plc.. Régen még a színe is szürke/zöld volt.
Inkább a kompatibilitás foka érdekelt volna.
És nagyon jó leírások vannak mindenről... (és nem fizetős)
Szétnéztem, de hamar egy login, username/password oldalba futottam amikor a HMI-kről akartam többet megtudni. Árlistát sajnos nem találtam -
Szirty
őstag
Szevasz zsolo_d!
Használt PLC-m a SAIA-BURGESS, ha valakinek bármi kérdése lenne ezekhez a hárdverekhez kézséggel segítek.
Nos nem ismerem a SAIA-t egyáltalán. Nem is néztem még jobban utána, de a nagy jövés-menés közben valahol olvastam, hogy van valami Siemens S7 kompatibilitás is arrafelé. Elvileg olyan mértékű, hogy a Step7-től sem retten vissza.
Csak a kíváncsiságom kérdezteti ezt velem.
Ha tudsz erről mondani valamit, szívesen olvasom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest