Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #2367 üzenetére

Hali zsolo_d!

S7-200-at alapvetően PPI-n lehet programozni. Némelyik 200-as CPU tud MPI-t is. do hogy azokat lehet-e MPI-n programozni, azt nem tudom.
    Amelyiken csak PPI van azt csak PPI-n lehet nyiván. Az S7-300/400-hoz való programozó meg általban nem tud PPI-t. De ez alól is van kivétel, van olyan amelyik PPI-t is tud. Azzal lehet 200-at, 300 at és 400-at is programozni

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #317 üzenetére

Helló zsolo_d!

Azt hittem lehet password-özni a PLC-t.
    Bocsi... (:B mindig ezzel jövök) a Saia-nál a hardverkonfigban tudok password-öt adni a PLC-nek és tudom tiltani a programletöltést is külön.
    Ami nem vidóz, és kicsit nehezebb feltörni.
    Ebből indultam ki...

Védhető a programblokkok megnyitása jelszóval (sosem használtam még ezt a ehetőséget és nem is hiszem hogy fogom hacsak külön meg nem kérnek erre).
    Megakadályozható a PLC-be adat írása.

Én magasabb szintű biztonságról beszéltem.
    A VPN megfelelő szerintem.

Én épületgépészeti vezérléseket csinálok és ebben a műfajban nagyon hasznos a távolról elérés. Pölö Németországban fut két PLC-m és egy apró paraméterváltoztatásért nem utazik az ember 800 km-t.

Jogos az igény, és egyértelműen hasznos. Ugyanakkor minden ilyesmi növeli a kockázatot. Kockázat elemzés ugyebár amikor mérlegelik, hogy a távoli elérhetőséggel mennyit nyernek és az elérés által lehetővé tett esetleges károkozás esetén mennyit veszítenek. Elképzelhető olyan is, hogy elfogadható a kockázat ha semmiféle jelszavazás vagy hozzáférési korlátozás nincs (bár nehezen).
    Az S7-en az ethernet nem erről szól. A távoli elérés egyik módja a TS adapter és Teleservice programcsomag.
    Ha ethernet, akkor ott a VPN. Egy az egyben (közvetlenül) szerintem nem nagyon szoktak összekapcsolni ipari hálózatokat vállalati intranettel vagy internettel. A kettő kapcsolatára is vannak eszközök. Siemensnél azt hiszem Scalance.

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #314 üzenetére

Hali zsolo_d!

Mindegyik Siemens családra igaz amelyik ethernettel rendelkezik?

A 300/400-ra ugyanaz vonatkozik, 200 más tészta.
    De azon is múlik a dolog, hogy konkrétan milyen eszköz realizálja a PLC-n az ethernetet (lehet beépített, külön kommunikációs kártya, vagy lehet MPI/Ethernet gateway, lehet IE/PB link, stb).

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #313 üzenetére

Helló zsolo_d!

Egy Siemens S7 300-as PLC-nél hogyan és melyik portot kell forward-olni ha az interneten keresztül akarok online-ba lépni vele, vagy esetleg programozni?

TCP 102

A routrnél gondolom a PLC saját fix IP címét meghatározott portokon kel továbbítani egy dinamikus DNS-el vagy fix bejővő IP címen.
    TCP/IP vagy UDP/IP, vagy mindegy? (álltalában UDP/IP gondolom én...)

A routeren a PLC LAN oldali IP címén a 102-es TCP portot irányítsd át a WAN oldali 102-es portra. ha a router WAN oldali IP-je dinamikus, akkor neked kell megoldanod hogy mindig tudd milyen IP-n tudod elérni a PLC-t.
    Kézenfekvő valamelyik ingyenes dinamikus DNS szolgáltatás használata (ezeket már a routerek is ismerik töbnyire).

Egyébként nem javaslom ezt a megoldást.
    Igaz így el tudod érni a PLC-t és programozhatod, módosíthatod a benne lévő adatokat, merker állapotokat, monitorozhatod, stb. gyakorlatilag a világ bármelyik részéről, de ugyanezt mindenki más is megteheti.
    Ez a megoldás ugyanis semmilyen felhasználói azonosítást nem kíván meg. Így pl. ha megtudom a routered IP címét, akár én is belenyúlhatok, meg bárki más is.

Javasolt valamilyen "védőcsomagolásban kiajánlani" a PLC-t az internetre.
    A VPN pl. jó megoldásnak tűnik. Persze minden védelem feltörhető, de ha semmilyen védelem nincs, akkor fel se kell törni (a te megoldásod pedig ilyen).

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #310 üzenetére

Hali zsolo_d!

Kicsit hosszadalmas megrajzolni ezeket a cuccokat.

Sajna nem tudok segíteni, de, fogadd együttérzésemet.
    Én WSCAD-et használok. Kb. ugyanez a helyzet nálam is.
    Annak ellenére, hogy a WSCAD-hez van mindnféle olyan PLC-s könyvtár ami kell.

Ezeket azonban nem használom, mert olyan gyökeresen térnek el azok a rajzjelek attól a koncepciótól, amiket használok, hogy számomra használhatatlan :-/

Úgyogy én is megrajzolom magamnak. Plusz munka, de utána már nem kel törődni vele, egyszer kell megcsinálni.

• pepe33

tag

válasz zsolo_d #233 üzenetére

Ha csak azt számolom mebnnyi KI/BEment van az EASY 820-asok mondjuk akkor már eleve több pont annyival hogy ne keljen venni egy EASY bövitőmodult, ami mondjuk pont annyiba kerül mint egy EASY.
    Ezt a Jazz T40-et meg olcsobban megveszed mint egy EASY-t.
    Feladat válogatja a tipus választást szerintem.
    Adott esetben nekem kisgép vezérléshez jobban bejött a JAZZ.
    Persze a sebessége még messze van egy rendes PLC-től, de sok funkcó bele van épitve pluszaban. ( GSM , MODEM stb.) Igaz ezekhez külön modulokat kell még venni de akkor is benne van.
    Szerintem ÁR/TUDÁS arányban mindenféleképpen érdemes számitásba venni a vezérlő kiválasztásakor.

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #216 üzenetére

Hali zsolo_d !

De egyébként aki PLC programozó az bármilyen hárdverrel elbír ezt te is tudod.
    (programozni kell megtanulni a többi csak utasításkészlet kérdése)

Hát... Ebben a formában azért ez nem teljesen igaz.
    Kihagytad ugyanis a HW jellegzetességeiből adódó nehézséget.
    Hiába tudsz programozni, hiába van meg a teljes utasításkészlet, ismerni kell az adott hardvert.
    Persze egy visszajelző lámpát anélkül is lehet villogtatni, pár perc ismerkedés után.
    De egy pl. buszos kommunikációval megspékelt eszközökkel körülvett PLC-re programot írni, aminek az user manualja pár száz oldal, nem megy egyik napról a másikra ha nulláról indul az ember.

Éspedig azért, mert akik a Siemensre írták a programot nem voltak elég körültekintőek (vagy nem tudnak programozni) és többször is elöntötte a szratyi a környéket.
    A régi rendszert nem akarták kidobni, ezért Saia PLC-k figyelik a rendszert és ha nem avatkozik be átvezi a vezérlést.

És nem lett volna célszerűbb kijavítani a hibát, mint ezen a módon megkerülni?

Egyébként te milyen hárdvert programozol?

Siemens S7-300/400, Omron. Néha Logo, Unitronics...

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #206 üzenetére

Hali zsolo_d!

Bizony van S7 kompatibilis Saia plc.. Régen még a színe is szürke/zöld volt.

Inkább a kompatibilitás foka érdekelt volna.

És nagyon jó leírások vannak mindenről... (és nem fizetős)
    Szétnéztem, de hamar egy login, username/password oldalba futottam amikor a HMI-kről akartam többet megtudni. Árlistát sajnos nem találtam :(

• Szirty

őstag

válasz zsolo_d #203 üzenetére

Szevasz zsolo_d!

Használt PLC-m a SAIA-BURGESS, ha valakinek bármi kérdése lenne ezekhez a hárdverekhez kézséggel segítek.

Nos nem ismerem a SAIA-t egyáltalán. Nem is néztem még jobban utána, de a nagy jövés-menés közben valahol olvastam, hogy van valami Siemens S7 kompatibilitás is arrafelé. Elvileg olyan mértékű, hogy a Step7-től sem retten vissza.
    Csak a kíváncsiságom kérdezteti ezt velem.
    Ha tudsz erről mondani valamit, szívesen olvasom.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés