- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel topik
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Yettel topik
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- OnePlus 7T Pro - árban is a csúcson
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laraxior
titán
válasz
gordonfreemN #20373 üzenetére
ha van a hátulján ram akkor 65nm, ha nincsen akkor 55nm
-
XoZ
aktív tag
válasz
gordonfreemN #20326 üzenetére
A referencia 4890-esen egy digitális VRM van, amiben hőmérséklet, feszültség és áramerősség érzékelők is vannak, és pl. a GPU-Z mutatja az értékeket. Ez természetesen nem egy tökéletesen megbízható dolog, de nagyjából jó lehet. Egy fogyasztásmérővel (ami szintén nem pontos) igazolni lehetne, hogy körülbelül jó-e a mutatott érték. A korábban linkelt tesztben műszerrel mérték az 1,5 V-os memória feszültséget, ezt tehát fix, ezért felére vett memória órajelnél 15 W-tal (1,5 V * 10 A) kell csökkennie a fogyasztásnak, ha pontos az eredeti 20 A.
Amit korábban kifelejtettem: a referencia GTX260 gyárilag nagyon jó energiagazdálkodással rendelkezik, ezért annál a gyári idle órajelek további visszavételével alig néhány wattot lehet nyerni. -
XoZ
aktív tag
válasz
gordonfreemN #20322 üzenetére
"A fogyasztás az órajellel egyenesen arányos a feszültséggel pedig négyzetesen": [link], [link]. A GPU órajel levétele azért nem okoz nagy fogyasztás csökkenést, mert eleve keveset fogyaszt terhelés nélkül, ezért csak néhány watt nyerhető vele.
20 A csökkenés: A GDDR5 memória kb. 1,5 V-on megy a 4890-esen: [link], és így 20 A áramot vesz fel 975 MHz-es órajelen (a memória fogyasztása tehát 1,5 V * 20 A = 30 W). Ha levesszük felére az órajelet, akkor már csak 10 A-t kér (GPU-Z-vel ellenőrizhető), így 15 W kell neki. Kb. 200-300 MHz-re levihető, így már csak 4-6 A kell neki, a GPU órajel/feszültség csökkentésével pedig további wattokat spórolhatunk meg: [link] (kb. 40 W csökkentés). Tehát a 20 A természetesen nem 12 V mellett értendő, hanem a GPU/memória 1-1,5 V körüli feszültsége mellett, 40 W csökkenés 12 V-on "csak" 3,3 A-t jelent. Az első hozzászólásom főleg amiatt született a Tiédre válaszként, mert abban szó volt pl. 8 V-ról. A kártya mindig fix 12 V-ot kap, és ebből a saját tápátalakító áramkörével (VRM) állítja elő a GPU és a RAM számára szükséges jóval alacsonyabb feszültségeket (de pl. a ventilátor általában 12 V-ról megy). Ezek a feszültségek csak nagyon kis mértékben változhatnak (néhány tized volt), az ezekhez tartozó áramerősség viszont igen széles skálán mozoghat terheléstől függően.
Elnézést a hosszú és nem igazán a topik témájához kapcsolódó hozzászólásért -
Laraxior
titán
válasz
gordonfreemN #20322 üzenetére
ez elég egyértelmű szerintem, nem kell ide semmiféle grafikon.
a 200LE-s autód sem fogyaszt 50km/h-nál és 200km/h-nál ugyanannyit. Holott a teljesítménye ugyanaz.
sima riva tuner is megmutatja a fogyasztást mégha nem is közvetlenül.
lerántod az órajeleket teljesen minimumra és megnézed a melegedést. esni fog. tehát nem is fogyaszt annyit -
XoZ
aktív tag
válasz
gordonfreemN #20318 üzenetére
4890 esetén tényleg viszonylag jelentős fogyasztáscsökkenést lehetett elérni a memória órajel levételével (akár több 10 W-ot), mivel az első generációs GDDR5 memória villanással honorálta az órajelállítást, és ezért gyárilag idle módban is maximum frekvencián ment, és emiatt elég nagy volt a kártya idle fogyasztása: [link]. A fogyasztás az órajellel egyenesen arányos (a feszültséggel pedig négyzetesen), ezért pl. felére visszavett memória órajel felére csökkentette a memória (nem a teljes kártya) fogyasztását, mivel így fele akkora áram folyt változatlan feszültség mellett (teljesítmény = feszültség * áramerősség).
A 20A csökkentés nem elképzelhetetlen, ha nem a 12 V-tal számolunk, hanem az általad is írt saját tápáramkör által előállított 1-1,5 V körüli feszültségekkel (a GPU-Z pl. az ehhez tartozó áramerősségeket jeleníti meg 4890 esetén: [link]).szerk.: A konklúzió az, hogy jelentősebb fogyasztás csökkenést a feszültség visszavételével lehet elérni, de az órajel is számít.
-
odorgg
addikt
válasz
gordonfreemN #20318 üzenetére
Ok én elhiszem hogy igy van, de hidjétek el hogy anno az everest 20-30 Amperokat irkált a Sapphire 4890 Toxic-nál
és az órajel csökkentés hatására ez sokszor 5-10amperra változott everest szerint
Ebböl kiindulva irtam aszt amit irtam.
Ha hazaérek, beállitom a biosban a legkisebb magfeszt a hozzátartozó legalacsonyabb órajellel és reménykedek, hogy winfos reinstall utánn,a powerplay normálisan fog müködni
Amugy én ezért járok ide, hogy infokat szerezzek, és amikor hülyeségeket beszélek, akkor felvilágositsanak hogy márpedig az nemugyvan
Ma is tanultam töletek, eszt aszt.
-
rup1u5
nagyúr
válasz
gordonfreemN #20306 üzenetére
Ezt mondja Henk is meg én is többek között.
Minden esetre ha Henk csinál egy mérést akkor az eredményre én is kíváncsi leszek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- VoIP telefonálás
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Spórolós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hálózati / IP kamera
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- Eladó Powercolor 5700XT Red Devil Dobozában
- MSI GeForce GTX 1660 Super Ventus XS OC 6GB
- XFX Swift Radeon RX 9070 OC Triple Fan Gaming Edition
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest