- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
access_denied #23556 üzenetére
Úgy értem, hogy azt veszed meg, amelyikhez elég kedved van.
-
*Ropi*
félisten
válasz
access_denied #23509 üzenetére
Tudom: minden a malacpersely méretétől függ.
A Kenko egyébként eléggé fehér holló kategóriás...
-
*Ropi*
félisten
válasz
access_denied #23484 üzenetére
Nem lőttem meg ugyanazt...
-
*Ropi*
félisten
válasz
access_denied #23478 üzenetére
A Canon III-as TC mindent ver, de az ára is.
A Kenko a 2. befutó.
-
*Ropi*
félisten
válasz
access_denied #23471 üzenetére
Kenko 1.4 DGX-et vegyél hozzá ha találsz, mert jobb, mint a Canon II-es. Az MC4-es inkább nagy telékhez való.
(#23473) duni84: Működik az AF F8 után is, ha leragasztod a bajonettben az érintkezőket (más kérdés, hogy lassú és feleslegesen erőlteti az AF motort).
-
válasz
access_denied #23471 üzenetére
2x-es extender szívás, mert nem lesz AF.
-
m3ss
veterán
válasz
access_denied #20177 üzenetére
kozgyurut nem tudom, en raynoxot hasznaltam ezzel az obival. lehet azt is erdemes megfontolni. az az elonye biztos megvan, hogy gyorsan le tudod pattintani ha meglatsz vmit es eleg az 1:1...
-
Petzval
senior tag
válasz
access_denied #7713 üzenetére
Nekem van egypár Sigmám egyik se hámlós felületű és mechanikailag is jók az EX minőségű meg a nevéhez méltóan mechanikailag optikailag is emelt minőség.Nem hinném hogy a Sigmákra úgy általában jellemző lenne a gyenge minőség, sőt a Sigma makró sorozata csúcs és a 150-es világbajnok!
-
Surfym@n
senior tag
válasz
access_denied #7711 üzenetére
Lenne pár kérdésem az obival kapcs.-ban:
anyaga érzésre mennyire tartós, nagyon műanyag?
frontlencse elforog fókuszálásnál?
gyűrűk lötyögősebbek, vagy feszesek (FTM-et kipróbáltad, mennyire precíz)?
mennyire hajlamos zoom creep-re? van lock-kapcsoló?
melyik végén lágyabb?
Milyen a bokeh?Előre is köszi a válaszokat.
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
access_denied #7708 üzenetére
itt tudsz válogatni mindenféle szempont alapján.
-
válasz
access_denied #7701 üzenetére
1,2 m
Átgondoltan kell párosítani az objektívet és az előtét lencsét (nem 25 dioptriát kell rátenni) -
skippper
senior tag
válasz
access_denied #7698 üzenetére
Arra készülj fel azért, hogy a végtelen fókuszt használhatatlanná teszi - az egy dolog, hogy minimum 5-20 centire vagy a dologtól, de maximum 7-25 centire. Így nekem előfordult olyan, hogy ha nagyobb pókot akartam fotózni, hogy nem fért bele a képbe. Csak apróság, de én ezt pl nem tudtam amikor megvettem.
-
válasz
access_denied #7698 üzenetére
Bármilyen obira fel lehet tenni, csak a szűrőátmérőt kell figyelni.
Nekem egy 70-200 f4l telén van és teljesen jól szuperál.
A tárgytávolság a dioptriától és az optikától is függ, a 25-ös dioptriával kb. 2-3 cm-re kell megközelítenem az alanyt (a fenti objektívvel)...ez a távolság természetesen nő a dioptria csökkenésével 6-os dioptriával, 20 cm is van, saccra, de sose mértem. -
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7660 üzenetére
nincs összefüggés. pl a kitobi IS, de nincs USM. sok fixben van USM de nincs IS.
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7658 üzenetére
arra gondoltam, a 70-300 IS USM-re. mi másra gondoltam volna
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7653 üzenetére
kiváncsi leszek rá, hogy ha megvetted, mi lesz a benyomásod.
egy használt 70-300 IS nemtom mennyiért megy, ~80k-ért? -
johnjohn
addikt
válasz
access_denied #7651 üzenetére
Azért, ha majd már megvetted, ne próbálj ki egy Canon 70-200F4 L-t.
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7624 üzenetére
de, elég jó. ilyen átfogást, ilyen élesség mellett nem egyszerű összehozni.
Sigma vásárlásánál extra körültekintően kell eljárni, de "sajátmárkás" objektíveknél is lehet minőségi szórás. volt már egy pár Sigmám, egyik sem kezdett el kopni 8a felülete), de láttam már ilyen képeket, sztem vigyázni kell rá, ha meg zorall körülmények között használod, akkor el kell fogadni, hogy kophat. -
kiskornel
addikt
válasz
access_denied #7633 üzenetére
Nem tudom, mit szeretnél fotózni, de általába azért szoktak macro obit venni, hogy ne kelljen ilyen előtétbiszbaszokkal sínylődni.
Nekem is van +3-as cuccom, de szinte sose használtam. Szinte olyan, mintha rajt se lenne (eltekintve attól, hogy elcseszi az EF 100/2,8-nak a végtelen állását).Én ilyenre macro fordító gyűrűt használok. Egy Zeiss m42-es 50-es (de bármilyen 50mm-es obi megteszi) obit fordítok szembe az obival. Itt viszont annyira kicsi már a mélységélesség, hogy kötelező a focustracking...
Raynoxok?
Ha meg már mindenképp close-up előtétet akarsz venni, akkor inkább utána néznék a Canonnak. Mégiscsak márka. Az 500D-nél ha végtelenre állított élesség lesz 0,5m (=500mm).
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7617 üzenetére
jó ez a 15-85, bár vinyettál mint állat és sajnos csak f5.6 a végén.
egy alternatíva: Sigma 17-70 f2.8-4 OS HSM olyan 110 körül. (bár öléggé nem mindegy, hogy ekv. 24 vagy 27mm a kezdő érték). -
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7615 üzenetére
én is sok jót olvastam erről a Tamronról - és persze a Canon-ról is. azt a kérdést is tedd fel magadnak h kell-e neked strapabíró kialakítás, mert ezt csak a Canon nyújtja és az USM azért cskcsak USM.
a Tamron USD elnevezésű motorja nagyon szépen muzsikál és a VC-ról áradozva beszél mindneki.
nézd meg ezt a tesztet: [link]
az élességgel sztem nincs gond, viszonylag jól tartja az obi a féynerőt - kb. 180mm-ig az f4.5-öt. -
johnjohn
addikt
válasz
access_denied #7617 üzenetére
A 15-85-ös Canont nem ismerem. Küldtem privátot.
-
johnjohn
addikt
válasz
access_denied #7612 üzenetére
Igen. Az a Canon egy L-es obi, ami sok mindent takar mint jelzés, üvegek a lencsék, USM a motor, fém a tubus, és ez az obi nem változtatja a hosszát zoomoláskor. Nem kell rekeszelni, f4-.en már penge éles a teljes tartományban.
Ezzel a Tamron 70-200/2,8 van rokonságban. -
gerjus
senior tag
válasz
access_denied #7612 üzenetére
-
johnjohn
addikt
válasz
access_denied #7609 üzenetére
Egyértelműen a Canon.Magasabb kategória, remek minőség, éles képek.
-
Throme
veterán
válasz
access_denied #7572 üzenetére
Ultrazoomok közt - szerintem - elég jónak ígérkezik a 18-270-es tamron. De ott van a
"praktikusság vs képminőség" kérdése. Ha az utóbbi a fontosabb, akkor tényleg a 2 obis megoldás visz közelebb hozzá.Én a sport fotózásról meg madarászásról lemondtam (mondjuk nem volt nehéz, eddig sem foglalkoztam velük
). Új obi esetén kb 200k-tól felfelé talán már el lehet játszani a gondolattal, de én nem áldozok ennyit, illetve többet egy objektívre . Marad a jó kis 55-200 VR, vagy majd az 55-300VRII, elég amire elég...
-
sanyixXx
senior tag
válasz
access_denied #7572 üzenetére
hátt...a közgyűrűnél is ki kell fogni egy jót, mert az sem segít éppen a képminőségnek. másrészt pedig 2x szűkebb blendéről indulsz, ha felteszed. az említett canon esetében 5.6-ról.
attól függ teljesen a felszerelésigényed, hogy mit szeretnél fotózni. ha napfényben madarásznál, akkor lehet jó neked egy kevésbé fényerős obi, de ha már fényszegény helyen is kéne, akkor csak a hosszabb záridő és a iso tekerészés segít. nagytelénél meg necces már hosszú záridőket kitartani. nem kőbevésett igazság, de a reciprokszabály azért nagyjából megállja a helyét.
ha nem kell feltétlenül a fényerő, akkor ott van még a 7-300mm canonból, sigmából és tamronból is. esetleg még a canon 100-400 L, de az nem ez az árkategória.
70-200/2.8 -ból van sigma és tamron is, emberibb árakon. 120-140 körül kapni a sigmát, a tamron ritkább. sigmáról megoszlanak a vélemények, nekem speciel megfelel és jól működik. ezekhez lehet extendert tenni még és egy fokkal olcsóbban jöttél ki.
-
sanyixXx
senior tag
válasz
access_denied #7567 üzenetére
arra érdemes odafigyelni, hogy a 150-500 rekeszértéke 5-ről indul, ami eléggé szűk már. ez azt jelenti, hogy csak nagyon jó megvilágításnál tudsz vele brutál ISO csavargatás nélkül szépen fotózni.
ha a kitobit nem akarod megtartani, akkor a 150-500 kb. szóba sem jöhet, mert semmiféle nagylátód nincsen.
arról nem is beszélve, hogy a sigmán a 4-500-as gyutávot már tuti nem fogod tudni kézből kitartani. hagyd azt az üveget a madarászoknakén a két obis megoldást ajánlanám, de ha eggyel akarod mindenképp megoldani, akkor a tamronnal tedd.
-
Throme
veterán
válasz
access_denied #7567 üzenetére
Helló!
A Tamron 18-270-en én is gondolkodtam korábban. Kirándulásra, főleg cuccal, praktikus lehet.
Egy teszt:
[link]
Nagy rekesznyílásnál (kis f szám) a szélek nem túl élesek, ahogy nézegettem.
A lencsének pedig olyan súlya van, hogy ha nagyon lefele vagy felfele tartod az obit akkor az megindul és "magától" kinyílik a tubus, vagy épp visszamegy. Mintha motoros zoomod lenne, csak nem te irányítod. Van azért rajta lock kapcsoló, illetve meg lehet fogni, hogy ne így tegyen.
A youtube-on van egy bemutató videó ami mókás (számomra), de egy kukkot nem értek belőle
:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen2 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest