Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Bemutatkozott az Infinix GT széria új generációja
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
-
Mobilarena
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
-
d4d
aktív tag
Gyorsak voltak, de végülis újat nem nagyon tudtak mondani
Köszönjük érdeklődését.
Kizárólag a Mercedes-Benz Classic olajaink használatát javasoljuk. Ezeket kifejezetten a járművek tömítéseihez és anyagaihoz fejlesztettük ki, széles körben teszteltük, és megfelelnek az összes vonatkozó specifikációnak.
Általános szabályként egy magasabb szintű jóváhagyás (pl. MB 229.5) általában magában foglalja és lefedi az alacsonyabb szintű előírásokat, például az MB 229.1-et is.
A hivatalosan jóváhagyott olajok a megfelelő Mercedes-Benz jóváhagyással vannak ellátva. Az összes jóváhagyott olaj áttekintése megtalálható a megfelelő Mercedes-Benz weboldalon.
https://operatingfluids.mercedes-benz.com/
Ha további kérdései vannak, örömmel válaszolunk rájuk.
Üdvözlettel
XY
Mercedes-Benz Heritage GmbH -
d4d
aktív tag
+ szóval lényeg a lényeg, ai-al megiratni valamit, főleg, ha nem akarsz fél orán keresztül fölötte ülni meg 15x újra fogalmazni, ebben nem látok semmit. Nyilván a haveromnak vagy más személyes levelet nem aial fogok irkalni. De hivatalos levélhez pl már én is igénybe vettem.
A probléma ha ezt valaki egy az egyben elküldi anélkül hogy átolvasná v javítaná előtte. Feltételezem, hogy Vilmos azért minimum átfutotta a szöveget mielőtt elküldte, de ha nem, javítsuk ki mi és a végén összeáll a kép.. -
d4d
aktív tag
Most nézem a Motul Xmax nem rendelkezik gyári jóváhagyással..
Opel témához. Jav. nem minden benzinesbe mehet mert vannak 0W20-at igenylő típusok is ma már, de a mondanivaló lényege az marad. Attól, hogy van újabb, visszafele kompatibilis szabvány, nem jelenti, hogy jobb is. Most erre egy szervizben vagy felhivják a figyelmed vagy nem.. de inkább nem.
-
-
-
tboldi
nagyúr
Persze, lehetni lehet.
Nem tudom, ezt nem néztem. A napokban a szivargyújtó aljzatokban merültem el, azon viszont változtattak 2012-13 környékén. Minek?

Arra pedig, hogy miért fordulhat elő egy 2009-es autónál 10W-40-es olaj, az a válaszom, hogy Alfáék (vagy úgy általában az FCA) nem nagyon voltak sikeresek az eladási számokat nézve, nincs pénz újakat fejleszteni, így sok modell él meg 8-10 éves ciklust, és a motorok is őskövületek maradnak olykor. Sőt a 846-os Lancia Ypsilon 2011-től 2024-ig volt gyártásban úgy, hogy 2014-től csak Olaszországon belül működtek, minden más európai országból kivonultak, és azóta ez volt a márka egyetlen modellje. 10 év tetszhalott állapot.
Az utóbbi 1,5-2 évben kezdtek neki feltámasztani a nevet, egy új generációs Ypsilont (Peugeot 208 platformtesó) már piacra dobtak több országban is, újra elkezdtek rallizni, és ha minden igaz, dolgoznak egy új Deltán is. -
-
Qru
MODERÁTOR
Igen a GL-4 helyett nem mehet a GL-5 valóban. Utóbbi jobban bírja a terhelést de magasabb a kéntartalma, amit nem minden szinkrongyűrű tolerál tartósan.
Amúgy teljesen rendben van a kettős minősítésű (itt a kéntartalom a határon van azért kaphatja meg mind a két minősítést). Sok-sok éve Motul Gear300-at használok, full szinti és tudja a GL4 és GL5-öt is. A gyári részszintetikus GL4-hez képest ég és föld a kapcsolási érzet. Szóval mindenképpen a full szintit néznék bele.
-
Öcsi1975
csendes tag
Úgy látom, hogy a Ravenol VMP 5W-30 lenne a legjobb választás a 7(6,4%)-os NOACK értéke miatt, ami a szelepek kokszosodása szempontjából (1.4 TSI CHPA, 243k km) kulcsfontosságú.
Ugyanakkor nem csak a párolgás miatt hajlok felé. Megnéztem a többi paraméterét is:
A 3,7-es HTHS érték (ami a gyári 3,5 felett van) plusz biztonságot ad a melegoldali kenésnek ilyen futásteljesítménynél.
A 179-es Viszkozitási Index és a PAO alapolaj miatt elvileg hidegindításkor és a vegyes vidéki út (falvakkal tarkítva, nem autópálya) és 2x4 km városi használatnál is stabilabb marad, mint egy átlagos HC olaj.
Szerintetek a 243 ezres futásnál ez a magasabb HTHS és a stabilabb PAO alap ér annyival többet, hogy megérje a felárat a ’hagyományos’ 504.00-as olajokhoz képest? Vagy ilyenkor már inkább a vastagabb melegoldali viszkozitás (mint pl. a korábban említett Total 0W-30 a maga 12,3-as értékével) a döntőbb faktor? -
Öcsi1975
csendes tag
Köszi!
Az előző tulaj elmondása szerint sokáig a gyári szürke flakonos VW LongLife III 5W-30 volt benne. Amikor azt a gyár kivezette és átállt a VW a 0W-30 FE-re, az előző gazdája (mivel 200k km felett volt az autó) nem akart "vékonyabbra" váltani, ezért azóta Castrol EDGE 5W-30 LL-t kapott. -
Qru
MODERÁTOR
Jah végülis, úgyis hígul a használattól. Rá kellett volna mennek a Lidl-ös W5 15W40-re.

Jelenleg jövő tavaszra tárazok be kannában bontatlanul azért sokáig elvan, akár 2 évre előre is feltankolhatsz.
Meg hozzádobtam egy leeresztő alátétet is a olajhoz, az sosem árt, ha van pluszban. Vt, már hogy elfelejtettem és a régi került vissza.
-
szimi57
őstag
Persze, megvan pdf-ben. Felsorolja mi minősül fokozott igénybevételnek. Ez esetben általában felezi a szerviz intervallumokat. [kép] [kép] Motorolaj esetében nálam 20 ezer km-re állították az első olajcserekor az intervallumot. Közel-Keleten stb. nem engedi a w20-at, csak w30-w50-ig. Nyilván ott elvérezhet.
-
EU-ban 0w20 API SN PLUS/ SP vagy ILSAC GF-6.
Konkrét ajánlás is:
Helix Ultra SN Plus 0W20 -
Asbee
veterán
Mennyit emlegettem annó ezt, hogy egy ovijáratos kocsit, csak azzal tudsz megóvni, ha a leginkább belevaló olajat rakod, jelen esetben 0w-20, minél előbb legyen kenés, minél jobb "minőségben" az olajcsereperiódust pedig drasztikusan le kell csökkenteni, szinte üzemórát kellene számolni. Az 5-6 ezres vagy fél éves csere sem elrugaszkodott jelen esetben, főleg egy kopásra érzékeny motornál. És emellé még mindig hozzájön, hogy tudd használni az autót ilyen felhasználásnál. Nem tapossuk, nem kínozzuk alacsony fordulaton stb. De ebben is többeknek én voltam a hülye.
Oroszoknál vannak voltak jó kis használt olaj analízisek, egy ottani hosszú hideg időszakos , rövid távos olaj, 4-5 ezer alatt (ami nem feltétlen csak ovijárat, de sok rövidtáv), a legmodernebb legjobb olajak is kifinganak. Na azzal menjél még 10-20 ezer km-ert vagy másfél-2 évet. Garantált 100 ezer körül az olajfogyasztás. -
tboldi
nagyúr
Amikor még volt pozsonyi autószalon, egyszer én is beleültem abba a Type R-be. Rólam annyit, hogy egy nyílt combcsont- és bokatörés óta csak úgy tudok kiszállni az autóból, hogy 90°-kal kifordulok az ülésből és mindkét talpammal a talajt érintve felállok. Nos, ezzel a Civickel rendesen meg kellett küzdenem.

A polgári 1.5T-t tesztvezettem is, azzal nem volt ilyen gondom, egyedül a panorámatető lenne kizárt a 194 centis magasságommal.
-
A.Winston
tag
Ez az! Csak nalam nincs elotte a litania.
Olajat bevinni egyelore nem terveztem, de meg az is elofordulhat. Erosen az az erzesem, hogy egyszeruen trogerek frissiteni. Api SN 2010-ben jott ki, Acea a5/b5 2005, gyari supra-x olajuk is api sn csak.
Eddig ugy voltam kotelezokre beviszem es rakjanak, amit gondolnak a gyari szuro mellett ugyse gyanakszanak semmire, majd max mikor gari utan se akar bajos lenni. -
d4d
aktív tag
Ravenol DXG 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3
Ajánlás: OV 040 1547-G30Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3
Ajánlás: OV 040 1547-G30Motul 8100 ECO-lite 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3Látom, hogy több kereső C3-as, OV 040 1547 G30/D30-as elfogadású olajokat ajánlan elsődlegesen, de ez egy gazdaságos megoldás (mehet benzinesbe és dizelbe is), főleg a szervizeknek, de nem technikailag a legjobb választás.
A fentiek közül a DXG a legkomolyabb, kiemelkedő Noack-értékével (6%, ez rendkívül alacsony) hozzájárul a minimális kokszlerakódáshoz hosszú távon. De akármilyen csúcs olaj, továbbra is kulcsfontosságú, hogy időben legyen cserélve.
-
Egyébként ez is érdekes, olyat is hallottam, hogy ezeket az olajminősítéseket az olajgyártó cégek pénzért tudják megvenni az adott autógyártól. Hogy ez most igaz vagy sem... nem tudom. Igazad lehet, hogy ilyen huszonévvel ezelőtti megfelelőséget már nem igazán kellene keresgélnem, mert az olajgyártónak sem érdeke megvennie a plecsnit a kannára. Huszonéves autók nagy része lassan, vagy már egészben kirohadt az utakról.
-
Köszi az ajánlást!
Zsu-tól vettem ~17k körül volt az ára, erre még azt mondtam, hogy oké. Szerk.: még pontosabban -> Vásárlás: LIQUI MOLY Leichtlauf High Tech 5W-40 5 l Motorolaj árak összehasonlítása, Leichtlauf High Tech 5 W 40 5 l boltokMás: alapolaj tekintetében van-e valami különbség a motorolajok között és most ezt csak úgy általánosságban kérdezem, hogy van-e olyan, ami még megfizethető és jó is? Annyi féle marketinghablaty van, hogy nem tudok közöttük kiigazodni... Ha szintetikus az most 2026-ban már szinte alap, ásványi alapú olajat nem igazán láttam, hogy valaki ajánlott volna. A hidrokrakkolt meg tudtommal valami rész-szintetikus, ami megint nem a legjobb a teljesen szintetikushoz képest.
A szintetikusokon belül van-e valami, amit érdemes előtérbe helyezni a többihez képest?
-
-
Köszönöm a részletes leírást!
Nézegettem a Ravenol olajokat pont tegnap és az olajkereső azzal indított, az SSO 0W30-cal.
Ha április közepén érkezik, akkor addig hajtom a jelenlegi olajjal aztán lehet, hogy teszek vele egy próbát. Mennyibe szokott ez kerülni? Olajmarketnál veszed? -
-
d4d
aktív tag
Megvan az engedély, íme a válasz,
A felvetett kérdéseire az alábbiakban röviden és lényegretörően válaszolok:
A gépkönyv és a 0W-30 hiánya: A levezetése tökéletes. A táblázatban lévő csillag egyértelműen a grafikonra mutat, ahol a 0W-20 a preferált viszkozitás. A japán gyártók a Miller-ciklus és a maximális hatásfok miatt ezt a viszkozitást optimalizálták a motorhoz. A 0W-30 tipikusan európai mérnöki specifikáció, a japán rendszerekben a 0W-20 és az 5W-30 lefedi a globális igényeket, ezért nem is jelölik, noha műszakilag használható lenne.
A szervizek C3-as (magas HTHS) mantrája: Ennek tisztán logisztikai és megszokásbeli okai vannak. A C3-as 5W-30 az európai piac "hordós" egyenolaja, főleg a részecskeszűrős dízelek miatt. Ehhez a szűk illesztésű, alacsony belső súrlódásra tervezett japán motorhoz a 3.5 feletti HTHS érték indokolatlanul vastag, rontja a gázreakciót és a hatásfokot. Ha valaki az 5W-30-at választja, ahhoz az alacsonyabb HTHS-ű ACEA A5/B5 (vagy ILSAC GF-5/6) a megfelelő.
LSPI és API SP szabvány: Nagyon jó meglátás. A közvetlen befecskendezéses (DIG-S) és kompresszoros motornál a hagyományos API SN (vagy C3) olajok kalciumadalékai növelhetik az LSPI (alacsony fordulati előgyulladás) kockázatát. Ide mindenképpen a modernebb, magnézium-alapú adalékcsomagot használó API SN Plus, vagy még inkább az API SP/SQ szabvány szükséges.
NOACK érték és kokszosodás: Mivel a befecskendezett üzemanyag nem mossa le a szívószelepeket, a kokszosodás fő okozója a kicsapódó olajpára. A Ravenol 5,9%-os párolgási vesztesége (NOACK) kiemelkedően jó a piacon lévő 10-12%-os átlaghoz képest, így ez a gyakorlatban is drasztikusan csökkenti a lerakódások esélyét a szívósoron.
Összegzés:
Javaslom, hogy ragaszkodjon a saját elképzeléséhez. A szerviz által ajánlott C3-as kompromisszum helyett a Ravenol DFE 0W-20 (API SP) prémium és szakmailag is kikezdhetetlen választás a HR12DDR motorhoz.Jav. Dfe már api sq-s
-
szimi57
őstag
De miért keresed a C3-at? Benzines motorhoz ritka az a gyártó, amelyik C3-at ajánl. A C3 azért univerzális mert egyaránt alkalmas mindkét üzemanyaggal hajtott motorhoz rövidebb csereperiódussal. Fordítva viszont nem. Persze itt is lehetnek kivételek. Újabban főként az Euro6 esetében már a gyártók is ajánlják a C3-at a benzineshez.
-
tboldi
nagyúr
Imádom ezeket a hőmérsékletes-viszkozitásos ábrákat. Nincs egység köztük, van, aminél a 0W-20 fedi le a legszélesebb intervallumot -50°C-tól +50-ig, van, aminél 30° fölött megáll, és a 10W-40 a legsokoldalúbb…

BlacKSouL kolléga jut eszembe mindig. [link]Egyébként én is ezért szeretem a digókat, kerek perec meg van adva egyetlen egy viszkozitás és egyetlen egy gyártói szabvány, kész, nincs variálás.
-
d4d
aktív tag
Részemről a konklúzió
Elsődleges: 0W-20, API SP/SQ, ILSAC GF-6A/GF-7A
Alternatíva, ha valaki rosszul van a 0w20 hallatán: 0W-30/5W-30 A5/B5 kicsit vastagabb hthssel de még az eredeti elképzeléshez közel maradva.C3 semmilyen szinten nem szerepel a kézikönyvben sem és a motor technologiája, filiozofiája sem erre épül vagy hogy mondjam. Hiába mantrázza a márkaszerviz.
Vélemény esetleg?
-
d4d
aktív tag
A C3 még mindig nem értem hogy jön ide..ott van az első képen az A5/B5 mint alternatíva, egyfajta menekulout, de azok is ugye 2.9-3.5 közötti hthses olajok. Hogy kerul kepbe a vastagabb 3.5 hths feletti c3 ehhez a motorhoz? Főleg hogy az elsődleges 0w20asok is 2.6-2.7 hths korul mozognak.
-
szimi57
őstag
-
Egyedül egy vidéki citroen kereskedéssel volt ilyen, amikor azzal jött a ficko hogy egyrészt nem ér rá (akkor minek veszed fel..) másreszt miert nem a közelemben levö kereskedést hivom.
Erről beszéltem.
Az ilyenek néha kapnak egy google értékelést ami jó esetben idővel több ezer emberhez is eljut.
Ez viszont nem igazán sportszerű, mert kvázi nem vagy ügyfél, akkor miért húzod le őket?
-
Garanciális járművel kapcsolatban érdeklődsz? Gondolom nem díjazzák, hogy hívogatod őket azzal kapcsolatban, hogy mibe milyen olajat vegyél, ők nem a Máltai Szeretetszolgálat, hanem egy profitorientált vállalat. 20 éves kocsival kapcsolatban, ha felhívnám valamelyik Opel márkaszervízt, valószínűleg azok se örülnének neki, hogy ezzel fárasztom őket.
-
-
-
szimi57
őstag
Persze, nem helyettesíti a molibdén a cinket, nem is állítottam, csak megelőzi azt az állapotot, amikor már a cinkre is szükség lehet. A cink akkor lehet érdekes amikor határállapot lép fel a száraz és nedves súrlódás között. Az AI megfogalmazása nem volt pontos. A megfelelő mennyiségű cink jelen van a C3-ban is. A Suzuki esetében én inkább tartanék a 0w-től, mint a C3-tól. Nem tudom a gyári ajánlásban benne van-e a 0w. Ha benne, nem szóltam. Gondolkodom a megfelelő kérdésen, hogy kihozza a VMP-t győztesnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos autók - motorok
- sziku69: Szólánc.
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple MacBook
- A szellőzésre is figyel a Lian Li kábeleket rejtő, Infinity sorozatú mikrotornya
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS Z790 i9 14900KF 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5080 16GB LIAN LI LANCOOL 216R ADATA 850W
- 27% - ASUS VivoBook S15 OLED! Snapdragon X Elite / 16GB DDR5 / 1TB NVMe Notebook!
- 27% - Sapphire RX 9070 XT NITRO+ 16GB GDDR6 Videokártya! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 512GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest