Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #105 üzenetére
Persze, azt meg fpga is alig bokodi. De ezek mar szelsoseges cutting-edge alkalmazasok, nem az atlag.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #103 üzenetére
Nem ezt mondtad
De mint mondtam, mikrovezerlon nem csak I2C busz van, tehat hibas erveles azt allitanod, hogy mivel az I2C lassu ezert mikrovezerlovel nem lehet realtime komolyabban szurni.
Amugy ertem amit mondasz, csak pusztan nem igaz a teves kovetkeztetes miatt.
Masfelol a realtime ertlemezese sem ugy van ahogy sejteted, ugyanis az nem azt jelenti, hogy abszolut rovid ido alatt vegez, hanem annyit, hogy azt hogy alkalmazastol fuggoen, de garantaltan zart intervallumon belul. Azaz pl. a lakasfutes vezerlesnel(nagy tehetetlensegu, lassu rendszer) ha 1 masodperc alatt garantaltan eloall az eredmeny az is real-timenak szamit, erre egy 10 megas 8 bites mikrovezerlo is eleg lehet.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #101 üzenetére
Dehogynem. Az I2C, ha akarod se tud gyors lenni. Az egy felsokat mikrovezerlot nem tud etetni.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #99 üzenetére
I2C busz azert eleg szelsoseges pelda a maximalis sebesseg magyarazasara, tobb adatbites SPI a jellemzo felso korlat a mikrovezerlokon, azokon meg azert akar 400 megabitet is at lehet preselni.
Amugy igen, fpga a kov lepcso, csak azt mindenki probalja elkerulni, mert azert szopas tud lenni, de van amikor muszaj.
Viszont amire reagaltam es a kommentem is szol, hogy senki sem bohockodik mamar diszkert logikai es analog aramkorokkel, amit egy mikrovezerlovel le lehet fedni, meg akkor sem, ha egyszeru. Vagy vesz ra kesz chipet, vagy firmware-t ir, mert azt csak egyszer kell es igy egyszeru lesz a hardverdizajn, kevesebb alkatresz, kevesebb gyartosori problema es koltseg. -
Pikari
veterán
válasz
fatpingvin #94 üzenetére
a fő különbség, hogy ha a mikrokontrollerre rádugod az elemet, már futtatja is a kódot, amit bele tudsz programozni.
a sochoz viszont bonyolult support áramkörök kellenek, plusz egy külön meghajtó a tárhelynek.
mikrokontrollerek ma is vannak, sőt, ezek a legfontossabb dolgok, ezek vezérlik pl az autódban a gyújtást, a biciklilámpád villogását, a billentyűzetedben is mikrokontroller alakítja a gombnyomásokat usb protokolnak megfelelő szekvenciákká.
csak ma már nem annyira divat, hogy desktop oprendszer futtatására használják őket (természetesen lehetőség van erre, de ritkán futnak pár mhz-es órajel fölött).
-
Pikari
veterán
válasz
fatpingvin #91 üzenetére
azok nem mikrovezérlők.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #91 üzenetére
Nem, ezek nem mikrovezerlok. Azokban integralt a ram/flash.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #60 üzenetére
> az epöl armos gépei a kanyarban sincsenek az Ampere Altra workstationökhöz képest
az én szubjektív nézőpontomból:
Ha van benne mátrix ( SME, SME2) , akkor már csudajó.
( és csak az Apple M4-ben van hivatalos SME - ARMv9.2-A )Az AmpereAltra - még DDR4 -es ;
és az Ampere One a korszerűbb - DDR5-ös - és több L2 -cache-es.
de az nem mátrixos még "Armv8.6+, SBSA 5"
https://amperecomputing.com/briefs/ampereone-family-product-brief-----------
Armv9.2-A introduces SME.
"Introducing Armv9 Scalable Matrix Extension (SME) for AI Innovation on the Arm CPUArmv9 SME architecture feature offers significant performance uplifts for AI and ML-based applications."
https://newsroom.arm.com/blog/scalable-matrix-extension------------
és érdemes megnézni azt, hogy a ARMv9.2-A után milyen fejlődés történt.
https://en.wikipedia.org/wiki/AArch64#ARMv9.2-A
- ARMv9.3-A
- ARMv9.4-A ( Scalable Matrix Extension 2 (SME2) )
- ARMv9.5-A ( FP8 support (E5M2 and E4M3 formats) )
- ARMv9.6-A ( Improved SME efficiency with structured sparsity and quarter tile operations )és az ARM -hez képest az Inteles-AMD64 -es utasításrendszer egy nagy káosz.
-------
Amúgy én pragmatikus vagyok.
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #68 üzenetére
Akkor single core-ban a háromszoros teljesítmény tulajdonképpen nem is számít, multicore-nál viszont - 20% az "kanyarban sincs"?
-
Ribi
nagyúr
válasz
fatpingvin #68 üzenetére
Te a multi coret szorgalmazod én meg a single coret.
nem teljesen világos számomra miért lovagolsz a multi core perfen, feltételezve hogy elolvastad és értelmezted a 61-es hozzászólásomat...
Ééértiii
Szerintem hagyjuk, mert mind2-en tudjuk mit szorgalmaz a másik, csak mást tartunk fontosnak. -
Ribi
nagyúr
válasz
fatpingvin #66 üzenetére
Hát a cine alatt is kb ugyan olyan arányok vannak singe scoreban. Akkor most ezt megerősítésnek küldted?
-
Ribi
nagyúr
válasz
fatpingvin #64 üzenetére
Tudom vérlázító, de geekbencset néztem, ahol attól függ mit találok az Altra 800-1100 pontot ér el, az M2 2600-at, az M3 meg 3200. Szóval de. Ha valami 3x erősebb, akkor az fing gyenge desktop vonalon.
De ha mutatsz összehasonlítást más valamivel akkor oké. -
Ribi
nagyúr
válasz
fatpingvin #62 üzenetére
Csak arra próbáltam utalni, hogy az ampere magjai fing gyengék. Apple kb 3-4x gyorsabb 1 szálon. Nem igazán összehasonlítható milyen céllal készült a 2 proci. Egyik desktop inkább, másik meg felhős felhasználás ahova sok szál kell, de elég ha gyengék. Szóval desktop - "desktop"
-
Ribi
nagyúr
válasz
fatpingvin #60 üzenetére
Hát a két dolog totál másra van kitalálva? Mintha teherautót hasonlítanál személyautóhoz?
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
Desktopba most beleértettem a notebookot is. Munkahelyen a mobil azt nem veszi át mostanság, szóval ott egy alsó határ, amíg vissza tud szorulni. Persze ha bejáratott dolog lenne, hogy dokkolod a telefont, akkor lehetne a kettő egy, de nem így van. (Tudom hogy van Samsung DeX, de ennél jobban kéne akarnia az iparnak.)
-
SindaNarmo
tag
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
Sejtettem hogy arra gondolsz, bár annak meg még kevésbé látom értelmét munka szempontból. Persze biztos vannak amit meglehet oldani róla.
Illetve gondolom egy rakat kiegészítővel biztos lehet "desktop"-ként is használni, de mi a fenének ha van normális eszköz is rá. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
> smartphone
talán az Android 16 - hoz valami áttörést - pedig már kezdtem elveszíteni a reményt.
"Android 16 will include a Terminal and full Linux VM support with GPU acceleration"
"Google is looking to offer a native Terminal app for Android, possibly with Android 16. The Terminal app will allow installation of a Linux VM with full GUI and GPU acceleration along with other sysadmin features including disk resizing, port forwarding, and partition recovery. This is an extension of Google's earlier project of allowing Chrome OS to run on Android using the Android Virtualization Framework."De ezek már üzleti döntések - és az Android nyitása mögött valószínüleg ott van a Windows-Arm is. ( és a félelem a Windows-Arm -os telefonok lehetséges jövőjéről )
Ha az iPad - tudna - MacOS programokat is futtatni, akkor már rég vettem volna,
de állítólag pont az a célja az Apple-nek, hogy legyen 2-3 különböző kütyüd és ne csak 1. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
> nem értem miért releváns még a desktop. halódó platform,
> arányosan folyamatosan csökken a részesedése,Azért darabszámban annyira nem csökken. A riválisok jönnek fel.
Az x86-64/amd64 desktop azért még praktikus
pl.
- Ha kell Teljesítmény és számítási kapacitás
( a desktop és a workstation között nincs már éles átmenet )
- Szoftverkompatibilitás / Legacy rendszerek támogatása
- Bővíthetőség és testreszabhatóság
- Speciális hardverek támogatása
- Piaci jelenlét és támogatásAnnó - a "PC" szabványos modularitás és az ökoszisztémán belüli verseny - elég hamar kinyirta a riválisokat.
-
SindaNarmo
tag
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
Mit értesz zsebkomputer alatt?
Én még laptopon sem szeretek dolgozni ha nincs külső monitor/egér. a billentyűzet csak nice to have. Szóval el nem tudom képzelni hogy ki akarna azon dolgozni.Persze biztos vannak. Én már azt sem értem amikor az egyén ül a 14es laptoppal egy monitor előtt és ahelyett rádugná a kis tököm laptop kijlezőt bámulja. Na az ilyeneket nem tartom normálisnak.
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #17 üzenetére
Arra, hogy amikor elindul egy ARM-os processzor egy lapban, akkor ott legyen valami szoftver, amivel szabványos módon meg lehet beszélni, hogy milyen HW van, azt hogy lehet életre kelteni, ilyenek - az, amit a BIOS csinál. Hogy lehetséges legyen az, ami tök normális egy PC-nél, hogy lehúzod a Debian image-et és az elindul bármilyen PC-n - ARM-on meg az van, hogy az adott boardhoz kell buildelni a cuccot, egy raspis image nem fog elindulni mondjuk egy Minix miniPC-n.
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #15 üzenetére
Ezek bootloaderek, meg se kísérlek megoldani azokat a problémákat, amikről szó van.
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #11 üzenetére
Igen, de ezek momentán mind az architektúrához kötődnek.
Elvileg meg lehetne csinálni más architektúránál is, gyakoratilag viszont nincs megcsinálva - és ez baj. -
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
éppen időszerű lenne hogy az x86 elsüllyedjen a számítástechnika történetének emésztőgödrében ahol már régóta a helye lenne.
Miért?
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #8 üzenetére
ne csináljunk úgy mintha ez az ISA érdeme lenne.
Nem csinál úgy szerintem senki se, de akkor is ez a helyzet. Meg az is, hogy ARM-ra senki sem csinált ilyet, pedig szükség az lenne rá, hogy ne kelljen minden egyes nyomorult boardhoz saját kernelt fordítani.
Így meg elég nyilvánvalóan nem lesz se ARM-os, se RISC-es PC, ha ahhoz, hogy elinduljon, neked kell külön kernelt fordítanod, amiben kézzel kell megadnod, hogy hogyan van kiosztva az IRQ meg a portok meg a többi.arról nem is beszélve hogy ez az úgynevezett univerzális kompatibilitás is valójábvan csak a kötelezően beépített inicializáló firmware és lényegében bootloader (BIOS/UEFI) jelenlétének köszönhető.
Részben. Mert ugye ezeket a túloldalon (a buszokra csatolt eszközöknél) is támogatni kell.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
azért van előnye is - a linuxosoknak.
"Everyone is commenting on "let x86 die" and I would agree if it was just about ISA. But the problem is that x86 has some-sorta-total-disaster-of-a-standard for peripherals and configuration (ACPI, UEFI and so on) and you can actually buy a computer that is compliant and will run Linux out of the box, even if with some glitches.
ARM is a handful of totally incompatible SoCs and you are totally dependent on SoC integrator providing support (hopefully in the form of throw-over-the-fence-and-forget Linux kernel headers, but more common are just kernel binaries) to run it at all. In theory UEFI supports ARM, but can I buy a desktop ARM processor that does? And this is going to be worse with RISC-V because hardware vendor are not interested in providing platform compatibility. So we would be back in pre-PC era platform-wise.
There is no replacement for x86, not because it is impossible to replace, but because no vendor is interested in making one.
"
( https://news.ycombinator.com/item?id=41853020
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest