- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fistvan1205 #12448 üzenetére
Hát igen.
Érdekes hiba. Ha 915-ös chipkészlet lenne (két generációval előző), akkor nem szólnék egy szót se, de így furcsállom. Nem találkoztam még ilyen chipsetű géppel, amit zavart volna a Sata1 - Sata2/Sata3-as probléma.
Nekem egyébként egy régi 915-ös chipsetű laptopom volt a szüleimnél, annál a gépnél találkoztam először ezzel a problémával, az 17"-os gép volt, két merevlemez is ment bele, de csak Sata 1-esek. Akkoriba kerestem rá, h tulajdonképpen hogy is van ez, és kiderült, h a Wikipediás idézetben szereplő Via chip van a gépben, és az csak Sata1-et fogad.
Egy ideig kerestem bele Sata1-es SSD-t, de aztán abbahagytam az egészet, már amúgy se használjuk azt a gépet szinte semmire.Szóval továbbra se értem Nálad mi a gond, mert jóval újabb chipset, de nincs más tippem.
-
válasz
fistvan1205 #12444 üzenetére
Ejha.
Pedig ez PM965-ös chipset. Ezekhez ICH-8-as déli híd tartozik. Ezek pedig tartalmaznak már Sata vezérlőt (az már a 6-os verziótól megtalálható).
Talán még az lehet, h mivel ez egy Fu-Si gép, ezért elképzelhetőnek tartom, h valami kigyomlált déli híd van beleépítve, vagy egy teljesen más gyártó Sata vezérlő-chipét tették a lapra (ez gyakori volt a PATA-SATA váltás hajnalán, bár ez a gép már jóval későbbi tervezésű, ezért furcsállom, h ilyen problémába ütköztél).
MERT:
Tudni kell, h ugyan a főszabály szerint, ahogy Te is tudod, a SATA visszafelé kompatibilis, DE korai SATA megoldásokról később többről is kiderült, h inkompatibilisek az újabb sebességű eszközökkel.Idéznék a Wikipédia ide vonatkozó írásából:
"A gyakorlatban néhány régebbi SATA vezérlő nem valósítja meg a megfelelő SATA sebesség-kritériumokat. Az érintett rendszerekben a felhasználónak kell kézzel átállnia SATA 3,0-ról SATA 1,5-re egy jumper segítségével. Ismertek a hibás chipsetek, köztük a VIA VT8237 és a VT8237R déli híd, a VIA VT6420 és a VT642L önálló SATA kontroller. A SiS 760 és 964 chipsetek is tartalmazzák ezt a hibát, de egy frissített SATA vezérlő ROM-mal ezt javították."Gyanítom nálad is valami ilyesmi gond lehet.
Mi a gép chipsete? PM/GM965?Megoldás nincs, az SSD-n van 4 érintkező, amiket jumperrel át kell kötni, akkor SATA 1 módba kerül, remélhetőleg akkor már vinni fogja. (egy Sata2/Sata3-as sima merevlemezzel ki lehet próbálni).
Olvastam még olyanról is valami fórumban, h volt olyan gép, ami Sata3-as HDD-t vitt, de semmilyen SSD-vel nem volt hajlandó menni - ez nem tudom mitől lehetett, nem derült ki.
De hogy a csatikat hogy kell jumperelni, az gyártó specifikus, van ahol az első kettőt kell rövidre zárni, van ahol a 3-4 érintkezőt (gondolom itt fordítva van kivezetve).
Viszont a Te SSD-d úgy tűnik teljesen zárt, nincs kivezetve rajta ez a 4 pin. :/
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Synology NAS
- Ingatlanos topic!
- Autós topik
- Diablo II: Classic és Resurrected
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Baseus laptop állvány 11-17" állítható ezüst (LUJS000012)
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Lenovo ThinkPad Thunderbolt 3 Dock Gen 2 40AN dokkoló
- Eladó gyári Dell laptop töltők és töltőfej átalakítók
- Notebook bontás (Asus, Acer, HP, Dell, Lenovo)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest