- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
ez egy példa volt amit írtam, nem pedig egy kizárólagos megoldás. MCU-val is nyilvánvalóan lehet realtime jelfeldolgozást csinálni, ezt viszont limitálni fogja az input interfész mintavételi frekije. példa: Arduinoval nem fogsz mondjuk PCIe buszon jelalakot vizsgálni RF frontend nélkül, mert az ADC a buszórajel frekvenciájára se tud felmenni, nem hogy ott még legyen akkora felbontása hogy jelalakot láss. nyilván tudnék realisztikusabb példát mondani de most ez jutott eszembe, kéretik nem megkövezni.
-
fatpingvin
addikt
ezt mondtam én is. I2C nyilván nem egy villám, szóval realtime és főleg szűretlen nagy sávszélt igénylő adatátvitelre nem alkalmas. viszont arra oké, hogy ha van egy mondjuk DAC+preprocessing frontended FPGA-n, ami feldolgozza és szűri a jelfolyamot, az így preprocesselt adatfolyamot már I2C-n is el tudja mesélni egy MCU-nak ami csinál vele akármit (leginkább USB-n küldi mondjuk egy host gép felé, vagy amit akarsz)
én erről beszéltem, nem másról. -
Pikari
veterán
Tudtommal az nvidia még sosem készített cpu magot, minden processzorukban mások által megalkotott, licenszelt dizájn van, amit csak minimálisan módosítottak. Nem hiszem, hogy meglenne hozzá a knowhow. Ezért is akarták megvenni az armot egy időben, hogy ezt a hiányosságot kompenzálhassák. Ez egy olyan probléma, hogy hiába dobnák rá a világ összes pénzét, attól önmagában még nem fog megoldódni. Filozófiailag a cpu a gputól annyira távol áll, hogy a meglévő termékeikből nem tudnak kiindulni. A masszívan, szinte végtelenül párhuzamosítható, egyszerű pipeline típusú működést lehetővé tehető technológiáik teljesen alkalmatlanok lennének egy hagyományos processzor alapjainak. Talán még az is jobb lenne, ha nulláról elkezdenének valamit készíteni. De nem teszik. Mindenhol ott kotnyeleskednek (a risc-v-ben is), mégsem történt semmi a hangzatos szólamokon kívül.
-
Pikari
veterán
Nem tudom, meddig lehet húzni ezt az armos szerver bohózatot, miközben alkalmazástól függően 40-95%-os sebességdeficit van valódi szoftverek futtatása esetén az x86hoz képest. Már előre szomorkodom azok miatt, akik megveszik a 10 milliós core2quad szintű "arm szerver"eket.
-
SindaNarmo
tag
akiket láttam, az órákat ültek előtte. én amikor rá voltam kényszerülve hogy vigyem a laptop-ot simán széthúztam aztán meg össze raktam. Azért az a két mozdulat nem a világ vége, ahhoz képest hogy vannak normális perifériáim.
Persze embere válogatja hogy mihez alkalmazkodik.
Én pl kitépném a hajamat ha hosszú távon úgy kellene dolgoznom.Bár nálam a laptopnak is csak az az értelme hogy egyik irodából a másikba átvigyem és ott ugyan úgy rádugjam az áramra. (szóval az akkumulátoros élettartam sem nagyon izgat). Szóval kvázi az is desktop-ként üzemel nálam
-
S_x96x_S
addikt
A sifive-XM még új dolog,
de a tenstorrent már megfogható és a dev-kit rendelhető. ( Jim Keller áll mögötte )
https://tenstorrent.com/hardware/grayskull
De mivel a RISC-V -vel szabadon lehet játszani - elég sok startup mozdult rá.Hogy ez garancia-e a sikerre .. azt még nem mondanám.
de a kihívás jelentős - és én nem hagynám figyelmen kívül.
Nem véletlen, hogy az Intel és az AMD érdekei a kooperáció felé viszik őket. -
S_x96x_S
addikt
> Risc-V mint kihivo. Szep alom
settenkedik és lopakodik ..
Az AI miatt nagyon belelendült
Már nem csak a Tenstorrent , hanem a SiFive is mátrixos procikat tervez.
----
RISC-V CPU - ba integrált AI gyorsító ; a Tenstorrent nyomdokaiban,
ami "papiron" lenyomja az nVidiát Blackwell-t.
512 XM cluster: 4 petaFLOPS >= Blackwell: 2.5 petaFLOPS
"SiFive expands from RISC-V cores for AI chips to designing its own full-fat accelerator"
Seems someone's looking for an Arm wrestle
https://www.theregister.com/2024/09/19/sifive_ai_accelerator/
"SiFive's base XM cluster is built around four of SiFive's Intelligence X RISC-V CPU cores which are connected to an in-house matrix math engine specifically for powering through neural network calculations in hardware. If you're not familiar, we've previously explored SiFive's X280 and newer X390 X-series core designs, the latter of which can be configured with a pair of 1,024 vector arithmetic logic units."
"Assuming the end customer can actually maintain a 1GHz clock speed without running into thermal or power limitations, 512 XM clusters would rival Nvidia's upcoming Blackwell accelerators, boasting roughly four petaFLOPS of BF16 matrix compute. For comparison, Nvidia's top-specced Blackwell GPUs boast 2.5 petaFLOPS of BF16 performance."
---------
"AZ ARM HELYETT RÖVIDESEN A RISC-V LEHET A FAVORIT AZ IPARI ÉS AUTÓIPARI FELHASZNÁLÓK KÖRÉBEN, HÁLA AZ AI-NAK
Az architektúra meglehetősen vonzó az egyes piaci szereplők számára, hiszen nemcsak nyílt forráskódú és licencdíj-mentes, de az AI munkafolyamatokhoz is passzol, plusz van még egy óriási előnye." ( via )
------
És még a frame.work is tervez RISC-V -s notebook-ot kiadni.
https://frame.work/products/deep-computing-risc-v-mainboard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest